No, da mi ne skačeš za vratom kako ja izbegavam Tribale.
Već sam na pitanje koje si postavio odgovorio, ali neka ti bude i evo i još detaljnije:
Šta tačno Novaković spominje u toj emisiji?
Evo šta kaže
Ruvarčev rodoslov, napisan između 1563. i 1584. godine:
Šta su ovde problemi?
1) U rodoslovu ne postoji nikakvo hronološko preciziranje.
Srpska zemlja može biti, kao što po svemu sudeći i deluje, samo jedna geografska odrednica; područja koje je i kada je hristijanizovano. Ne znači uopšte da je postojala oko 1.400 godina ranije zaista srpska država na tom području. Tako, uostalom, i jeste običaj u izvorima tog vremena, kada govore o nekim davnašnjim periodima (a posebno kada je reč o hristijanizaciji).
2)
Čak i da se radi o tome da je sastavljač rodoslova hteo da kaže da je u apostolska vremena to bila srpska zemlja (a to, kao što rekoh u pređašnjoj tački, ne može da se zaključi iz teksta) ostajeproblem od pomenutih 1.400 godina vremenske distance, te nepostojanja bilo kakvog izvora (pa makar i hipotetičkog, rekonstruisanog) koji bi sastavljaču ovog dokumenta poslužio kao izvor za tvrdnju da su tu u ranohrišćansko vreme živeli Srbi.
3) Ovaj dokument prvi je istorijski izvor koji pominje tradiciju o tome da je Sv. Tit osnovao Crkvu Sv. Petra i Pavla u Rasu. Ne postoji niti jedan jedini stariji spomen, što nas upućuje na mogućnost da se ovde radi na konstrukciji tradicije. Autor rodoslova (ili možda autor nekog predloška koji je koristio) iskoristili su II poslanicu apostola Pavla Timoteju (4, 9-10) iz Svetog pisma u kojem stoji da je Tit otišao u Dalmaciju, verovatno, da iskonstruiše ovo predanje.
http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Sveto Pismo - Biblija/55_2TI/552TI004.HTM
Библија:
Постарај се да дођеш брзо к мени; јер ме Димас остави, омилевши му садашњи свет, и отиде у Солун; Крискент у Галатију, Тит у Далмацију; Лука је сам код мене.
4) Dodatna potvrda da je ova predaja posledica invencije tradicije može se videti i u arheološkim istraživanjima. Apsolutno sva dosadašnja istraživanja potvrđuju da je Crkva Sv. apostola Petra i Pavla u Rasu
vekovima mlađa od Titovog vremena.
5) Ras kod Novog Pazara
ne pripada geoistorijskom području Tribala.