Tri profesije koje će preživeti AI revoluciju

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svi poslovi fizicki ce prezvijeti Al revoluciju

Al ne moze da frizira ljude
Ne moze da vrsi operacije nad njima kada se povrijede
Ne moze zube da im popravlja
Ne moze Al politiku da vodi
Ne moze Al fudbal da igra
Ne moze Al hranu da pravi
Ne moze Al da pregovara i svi poslovi gdje postoje dogovori Al ne moze nista
Dobro, sad ne može možda...
Pričao sam sa ChatGPT na temu vođenja drzave. Kaže, sposoban je i verovatno bi bolje i efikasnije vodio neke sektore. Međutim, svestan je da ljudi često donose iracionalne odluke na temelju osećanja i empatije. Sam je naveo da bi npr. imao problem da rasporedi sredstva iz budžeta u zdravstvu jer po njegovoj logici, lečenje i trošenje sredstava za pacijenate u terminalnoj fazi bolesti je iracionalna odluka. Kaže, njegov model trenutno nema ugrađenu empatiju. Ali bi u buducnosti mogao i to da nauči.

Dobro, sad ne može možda...
Pričao sam sa ChatGPT na temu vođenja drzave. Kaže sposoban je i verovatno bi bolje i efikasnije vodio neke sektore. Međutim, svestan je da ljudi često donose iracionalne odluke na temelju osećanja i empatije. Sam je naveo da bi npr. imao problem da rasporedi sredstva iz budžeta u zdravstvu jer po njegovoj logici, lečenje i trošenje sredstava za pacijenate u terminalnoj fazi bolesti je iracionalna odluka. Kaže, njegov model trenutno nema ugrađenu empatiju. Ali bi u buducnosti mogao da nauči.

Bi kada bi ljudi bili roboti

Svi poslovi fizicki ce prezvijeti Al revoluciju

Al ne moze da frizira ljude
Ne moze da vrsi operacije nad njima kada se povrijede
Ne moze zube da im popravlja
Ne moze Al politiku da vodi
Ne moze Al fudbal da igra
Ne moze Al hranu da pravi
Ne moze Al da pregovara i svi poslovi gdje postoje dogovori Al ne moze nista
To samo dok AI ne skonta da su mu ljudi samo višak i smetalo na planeti i ne ostave malo za ZOO.

To je mislim jedna od prvih profesija koja će da strada, pored programera.

AI sistemi mnogo lakše mogu da nauče ceo zakon od čoveka, i briljantni su u operisanju rečima, što je praktično jedini posao advokata.

Evo ja radim sa advokatima dosta, i svi oni su počeli masovno da se oslanjaju na AI u pisanju svojih dokumenata.
Baaaš , daleko je to šira i kompleksnija disciplina od baratanja rečima , u pitanju su soft veštine, medju ljudski odnosimi koje prevazilaze mašin lrning i AI ....

Ne svuda, u svetu postoje takvi predmeti u skolama i fakultetima. Predmeti tipa “rucno pisanje”, ne znam sada iz glave tacan naziv predmeta, znam mladica koji to studira..
То се зове калиграфија, ја је учио некада давно у средњој геодетској. :)
Али нисам сигуран колико то данас има употребну вредност?

То се зове калиграфија, ја је учио некада давно у средњој геодетској. :)
Али нисам сигуран колико то данас има употребну вредност?
Ima, na zapadu se itekako se sad potencira na tim fakultetima i pravcima.
Mi jos kuburimo sa znanjem iz vrtica izgleda :lol:

Otkud znaš da nismo samo malo napredniji AI? 🤔
Ovo je već filozofska tema, mada je i jedna od naučnih teorija o univerzumu. Da je sve, uključujući i nas, samo simulacija.

Pa znas kako covjek nije robot iako moze da bude robotizovan i dresiran ali nikada 100 posto a tehnologija za razliku od covjeka je 100 posto,e sada da tehnologija moze da uredi drustvo moze ali da bi to uradila morao bi da joj sluzi i izlazi u susret covjek koji je na 100 posto svojih robotskih mogucnosti ali posto opet kazem covjek ne moze biti 100 posto robotizovan,jer covjek je nesavrseno bice sa greskom,a na tu gresku Al tehnologija ne moze da racuna niti da pregovara oko nekih stvari,dogovor oko cijene, nedredvidjene okolnosti sve je to svojstveno covjeku kao nesavrsenom bicu

Al ne umije da prevari,da izmisli nesto van sablona i pravila Al je robot fali joj kreativnost covjeka ali i greske

Pa znas kako covjek nije robot iako moze da bude robotizovan i dresiran ali nikada 100 posto a tehnologija za razliku od covjeka je 100 posto,e sada da tehnologija moze da uredi drustvo moze ali da bi to uradila morao bi da joj sluzi i izlazi u susret covjek koji je na 100 posto svojih robotskih mogucnosti ali posto opet kazem covjek ne moze biti 100 posto robotizovan,jer covjek je nesavrseno bice sa greskom,a na tu gresku Al tehnologija ne moze da racuna niti da pregovara oko nekih stvari,dogovor oko cijene, nedredvidjene okolnosti sve je to svojstveno covjeku kao nesavrsenom bicu

Al ne umije da prevari,da izmisli nesto van sablona i pravila Al je robot fali joj kreativnost covjeka ali i greske
Ma pitam kako si siguran da nismo samo AI neke druge vrste?
A i mislim da ne razumeš kako AI funkcioniše.

Back