Trojansko more - Panonsko more u doba antičke Troje

Napokon da i Dragan Jovanović iznese svoje tvrdnje o Troji !

Za neupućene da malo pojasnimo , Драган Јовановић: СКИЦА ЗА НОВУ БИБЛИЈУ (роман о Троји на Дунаву)
Ауторско издање, Београд, 2004.год.
Меки повез, 335 страна, ћирилица.
Ova knjiga je izdana 7 godine pre nego sam ja krenuo u moje istraživanje ali je ja ni do danas nisam imo prilike čitati , a za nju sazno već kad sam ja zaokružio moje spoznaje . Sad me zanima na kojim informacijama i kojih autohtonista se Dragan oslonio u kreiranju svoje priče ?

Napokon da i Dragan Jovanović iznese svoje tvrdnje o Troji !

Za neupućene da malo pojasnimo , Драган Јовановић: СКИЦА ЗА НОВУ БИБЛИЈУ (роман о Троји на Дунаву)
Ауторско издање, Београд, 2004.год.
Меки повез, 335 страна, ћирилица.
Ova knjiga je izdana 7 godine pre nego sam ja krenuo u moje istraživanje ali je ja ni do danas nisam imo prilike čitati , a za nju sazno već kad sam ja zaokružio moje spoznaje . Sad me zanima na kojim informacijama i kojih autohtonista se Dragan oslonio u kreiranju svoje priče ?
Nezavisne potvrde u nauci su neobično značajne. Ne sumnjam da je i pre Dragana Jovanovića bilo ljudi koji su imali ideju o Trojanskom panonskom moru, samo je nisu imali prilike izdići do nivoa publikacije ili su u tome bili noion. osujećeni.

Nezavisne potvrde u nauci su neobično značajne. Ne sumnjam da je i pre Dragana Jovanovića bilo ljudi koji su imali ideju o Trojanskom panonskom moru, samo je nisu imali prilike izdići do nivoa publikacije ili su u tome bili noion. osujećeni.
"Nezavisne potvrde u nauci su neobično značajne.":cepanje:
da bi nauka nesto potvrdjivala ili negirala to nesto u ovo slucaju teorije samostalnog istrazivaca morala bi da se prvo kvaifikuje u naucni uradak, tj da u sebi ima vecinu parametara koje su neophodne da bi se nesto zvalo naucnim radom i da ispunjava odredjene uslove naucne discipline kojem se taj naucni rad bavi .
u slucaju tzv teorije o "troji u sremcici" ne postoji ni jedan ispunjen parametar naucnih disciplina kojima bi se samostalni istrazivac uopste kvalifikovao za ozbiljno razmatranje naucne zajednice i davanje ocene o njegovom radu.
naucni radovi nisu pojavljivanje na blogovima, privatnim jutjub kanalima i samoizdavastvo niskotiraznih knjiga,
da je to tako , naucni radnici ili bar strukovni radnici te tematike morali bi da prate sta pise u svakom broju "treceg oka" i da se po tome upravljaju u svom daljem radu i dokazivanju ili opovrgavanju teorija koje tamo mogu da se procitaju u svakom novom broju .

pomenuti pisac dragan jovanovic je "naucnik" i njegova knjiga „Skica za Novu Bibliju“ je "naucni rad" i dokaz teorija samostalnog istrazivaca isto kao sto vulin ima veze sa vojskom, policijom i generalno pamecu :hahaha1:

"„Skica za Novu Bibliju“ je priča o Mojsiju Putniku, jednom kontroverznom srpskom momku koga je život sa beogradskog asfalta, odveo, čak, u Legiju stranaca. On se iz Legije vraća u Beograd, i, stavlja se na raspolaganje Službi državne bezbednosti. Dakle, Mojsije Putnik, po mnogo čemu, podseća na Milorada Ulemeka Legiju, „novog Apisa“.

Mojsije Putnik biva uhapšen, a u njegovom stanu policija nalazi „Skicu za Novu Bibliju“. Rukopis je, po svemu sudeći, pisao Mojsije Putnik. Ali, to je rukopis koji se najmanje očekuje od jednog bivšeg legionara. Jer, u „Skici za Novu Bibliju“ izlaže se teorija po kojoj su „Srbija i Makedonija teritorije Starog i Novog zaveta“ te da je „Mojsije radio kod dunavskih faraona uređujući kanale za navodnjavanje“, a „Ohrid je Galilejsko jezero, a Galileja je zapadna Makedonija, Solun je, u tom slučaju, Jerusalim!“

Sve ove nalaze, Mojsiju Putniku „diktira“ u pero Karl Gustav Jung, lično!

Po „Skici za Novu Bibliju“ i trojanski rat zbio se na Dunavu! Bio je to srpski, građanski rat između siromašnog juga i bogatog severa. A Troja je bila lanac zidinama povezanih tvrđava od Petrovaradina, Slankamena, Zemuna, Beograd, preko Požarevca i Smedereva sve do tvrđave na Golupcu gde je bila carinarnica, sa pristaništem u delti Dunava. Zato je Troja bila toliko moćna i neosvojiva. I ko zna da li bi, uopšte, pala da je nisu srušili jaki – zemljotresi. Tek tada su Ahejci ušli na gotovo u razrušenu Troju...

Ukratko, „Skica za Novu Bibliju“ je, zaista, romansirana skica za jednu sasvim novu „autohtonističku“ istoriju ne samo Srbije, već, i Evrope."

Samo ti pogledaj video , ne boli to mnogo !

Kao što rekoh i da pogledam ne bih mogao ništa da kažem na tu temu, a kako me u suštini uopšte ni ne interesuje, ne bih da bezveze gubim vreme.

Ovo kažem kako stvari stoje, a ne da bih te uvredim; ako budem nekada stigao pogledacu, ali svakako ne očekuj ništa pametno.

ЈЕ ДОДАО/ЛА 6 НОВИХ ФОТОГРАФИЈА У АЛБУМ: VELIKO SRIJEMSKO JEZERO “LACUS SYRMIUS”.VUKOVARSKA UTVRDA VUKOVO
08. август 2019. ·
Jedan od zadnjih slatkovodnih ostataka Panonskog mora, zajedno s dosadašnjim panonskim jezerima Balaton i Nežiderskim, bilo je veliko Srijemsko jezero na području današnjeg spačvanskog bazena.
To nekad veliko spačvansko jezero je zajedno s donjom Savom i Dunavom odvajalo raniji srijemski poluotok sa Fruškom gorom od panonskog kopna s kojim se spajalo oko sadašnjeg Vukovara. Zatim je prirodno, riječnim nasipavanjem i zamuljivanjem plitkog jezera ono konačno nestalo
Kad govorimo o tom velikom jezeru nužan je osvrt na povijesno Panonsko more koje je uslijed tektonskih pomaka i otvaranja procjepa (Đerdapska klisura) isteklo iz svog bazena. Vremenom su rijeke snagom svoje vode nanijele raspadnuti stijenski materijal i stvorile istoimenu nizinu. U međufazama je bilo puno slanih, a poslije sve slađih jezera. Ono koje se najduže zadržalo u najnižem dijelu reljefa opisivali su antički kroničari kao veliko jezero i močvare (grč. Syrmie limne, latin. Lacus Syrmius).
Znanstvenici su rekonstruirali navedenu promjenu na temelju ostataka životnih oblika slane, bočate ili slatke vodene sredine. Još u rimsko doba provođeni su radovi na isušivanju jezera i močvara, a intenzivno su se provodili posljednjih par stotina godina.
Analogiju toj jezerskoj masi možemo pronaći već u obližnjem Kopačkom jezeru koje je I danas postojeće zahvaljujući održavanju procesa erozije velikih voda Dunava I Drave.
Kroz vrijeme, Srijemsko jezero ostavljalo je zgodne I šumovite zemljane grede koje su se naseljavale kasno-kamenodobnim kulturama kojima su između ostalog služile I kao obradive površine. Svakako je to početak pojavljivanja čovjekova života na ovom području kojem su kasnije kulture dale snažnija obilježja (Sopot). Ne čudi stoga da su naše povišene grede usred ravnice često prepune zaostalih kamenodobnih artefakata I tragova naseljenosti. Današnji vodotoci Bosuta, Biđa, Spačve, Virova itd, samo su “repovi” ovog starog jezera koji nam govore da je jezero I danas živo.

Ti si osoba koja pokazuje izuzetno veliku količinu (hiper)kritičnosti prema trenutnoj istoriografiji, i bukvalno 0% bilo kakve kritičnosti prema alternativnim teorijama koje idu u prilog tvom ubedjenju. Kada bi izbalansirao te dve stvari bio bi daleko bliži da možda i dokažeš nešto od autohtonističkih teorija.

Zar ne misliš da je produktivnije videti dokaze:
- gde se nalaze te navodne alke?
-iz kog su perioda?
- na kojoj su stvarno nadmorskoj visini ?
- da li postoji makar jedan dokaz da su postojale pre 19 veka ?

a ne bez ikakvog smisla doprinositi širenju jedne urbane legende.

Dobar primer merituma geološke - seizmološke struke - crno na belo:

N1 vesti juče:
"Potres koji de dogodio danas kod Petrinje ne bi trebao utjecati na seizmičku tivnost u Zagrebu.Radi se o dva različita epicentralna područja u kojima su mehanizmi pomaka po rasjedima drugačiji". (#NAJSMEŠNIJI ZEMLJOTRES)

Pa nisu obeležili Kosovo kao nezavisnu državu... N1 i to ovaj iz Sarajeva/Zagreba ? :think:

Je li iko zna koje je poreklo tvrdnje da su Homerovi epovi navodno prevedeni na starogrčki sa drugog jezika u vreme Pejsistrata?

Ko je to prvi izjavio tj. od koga je to počelo?

Neko je to izneo ovde na forumu. Mislim da je Kole ako me sećanje dobro služi.

Ti si osoba koja pokazuje izuzetno veliku količinu (hiper)kritičnosti prema trenutnoj istoriografiji, i bukvalno 0% bilo kakve kritičnosti prema alternativnim teorijama koje idu u prilog tvom ubedjenju. Kada bi izbalansirao te dve stvari bio bi daleko bliži da možda i dokažeš nešto od autohtonističkih teorija.

-iz kog su perioda?

Ti si osoba koja se obrela u istoriografskoj školi-paradigmi koja ima 200 godina prednosti i tražiš iste kriterijume za novorođenče? Ne slažem se.

-iz kog su perioda?

Zašto da da vidimo kad tako nešto mora da je negde u istoriografiji/arheologiji obrađeno, je lako?

GRU
17-06-2015 18:02h

Ćisto informativno,ovo na prvoj slici su vam HAJDUČKA VRATA 2000 mNv na planini Ćvrsnici u Hercegovini!

patriota
17-06-2015 18:16h

Kakvi bre dzinovi i njihovi brodovi , alke su sluzile za spustanje balvana sa visih predela.
Avav
17-06-2015 18:25h

I sad zive...zmajevi i dzinovi
Stojan K.
17-06-2015 18:57h

Odrastao sam na ivici jedne planine u Bosni i tacno znam gde se nalaze takve alke,metalne su ali okamenjene Tako da se Metal samo nazire kroz farbu u kamenu u svakom slucaju nisu tu nego u spoju planine Borja i Vlašića na ušcu Potoka Krivaje u rijeku Usoru...

Rade
17-06-2015 19:42h

isti takav prsten ima mi u Srbiji na planini Povlen, a pored toga imajuni 3 velika djuleta, a sve na planini visine preko 1000 metara
Valjevac
17-06-2015 23:11h
@Rade
Djulad koja si pomenuo su kamene lopte koje je lava izbacila u more prilikom erupcije vulkana (nesto poput vrelog olova kad se sipa u hladnu vodu nastaju kuglice).Jos pre ledenog doba.
srdjo
17-06-2015 22:33h

Ovakve velike alke imaju i u Metohiji na planini Mokra Gora izmedju sela Banje i Crepulje . Stari ljudi su pricali da su nekad tu vezivani brodovi , a neki da su pricali da su tu na steni vezivani ljudi koji su zgresili dabi ih zive jeli orlovi.

momo
18-06-2015 02:08h

Stojane,,pozdrav,ja sam iz tokg kraja rodom,kaži gde je ta ALKA kod potoka KRIVAJICE?A JA ZNAM ZA JEDNU ALKU NA OBRONCIMA OČAUŠA
zoran
18-06-2015 07:56h

takve alke postoje i na staroj planini iznad sela Senokos opstina Dimitrovgrad !!!

alas
18-06-2015 18:26h

Te priče kruže i u drugim krajevima.Na Dinari navodno postoje takve alke.Na visinama od 1200 metara postoje tragovi obrade njiva.Čudno sobzirom na sadašnje klimatske uslove.

Ti si osoba koja se obrela u istoriografskoj školi-paradigmi koja ima 200 godina prednosti i tražiš iste kriterijume za novorođenče? Ne slažem se.

Nisu to kriteriju već zdrav razum koji može da se odnosi na bilo koju oblast, temu u životu.
Za mene postoje samo dve istoriografije: naučna i nenačna. Ostale podele ne priznajem.
Negiranje tih kako kažeš 200 godina naučne istoriografije te neće odvesti nigde i ostaćeš večno novorođenče...

Zašto da da vidimo kad tako nešto mora da je negde u istoriografiji/arheologiji obrađeno, je lako?

Zapadaš u klasičnu zamku lošeg argumenta: ako nauka nešto nije proučavala znači da je alternativa istina ? Drugo nisi se zapitao da li tu uopšte ima nešto što bi arholog ili istoričar mogao da proučava ?
Ili je ovo ipak tema za psihologe...

Zapadaš u klasičnu zamku lošeg argumenta: ako nauka nešto nije proučavala znači da je alternativa istina ? Drugo nisi se zapitao da li tu uopšte ima nešto što bi arholog ili istoričar mogao da proučava ?

Jok i nema.

(VIDEO) MISTERIJA KOZARE: Džinovi koji su živeli u Bosni vezivali su ovim alkama brodove

Foto: Jutjub

Nikada nije rešeno
(VIDEO) MISTERIJA KOZARE: Džinovi koji su živeli u Bosni vezivali su ovim alkama brodove
Planeta
17.06.2015. 18:43h

Prema navodima lokalnih stanovnika, veruje se da ovi artefakti potiču još iz vremena kada je postojalo Panonsko more, a da su ih koristili divovi koji su naseljavali tu oblast u dalekoj prošlosti

Nedavna otkrića ukazuju na to da su zemljom nekada šetali divovi. Misteriozni džinovski prstenovi koji su pronađeni na vrhovima planina ukazuju na to da su ih koristila džinovska bića koja su naseljavala taj region pre nekoliko miliona godina.
Lokalni stanovnici imaju nekoliko teorija o ovim misterioznim prstenovima. Neki kažu da je prstenove postavilo Austrougarsko carstvo kako bi se olakšao transport drva preko planina.Drugi kažu da džinovski prstenovi potiču iz vremena kada je postojalo Panonsko more i da su se koristili za vezivanje brodova pošto je region korišćen kao morska luka.
lg.php

Postoje legende u regionu koje govore o divovima i njihovim ogromnim brodovima. Postoje pretpostavke da su džinovske prstenove napravili divovi, drevni brodovlasnici i mornari koji su naseljavali region u dalekoj prošlosti.Ali da li je moguće da su ovi prstenovi stari nekoliko miliona godina? I ako jeste, kako je to moguće? Od kakvog su materijala napravljeni? Pošto nije bilo nikakvih "zvaničnih" istraživanja u ovoj oblasti, mogućnosti nagađanja su beskrajne.
foto: Jutjub
foto: Jutjub
Lokalni stanovnici su naveli da ima i brojnih drugih otkrića u toj oblasti koja se ne mogu objasniti, ali da se namerno kriju od naroda.Ovi džinovski prstenovi i fino isklesano džinovsako kamenje mogu se naći u brdima oko Vogšće, između Breze i Vareša, blizu Dubrovnika i na nekoliko mesta u istočnoj Bosni i Hercegovini. Takođe ih ima četiri na Bjelašnici i Vlašiću, Vranici, Prenju, Velezu, zatim Majevici i Bukovici, nedaleko od Travnika iznad Stolca. Lokalni stanovnici smatraju da je važno da se ova otkrića detaljnije ispitaju.
Lokalni stanovnici govore o ovim misterioznim prstenovima već godinama. Neki i dalje tvrde da su prstenovi stari nekoliko miliona godina, dok drugi smatraju da su prstenovi samo dokaz da su divovi nekada hodali Zemljom.Oni koji ne veruju da je moguće da su prstenovi toliko stari upućuju na činjenicu da se Panonsko more nalazilo u Panonskoj niziji pre oko 30 miliona godina. Ovo more je nestalo pre oko 600.000 godina. Ne bi postojalo razloga da se naprave prstenovi za vezivanje brodova ako brodovi ne bi mogli da stignu do tih "luka".U vreme Panonskog mora nije bilo ljudi. Ko je onda pravio te brodove? Prvi hominidi koji su pravili alate su se pojavili pre oko 200.000 godina, što je 400.000 godina nakon nestanka Panonskog mora.
Kozara, jedna od planina na kojoj su pronađeni prstenovi, bila je ostrvo u Paratetijanskom okeanu pre 50.000 godina. Kada se Panonsko more povuklo, pojavile su se obale. Upravo zato Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara, navodi da džinovski prstenovi ne mogu biti iz tog perioda.
Neki smatraju da su džinovski prstenovi nedavno postavljeni kako bi se vezale meteosonde za zemlju.Dejan Pelvis, profesor istorije u gimnaziji u Prijedoru, veruje da su prstenovi sa Kozare jedna od mnogih neverovatnih misterija prošlosti. Sve takve misterije dele jednu stvar - niko ne može da objasni njihovo poreklo i namenu.

Dve moje poruke si pročitao, verujem i razumeo, ali su prošle kroz tebe kao kroz švajcarski sir...

-iz kog su perioda?

Ukratko: Ne veruj slikama, lakim ženama i novinskim člancima koji počinju sa velikim slovima ispisanim MISTERIJA!

Back