Trojansko more - Panonsko more u doba antičke Troje

Izjavio si da je Gundulić od nekog čuo da se Troja nalazi usred mora preko srpskih zemalja i iz toga izveo proizvoljnost da je, na osnovu nečega što može biti ništa drugo do samo Gundulićev pesnički izraz, to nalazi u nekakvim predanjima.
Opet lažeš. Izjavio sam "uz more", a ne "usred mora".

Opet lažeš. Izjavio sam "uz more", a ne "usred mora".

A ti, kao bajagi, toliko si glup da nisi ukapirao da se očigledno radi o lapsusu. :roll:

Ovome sam replicirao. Tvojoj opasci da je odnekud čuo da je Gundulić od nekoga čuo da je Troja uz more preko srpskih zemalja.

Ne znam čemu spinovanje (doslovno) sopstvenih reči i prebacivanje na Aleksandra Makedonskog. :D

Doslovno sam napisao prošli put precizno.

Čekaj malo, je li to, zapravo, stvarno nisi ukapirao da je to bilo lapsus? :D

Ti replicirao na moju poruku staru 10 dana, a već si/smo je obradili pre devet dana na temi BBŠ vs SAŠ. Zašto?

Pa nisam replicriao tome. To smo prošli; ne interesuje me to uopšte.

Replicirao sam tvojoj (novoj) tvrdnji, da je rečenica Troja uz more preko srpskih zemalja nešto što je Gundulić odnekud čuo, umesto njegovog (individualnog) pesničkog izraza.

Ti si izjavio da je podatak o tome da se Troja nalazi ukopana preko puta srpskih zemalja Gundulić preuzeo iz narodnog predanja:

Pri moru uprav srpskih strana,
u pržinah pusta žala
leži Troja ukopana,

Onda si pozvao Koleta da potvrdi ima li bar 5 primera kojima bi bilo dokazano da se pominje Troja u takvom kontekstu.

Pa nisam replicriao tome. To smo prošli; ne interesuje me to uopšte.

Replicirao sam tvojoj (novoj) tvrdnji, da je rečenica Troja uz more preko srpskih zemalja nešto što je Gundulić odnekud čuo, umesto njegovog (individualnog) pesničkog izraza.

Ti si izjavio da je podatak o tome da se Troja nalazi ukopana preko puta srpskih zemalja Gundulić preuzeo iz narodnog predanja:

Onda si pozvao Koleta da potvrdi ima li bar 5 primera kojima bi bilo dokazano da se pominje Troja u takvom kontekstu.
Nisi mogao tome da repliciraš jer je to bilo moje pitanje - gde je to Gundulić čuo.

Ti si samo hteo da poentiraš kako je to njegova pesnička mašta. A znamo da nije.

Nisi mogao tome da repliciraš jer je to bilo moje pitanje - gde je to Gundulić čuo.

Ti si samo hteo da poentiraš kako je to njegova pesnička mašta. A znamo da nije.

Ne, ne pitanje, već iskaz:

Tako da, ne bih ja povezao kao Gundulić, već bih informaciju zadržao kao predanje:

Pri moru uprav srpskih strana,
u pržinah pusta žala
leži Troja ukopana,

kao nešto što je došlo do Gundulića, nešto što je mogao negde pročitati ili od nekoga čuti.

A sada, pošto si skontao da ti Kole11 zapravo nije ni od kakve pomoći, nešto pokušavaš da izmuljaš. :lol:

Predanje ne može biti staro 3-4 hiljade godina jer se to kosi i sa tezom o potopu koji bi pretpostavio izmeštanje lokalnog stanovništva, makar na nekoliko vekova, čme sigurno lokalno predanje prestaje.

Razlog za postojanje predanja je najverovatnije u tome što je neko u relativno novije doba našao tj. otkopao grobnicu sa velikom količinom ženskog zlatnog nakita.

Back