TURISTIČKE AGENCIJE - grdite, pohvalite, upozorite...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Turisticke agencije imaju slicne uslove prilikom putovanja, samo treba da ih dobrooo proucimo (od slova do slova). Ja sam ovo leto imala problem u vezi viziranja plavog pasosa, koji je trebao da vazi jos tri meseca nakon povratka sa letovanja (a ne polaska). E to sam ukapirala 14 dana pred polazak. Sledi isti problem oko vracanja novca, zamene putnika ili da se pomolim i sacekam da li cu dobiti grupnu vizu. Bilo je ovo poslednje, saznala sam da putujem 3 dana pred polazak. :super:

Inace u pitanju je Elnos turs, Polihrono, juli 2009.

Letovanje posle svega je bilo veoma osvezavajuce.

PRENOSIM PISMO U CELOSTI JEDNOG NASEEG SUGRADJANINA
molim za vase komenatare:

Poštovani,

želim ovim putem da Vas obavestim šta sve može da Vas snađe pri otkazivanju (iz opravdanih razloga) putovanja kod Turističke agencije "Perla Tours" iz Novog Sada.

Dakle, da krenemo redom. Kod gorepomenute agencije uplatio sam 10-dnevni aranžman u Polihronu, od 9. do 19.9.2009. godine. Trebalo je da putujemo supruga, naš jedanaestomesečni sin i ja.
Agenciju smo izabrali na osnovu preporuka više prijatelja i poznanika, koji su bili prezadovoljni njihovim dosadašnjim uslugama. Aranžman smo isplatili u celosti, da bi već sledećeg dana (10 dana pre polaska) naš sin nezgodno pao i pri padu polomio potkolenicu leve noge. Svim normalnim osobama jasno je da dete u gipsu do kuka nije sposobno za putovanje, što je posvedočio i nalaz lekara specijaliste. Odmah sutradan sam otišao u agenciju da otkažem aranžman, smatrajući to običnom usputnom formalnošću. Ali tamo me je čekalo iznenađenje.
Rečeno mi je da će mi biti vraćeno samo 10% od cene aranžmana, bez obzira što imam zaista opravdan razlog za odustajanje od putovanja. Zamolio sam da mi se, u tom slučaju, omogući da aranžman iskoristim u nekom kasnijem terminu, kako bismo ove godine ipak putovali na more. Ni u tom smislu nisam naišao na razumevanje, nego mi je predloženo da zanemarim nalaz i preporuku doktora i ipak otputujem sa detetom, jer, Bože moj, nije to tako strašno. Zamolio sam potom da razgovaram sa direktorom agencije, pošto sam pretpostavljao da devojka za šalterom nije u poziciji da odgovori na moj zahtev. Prebledela i preplašena devojka zamolila me je da to ne radim, jer, citiram, "ja time neću postići ništa, a ona može imati velikih problema sa direktorom".
Ipak, na moje insistiranje, direktor, čiju pojavu neću komentarisati iz elementarne pristojnosti, pristaje da me primi nakon dva dana. U razgovoru (bolje rečeno njegovom monologu) koji je trajao dobrih 50 minuta, saznao sam da "pojam odlaganja aranžmana ne postoji", postoji samo varijanta da ja nađem nekoga da putuje umesto mene ili da odustanem od putovanja, u kom slučaju bih dobio samo pomenutih 10% ukupne cene.
Saznao sam da bi, u slučaju da mi izađe u susret, on počinio krivično delo utaje poreza za koje bi usledila drakonska novčana kazna, jer je "već bio u sličnoj situaciji". Na moju primedbu da je to u nekim drugim agencijama normalna, ustaljena praksa (ne činjenje krivičnih dela, nego odlaganje aranžmana, naravno), pogotovo što bismo putovali sopstvenim automobilom i sa individualnom vizom, dobijam odgovor da je njegova agencija jedina u Srbiji koja radi "sve po zakonu i sa papirima", a ove ostale su "sitne agencije koje rade na crno pa zbog toga mogu tako nešto i da odobre".
Dalje sam pitao šta je sa opštim uslovima putovanja, koji su navedeni u ugovoru, a gde piše da se povraćaj sredstava putniku (osim realno učinjenih troškova) odobrava između ostalog i u slučaju iznenadne bolesti, kada putnik nije u mogućnosti da putuje, dobijam objašnjenje da je prelom povreda, a ne bolest, i da bi za mene verovatno bilo bolje da je dete obolelo od neke teške zarazne ili neizlečive bolesti, kada bi mi sredstva bila refundirana(!).
Zatim mi se predlaže da otputujemo samo supruga i ja, jer je po njemu i to moguća varijanta. Palo je još nekoliko nebuloznih predloga, ali ništa razumno u smislu konkretnog rešavanja mog problema. U razgovoru je, pored ostalog , pomenuo i da poseduje džip vredan 54.000 eura, što je verovatno trebalo da znači da bez problema može da plati dobrog advokata i da mi bolje ne padne na pamet da ga tužim, jer ću imati samo još mnogo veće troškove. Pretpostavljam da je, poučen svojim bogatim iskustvom, zaista upoznat sa svim pravnim aspektima ovog problema i da ga u ovoj zemlji, gde je za obične smrtnike pravda prespora i sve samo ne dostižna, zaista nema svrhe tužiti. Na kraju mi je velikodušno ponudio da mi, eto, odobri 10-ak posto popusta na novi aranžman, koji bih morao da ponovo uplatim u celosti, i to 10 dana unapred, sa najboljim nadama da me opet neće snaći neka nezgoda.
Eto, tako je protekao naš razgovor. Da li je ovo što sam čuo od gospodina direktora zaista pravno utemeljeno? Pretpostavljam da jeste, nisam stručnjak i ne mogu da tvrdim. A da li je njegov postupak pošten i ljudski, što bi trebalo takođe trebalo da bude jedno od profesionalnih načela? E, to prosudite sami. Izgleda da je njegov profesionalni moto:
"Ako mogu da ti uzmem pare za uslugu koju ti nisam pružio,to ću i uraditi, jer mi se može."
Nakon ovoga, obratio sam se YUTI, kao nadležnoj instituciji, a od njih sam dobio odgovor da bi trebalo da (o svom trošku, naravno) pokrenem arbitražu, pa ako komisija ustanovi da je razlog opravdan, da bi trebalo da dobijem povraćaj sredstava, ali ni ta odluka nije obavezujuća, nego mi u krajnjem slučaju ostaje tužba.
Epilog svega je da smo dobili tih famoznih 10%, nakon 16 dana, pri čemu sam i za to morao četiri puta da ih zovem, jer je direktor uvek bio prezauzet i nije imao vremena. Na more smo otišli kasnije, preko druge agencije, ali smo aranžman uplatili na dan putovanja, poučeniovim iskustvom.
Na kraju, svima koji će ove ili narednih godina putovati želim sretan put i lep provod. Onima koji izaberu Turističku agenciju "Perla Tours" iz Novog Sada, pored toga želim i mnogo sreće, jer će im sigurno biti potrebna.
Ako ste pročitali ovo pismo i ako to smatrate korisnim, prosledite ovaj mail svima koje poznajete. Njegova jedina svrha je da upozna moje prijatelje i prijatelje mojih prijatelja sa iskustvom koje sam ja lično imao sa "Perla Toursom", kao i sa njihovim profesionalnim odnosom prema klijentima.

Srdačan pozdrav,

mr Željko Kanović, dipl. inž.

P.S. Ako ovo pismo dođe do ljudi u "Perla Toursu", napominjem da ne očekujem nikakav honorar za ovu besplatnu reklamu. Neka im ona bude moj poklon, uz želju da im pomogne i donese puno uspeha u uslovima bespoštedne konkurencije na polju pružanja turističkih usluga.

Bez ikakve namere da branim agenciju jer zaista ne volim niti agencije niti turisticke ture na koje nas primoravaju jer smo uslovljeni vizama, volela bih da skrenem paznju na jednu stvar. Nikako ali nikako ne potpisujte bilo koji ugovor o putovanju bez deteljnog iscitavanja Opstih uslova putovanja. Opsti uslovi putovanja su alfa i omega obligacionog odnosa koji se zasniva imedju Vas i agencije. U tom smislu da li je dete palo, ima frakturu, nesto se nenadano desilo nema znacaj jer ste potpisali ugovor a ugovor je "zakon za strane". Postoji masa agancija koja dozvoljava otkaz putovanja na mnogo bolji nacin a Vi ste sami birali agenciju zbog nekih drugih pogodnosti ili iz neznanja. Kako bilo da bilo sada je svejedno ali cisto sam zelela da napomenem da se ne potpisuje ono sto se ne zeli. Opsti uslovi putovanja su odstampani na svakom programu putovanja. Ukoliko nisu odstampani uvek pise "uz ovaj program vaze opsti uslovi putovanja" i onda se samo u agenciji potrazi ugovor oni vam daju, obicno je u vidu brosure, vi ga lepo procitate i onda ste sigurni sta ste potpisali. Ukoliko bi dosli do suda cinjenica da niste znali sta potpisujete ne znaci nista ukoliko nema smetnji u vidu mana volje, tj da su vas doveli u zabludu, prinudu ili prevaru, tj. da su vas slagali. Ukoliko vas nisu slagali nego vi niste jednostavno ulozili potrebnu paznju da procitate Uslove otkaza nema vam pomoci na sudu. Cisto preporuka za ubuduce

ja ovo pričam od 2005g, ali me slabo ko čuje.
perla turs je najgora, najlicemernija i najbezobraznija agencija na planeti zemlji.
šta su oni sposobni da urade, to ne može da se smisli ni u sedmom krugu pakla.
ko tvrdi da su oni normalna i dobra agencija ili sam nije normalan ili radi za njih i dobija najprljaviji novac u srbiji zaradjen na obilju gorepomenutih primera.
u turističkom savezu sede idioti i korumpirani šljam kad ovakva agencija ima još dozvolu za rad.
toliko

Potpuno se slazem da ako vec idete na organizovana putovanja, treba prvo upoznati uslove pod kojim funkcionise ta agencija /uglavnom su veoma slicna u svim agencijama a nisu postavljena od YUTE vec propisana od ministarstva turizma /, iscitati sve pre nego potpisete, pa tek onda potpisete i uzmete primerak sebi, na osnovu koga nakon toga mozete da se zalite , a koji je jedino validan dokument na sudu

Postoji tačan redosled poteza u situacijama kakva je ova o kojoj je dotični gospodin pisao u svom pismu. Dakle, apsolutno je neophodno pismeno se obratiti agenciji kada imate problem bilo koje vrste, nikakvi lični razgovori sa zaposlenima ili direktorima agencija nisu neophodni i ništa Vam neće konkretno doneti sem nerviranja i gomile izgubljenih živaca. Na Vaš pismeni zahtev agencija je obavezna da odgovori u roku propisanom opštim uslovima putovanja. Kada odgovor dobijete ukoliko niste zadovoljni njime i ukoliko smatrate da isti nije u skladu sa OUP pismeno se obratite YUTA koja će pokušati da izvrši arbitražu odnosno pokušaće da posreduje da se problem reši na zadovoljavajući način za obe strane koliko je to moguće. Ukoliko to nije dovoljno tada ulazite u upravni postupak, odnosno morate podneti tužbu nadležnom sudu. Na sudu je da donese odluku da li su Vaša prava pogažena ili sami niste u pravu.

Drugi put ne postoji, a što se sudskih presuda tiče apsolutno je nebitno ima li neko džipa ili ne, OUP su jasno definisani i na sudu su samo oni relevantni. Da nije tako neke od agencija koje su izgubile licencu nikad ne bi došle u tu poziciju.

Zato sada treba da se usvoji Zakon o zastiti potrosaca. Ko se buni? Trgovci i turisticke agencije.

REDLOG NACRTA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA I DALJE IZAZIVA BROJNE KONTROVERZE
Pojedina prava potrošača ne odgovaraju monopolistima
Autor: M. Škrbić | 06.11.2009. - 05:00
I
ako je Predlog zakona o zaštiti potrošača dobra osnova za uređenje ove oblasti u Srbiji, postoje grupe kojima ponuđene zakonske odredbe ne odgovaraju zato što žele da zadrže monopolsku poziciju na tržištu, kaže za „Blic“ Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.

Tako je, kaže on, u oblasti odredaba koje se odnose na turizam, glas podigla nacionalna asocijacija turističkih agencija „Juta“, zato što turističke agencije žele da zadrže postojeći odnos prema turistima.
- Osim toga, u drugim zemljama se turističke primedbe rešavaju pred nezavisnim i neutralnim organima, a kod nas pred telom „Jute“. Zbog toga većina žalbi kod nas funkcioniše po sistemu „kadija te tuži, kadija ti sudi“, a turisti kao potrošači nemaju zaštitu i tretiraju se kao turisti drugog reda. Turističke agencije to ne žele da promene - kaže Bogosavljević.
Kada su u pitanju javna preduzeća, kaže Bogosavljević, EPS ima isti pristup jer mu je monopolska pozicija dozvoljena sa zakonima o energetici, a ceh monopolizma plaćaju potrošači. Ista ocena se, kaže on, može primeniti i na banke.
- Bankarski sektor je zatvoren sistem koji posluje kroz nevidljiv kartelski model organizacija, što im je omogućio izostanak aktivnije pozicije građana kao štediša i korisnika kredita. Zato one nemaju spremnosti ni sigurnosti da se otvore ni prema državi, ni prema korisnicima, ni prema štedišama - kaže Bogosavljević i dodaje da se buka oko odredbe da se teret dokazivanja sa potrošača prebaci na trgovce i proizvođače podigla zbog toga što sa postojećim rešenjima trgovci i proizvođači nemaju potrebu da ulaze u konkurentske odnose ni po pitanju cena, ni po pitanju kvaliteta.
- Međutim, ovo rešenje postoji svugde u svetu, i ako bismo ga menjali, dobili bismo neugodne reakcije EU jer su ponuđena rešenja pravljena upravo u skladu sa njihovim direktivama - objašnjava Bogosavljević.
On napominje da još ima potrebe za dodatnim stručnim raspravama i doradama predloženog zakona, kako bi potrošači u Srbiji dobili zakon koji će im pružiti najvišu moguću zaštitu.

Poslednja izmena:
Zato sada treba da se usvoji Zakon o zastiti potrosaca. Ko se buni? Trgovci i turisticke agencije.

REDLOG NACRTA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA I DALJE IZAZIVA BROJNE KONTROVERZE
Pojedina prava potrošača ne odgovaraju monopolistima
Autor: M. Škrbić | 06.11.2009. - 05:00
I
ako je Predlog zakona o zaštiti potrošača dobra osnova za uređenje ove oblasti u Srbiji, postoje grupe kojima ponuđene zakonske odredbe ne odgovaraju zato što žele da zadrže monopolsku poziciju na tržištu, kaže za „Blic“ Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.

Tako je, kaže on, u oblasti odredaba koje se odnose na turizam, glas podigla nacionalna asocijacija turističkih agencija „Juta“, zato što turističke agencije žele da zadrže postojeći odnos prema turistima.
- Osim toga, u drugim zemljama se turističke primedbe rešavaju pred nezavisnim i neutralnim organima, a kod nas pred telom „Jute“. Zbog toga većina žalbi kod nas funkcioniše po sistemu „kadija te tuži, kadija ti sudi“, a turisti kao potrošači nemaju zaštitu i tretiraju se kao turisti drugog reda. Turističke agencije to ne žele da promene - kaže Bogosavljević.
Kada su u pitanju javna preduzeća, kaže Bogosavljević, EPS ima isti pristup jer mu je monopolska pozicija dozvoljena sa zakonima o energetici, a ceh monopolizma plaćaju potrošači. Ista ocena se, kaže on, može primeniti i na banke.
- Bankarski sektor je zatvoren sistem koji posluje kroz nevidljiv kartelski model organizacija, što im je omogućio izostanak aktivnije pozicije građana kao štediša i korisnika kredita. Zato one nemaju spremnosti ni sigurnosti da se otvore ni prema državi, ni prema korisnicima, ni prema štedišama - kaže Bogosavljević i dodaje da se buka oko odredbe da se teret dokazivanja sa potrošača prebaci na trgovce i proizvođače podigla zbog toga što sa postojećim rešenjima trgovci i proizvođači nemaju potrebu da ulaze u konkurentske odnose ni po pitanju cena, ni po pitanju kvaliteta.
- Međutim, ovo rešenje postoji svugde u svetu, i ako bismo ga menjali, dobili bismo neugodne reakcije EU jer su ponuđena rešenja pravljena upravo u skladu sa njihovim direktivama - objašnjava Bogosavljević.
On napominje da još ima potrebe za dodatnim stručnim raspravama i doradama predloženog zakona, kako bi potrošači u Srbiji dobili zakon koji će im pružiti najvišu moguću zaštitu.

Ja sam i dalje ubedjena da monopol u ovoj drzavi ima samo Miskovic i da sve to za njega nema veze u njegovim radnjama se prodaje roba sa isteklim rokom a inspekcija nesme da udje i kakva zastita potrosaca o cemu pricate

ima li tko iskustva sa bookiranjem putovanja sa agencijama direktno u zemlji odredista, a ne u svom gradu? Nekako me strah, ali oni nude jeftinije cijene i bolje su upoznati sa odredistem

Neznam koja te zemlja interesuje , ali ja vec godinama koristim usluge stranih agencija
i sajtova , bukiranje hotela , avio karata , voznih karata ,ski skola za klince , kupovina ulaznica za muzeje , muzicke dogadjaje , direktne dogovore mejlom sa hotelima i vlasnicima privatnih apartmana i svasta nesto.............Uglavnom je potrebno da imas neku karticu i nikad se nije desilo da su skinuli vise nego sto je bilo potrebno
I naravno , sve je uvek bilo enormno jeftinije nego slicna stvar preko nasih agencija ....

Poz ........i samo napred

Da obavestim sve vas koji biste da putujete preko ove agencije.. Vec 2 ekskurzije moj brat ide sa skolom
preko Euro Jet-a.. Organizacija im je na nuli.. Totalno ne iskorisceno vreme, kasnjenja,,, ma katastrofalno

Ne zelim da kazem da ne biste trebali da putujete, samo da vam kazem iz iskustva kako izgleda..

Neprjatnosti su moguće. Treba biti razuman kada se nađete u takvoj situaciji. Imala sam prilike da doživim neprijatnosti (neću imenovati agenciju) i pokušali su da se iskupe vikendom za dvoje. Narvno, isuviše sam fina da uživam u vikendu. Bez 12 dana ništa! :whistling: :klap: :bye: :rotf: :manikir:

Htela bih da dodam da sam ove godine putovala sa kontikijem i da nisam zadovoljna.
Prvo vodica sam videla samo jednom. onda mnogo su skupi, i najbitnije ostali su mi duzni 40E. a na kraju boravka je celoj grupi bila obecana soba preko dana kako bi mogli da se presvudemo okupamo... i zeznuli su nas. samo ljih dvoje su dobili jedva ali su morali da dodatno plate...
ehhh. begajte od njih. trazite neke druge, preskupisu!!
pozz

Konkretno, precesljaj malo net pa ces videti da su jako poznati kada je u pitanju organizacija ekskurzija, a i ljudi kazu da imaju jako dobre autobuse sto je jako bitno kada putujes na taj nacin. Htela sam sa njima da putujem Spaniju, ali mi termin nije odgovarao, dakle licno iskustvo nemam.
Hvala..bolje mi je da cujem od nekoga ko je stvarno isao nego preko neta..ima li jos ko kakva iskustva sa njima?!!z;)

Bili smo sa Rhapsody-jem sada za docek Nove godine u Ljubljani i Becu. Meni nekako je sve to izgledalo pomalo priuceno i poluorganizovano. Vodic je dobro znao istoriju, ali je kraduckao na ulaznicama za muzeje i za fakultativne izlete, imao neke svoje favorite medju putnicima, nije bio previse usluzan. Vozaci primitivni, nadobudni, nisu zeleli da unose i iznose kofere, a to je i njihova duznost, u to sam se uverio u inostranstvu. Lose je takodje sto su i Slovenija a pogotovo Austrija svetlosnim godinama udaljeni od nas, po svemu, od kulture do standarda. U hotelu cas je bilo tople vode, cas ne, dorucak isti, jednolican sa par vrsti parizera i muslijem, uzas. Mi zivimo u getu, definitivno. Tamo nema stresa, ili se barem ne oseca toliko, svi su opusteni, jedino Turci imigranti kvare sliku sa kioscima kobasica i petardama, inace srpski se cuje svuda. U svakom slucaju Rhapsody nije ni najgora a naravno ni najbolja agencija, imali su samo najpovoljniju ponudu u tom momentu, za odnos cena/kvalietet. Nekada ipak treba dati par desetina evra vise, ali nesrazmerno vise uzivati...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back