Tri profesije koje će preživeti AI revoluciju

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobra primedba, ne znam kako bih definisao svest- ali ta svest je bitna u donosenju odluka i tu se vidi razlika kod AI, dosta poslova kod mene u firmi je trebalo da zameni AI, ali se jednostavno pokazao neadekvatnim jer nakon nekog vremena ljudi steknu intuiciju i na taj nacin mogu dosta brzo i efikasno da donose odluke i zakljucke, dok AI nema tu sposobnost- samo binarne programe.
Ni pas (i puno ljudi) nema sposobnost da efikasno donosi odluke u tvojoj firmi, ali ne možemo tvrditi da nema svest. Nema dovoljnu inteligenciju za to. AI možda trenutno nema, ali procena je da će AGI "singularnost" dostići između 2030. i 2040. Moguće i ranije.

Poslednja izmena:
Bas sam neki dan citao izvestaj Dell-a i do 2030 zapravo nece biti mnogo promena kao sto se misli, tj nece ici tako brzo, posto vecina kompanija ima dosta teskoca, pogotovo u situaciji globalne ekonomske stagnacije.
Iz onoga sto znam i mog iskustva s AI- u dosta stvari je beskoristan upravo jer nema svest tj ne moze da donosi mnoge kompleksne odluke, a koliko znam i sami roboti ne mogu da rade mnogo kompleksnih poslova- npr robot ne moze da opere tanjur jer je to poprilicno kompleksna radnja.
Al moze da ubacis tanjir u masinu za pranje sudova. Roboti prave mikro cipove, kola, mese testo, peku picu, kolace, seckaju stvari za rucak....

Svest nije potreba pri izvodjenju operacija/instrukcija koje su programirane. Robot nece razmisljati zasto je nesto dobro ili ne I zasto tako mora da bude, jednostavno radi kako je programiran.

Sto kaže kolega @Sizif ,teško. Verovatno jedna od prvih profesija koja će biti zamenjena. Sve profesije koje se oslanjaju na skupljanje, analizu i obradu informacija će prve nastradati. Advokati, programeri, gledah pre koji mesec i radiolozi, verovatno i profesori, nastavnici... Najviše će se odupirati zanatlije, ali je samo pitanje vremena kada će i oni biti zamenjeni.
skupljanje anlazia i obrada informacija je samo mali deo u spektru rada jednog avokata , i to moze AI da odradi, i advokatu olaksa posao i to je sve gde dopire AI , nemoj zaboraviti da pored advokata sedi klijent, a preko puta uzmimo primer, zamenik tuzioca, a u sredini vece sudija, a tu su i vestaci, pa na primer i svedoci koji treba da se suocavaju ..... kako sad zmisljas AI da odradi sve to :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

skupljanje anlazia i obrada informacija je samo mali deo u spektru rada jednog avokata , i to moze AI da odradi, i advokatu olaksa posao i to je sve gde dopire AI , nemoj zaboraviti da pored advokata sedi klijent, a preko puta uzmimo primer, zamenik tuzioca, a u sredini vece sudija, a tu su i vestaci, pa na primer i svedoci koji treba da se suocavaju ..... kako sad zmisljas AI da odradi sve to :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Pa AI bi verovatno zamenio i advokata i sudiju i tužioca. Zašto misliš da bi to bio problem?🤔

Није проблем за "Врли свет", али тада би се друштвеност распала у самом човеку.

Прогрес је позитиван процес, али прогресивизам није
Misliš da je bolje da imamo sudije, tužioce i advokate koji ne rade svoj posao kako treba i ne rade ga za lepe pare?

Svest nije potreba pri izvodjenju operacija/instrukcija koje su programirane. Robot nece razmisljati zasto je nesto dobro ili ne I zasto tako mora da bude, jednostavno radi kako je programiran.
Ali ne moze AI da bude psihijatar jer ne moze da “razume” osobu s odredjenim problemima, tj on moze eventualno da prikupi odredjeni podaci- ali za niz podataka je potrebna ljudska intuicija, specificna vrsta pronicljivosti koju dugo vremena nece moci AI da postigne i pretpostavljam da u zdravstvu ce uvek biti dodta ljudi.

Анти метафизика прогресивизма
Confused Little Girl GIF

Неће бити прогресивистичког усавршавања, већ асимптотског успорења, сингуларитета, док неко не изгуби живце и не споји биологију и технологију

"Смак света" - Драгош Калајић 1979.г.

- Pa Bil Gejts misli isto što i ja,.. :kafa:
I ja imam tendenciju da slusam strucnjake i cesto prihvatam njihovo misljenje kao relevantnije od svoga, posto oni ipak vise znaju, u pogotovo u ovoj oblasti-
mada realno niko nema pojma kako ce stvari izgledati ni za 10 godina, a kamoli duze- a ljudi su generalno losi u predvidjanju buducnosti, a takodje mi imamo tendenciju da gledamo iz svog ugla pa kad pitas nekoga kako ce izgledati AI u buducnosti onda to uvek zvuci kao bolja i brza verzija nas, mada AI nije iskluceno da ce AI otici u smeru koji mi ne mozemo da zamislimo jer nemozemoda zamislimo taj koncept, a jedino sto je sigurno da ce dosta poslova vezanih za AI biti zagarantovano, i da je tesko zamisliti da ce AI razviti sopstvenu svest/samosvest- pa ce i neki poslovi kojima treba ova vestina jos uvek postojati.
A teroetski postoji i sansa da dodje do neke kataklizme- pa da svo znanje vezano vezano za Ai nestane i da opet krenemo iz pocetka, to se desavali i pre u istoriji, pa nije iskljuceno da se opet desi.

Poslednja izmena:
Roboti jes da rade bez plate, al slabo stipse i troše.

Ko će da kupuje to što budu napravili?
dobijaće svi neki garantovani prihod od države da bi moglo da se kupuje da bi industrija radila...verovatno će ceo svet biti jedna država da bi se ravnomerno rasporedili prihodi od robotskog rada....a prihod će morati da bude različit na osnovu nečega...znači social credit score kao u Kini sada samo kao osnova za visinu dohotka...a oni koji su ultrabogati sada ostaće ultrabogati zauvek...a niko novi neće moći lako da se tu ugura

dobijaće svi neki garantovani prihod od države da bi moglo da se kupuje da bi industrija radila...verovatno će ceo svet biti jedna država da bi se ravnomerno rasporedili prihodi od robotskog rada....a prihod će morati da bude različit na osnovu nečega...znači social credit score kao u Kini sada samo kao osnova za visinu dohotka...a oni koji su ultrabogati sada ostaće ultrabogati zauvek...a niko novi neće moći lako da se tu ugura
ne verujem da ce biti tako drasticna situacija, tako se govorilo i u vreme industrijske revolucije da ce ljudi ostati svi bez posla, zatim i s daljom industrijalizacijo se isto govorilo- pa nije doslo do toga, generalno koliko sam video od strucnjaka na tu temu i oni manje-vise nagadjaju.

Back