trcati - kako poceti?

Ketoza... je kljuc... ali ne na duge periode. Maksimalno 10 - 15 dana.
Da ti izvor energije bude salo, kao shto je GoshuMaster rekao, to se inace zove ketoza.
Cim se resite hleba i ostalih sr*nja od jela. I pocnete da jedete kvalitetnu hranu (voce itd) izgubicete salo veoma brzo.
Ukoliko jedete npr. slatko i pecene toksine.. vasem organizmu ce trebati mnogo energije da preradi tu hranu.

E sad neki ljudi ce reci da voce nije dobro i ima kao mnogo hemikalija, bla bla bla.
Ali ti isti ljudi posle toga ce otici i pojesti gomilu hemijskih $ranja!!!

Razmislite, da ste umesto te hrane pojeli nesto lakse varljivo, sto daje energiju imali bi ste vise energije a pritom organizam nebi crpio toliku energiju na varenje toksina vec bi se skoncetrisao na MAKSIMALNOJ PERFORMANSI!

Tu je kljuc..

Naprimer umorite se od treninga. Organizam treba da se regenerise.. ukoliko ste pojeli djubriste od hrane on ce vecinu energije da daje za varenje toga.. umesto da regenerise vas organizam. Jednostavno.
Vas trening vas nece ostavljati umornog svaki put. I kad spavate budicete se odmornije.

@zorane Forrest Gump ... cek to onaj shto je trcao 120.000 km ?

kad pocnemo trcati...jel' morammo izdrzati 30 minuta bez obzira hodali ili trcali.....jutros sam pocela da trcim i onda sam npr. hodala par minuta, pa krenem trcati, pa kad se zadisem onda opet krenem hodati....izgurala sam 30 minuta ali, iskreno, vise sam hodala nego trcala....(a mislila sam da mi je kodicija ok.)

Utovio sam se 1kg za tri sata!
Izmerio sam se oko 8 uvece, sledeca tri sata smo se zezali, pio sam neke sokice, i jeo cipsice, ali ne mnogo, i kad sam posao nazad, bezveze reko ajd da se izmerim jos jednom, kad ono skoro kilo vise!
Iovako imam 10 viska, uzas!
Cim prestane kisa odo da trcim.

Pa mislim da je iscrpljivanje organizma da se smrsa 10kg za 15 dana? Meni kad bi se to desilo...umrla bih:-) Upravo to hocu da kazem, sve verovatno zavisi od organizma, ali mi je opet to mnogo...rigorozno, posebno ako se preforsiras?
I da.. i ja sam procitala da je mnogo bolje trcati napolju, nego u nekim salama. A sad je lepo vreme (mislim danas se ubi kisa), mislim da je nepotrebno ici u centre..nego trcanje napolju.
Upravo me zanima..posto sam procitala sve postove.. A ja bih da trcim na nekom terenu u skoli koja mi je poprilicno blizu... ali je to betonirano...? Jel to mnogo lose???

I da.. pa valjda i setnja donosi rezultate? Ja prepesacim 5,6km...npr. jel to znaci da nista nisam uradila.. :-(

A ova devojka.. hm..ja bih pre rekla da je ona utripovala da treba da smrsa. Jer ne znam na sta ce liciti ako jos izgubi 4kg? Mada..cula sam i to da postoje ljudi kojima to predje u neku opsesiju.. a to moze biti i opasno za psihu...???

mammy:
kad pocnemo trcati...jel' morammo izdrzati 30 minuta bez obzira hodali ili trcali.....jutros sam pocela da trcim i onda sam npr. hodala par minuta, pa krenem trcati, pa kad se zadisem onda opet krenem hodati....izgurala sam 30 minuta ali, iskreno, vise sam hodala nego trcala....(a mislila sam da mi je kodicija ok.)

Nema stajanja tokom trcanja.

micotakis:
A ja bih da trcim na nekom terenu u skoli koja mi je poprilicno blizu... ali je to betonirano...? Jel to mnogo lose???
Nije lose ako imas dobre patike npr; Asics, rebock, nike (for running). I da nemas.. bices ok ;)
Osetices mali stres na nogama (nista strasno).

micotakis:
Ja prepesacim 5,6km...npr. jel to znaci da nista nisam uradila :(
Ne znaci nista :)
Mozda mislis da je to puno, ali veruj. To je malo ;)

Trece pitanje ne znam odgovoriti.

Sto se tice "smrtonosne kise" trcao sam jedno 20 - 30 puta (odprilike) po kisi.
Ako mi u programu pise da treba da trcim... ja trcim.
Cemu korist programa ako ga totalno ne iskoristite?
A i ne vredi bilo koji program na planeti ako nemate strpljena/volje/petlje da ga prodjete.

Ma jeste,trcis dok necrknes ma da kako da ne,pa valjda mozes da prosetas malo pa nastavis,sta ti mislis da padne u nesvest i ...ko zna sta moze da bude,sta ako nema kondicije.Trci ti malo po malo,svaki put vise nego prosli pa ce biti dobro a ne da trcis dok nepadnes i papke izvrnes!

Nasla sam u zenskim novinama semu - kako postici da 30 minuta neprestano trcis...ako ima zainteresovanih - vicite - pa cu vam prepisati.
Sema je napisana po sedmicama....prvu sedmicu manje trcis - vise hodas...drugu sedmicu malo vise trcis......dok ne dodje do momenta kad mozes prvo 20 pa onda 30 minuta iz cuga istrcati.

Teska pitanja.. zaista.
1. Trcanjem 45 - 60 minuta je najbolji sagorevac sala. Ako pretrcis 60 minuta.. odakle snaga da uradis trbusnjake? Mocices da ih uradis al slabo. Trbusnjaci mora da se rade brutalno.

2. Ako trcis sporo samo ces povecati izdrzljivost, za kondiciju moras sprintovati.

3. Sprintovanje je eksplozivan pokret. Eksplozivni pokreti stimulisu najveci rast misica (npr. pogledajte sprintere, pogledajte maratonce).

Sve ima svoje beneficije.

Nemoj te o tome komentarisati.. jednostavno uradite. Naprimer;

Trcite 40 minuta regularno i zavrsite ih sa sprintovanjem.
Trcite 90 minuta bez prestanka
Trcite 120 minuta bez prestanka
Trcite sprintovanje uzbrdo (prvo se zagrejte).

Po meni, najbolje je trcanje na brdu.

zoranpetrovic84:
Duze a sporije ... koliko sam ja upucen. Da li je bolje trcati ujutru ili uvece? Cuo sam da nije najpametnije uvece povecavati puls pred spavanje?
Ako trcis smatram da zelis izgubiti kg. Najbolje je ujutru pre dorucka trcati.
Osecas se sveze & energicno posle toga.
A uvece... lepse spavas.
Ako se preforsiras uvece probudices se umoran ujutru.

Kad se trchi, najbolje bi bilo krenuti lagano, pa polako ubrzavati. Ali POOOOLAKOOO!!!! Takodje, ne sme dolaziti do oscilacija u tempu!!, tj. prvo lagano, pa brzo, pa lagano itd. Takve stvari rade samo profesionalci i za to stvarno treba biti vrhunski... Vecina ce samo preopteretiti srce i misice, jer dolazi do ogromnog stresa, pa cete, umesto da budete brzi, stati posle 300 metara...
Trchanje na brdu je fantastichna vezba ako si trkach na srednje staze (dakle, 800 i 1500m). Ne znam tachno koja grupa mishica se razvija... Ali je teshko do bola, pa chak i kad se trchi lagano. Znam kad sam se spremao za polumaraton proshle godine, pretrchao bih 10km i onda bih doshao do ogrmone uzbrdice, koja se prostire je jedno 400-500 metara... Ajoj, koji je to bol bio izvuci...
Hehe, uvek se nadje snaga za trbushnjake :) :) Ja kad sam trchkao proshle godine onako iz zezanja, otrchao bih jedno 7 km i onda bih radio trbushnjake, sklekove i chuchnjeve... Mozda sam i greshio, ali meni je to prijalo, tj. nekako sam se osecao bolje... ne znam.

Yep, vazno je zagrejati se.
Ali u mom slucaju, svako forsiranje me dovodi do veceg nivoa kondicije ;)
Nisam trkac, trcim zato sto volim, ali mogu da trcim mnogo bez prestanka. Haha da taj rad, znaci brdo. Lepo cuti nekog kome je to poznato. Moje pravilo za brdo;
"Moras voleti brdo, moras postovati brdo.. moras pobediti brdo"

Aktuelno sam dao ime svom brdu.
Ako zelis napredniji trening.. pokusaj sprintovanje sa torbom (kg unutra) ;)

boris0230:
Ako trcis smatram da zelis izgubiti kg. Najbolje je ujutru pre dorucka trcati.
Osecas se sveze & energicno posle toga...

Sve je to lepo, ali ja ustajem svako jutro u 6h, a s posla dolazim u 17h. osim vikenda, doduse. Citajuci vase postove zakljucio sam da bi za mene najbolje bilo da trcim jedno mesec dana laganim tempom po 30-40 min ( duze i ne mogu), da malo skinem stomak, a onda da pocnem malo brze i dodam neke vezbe ( sklekove, trbusnjake, zgib(ove) :) ) za snagu.

Garwor:
Sve je to lepo, ali ja ustajem svako jutro u 6h, a s posla dolazim u 17h. osim vikenda, doduse. Citajuci vase postove zakljucio sam da bi za mene najbolje bilo da trcim jedno mesec dana laganim tempom po 30-40 min ( duze i ne mogu), da malo skinem stomak, a onda da pocnem malo brze i dodam neke vezbe ( sklekove, trbusnjake, zgib(ove) ) za snagu.

Ako je to slucaj onda lezi ranije i odmori se. Ako zelis da skines stomak moras trcati 45 - 60 minuta sporim tempom za najbolji efekat. Ako se ne zuris onda trci manje.
Kada skines visak sala, telo moze da ti funkcionise ka maksimalnoj performansi.
Mislim, priznaj sa 5 (ili vise kg) ne mozes dati sve od sebe ;)

Tek kasnije ces dodati vezbe kao sklekovi zgibovi itd. Pa dobro, nemam nista protiv :)

Covek treba da se krece po prirodi (dizajnirano smo za kretanje) , takodje da se umara.
Forsiranje je ok.

Back