eremita
Zaslužan član
- Poruka
- 117.177
Jeste "mala" djeca se stvaraju DUHOM SVETIM, a velika djeca, poput tebe... se radjaju u tim brdima suverene Bosne na klazican nacin - KLESANJEM![]()
Ало, "друже странац" - не дирај ми брата Србина из Бања Луке, јер---
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jeste "mala" djeca se stvaraju DUHOM SVETIM, a velika djeca, poput tebe... se radjaju u tim brdima suverene Bosne na klazican nacin - KLESANJEM![]()
Ало, "друже странац" - не дирај ми брата Србина из Бања Луке, јер---
![]()
kod darwina je pogrešna tvrdnja da pas može nastati od pacova,ili obrnuto.
-svarog- vrhovni bog,tvorac svega.
-svetovid- četveroglavi bog (samo ime mu govori kakav je to bog).
-perun - bog rata i groma
-veles - bog stada
-rod - bog zemljoradnje
-mokoš - boginja plodnosti
-dabog - svarogov sin
-triglav (troglav) - bog ratnik
-baba jaga - čarobnica koja živi u šumi
-banik,crnobog,danica,domovoj,dzidzilejla,hors,jarilo,gerovid,kikimora,kupalo,lesovik,lada,morana,
podaga,pokola,porenuta,porevit,trebun,pripegala,proven,ruevit,voloska,zora,ziva,.......svi su podanici SVAROGU.
Najveći problem istraživanjima vezanim za Svaroga predstavlja nedostatak podataka o njemu u starim spisima i hronikama u kojima se on,skoro, i ne pominje ili se samo navodi njegovo ime.Zbog toga se osim etimoloških razmatranja u istraživanjima o Svarogu mora osloniti na narodnu priče i pesme,koje su neretko dvosmislene i krajnje nejasne.
Vrhovni Bog svih Slovena (ako je uopshte ikad postojao...) je verovatnije bio Kreator Vasione, Bog Neba, Groma i Svetlosti, koji se vremenom "podelio" na Svaroga i Peruna...
Najveći problem istraživanjima vezanim za Svaroga predstavlja nedostatak podataka o njemu u starim spisima i hronikama u kojima se on,skoro, i ne pominje ili se samo navodi njegovo ime.Zbog toga se osim etimoloških razmatranja u istraživanjima o Svarogu mora osloniti na narodnu priče i pesme,koje su neretko dvosmislene i krajnje nejasne.
Vrhovni Bog svih Slovena (ako je uopshte ikad postojao...) je verovatnije bio Kreator Vasione, Bog Neba, Groma i Svetlosti, koji se vremenom "podelio" na Svaroga i Peruna...
)бог "варе", шта тај ради? вари?

ajde da se osvrnem na slovensku mitologiju.
tu je malo toga uopšte dokazano, nažalost transformisana je pre nego što je zapisana.
i ono što postoji zapisali su ljudi koji su bili hrišćani i nisu mogli dovoljno dosledno da je zabeleže.
(dobar dan. šta se radi?![]()
)
vidim da ste navareni...izvinjavam se vatre..
ovaj gospodar greshaka je ocigledno greska u bozijem planu..![]()
ajde da se osvrnem na slovensku mitologiju.
tu je malo toga uopšte dokazano, nažalost transformisana je pre nego što je zapisana.
i ono što postoji zapisali su ljudi koji su bili hrišćani i nisu mogli dovoljno dosledno da je zabeleže.
(dobar dan. šta se radi?![]()
)
Ma machujem se sa ovim razdrkanim stolicama... Izgleda da cu morati da uzmem nove... Kod tebe...? Znam, i zato je apsolutno nemoguce tvrditi da je ovaj ili onaj slovenski bog bio vrhovni... Sve su to samo spekulacije...
[/I]

Je li ti, sta si ti zavrsio od skole?
kakvo pitanje ebote...jel' to bitno zavu raspravu? mislim jesi li ti zavrshio teologiju?
Znam, i zato je apsolutno nemoguce tvrditi da je ovaj ili onaj slovenski bog bio vrhovni... Sve su to samo spekulacije...
Bacino...Ma machujem se sa ovim razdrkanim stolicama... Izgleda da cu morati da uzmem nove... Kod tebe...?
ništaposebo. idem ja sada, ali mi je drago što sam stigla da te pozdravim
)Da sumiramo: dokaza nema i svako je slobodan da veruje u ono što hoće. Mene zbunjuju samo astrofizičari jer ne mogu da ogovore na pitanje: kako je nešto moglo da nastane iz ničega. Inače sam vernik u naučne zablude i poneku istinu.

Знао сам да "у том грму лежи зец" чим си питање о Јеванђељу по Јуди "увио у целофан" - али ево ти одговор који није настао у црквеним круговима:"Druzxe plavi - nemoj me po glavi"![]()
![]()

Pitanje je sasvim normalno.
Da vidimo ko to deli etikete naokolo.
Mada je dovoljno pogledati tvoj avatar, i videti s chim se ima posla.
moguće je to,samo da Vi želite pročitati tko je bio svarog![]()
Znam prijetelju moj da je to stav Crkve, ali ipak vise vjerujem naucnim dokazima.Знао сам да "у том грму лежи зец" чим си питање о Јеванђељу по Јуди "увио у целофан" - али ево ти одговор који није настао у црквеним круговима:
Са интересовањем су очекиване реакције из Израела. Јеврејски теолози су уздржани, док медији доносе бројне извештаје са коментарима. Лист „Маарив” сматра да су овим открићем Јевреји ослобођени од двомиленијумске тврдње о христоубиству, а „Хаарец” насловљава: Јуда није издао Христа! Лист „Једиот” каже да ће ово допринети да се доведе у питање досадашња новозаветна представа о Јуди на којој је почивао хришћански антисемитизам и стереотип о похлепи његових сународника некада и сада. Са олакшањем се каже у том дневнику: „Ми нисмо издали Христа.” Очекује се, ипак, пре свега од Ватикана, да успостави другачију слику о тадашњим Јеврејима и пребацује му се да још ништа није предузео у том правцу. Ватикан на то каже да је енциклика „Ностра етате” после Другог ватиканског сабора ослободила јеврејски народ од христоубиства, али не и Јуду.
Да је Света столица унапред знала садржај „Јеванђеља поЈуди”, које је више месеци касније, почетком априла, објављено, веома је вероватно. Крајем прошле и јануара ове године, у озбиљним европским медијима било је извештаја да Римска црква намерава да ревидира став о Јуди. Речено је, да за то има повода и потребе, а тиме би се и католичко-јеврејски односи знатно поправили. Претходни папа Јован Павле Други званично је био у Јерусалиму, посетио је, као ниједан папа пре њега, и синагогу у Риму, предузео и друге кораке који су доприносили помирењу. У Јерусалиму као да то није било довољно, сматра се да теолошки антисемитизам и даље постоји. Нови папа, Бенедикт Шеснаести, жели на свој начин да смањи неповерење. Главни папски саветник за питања историје монсињор Валтер Брандмилер зимус је изјавио, да Јуда Искариотски није био издајник већ испунитељ воље Божје. И поред тога, ових дана декан папског Богословског факултета, универзитета „Регина Апостолорум” у Риму, Т. Вилијамс гледа на сада објављено јеванђеље као на спис гностичке секте каинита, који није сагласан хришћанској вери. Чак га означава „бајком”. Иако нема теолошки значај, Црква не треба да га скрива. Да ли се Јуда већ сада налази у паклу, ми не можемо да тврдимо. Божја милост је „бескрајно велика”, сматра декан.
Обрати пажњу на подвучен текст и црвено болдован.........
dobro..filozofski..jel' ti dosta? mozda bi trebao da imam neki doktorat?
![]()
...Svarog je, prema ruskim legendama bog vatre i neba, stvoritelj svega na nebu i zemlji, prvo božanstvo Sunca kod Slavena....
...Prema ruskoj legendi Svarog je iskovao sunce i postavio ga na nebo...
...Kod Baltičkih Slavena značajno je obožavanje Svarožića- Radgosta...
A shta sam ja rekao...? Da nije postojao jedan vrhovni bog svih Slovena, shto se po ovom shto si ti kopirao i vidi, jer se Svarog ni ne pominje ni medju Zapadnim ni medju Juzhnim Slovenima...