Turska

• Začetnik teme Začetnik teme Arijan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa zanima me sve ... zato sam i otvorila temu. Ako ti nije problem da malo podrobnije opišeš svoj doživljaj Sarimsaklija bila bih ti veoma zahvalna. Što je bilo da se pronadje na Netu, ja sam našla, ali me eto zanimaju i utisci.

Unapred se zahvaljujem :)

Andjelka777:
Ima li neko preporuku hotela za Alanju - Botanik ili Delfin? Znam da je isti vlasnik, ali me zanimaju plaza, bazeni i sl., koji je bolji.

Potpuno svejedno. Oba su hoteli de lux, cela Alanja leži na kilometarskim peščanim plažama.
U Alanji svi hoteli ( naravno i sa 2 * ) imaju bazene.
Ova dva koja si odabrala su vrh.

Alanja je raj za odmor i zivot. Nemci, Danci i Finci masovno kupuju apartmane i vile ( svako s pram mogućnosti ) i provode dole po deset meseci. To je sam kraj sredozemlja, sezona je duga - a najlepši i najskuplji je oktobar. Sam grad leži na nekoliko rtova, uz kilometrima dugu peščanu plažu. Treba vremena ( a na odmoru je to najdragocenije i uvek fali ) da se Alanja, kao i njeni žitelji upoznaju.
Evo nekoliko osnovnih upustava:
- Nikada nemojte pozvati prodavca ili konobara u restoranu na način na koji to radite kod nas - podizanjem ruke na gore - to je kod Turaka vrlo, vrlo nepristojno i uvredljivo, i smatra se pozivom na tuču. Iako, baveći se turizmom su svesni kulturoloških razlika, ovo jako teško prihvataju. Pozovite ih podizanjem ruke, ali sa dlanom okrenutim na dole. To je njihov običaj.
- Kod Turaka " ne " na bilo kom jeziku, znači poziv na cenkalje...i ne čudite se onda što će vas saletati. Njihovo " ne " izgleda ovako: Zabacite glavu unazad, i glasno coknete...da, coknete jezikom dva puta! Odmah će vas ostaviti na miru, to je definitivan znak da ne želite to što vam se nudi.
- Ne upuštajte se olako u šale intimne prirode! Ako vam se desi da se neko za vas zainteresuje, pa vam priđe, uljudno saslušajte, pa ako niste zainteresovani, takođe uljudno recite da je vaš suprug sa vama..Turci, kada pokazuju osećanja, to rade vrlo ozbiljno, i ne igrajte se sa tim, da nebiste sami sebe doveli u neprijatnost.
- Ako u vašem društvu postoji makar jedno jedino muško - vaš tek stasali sinčić, Turci će se za SVE obraćati njemu, a ne vama! To je takođe deo kulture i prihvatite to normalno...koliko god vam teško palo ( feminizam čuvajte za Srbistan )
Ima još toliko toga...ako nekog interesuje, odgovoriću...
Na neki način, ove godine se opraštam od Alanje,ali i dalje ostaju lepe uspomene

Transfer, sa obaveznom pauzom od 10-15 minuta traje satipo, zbog zaustavljanja i ostavljanja gostiju. Sve kartice idu bez problema i sa apsolutnom sigurnošću. Čak i dada daš kaparu za nešto, pa se predomisliš, uredno ti je vraćaju, a ne moraju - već neće da se brukaju. U hotelu Parador letuju moji prijatelji svake godine, a ja imam stan dve ulice dalje. Odmah pored Paradora je hotel Gold, iste kategorije, ali znatno skuplji, a potpuno neuslovan zbog nesnosne buke ( loša izolacija ). Ne propustite izlet brodom, vodopade Dimčaj i posetu nekom starom turskom selu u planini, mada ovog poslednjeg nije bilo u ponudi pre 15 dana kada sam ja bila. Ako idete u hamam, a idite obavezno, onda se to radi odmah, prvog dana zbog pilinga tela ( da vam kasnije ne skidaju boju ). Idem ponovo u avgustu, pa ako nešto treba, na usluzi.Pre hotela Parador je hotel Muz sa sopstvenom plažom gde se ne plaćaju ležaljke i suncobrani, ali poprilično skuplji od Paradora. Za te novce koliko košta letovanje u Paradoru, dobićete kvalitet koji ne očekujete, disproporcija je u vašu korist.
Vodite računa da su u Alanji skoro uvek talasi, što baš nije jako zgodno ako imate malu decu. Odnos euro - lira je 1 euro 1,75 lira, mada se kurs svakodnevno menja. Novac menjati u menjačnicama, a ne u hotelu, jer je kurs bolji. Ako ste ljubazni, Turci će vam uzvratiti dvostruko. Meni se dešavalo da mi ne naplate dolmuš, vodu u samoposluzi, i još koješta zgodno i prijatno.
Jedina neprijatnost koja može da vam se desi u Paradoru, je poslednji sprat, zbog vrućine..
Ali, onda se poslužite trikom: skinite privezak sa ljuča kojim se pali sva struja i ostavite ga u prekidaču i kada niste u sobi, tako da vam klima stalno radi ( pazite da vas spremačice ne uhvate, dakle, ovim se služite tek kada vam je soba spremljena ).

angel 021:
Transfer, sa obaveznom pauzom od 10-15 minuta traje satipo, zbog zaustavljanja i ostavljanja gostiju. Sve kartice idu bez problema i sa apsolutnom sigurnošću. Čak i da daš kaparu za nešto, pa se predomisliš, uredno ti je vraćaju, a ne moraju - već neće da se brukaju. U hotelu Parador letuju moji prijatelji svake godine, a ja imam stan dve ulice dalje. Odmah pored Paradora je hotel Gold, iste kategorije, ali znatno skuplji, a potpuno neuslovan zbog nesnosne buke ( loša izolacija ). Ne propustite izlet brodom, vodopade Dimčaj i posetu nekom starom turskom selu u planini, mada ovog poslednjeg nije bilo u ponudi pre 15 dana kada sam ja bila. Ako idete u hamam, a idite obavezno, onda se to radi odmah, prvog dana zbog pilinga tela ( da vam kasnije ne skidaju boju ). Idem ponovo u avgustu, pa ako nešto treba, na usluzi.Pre hotela Parador je hotel Muz sa sopstvenom plažom gde se ne plaćaju ležaljke i suncobrani, ali poprilično skuplji od Paradora. Za te novce koliko košta letovanje u Paradoru, dobićete kvalitet koji ne očekujete, disproporcija je u vašu korist.
Vodite računa da su u Alanji skoro uvek talasi, što baš nije jako zgodno ako imate malu decu. Odnos euro - lira je 1 euro 1,75 lira, mada se kurs svakodnevno menja. Novac menjati u menjačnicama, a ne u hotelu, jer je kurs bolji. Ako ste ljubazni, Turci će vam uzvratiti dvostruko. Meni se dešavalo da mi ne naplate dolmuš, vodu u samoposluzi, i još koješta zgodno i prijatno.
Jedina neprijatnost koja može da vam se desi u Paradoru, je poslednji sprat, zbog vrućine..
Ali, onda se poslužite trikom: skinite privezak sa ključa kojim se pali sva struja i ostavite ga u prekidaču i kada niste u sobi, tako da vam klima stalno radi ( pazite da vas spremačice ne uhvate, dakle, ovim se služite tek kada vam je soba spremljena ).
Inače, u Alanji sve radnje rade do duboko u noć, dokle god ima turista na ulicama. Cenjkanje obavezno, svaku cenu prepoloviti...recimo - izuzetno dobra kožna jakna ( muška) se kupuje od 120 do 150 eura. Sami upaljačem palite kožu, naročito ispod pazuha...ako vam prodavac ne dozvoli, ne kupujte - znači da nije prava koža.
Turci inače imaju vrhunsku tehnologiju za izradu kože- prave je od 10 kg kože i 100kg kartona. Kad to izađe ispod prese, izgleda kao najfiniji teleći box. Zato, oprez!

Ja planiram u Icmeler pocetkom septembra. Zanima me kakve su cene vanpansionske potrosnje tamo. Da li se placaju ulaz i lezaljke na plazama? Cula sam i da je voda u moru hladna. Da li je to tacno?

D a n i e l:
Ma saznaces kad dojes tamo :wink:
Salim se naravno. I j aputujem u Alanju za koji dan pa ne bi bilo lose neko da baci cene ovde. Ali mislim da su neku stranicu unazad pominjane cene

Ne javlja se niko iz Alanje :( .Nadam se da cu bar od tebe dobiti informacije s obzirom da idem krajem avgusta :roll:

Cene su kao i kod nas. Voda od pola litara 0,25 lire ( 1 euro = 1, 75 ili 1,78 lira ) Cene u kafićima takođe, kao i kod nas...u boljim, malo više, u običnijim niže nego kod nas. Alanja ima toliko restorana, kafića i diskoteka da ne možete da omašite! Zamislite odmor kod nas, i sračunajte se...baš toliko će vam i tamo trebati!

angel 021:
Cene su kao i kod nas. Voda od pola litara 0,25 lire ( 1 euro = 1, 75 ili 1,78 lira ) Cene u kafićima takođe, kao i kod nas...u boljim, malo više, u običnijim niže nego kod nas. Alanja ima toliko restorana, kafića i diskoteka da ne možete da omašite! Zamislite odmor kod nas, i sračunajte se...baš toliko će vam i tamo trebati!

Hvala na informacijama.

Andjelka777:
Sta ima da se vidi/kupi u Alanji? Ima li nekih dobrih radnji i letnjih popusta?

Alanja je veliki grad i ima svega - od predstavnika svih auto kuća, do krpica.Letnjih popusta? Ne.to je udarno, sezona...ali je sve znatno jeftinije nego kod nas.Osnovno pravilo za šoping je: aki ti se nešto dopada, kupi odmah! Sutra već, toga nema! U svakoj, i doslovce svakoj radnji ( i najekskluzivnijoj ) su u susednoj prostoriji ili iza paravana šivaže mašine. Dakle, sve što želite, možete dobiti na licu mesta popravljeno, skraćeno, suženo, promenjeno...e, toga nigde nema! I naravno, to se ne naplaćuje. Pre nešto manje od mesec dana, kada sam poslednji put bila, farmeraje su košrale u ekstra radnji 10 eura, haljine 15.,kupaći 10 eura, sandale 10-15, papuče 5-15...
Alanja je puna antikviteta ( dovlače iz bivših sovjetskih republika koje su im blizu ), treba se samo malo potruditi i pronaći ih. Ima par odličnih u starom gradu. Ako kupujete upotrebne predmete od poludragog kamena, recimo oniksa ili žada, vodite računa da je pakistanski, a ne njihov...neuporedivo čistiji i boljeg kvaliteta, a prepoznaćete ga po tome što je na svetlu ( podignite ga prema sijalici ) potpuno providan.
Između Antalije i Alanje nalazi se najveća fabrika ručno tkanih svilenih tepiha. Vuna se još uvek boji prirodnim bojama ( njihovim šafranom u crveno, indijskim u žuto, na primer ). E, tu nema velikog cenkanja, ali...možete odabrati šta god želite, dostaviće vam se bukvalno na kućnu adresu.
Za kožu i zlato sam več pisala.

Da dodam još ovo u vezi šopinga: Ponedeljkom se u Antaliji po ulicama, na tezgama prodaje sva moguća roba koja za tu priliku stiže avionom iz Istanbula...To je, em doživljaj orjenta, em raj za troškadžije...a sve je znatno jeftinije, garderoba brendirana ( a sva se inače šije u Turskoj ) i do 50%..Napravite izlet, ako planirate veću kupovinu, pa to je samo sat vremena vožnje klimatizovanim minibuseima.

Back