Treća beogradska gimnazija ( III beogradska gimnazija)

Skoro svi iz moje skole bi da upisu Trecu, ali kao samo zbog drustva. Inace mi nisu jasni. Treca je poznata kao skola koju je najteze upisati ali najlakse zavrsiti. Ne verujem da bas ne moras nista da ucis ali ima ih puno koji je upisuju jer je laka. Moja sadasnja razredna u osnovnoj skoli ima 2 sina, jedan je zavrsio Trecu, i kaze da posto je bila laka i opustena da mu je bilo uzasno tesko na faksu. Problem trece je (barem kako sam cuo) sto te nauce da se opustis i ne ucis tako mnogo, i onda na faksu gde moras bas da ucis se iznenadis i slogiras i posle ti je tesko. Naravno da ima onih koji Trecu zavrse i dobro prodju na fakultetu, ali tih je u manjini. Ako se ne opustis u Trecoj onda ce ti biti ok, ali tu svi govore kako je opusteno i kako nema mnogo da se uci. To je naravno odlicno za one koji nece fakultet pa da imaju kao zavrsenu srednju skolu. Ispravite me ako gresim, ali pricam iz iskustva i prica ljudi koji su zavrsili tu gimnaziju.

Okej, meni je vise dosta ovih prica i pisem po milioniti put i kao i uvek se najiskrenije nadam da ce me neko poslusati.
Ja sam upisala Trecu 2004. i zavrsila 2008. (razredna mi je bila Devicka, za vas koji ste u Trecoj). Onda sam upisala Farmaceutski fakultet u Beogradu. Od svih ljudi iz Trece koji su pokusali da upisu farmaciju, svi su upali i pritom su svi na budzetu. Takodje, do sada niko nije obnovio nijednu godinu (dakle svi smo sada cetvrta godina). Devojka koja je najbolji student na farmaciji je iz Trece. Skoro svi primamo stipendiju jer imamo prosek za to... a za sad pricam samo o farmaciji.
Iz mog odeljenja svi su upisali drzavne fakultete, sem jedne devojke koja je otisla u Svajcarsku da nastavi skolovanje. Svi su takodje na drzavnim fakultetima na budzetu. Samo je jedan decko obnovio drugu godinu. Moj najbolji drug iz gimnazije studira dva fakulteta (i to ne Megatrend i Singidunum, nego dva ozbiljna drzavna fakulteta), a drugu godinu je zavrsio u Francuskoj. A na republickom iz matematike u 4. gimnazije je bio trece mesto. On je bio i djak generacije.
Slicni rezultati su i na nivou skole, koliko uspevam da pratim.
A cisto da napravim poredjenje sa drugim gimnazijama: drugarici iz Pete sam pomagala francuski sve cetiri godine a drugarici iz Prve hemiju.

Znate, lako je da vam neko kaze da se Treca tesko upisuje a lako zavrsava. Ruku na srce, to govore oni ljudi koji nisu upisali Trecu. Koji nisu imali poena da upisu Trecu. Kazu ili to, ili da u Trecu idu samo snobovi. Laz :)
Trecu upisuju jako dobri djaci, deca koja znaju mnogo i koja su pametna. I to je to. Sta god vam drugo neko kaze-ne zna. Ili je ljubomoran ;)

da, to sto pricas verovatno je tacno, i sve je to okej :D Svi ste vi upali na budzet, ali kladim se da za to nije 100% zasluzna skola, vec roditelji sa visokim ekonomskim statusom...isto kao sto 80% Trece upadne u nju samu zahvaljujuci bogatim roditeljima isto tako upadnu i na fax. Ne kazem da ovih preostalih 20 % nisu ucenici koji zaista znaju i koji su upisali fax zahvaljujuci sebi.
Jos nesto...nisam ljubomorna ili ti nzm ja sta (imala sma 100 poena na prijemnom i upisala Petu.)
Imam drugaricu koja je na prijemnom imala ukupno 67 poena i pred prijemni je rekla "Ma mene boli uvo kako cu da uradim ovo, meni je ionako tata vec obezbedio upis u Trecu" hahha. Devojcica je upisala Trecu gimnaziju, odlicna je, a pritom knjigu ne otvara...izlazi po svim mogucim zurkama, klubovima, provodi se...i briga je sto ne zna nista jer zna da ce joj cale isto tako namestiti i fax.
Ne zelim da izvodim zakljucke iz ovog jednog primera, ali problem je sto je 80 % skole takvo bar sto se moje generacije tice.
Druga stvar je drustvo, koje je sto se iz gorenavedenog primera moze zakljuciti, uzas. Devojcice su sve fotomodeli, burzuji, imaju vikendice na svim mogucim mestima, i samim tim ne moguce je da u odeljenju ne nastanu grupice, jer ce se takve izdvojiti. A to nimalo nije dobro. Ne kazem, uvek ima normalnih ljudi, pa i u trecoj. Ali ako jesi normalan, onda ti takvo drustvo nece bas odgovarati..

Ali molim te, nemoj da poredis Trecu i Petu. xD To je apsurdno. Samo cu to reci..

pozdrav

Нисам из Београда,али сам планирала да са другарицом након осмог одем у Београд.
И размишљале смо да упишемо трећуу...
Пре свега зато што бих желела поред тога и да упишем неку школу глуме или новинарства и да се посветим томе,па не бих волела да гимназија у коју идем буде превише тешка,а опет желим да после ње имам неко пристојно образовање..Што се тиче досадашњег школовања нисам она која учи напамет,мада сам увек била 5.00,јер доста памтим на часу.А и моја основна је доста добра и у њој сам стекла јако добро основно образовање,изузев појединих предмета(француски :besna:)...
Па ме ето занима,да ли неко зна колико ће бодова требати ове године за трећу и да ли се нешто променило у њиховом раду.Искрено,не знам шта да мислим..Чула сам тоооолико различитих прича. :think:

Нисам из Београда,али сам планирала да са другарицом након осмог одем у Београд.
И размишљале смо да упишемо трећуу...
Пре свега зато што бих желела поред тога и да упишем неку школу глуме или новинарства и да се посветим томе,па не бих волела да гимназија у коју идем буде превише тешка,а опет желим да после ње имам неко пристојно образовање..Што се тиче досадашњег школовања нисам она која учи напамет,мада сам увек била 5.00,јер доста памтим на часу.А и моја основна је доста добра и у њој сам стекла јако добро основно образовање,изузев појединих предмета(француски :besna:)...
Па ме ето занима,да ли неко зна колико ће бодова требати ове године за трећу и да ли се нешто променило у њиховом раду.Искрено,не знам шта да мислим..Чула сам тоооолико различитих прича. :think:

Ja idem u Trecu i generalno, to je skola koja ti omogucava solidno opste obrazovanje, i ne forsiraju kao u Petoj, i ostaje ti neko vreme koje mozes da ostavis za svoje aktivnosti, i da opet imas vremena da naucis sve. Za francuski ne moras da se brines jer se generalno ne radi nista, ili nesto bas opste, a nemacki se forsira ("za potrebe studija u Austriji i Nemackoj")
U principu, profesori postuju tvoje aktivnosti van skole, sve dok iole nesto ucis... a za to i nije potrebno nesto mnogo vremena, osim kad pritegnu pred kraj godine, a i to je neuporedivo lakse nego u drugim skolama..

Kao bivši učenik Treće beogradske gimnazije, koju sam upisao 2006. godine, izložiću svoja iskustva i mišljenja o istoj, ali i o pojedinim diskusijama i pitanjima u vezi sa istom, koja često srećem čitajući vaše postove. Treća beogradska gimnazija nije laka škola. Razumljivo je da tako, na prvi pogled, deluje, jer, morate razumeti, to je škola koju čini 99% vukovaca, vrednih, pametnih i za svoj uzrast čak i natprosečno inteligentnih učenika. To je škola koju upisuju najbolji beogradski (a i generalno) đaci. Nemojte da vas čudi ako oni sa "lakoćom" završavaju ovu školu (čiji je nastavni plan isti kao i u ostalim gimnazijama). Iz iskustva govorim da u toj školi vlada atmosfera koja vas tera da se borite za sebe, da težite ka usavršavanju samog sebe, da sledite svoje ambicije na polju obrazovanja i usavršavanja - te je "lako" savladavanje celokupnog gradiva koje se izučava u Trećoj (a i u ostalim gimnazijama) zapravo očekivano i, na kraju krajeva - logično. 99% mog odeljenja je uspešno završilo sve dosadašnje godine studija na državnim fakultetima u roku, uključujući i mene (koji ću master studije nastaviti u inostranstvu), međutim - to nije sve. Ugled i čar Treće beogradske gimnazije se ne ogleda samo u ovim statističkim podacima koji svedoče o uspehu njenih sadašnjih, a i bivših đaka, već se ogleda u njenom imenu. Trebalo bi da se informišete o tome šta zapravo predstavlja Treća beogradska gimnazija, ali ne samo sa aspekta obrazovanja, već i sa aspekta ostalih kulturno - istorijskih, a i socioloških karakteristika.

Svakome ko želi da upiše ovu školu u postane deo iste, srdačno savetujem da to i uradi, a naročito ako je u pitanju osoba sa izrazitim potencijalima na polju rada, truda, ambicioznosti i inteligencije. Nemojte dozvoliti da razne predrasude ljudi koji nisu iskusili školovanje u ovoj gimnaziji (zbog ličnih nemogućnosti ili želja) utiču na vaše mišljenje i u krajnjem slučaju - vašu odluku. Odlučite šta želite da postignete u svom životu (što je, naravno, jako teško, s obzirom da ste sada jako mladi, ukoliko ste pred upisom), a ako 'pak imate izvesnih nedoumica, idite lično u Treću beogradsku gimnaziju i informišite se o svemu što vas interesuje.

Treću beogradsku gimnaziju je jako teško upisati. Lakše ju je završiti, ali ne zbog toga što je škola sama po sebi laka - već zbog toga što ste vi, njeni budući (sadašnji, a i bivši) đaci - izuzetni potencijali.

Pozdrav za sve vas i za moju razrednu - Ljiljanu Simović!

Marko IV8 (2006 - 2010).

zelite li da udjete u 'in' drustvo, dolazite svakog dana iz nekog pickovca u centar grada, u kvazi elitnu beogradsku gimnaziju, na celu s korumpiranom direktorkom iz zajecara i 70% prilicno nekvalitetnih profesora, a da pritom netesko zavrsavate odlicni ili cak 5.0 - TRECA JE PRAVA STVAR ZA VAS.

da ne zaboravim da napomenem, i ukoliko su vasi keva i cale dovoljno materijalno obezbedjeni, kako bi (za 'ne daj boze', odn. ako IPAK ne nosite svih 100 poena iz osnovne skole) potplatili postovanu direktorku vasic - kako biste vi postali ponosni ucenik gimnazije i/ili kasnije prolazili godine s zeljenim uspehom - i, uopste, u naredne 4 godine, bili sposobni da placaju sve vase 'potrebe', kako biste se svi kolektivno lepo uklopili u tu sredinu.

ukoliko ste, pak, iole samosvesni, bistri i britki, ne znam kako je u drugim beogradskim gimnazijama, verovatno slicno, ali bezite od ove sotone. dok jos mozete!

sincerely, sadasnja ucenica 'tbg'.

koja ovo ne pise iz trenutnog revolta, vec surove realnosti.

...na zalost.

Ljudiii, molim vas pomognite mi :O Planiram ove godine da upisem III beogradsku-prirodno-matematicki smer, a ne poznajem nikog ko bi mogao da mi kaze kakva je ovo gimnazija, da li je tesko, kakvi su profesori itd.Nisam iz Beograda, ali bih zelela da upisem neku jacu gimnaziju, mozda matematicku, ali za slucaj da ne upadnem onda III, a ako ne upisem III koja je jos gimnazija dobra? :D

Caao,ove godine sam upisala Trecu,pa molim da me neko uputi sto se tice profesoraa i to sve,posebnoo iz istorije i engleskog posto to nemaam pojma:zper: hvaaala ♥

Zavisi ko ti zapadne. Profesora u Trecoj ima raznih - mozes se ubiti od ucenja ili se provlaciti. Prirodni sam smer, a u mom slucaju su bili teski: matematika, geografija, likovno, muzicko (ako ti se nakupi) I latinski. Inace sam cula da ima jedna stroga hemicarka, kao I istoricarka(neke djake je propitivala gradivo celog polugodista). Sto se ensleskog tice, zaista nisam upucena, a istorija mi je bila lagana. Najbolje pitaj za odredjene profesore kad saznas ko ti predaje. ☺

Pa ovako ,ja sam sada osmi razred,sada jos malo treba da se odlucim koju cu srednju upisati..
Moj favorit je Treca,pa ako moze neko da napise nesto opsirnije o njoj?
Kakva je skola,jel lako,kakvo je drustvo jel istina da ima puno burzuja i strebera,kakvi su prefoseri ,ako neko mozda zna kako se ide sa Nbg-a i sl?

Imas ukusa ^_^ Ukoliko pored dosta znanja budes imala i srece i upises je, neces zazaliti. Treca je verujem najteza gimnazija (ne govorim o specijalizovanim tj. one 2 za talente). "Ako koza laze, rog ne laze" ;) Sama cinjenica da u odeljenju od prakticno svih Vukovaca ostane samo par Vukovaca (od 30ak bude 3) a bude i vrlodobrih na kraju (ponekad i dobrih cak i nedovoljnih) dovoljno govori o kriterijumu. Uci se dosta ali opsta atmosfera je stimulativna, tamo se ucenje podrazumeva pa samim tim lakse pada. Profesori su generalno zahtevni, ocenjivanje je od realnog do prestrogog a u proseku postoji po 1 predmet koji se ne uci. Generalno, uce se svi predmeti, nema ozbiljnih i manje ozbiljnih. Za kampanjce olaksavajuca okolnost je sto ima toliko dobrovoljaca da ne mogu svi da stignu na red da odgovaraju. Neki koji idu u Trecu govore o tome da ne uce puno. Manji deo njih (oni nesigurniji) da bi sebe predstavili kao genije (kao ne uce a extra ocene a ustvari se razbili od ucenja). Drugi deo- valjda iz saosecanja prema zavidnim ucenicima iz drugih gimnazija za koje je Treca nedostizna,kazu da je "laka", u smislu "ako vam nesto znaci da budete u iluziji da vam je skola opasna,eto vam" :) ) Da ne zanemarimo i cinjenicu da tu skolu upisuju najbolji ucenici u Bg i sire kao ni tu da kad uzajamno pricaju o gradivu iz vise predmeta ucenici iz Trece i ostalih gimnazija, to ni malo ne zvuci ravnopravno. Svi iz mog odeljenja smo upisali željeni državni fakultet, budzet varijanta. I tokom faxa nastavili da pokazujemo zavidno znanje u odnosu na ostale studente. Olaksavajuca okolnost je sto postoji precutno tolerisanje izostajanja cak i bezanja sa casova i blejanja po kaficima po principu "neka ih oni ce to ionako sve pre ili posle perfektno nauciti". Istina je da dominiraju inteligentni. obrazovani burzuji ali ima znatan broj i onih koji nisu burzuji i iz uglednih porodica ali jesu super đaci i ni na koji nacin nisu izopsteni zbog toga sto im materijalni status nije zavidan. Takođe drustveni zivot je dosta bitan odnosno veliki broj ucenika osim sto drzi do ucenja takođe drzi i do partyjanja, oblacenja, ni gedzeti nisu nebitni. U sustini, atmosfera je super, tolerantna i za one koji nemaju karakteristike vecine. Osim dosta njih iz cenra grada, ima ih i sa periferije, prigradskih naselja cak i okolnih mesta tj. van Bg. Zajednicko za sve je da je svaki taj pojedinac neko ko se u pozitivnom smislu razlikuje od svojih vrsnjaka u sredini iz koje dolazi. Ako budes upisala, shvatices da je Treca na neki nacin zapravo - nacin zivota. nazalost fasada je oronula, mada Goran Vesic je najavio rekonstrukciju. Ne znam da li znas da skola ima status spomenika kulture i da je pocetkom ovog veka u Parizu proglasena za najlepsu u Evropi.
A do nje ces sa NBg direktno doci 7-icom ili 74-orkom. Srecno i dobro dosla! <3

I o tome sam delimicno pisao u prethodnom postu. Obicno bude jedno odeljenje po godini sa previse istripovanih pojedinaca ali u ogromnoj vecini atmosfera je super. Rekoh i oni koji nisu previse drustveni - nisu mobingovani zbog toga :) Uvek postoji neko cije su potrebe pribliznije tvojima a sa ostalima svejedno bude ok odnos.U blagoj prednosti su oni iz Ribnikara i ostalih centalno-gradskih osnovnih skola jer masovno upisuju Trecu pa se znaju odranije ali to ne mora nista da znaci

Back