Tri najvece greske Srbije u 20. veku

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Britanska tajna služba: Draža Mihailović je patriota

Britanska tajna služba SOE iz Drugog svetskog rata okarakterisala je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Dražu Mihailovića kao patriotu koji nije sarađivao sa okupatorima u Drugom svetskom ratu, navodi se u izveštaju koji je danas predstavljen u Višem sudu u Beogradu.

"General Mihailović je bio patriota, čovek velike snage i sposobnosti", navodi se u dokumentu predstavljenom na ročcištu za rehabilitaciju Mihailovića i dodaje da "nema dokaza da je bio kolaboracionista sa Nemcima, Italijanima ni sa vladom Milana Nedića". Taj dokument SOE sačinio je profesor na Oksfordskom univerzitetu Vilijem Mekenzi na osnovu izveštaja britanskih obaveštajaca, koji su bili u posmatračkim misijama u Kraljevini Jugoslaviji tokom rata, naveo je istoričar Slobodan Marković, predsednik Državne komisije za istraživanje okolnosti pod kojima je ubijen Mihailović.

Izveštaj britanske tajne službe strogo je poverljiv i nosi napomenu da mogu da ga koriste samo tajne službe i britanska vlada, a na današnjem ročištu prvi put je predstavljen javnosti.

Izvor i cela vest: http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/292857/Britanska-tajna-sluzba-Draza-Mihailovic-je-patriota
Misljenje jednog profesora univerziteta nije nikakav dokument, a jos manje dokaz. To je, samo i jedino, tvoja pusta zelja. Zasto je Cercil podrzao Tita, a ne Drazu? Na osnovu kojih dokumenata?

Poslednja izmena:
Misljenje jednog profesora univerziteta nije nikakav dokument, a jos manje dokaz. To je, samo i jedino, tvoja pusta zelja. Zasto je Cercil podrzao Tita, a ne Drazu? Na osnovu kojih dokumenata?

To i nije njegovo misljenje vec zakljucak na osnovu izvestaja britanskih obavestajaca.Verovatno su i oni jos manji dokaz!!!
Sta mislis zasto je Cercil podrzao Tita a ne Drazu?Daj sve od sebe.

To i nije njegovo misljenje vec zakljucak na osnovu izvestaja britanskih obavestajaca.Verovatno su i oni jos manji dokaz!!!
Interesantno, on, profesro universiteta daje misljenje na osnovu kojih dokumenata. Za svaki dokument je potrebo navesti sve relevantne oznake, sacinioca i vreme kada je dokument kreiran. Profesor to ne navodi, vec daje svoje misljenje na "osnovu izvestaja britanskih obavestajaca". Ubedjen sam, kao i svaki edukovan gradjanin, da ti izvestaji imaju svoje reference. Bez navoda oznaka relevantnih izvestaja i priloga njihovih overenih fotokopija, nema valjanog i arugmentovanog "misljenja".

Opet pitanje. Umes li ti da obrazlozis zasto su saveznici, Britanci i Amerikanci, pomoc slali Titovim borcima, a ne saradnicima okupatora? Mozda mozes da mi navedes i sadrzaj Ukaza kralja Petra II kojim naredjuje Drazi da se prikljuci partizanima u borbi protiv Vermahta?

Interesantno, on, profesro universiteta daje misljenje na osnovu kojih dokumenata. Za svaki dokument je potrebo navesti sve relevantne oznake, sacinioca i vreme kada je dokument kreiran. Profesor to ne navodi, vec daje svoje misljenje na "osnovu izvestaja britanskih obavestajaca". Ubedjen sam, kao i svaki edukovan gradjanin, da ti izvestaji imaju svoje reference. Bez navoda oznaka relevantnih izvestaja i priloga njihovih overenih fotokopija, nema valjanog i arugmentovanog "misljenja".

A ti izvestaji nisu pali sa Marsa,vec su bili zavedeni u nekom arhivu,a to se vrlo lako da proveriti.Uostalom ne ocekujes od Blica valjda da ti navede broj izvestaja u arhivu.

Opet pitanje. Umes li ti da obrazlozis zasto su saveznici, Britanci i Amerikanci, pomoc slali Titovim borcima, a ne saradnicima okupatora? Mozda mozes da mi navedes i sadrzaj Ukaza kralja Petra II kojim naredjuje Drazi da se prikljuci partizanima u borbi protiv Vermahta?

Normalna diskusija se vodi putem pitanja i odgovora,a sto se tebi to ne svidja to je zato sto ne znas odgovore ni na jedno pitanje koje sam ti do sada postavio,sto dalje znaci da si sto se istorije tice tanak kao led u aprilu mesecu i ogranicen kao terasa.

Ponavljam pitanje:"Sta mislis zasto je Cercil podrzao Tita a ne Drazu?".Hocu da cujem tvoj odgovor pre nego sto ti ja obrazlozim svoj.

Mogu da ti navedem sadrzaj i tog ukaza kao sto mogu da ti navedem i ukaz istog tog kralja koji Drazu postavlja za vrhovnog komandanta celokupne Jugoslovenske vojske u otadzbini jos na pocetku rata.Pogodi ko se nije povinovao tom ukazu?

A ti izvestaji nisu pali sa Marsa,vec su bili zavedeni u nekom arhivu,a to se vrlo lako da proveriti.Uostalom ne ocekujes od Blica valjda da ti navede broj izvestaja u arhivu.
U nekom arhivu????? Zamisli, zavedeni u nekom arhivu? Ako je lako proveriti, zasto ti ne proveris, uzmes overene fotokopije i podneses dokaze. Vidim da je to za tebe veoma lako.

Normalna diskusija se vodi putem pitanja i odgovora,a sto se tebi to ne svidja to je zato sto ne znas odgovore ni na jedno pitanje koje sam ti do sada postavio,sto dalje znaci da si sto se istorije tice tanak kao led u aprilu mesecu i ogranicen kao terasa.
To nije tacno, normalna diskusija se vodi iznosenjem teza i antiteza, iznosenjem stavova i utuka, a pitanja i odgovori se postavljaju i daju u skolama. Eto dokle seze tvoja pamet.

Ponavljam pitanje:"Sta mislis zasto je Cercil podrzao Tita a ne Drazu?".Hocu da cujem tvoj odgovor pre nego sto ti ja obrazlozim svoj.
Odgovor i ti i ja znamo, samo sto se ti stidis da ga izneses, a ja sam ga vec vise puta iznosio.

Mogu da ti navedem sadrzaj i tog ukaza kao sto mogu da ti navedem i ukaz istog tog kralja koji Drazu postavlja za vrhovnog komandanta celokupne Jugoslovenske vojske u otadzbini jos na pocetku rata.Pogodi ko se nije povinovao tom ukazu?
Kad budes iznosio sadrzaj tog tebi znanog ukaza, budi dobar pa navedi gde se taj Ukaz moze procitati, pod uslovom da nije ne nekom cetnickom ili svetosavskom sajtu.

Kao prvo nema dokaza da je Princip to uradio po naredjenju nasih tadasnjih vlasti.
Kao drugo moze bit a i nemora posto nas ovi "prijatelji" od uvek podjebavau i ubijaju pitanje je da li bi imali manje gubitaka u ljudstvu a protesti su organizovani od strane engleskih obavestajaca.
Kao trece to je bilo neizbezno jer su ameri hteli da preuzmu vlast sto su i uradili 2000 godine

1. Formiranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, umesto Kraljevine Srbije
2. Formiranje Jugoslavije posle Drugog svetskog rata, umesto Republike / Kraljevine Srbije

Ovo su prave nase greske a dodao bi da ovog sranja od Juge ne bi bilo da nisu nasi prodali istoriju na Berlinskom kongresu 1878

Ja sam siguran da sada neko predloži državu sa Hrvatima i Slovencima - ti bi odmah prihvatio.
Pitanje je neumesno. Ti ces, milom ili silom, jer te niko nece pitati, prihvatiti da sa Slovencima, Hrvatima, Kosovarima, Nemcima, itd. budes u EU, a neces ukoliko bi to bila ujedinjena Jugoslavija sa Slovencima i Hrvatima. To je jako nerazumno reagovanje , jer ti ni ne znas kako se zivelo u Jugoslaviji, a kako se sada zivi. Ti mozda i dobro zivis zahvaljujuci tvojim roditeljima, ako si mlad, ili penziji, ako si star, ali ogroman je broj ljudi bez posla, a i oni koji rade ne primaju plate po nekoliko meseci ili su im primanja bedna, a rade kao crnci. Zasto bi ti odbio da ziviis u zajednici koja bi bila na daleko visem ekonomskom, politickom i kulturnom nivou od ove male skvrcene Srbije koju svi odreda zajebavaju kako im se prohte.

Apsurdno je napraviti državu sa onima koji su pobili milion Srba, a da ne govorim o neverovatnim zločinima koje su činili. Ovo je sasvim dovoljan razlog. A i time bi se sprečili sukobi 90-ih i nova stradanja naroda, paljenja i rušenja gradova, stotine hiljada unesrećenih porodica...
Ovo je totalno uvrnuto razmisljanje. Pre svega, kada je stvarana Kraljevina SHS, odnosno Kraljevina Jugoslavija, Hrvati nisu ubijali Srbe, a u toku Drugog svetskog rata ustase jesu masovno ubijali Srbe, ali je to veoma daleko od cifre koju ti pominjes. Da li hoces da kazes da Srbi nisu ubijali Srbe. Tokom cetiri godina okupacije, skoro u svim gradovima su postojali koncentracioni logori za srpski zivalj i stratista na kojima su se svakodnevno vrsila streljanja Srba. Na tvoju zalost i srpsku sramotu, devedesetih godina Hrvati nisu ratovali na Srpskoj teritoriji, vec su Srbi ratovali na njihovoj. Sada jedino da pocnemo da vazemo ciji su zlocini bili veci. To bi bio apsurd. Uostalom, nasi veliki i voljeni prijatelji na Zapadu (NATO) su nas tesko bombardovali 1999. godine i oteli nam deo Srbije, pa sada zudimo da se sa njima ujedinimo. Zalosno je da Srbin ni pod bilo kojim uslovima ne vidi da je i on iole kriv za mnoga svoja stradanja, da je nerazuman, nelogican, iskompleksiran, osoran, nadmen, neobrazovan i lenj.

Ovo je totalno uvrnuto razmisljanje. Pre svega, kada je stvarana Kraljevina SHS, odnosno Kraljevina Jugoslavija, Hrvati nisu ubijali Srbe

Nisu? Naravno da jesu. Hrvati su bili pripadnici austrougarske vojske i jesu ubijali Srbe.

u toku Drugog svetskog rata ustase jesu masovno ubijali Srbe, ali je to veoma daleko od cifre koju ti pominjes.

Ustaše su se same hvalile da su ubile milion Srba. Moguće da je preterano, ali je i Herman Nojbaher (nemački diplomata) pisao o oko 750 000 ubijenih Srba.

Da li hoces da kazes da Srbi nisu ubijali Srbe. Tokom cetiri godina okupacije, skoro u svim gradovima su postojali koncentracioni logori za srpski zivalj i stratista na kojima su se svakodnevno vrsila streljanja Srba.

Ovo je istina i neosporavam. Tu su radili kvislingi koji su doživeli istu sudbinu kao i ustaše i jednaki su sa njima.

Na tvoju zalost i srpsku sramotu, devedesetih godina Hrvati nisu ratovali na Srpskoj teritoriji, vec su Srbi ratovali na njihovoj.

Devedesetih se rat vodio na teritoriji Jugoslavije, te je JNA bila jedina legitimna vojska. Ona je reagovala na separatizam i postupila kao što svaka vojska postupa kada je teritorija države ugrožena.

Sada jedino da pocnemo da vazemo ciji su zlocini bili veci.

Naravno da su ustaški zločini bili daleko veći, brojniji i monstruozniji.

Uostalom, nasi veliki i voljeni prijatelji na Zapadu (NATO) su nas tesko bombardovali 1999. godine i oteli nam deo Srbije, pa sada zudimo da se sa njima ujedinimo.

Nemoj mene da stavljaš u taj koš, molim te.

Zalosno je da Srbin ni pod bilo kojim uslovima ne vidi da je i on iole kriv za mnoga svoja stradanja, da je nerazuman, nelogican, iskompleksiran, osoran, nadmen, neobrazovan i lenj.

Naravno, ja upravo o ovome i pričam. Srbin je kriv za tolika stradanja u Drugom svetskom ratu, kada je posle rata u kojima su učestvovali Hrvati na strani neprijatelja, napravio državu sa njima i izvukao ih iz živog blata. Nakon Drugog svetskog rata i užasnih ustaških zločina mi opet hoćemo bratstvo i jedinstvo. Onda daj da se istorija još jedared ponovi 90-ih - i treba, zaslužili smo. Baš me interesuje da li će biti i četvrtog puta. Ja mislim da hoće.

Nismo u 20. veku stvorili srpsku državu i to je naša greška. Velike sile i drugi narodi na podrucju bivše Jugoslavije su hteli državu Južnih Slovena. Nije trebalo da pristanemo da se pravi Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca kao montažna baraka, država koja treba da traje dok odgovara velikim silama. Kad im je odgovaralo, onda su je demontirali da ne postoji kao država. Isto se desilo i 1941. i 1991. godine.
Dobro je poznato da je kada se Josip Broz Tito 1943. godine sastao sa engleskim premijerom Vinstonom Cercilom i tražio od njega da saveznici priznaju partizane kao jedinu vojsku na našim prostorima koja se bori protiv fašizma i Hitlera, ipak dobio nekoliko uslova. Jedan od uslova je bio da se što pre odvoji od Rusije, a drugi da pripremi Jugoslaviju za raspad. To je istorijska istina koju mi krijemo. Josip Broz je pristao na to. Odvojio se od Rusije, to jest od Sovjetskog Saveza 1948. godine, a posle je promenom Ustava, to jest Ustavom iz 1974. godine pripremljen kobni projekat da sve republike imaju pravo na odvajanje i da u tom slucaju, što nigde do sada nije bilo u svetu, republicke granice postaju državne. Još tada je Tito pripremio demontažu Jugoslavije i cekalo se samo da prode nekoliko godina od Brozove smrti i da se to desi. Velike sile su pripremile raspad Jugoslavije i rat je kod nas došao spolja. To se najbolje videlo kroz uvoz oružja u Jugoslaviju i podržavanje hrvatskog i muslimanskog naroda, a odbacivanje Srba.

1. Formiranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, umesto Kraljevine Srbije
2. Formiranje Jugoslavije posle Drugog svetskog rata, umesto Republike / Kraljevine Srbije

Dve najveće... "Devedesete" se ne bi ni desile da gore spomenutih FATALNIH grešaka nije bilo.

:ok:

по свему судећи, ће да биде још у oвоме веку, баш као за инат.

1. 1918. стварање Краљевине СХС после одбијеног предлога Лондонског Уговора 1915., што би било стварање Краљевине Србије (свако својим путем - чист рачун, дуга "љубав").

2. 1941. рат са Немачком нам није био потребан, много раније се знало да би то било равно самоубиству, што је се касније и потврдило.

3. 1945. стварање комунистичке Југославије, неописиво лудило нас Срба, да ми после Јасеновца опет идемо у исту државу са својим кољачем.

Следеће 3 тачке, да нам се у будућности такве грешке не би поновиле:

1. Стварање једне независне и суверене Србије, никакве ни федерације, конфедерације, уније нити какви бакрачи, наша држава па да је уредимо по нашој мери.

2. АПСОЛУТНО избегавање било каквог оружаног конфликта. Хумани капитал за трошење више немамо, и најмањи губитак млађих генерација би само убрзао колективну смрт народу у демографском смислу.

3. Главни приоритет мора бити јачање економије и умножавање становништва - то нам је једини мотор било каквог развоја. А поред тога односе са другим држава водити на бази разума, а не емоција - значи нема никаквих братских држава ни глупости, него шта имаш ти нама да понудиш, а шта ми можемо као противуслугу дати.

Back