Vidim da je gospodin espanjol ili nesto slicno "vec sam i zaboravio" veoma potkovan teoretskim znanjem kada se prica o motorima sa unutrasnjim sagorevanjem.Da se ne bi ostali ucesnici ove polemike osetili zbunjenim moram da pojasnim neke stvari... Gore navedeni gospodin se dotakao odnosa smese goriva i vazduha koji se inace oznacava sa "lambda " i naveo cifru kada je lambda 1 tj. kada je odnos smese 1:14,7 ! Teoretski ovaj odnos je nemoguce odrzati u svim rezimima rada motora kako pri konstantnom tako i pri promeni broja obrtaja bilo da je u pitanju povecanje ili smanjenje istih. Iz tog razloga na svim motorima novije generacije postoji jedan deo koji se zove"LAMBDA SONDA". To je sonda koja meri odnos smese u izduvnim gasovima i trenutno reaguje na sve promene. Ukoliko je smesa bogata gorivom sonda daje komandu centralnoj racunarskoj jedinici(kompjuteru motora) da smanji kolicinu goriva koja se ubrizgava u motor, sto ovaj konkretno cini smanjenjem intervala otvaranja elektricnih dizni za gorivo koji se inace meri milisekundama...tako kod novih motora imamo permanentnu kontrolu odnosa smese goriva i samim tim i manju potrosnju i bolje iskuriscenje pogonskog goriva uz minimalne gubitke...
U zadnje vreme vozila imaju po 2 ili cak i 4 lambda sonde...dve na izlasku iz izduvne grane a dve na izlasku iz katalizatora a sve u cilju sto kompleksnijih i tacnijih podataka o izduvnim gasovima koji su potrebni za sto "cistiji" rad motora sto je jedan od glavnih uslova za homologaciju(prijem) vozila posle postupka proizvodnje a pre uvodjenja u masovnu prodaju.Inace odnos smese goriva zavisi i od nadmorske visine na kojoj se vozilo krece(gustina vazduha),od spoljne temperature vazduha,od oktanske(kod benzinaca) ili cetanske(kod dizela) vrednosti pogonskog goriva i jos mnogih drugih.
Ja nisam zavrsio masinski fakultet kao gore pomenuti ali se ne osecam inferiorno u odnosu na njega i njemu slicne... Postujem Njegovo fakultetsko obrazovanje i to je ogroman preduslov da bi bilo ko uopste mogao da se bavi ovim ili slicnim poslovima ali postoji nesto sto je iznad svih fakulteta... ISKUSTVO, ENTUZIJAZAM, LJUBAV PREMA AUTOMOBILIMA...
To je nesto sto meni i slicnima niko ne moze osporiti niti uzeti a mislim da je glupo da AKADEMSKI GRADJANIN ako to uopste i jeste nipodastava sve koji to nisu i stavlja ih apriori u podredjen polozaj recenicom" onaj ko je tabao termodinamiku na masinkom razumece"...
Ta mi je recenica malo zasmetala...Cinjenica je da MI koristimo ljude kao sto ste VI da nam urade proracune i pomognu u izvrsenju nasih ideja i zamisli sto je prosto nemoguce da bude obratno iz prostog razloga sto ste vi zarobljeni u biroima, laboratorijama i nemate dodira sa stvarnim zivotom koji uglavnom prodje pored vas a da toga niste ni svesni...
Da me ne shvatis pogresno, nisam iskompleksiran pa se sada nesto pravdam i objasnjavam ali mi nije jasno da MASINSKI INZINJER ako to i jesi ne zna da na masinskom fakultetu postoji MOTORNA KOCNICA za isprobavanje i testiranje snage motora koju si ti kao student trebao da koristis kao nastavni instrument...Dok sam ja i meni slicni tu istu kocnicu koristio prakticno i "placao" sate da bih proverio dorade namotorima koje sam u zivotu radio...I jos jedna informacija za TEBE, u autocentru Boban u dunavskoj ulici takodje postoji jos savremenija masina za isprobavanje snage motora i to vrlo jednostavno...Das 50 eura i uteras auto na valjke,ljudi ti prikljuce aparate i izmere snagu i obrtni moment koji motor oslobadja. Sve traje 45 minuta... Toliko o tome ko je kad i gde ispitao sta se dobija chiptuningom a kad bi bio manje nadobudan i ponosan na svoju diplomu mozda bi i moga da dobijes odgovor zasto se chiptuningom dobija veca snaga a da se pri tom prosecna potrosnja goriva ne povecava nego smanjuje...TREBA SAMO DA ZATRAZIS OBJASNJENJE...ukoliko ti to nije ispod casti!!!
Umalo da zaboravim, niko nije rekao da se snaga i obrtni moment linearno povecavaju... Ne znam gde si to procitao...Kod svih turbo motora bilo benzinskih bilo dizel obrtni moment se DRASTICNO povecava u odnosu na konjske snage koje i nisu toliko bitne...
znaci linearnost ne postoji...Prakticno nije ni moguca.
Eto, nadam se da ima jos istomisljenjka koji se slazu samnom...
OTVOREN SAM ZA SVAKU DISKUSIJU I POLEMIKU I SPREMAN DA ODBRANIM SVE SVOJE TVRDNJE PRAKTICNIM PRIMERIMA
A sto se tice ALFE 33 1.7 16v koja fabricki ima 137 ks i 167 nm obrtnog momenta posle tuninga auto ce imati 151 ks i 190 nm.
Pozdrav svima pa i tebi od MURSIELAGIA...ako ti uopste znas i sta je to