Tri profesije koje će preživeti AI revoluciju

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sto kaže kolega @Sizif ,teško. Verovatno jedna od prvih profesija koja će biti zamenjena. Sve profesije koje se oslanjaju na skupljanje, analizu i obradu informacija će prve nastradati. Advokati, programeri, gledah pre koji mesec i radiolozi, verovatno i profesori, nastavnici... Najviše će se odupirati zanatlije, ali je samo pitanje vremena kada će i oni biti zamenjeni.

Nije rec o brizi,nego o shvatanju prava i institucija.Ocigledno je da vecina nema ispravno sagledavanje funkcionisanja drzave i drustva,sto i nije cudo jer je Srbija mlada drzava,u kojoj je pravo uvek zloupotrebljavano u svrhu politike.Ti,sa takvim stavom ,bi na isti nacin kao i ovaj rezim,kao i mnogi rezimi pre njega,zloupotrebljavao institucije.
Ja ne bih zloupotrebljavao institucije, šta god ti pod tim podrazumevao. Sistem funkcioniše ispravno samo ako ljudi poštuju zakon. Zakoni ljude čine slobodnim.

Ali ovo nije tema o politici ni o državi nego o zanimanjima koje će AI da zameni. (ili neće da zameni). Predlažem da se držiš teme, a ako imaš nešto da kažeš što nije vezano za ovu temu konkretno, otvori novu temu na Politici.

To je mislim jedna od prvih profesija koja će da strada, pored programera.

futurewithai-v0-uddy3b2vywqe1.webp

Nego, da li ste primetili da su nešto petljali po modelu ChatGPT? Do pre koji mesec mogli ste svašta da mu poturite za analizu. MRI snimke, izveštaje lekara, fotografije električnog kola... Sada kada probate nešto od toga, odbija. Kaže, ne može. Pitao sam ga u čemu je stvar. Kaže u šaljivom tonu, "malo su mi prčkali po modelu". 😁

Ja ne bih zloupotrebljavao institucije, šta god ti pod tim podrazumevao. Sistem funkcioniše ispravno samo ako ljudi poštuju zakon. Zakoni ljude čine slobodnim.

Ali ovo nije tema o politici ni o državi nego o zanimanjima koje će AI da zameni. (ili neće da zameni). Predlažem da se držiš teme, a ako imaš nešto da kažeš što nije vezano za ovu temu konkretno, otvori novu temu na Politici.
AI moze samo da bude pomagac advokatima,jer advokati nisu igraci recima,kako si se izvoleo izraziti,vec donose ravnopravnost u postupak i uz to stite pravni poredak i jos mnogo toga.Ne moze AI da potupa sa pozicije autoriteta koju nosi advokatska funkcija.

Kreativnost u bilo kojoj oblasti. Nisam nesto mnogo upoznata koliko je daleko sve otislo sa AI, ali mislim da ce tek rukopis, slikanje rukom, masta prenesena na papir pa dalje u neku proizvodnju mozda....
svi su očekivali da mašine neće biti kreativne i sposobne za umetnost...ali itekako jesu...razlika je što će grafički dizajner da ti radi dizajn nedeljama a veštačka inteligencija za par sekundi...ovi humanoidni roboti moći će i da slikaju rukom a ne samo digitalno...

AI moze samo da bude pomagac advokatima,jer advokati nisu igraci recima,kako si se izvoleo izraziti,vec donose ravnopravnost u postupak i uz to stite pravni poredak i jos mnogo toga.Ne moze AI da potupa sa pozicije autoriteta koju nosi advokatska funkcija.
Dobro, to ti tvrdiš, a neki advokati koje ja znam tvrde ovo što sam ja rekao.

Da li su u pravu advokati ili ti, videćemo. Ono što vidim u praksi je da danas AI piše zvanične tekstove za advokate.

Kreativnost u bilo kojoj oblasti. Nisam nesto mnogo upoznata koliko je daleko sve otislo sa AI, ali mislim da ce tek rukopis, slikanje rukom, masta prenesena na papir pa dalje u neku proizvodnju mozda....
I ovo je pitanje. S obzirom da sam u audio produkciji, nakon pojave Suno i Udio platformi, među kompozitorima i producentima je nastala blago receno panika. Ne znam za foto i video produkciju.

Verbalni nastup advokata u sudnici je više predstava za svoju mušteriju, kojoj uzima novce,... a za Sud i za pravni lek je važnije šta je napisao u tužbi ili podnesku.

Mislim da ne razumeš kako radi AI. Sve to što si nabrojao AI može da nauči. I brže i tačnije. Samo je pitanje vremena.

svi su očekivali da mašine neće biti kreativne i sposobne za umetnost...ali itekako jesu...razlika je što će grafički dizajner da ti radi dizajn nedeljama a veštačka inteligencija za par sekundi...ovi humanoidni roboti moći će i da slikaju rukom a ne samo digitalno...
I mislis da ce u buducnosti (I to skorijoj) da ne bude zapazena i vidno razdvojena jedna vrsta takve umetnosti od druge?
Ja mislim da ce tek da se ceni I sam rukopis - krasnopis, kako se to nekada nazivalo.

Ne svuda, u svetu postoje takvi predmeti u skolama i fakultetima. Predmeti tipa “rucno pisanje”, ne znam sada iz glave tacan naziv predmeta, znam mladica koji to studira..
To je već druga stvar. Mislim da je dobrobit AI u tome što ćemo se vratiti umetnosti u smislu u kom je umetnost i nastala. Da sebe izrazimo. A ne da zarađujemo na njoj, dižemo sebi ego i takmičimo se jer je trka unapred izgubljena. Bavicemo se njome za "našu dusu". 😊

Back