Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.292
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Џиво Гундулић (итал. Giovanni Francesco Gondola, надимак Мачица; 9. јануар 1589 — 8. децембар 1638) је био један од најзначајнијих српских[1][2][3] песника[4] из Дубровачке републике.[5]
...
ter s mlađahnijem njima doje
na kraj mora najposlije
gdi bi njegda grad od Troje -
bi, zašto ga sada nije.
PJEVANJE SEDMO
Pri moru uprav srpskih strana,
u pržinah pusta žala
leži Troja ukopana,
od grčkoga ognja pala;
slavna Troja, ka je svime
njegda Istokom gospodila,
a sad ino nije neg ime
nakon sebe ostavila.
Gdi su miri, gdi su dvori?
Nije zlamenja od ničesa:
što ognju osta, vrijeme obori
i pohara i poplesa.
Samo jošte nedaleče
Simeonte rijeka sama
s malo vode jedva teče
i ona usahla s davnijeg plama;
a polak nje gora Ida
u vidjenju svome zdrži
uspomenu od Parida,
koga oganj Troju sprži.
Ah, kud, plahi mlače, poje,
na ki li se put poteži,
kroz gorjenje neka tvoje
u pepelu Troja leži?
O mladosti, bez razloga
i razbora, viđ, tko hodi,
na što plahos tvoja mnoga
dovodi ga i navodi!
Biješe danica objavila
jur svanutje dana bijela,
i istekla zora mila
s vijencem rusa oko čela,
kad za brodit sinje more
s djevojčicam ke ga slide
Kazlaraga u istok zore
na korablju zlatnu uzide.
Šlje otole na sve strane,
da se otok svaki ophodi,
s druzijem plavim crnce uzdane,
a on uprav more brodi.
Sad sam istražio šta mu znači reč uprav, znači preko. Dakle, preko srpskih zemalja.Ja sam pomislio d Grundulić prenosi tradiciju po kojoj se Troja nalazi zakopana (pod peskom) mora srpske zemlje. Ja ne dodajem sadržaje kojih nema.
S tim što ostaje dobro pitanje odakle je čuo da je "Troja uz more preko srpskih zemalja".
@Kole11Zašto je to nešto što bi morao čuti negde, umesto da je njegova rečenica; njegov pesnički izraz?
@Kole11
Ako treba Kole11 će ti navesti jš 5 autora koji se sve pored Gundulića bave tim istim "pesničkim izrazom" i po kojima zaista malouman čovek može zaključiti da nije u pitanju jedna prilično poznata priča, već "pesnički izraz".
Sve je to njemu dobro poznato. Znamo za bar četvoricu Dalmatinaca 15og i 16og veka.@Kole11
Ako treba Kole11 će ti navesti jš 5 autora koji se sve pored Gundulića bave tim istim "pesničkim izrazom" i po kojima zaista malouman čovek može zaključiti da nije u pitanju jedna prilično poznata priča, već "pesnički izraz".
Sve je to njemu dobro poznato. Znamo za bar četvoricu Dalmatinaca 15og i 16og veka.
Ali verujem da mu je najdraži pisac srpske Aleksandride, Rasanin koji je ziveo početkom 14og veka
Ne Troju uz more eksplicite, nego smatraju antičke Makedonce (i Aleksandra Velikog) Srbima. A Troja mu onda sama po sebi dođe preko puta srpskih strana ukopana, kako si sam objasnio.Pa ako barem još 3 Dalmatinaca pominju Troju uz more preko puta srpskih zemalja, kako ispada po tvojoj tvrdnji - zašto ne ih ne citiraš?
Hajde, čekamo. I Mrkalj i ja.![]()
Ne Troju uz more eksplicite, nego smatraju antičke Makedonce (i Aleksandra Velikog) Srbima. A Troja mu onda sama po sebi dođe preko puta srpskih strana ukopana, kako si sam objasnio.
Nisi, opet lagisPa ja sam već doslovno izlistao sve te izvore, uključujući i u originalu.Šta će ti Kole11.
S tim što ostaje dobro pitanje odakle je čuo da je "Troja uz more preko srpskih zemalja".
Nemoj da se sekiraš, niko nije savršen. Nego, nešto si rekao da znaš više izvora od Koleta?Ovome sam replicirao. Tvojoj opasci da je odnekud čuo da je Gundulić od nekoga čuo da je Troja uz more preko srpskih zemalja.
![]()
Nemoj da se sekiraš, niko nije savršen. Nego, nešto si rekao da znaš više izvora od Koleta?
Ti si taj koji je ovde replicirao na moju poruku staru 10 dana, a već si/smo je obradili pre devet dana na temi BBŠ vs SAŠ. Znači, išao si iz nekog razloga u rikverc. Zašto?O, da; prepoznao sam da je to bio tvoj pokušaj manipulacije kojim bi me probao da me isprovociraš da ovde okačim stvari još jednom, zato što ti se ne da da pretražuješ.![]()
Ti si taj koji je ovde replicirao na moju poruku staru 10 dana, a već si/smo je obradili pre devet dana na temi BBŠ vs SAŠ. Znači, išao si iz nekog razloga u rikverc. Zašto?