giska_sa
Ističe se
- Poruka
- 2.653
Može li mi neko reći zašto postoje dve aikikai aikido organizacije u Srbije, tj. AAS i AFS ?
E moj priko da su samo te dve bilo bi dobro. Ima nas ko kusih pasa.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Može li mi neko reći zašto postoje dve aikikai aikido organizacije u Srbije, tj. AAS i AFS ?
O realnom aikidou neću mnogo da polemišem jer sa njim nemam dodirnih
tačaka, nisam ga vežbao niti ću ga vežbati. Ono što o njemu mogu da
kažem je sledeće; moja kumica je to vežbala i odustala onog trenutka
kad je videla trening mojih učenika, koji posle istog nisu imali ni
modrice ni podlive na rukama. U realnom aikidou je poenta spakovati
napadača pri tom ne misleći na njegovu bezbednost, dok je
tradicionalni aikido veština koja sa realnim ima zajedničku reč
aikido, ali su u potpunosti dve različite veštine.
Tradicionalni aikido nije samo skup poluga i bacanja kojima možeš
napadača sprečiti u daljem napadanju već je to i filozofski put; ako
se njime zaputiš teško da ćeš sa njega sići, ali to opet zavisi od
samog čoveka i koliko je spreman za samu veštinu aikido. Ako na aikido
dođeš da naučiš da se biješ vrlo brzo ćeš odustati jer ni jedan trener
tradicionalnog aikidoa te to neće ni učiti. Zašto? Zato što aikiDO u
sebi ima ono DO, što znači put i treba vremena da prođe da bi postigao
neko zavidno znanje. Mišljenja sam da je potrebno bar dve godine da bi
polaznik mogao da se efektno odbrani od napadača koji nije vičan nekoj
veštini, što opet zavisi i od samog vežbača i njegovog zalaganja u
treningu. Kada se skupi neko znanje u aikidou, onda se sigurno time
neće razmetati i tražiti nevolja. Vežbajući aikido postajemo svesni da
možemo sebe i svoje bližnje zaštiti od fizičkog nasrtaja, ali isto
tako postajemo i bolji ljudi jer nećemo tražiti kavgu, a eventualne
sukobe ćemo moći da sprečimo na neki drugi način (ako je moguće) osim
upotrebe sile. Što se tiče primenljivosti aikidoa, vrlo je primenljiv
(govorim iz iskustva) ali isto tako su primenljive i ostale veštine,
opet kažem sve to zavisi od čoveka koji vežba.
Aikido nije takmičarska veština. U njoj ne postoji nikakav vid
sportskog nadmetanja i mogu je vežbati svi uzrasti. Ako se neko lomi
oko realnog i tradicionalnog, moj je predlog da pogleda oba i onda se
odluči.
Ma znam da su preskupe sale, ali kolika treba da bude članarina, kad je povlašćena 1.500,00 din.AK "CENTAR";20872027:Aikido klub Centar organizuje jos jedan projekat u nizu, koji je podrzala Gradska opstina Palilula. Aikido tereninzi koji ce se odrzavati od 03. marta na OFK stadionu (Bore Vukmirovica 14), prvenstveno su namenjeni mladima, koji ce moci redovno da vezbaju aikido po povlascenoj mesecnoj clanarini od 1500 dinara.
http://www.aikido-centar.org.rs/vesti-kluba/vesti/121-paliluski-aikido-centar-za-mlade.html
Podrazumevano Re: Tradicionalni Aikido
Citat Original postavio Aleksej_BASO
Joj, gledao sam sinoc Vracarevica na TV bio kod Ruske Jakic!?
Ala lupeta ... Ne mogu da se uzdrzim i da ne komentarisem, znam da nije pristojno, ali...
Kaze 'japanski' (tako on kaze) Aikido vuce sa sobom mnogo sta iz proslosti sto se kosi sa nasom verom (!?) i zato 'ne pali' na ulici, a kaze takodje, kako je steta sto nasi ljudi dovode iz inostranstva neke majstore u nasu zemlju kad mi imamo tako puno kvalitetnih majstora (verovatno misli na sebe, i svoje majstore sa ogromnim Danovima...)
E svaki put me iznenadi! Hehe.
zao mi je sto to nisam gleda...rece mi ortak da se nakenjao za sve pare...
zao mi je sto to nisam gleda...rece mi ortak da se nakenjao za sve pare...
AK "CENTAR";20872027:Aikido klub Centar organizuje jos jedan projekat u nizu, koji je podrzala Gradska opstina Palilula. Aikido tereninzi koji ce se odrzavati od 03. marta na OFK stadionu (Bore Vukmirovica 14), prvenstveno su namenjeni mladima, koji ce moci redovno da vezbaju aikido po povlascenoj mesecnoj clanarini od 1500 dinara.
http://www.aikido-centar.org.rs/vesti-kluba/vesti/121-paliluski-aikido-centar-za-mlade.html
Bio je on dobar, dok se držao Uešibe, a i Toheia. Posle je nešto prolupao; ko zna šta mu se desilo.
Lubaj pokojni je posebna prica...Nit se ikad drzao Ujeshibinog ni Tojerijevog ucenja...Nikad on to nije razumeo...Ljuba je bio plivach, bodygard, i takav mu je bio i Aikido-sve na snagu, sve kontra od pravog Aikidoa...Covek daleko pre svoje smrti stigao do 10og dana, mnogi veliki-veci od njega majstori--umrli i upoznim godinama sa 9tim, pa i 8mim..Sve je komercijalizovao, sve za pare, zato se RA i pretvoreio u sta se pretvorio...Ne pricam napamet, vezbao sam realni Aikido 6 godina...
Retko ko se držao Uešibinog učenja obzirom da ga mnogi nisu ni razumeli, sam Tohej je više puta izjavio da jedino što je naučio od Uešibe bila "relaksacija" odnosno opuštanje iz kojeg bi trebalo da prostiče Ki energija. Ni to nije u potpunosti savladao doduše ali ajde. Zapravo i bolje je ne slušati Toheja, po svim pisanjima on sam nije baš najbolje razumeo mnoge stvari koje je radio i ponajmanje ih je kvalitetno preneo i svojim najbližim učenicima.
Relaksacija je samo PREDUSLOV da Ki tj Ch'i moze da teche neometano..Dalje ako Tohei*Koichi( kao jedan od 5 Uyeshibinh naslednika nije razumoe Ujeshibu..Onda ebg bashh..
A tih 5 su:
1. Gozo Shipoda
2. Koich tohei
3. Kenji Tomiki
4.Kishomaru Ujeshiba*mislim(
i...E ne mogu sad da se setim, ubite me..
Ugl. problem je s ovim sto je Ljuba radio-da ostavimo na stranu kolik oje bilo efiksno koliko ne-to je RETROGRADNO!>O-Sensei je stvorio od surove vestini Aiki ju jutsu blagu vestinu-Aikido a Ljuba je opet vratio na surovst-plus osakacenog za -bitnu--mentalnu komponentu...Kad vidite Morihej Ujeshibu sa 80 godin starosti kako radi-sa kojom lakocom-i Ljubu u 50-60 godina koliko se zaduva kao bik-sve je jasno ko radi na snagu a ko na tehniku...
a kao drugo-ova cetvorica SIGURNO jesu njegovi odabrani naslednici..Proble m i jeste upravo u tome sto je Aikido toliko komplexna vestina-ne samo borilacka vec je mnogo vise od toga-pa je svaki ucenik drugacije shvatio i interpretirao
Gledajuci Ujeshibu ne bih bas rekao da je mogao imati 80 kg evo ima slika on i neki pored njega on izgleda maleca, sitan..
Dalje-Chi tj. rzvijanjem istog neminovno se uporedo razvija i fizicka snaga..Dodushe-vecino su ljudi koji su dugo vezbali neku vestinu i imali dobre fizicke predispozicije0u nekim godinama otrkivali, stvarali nove stilove...Dodushe svako na drugaciji nacin...Masutatstu Oyama, Gogen Yamaguuchi, Hiroshi tada, itd...Sam fenomen Ch'ija je jko teshko objasniti ali ja sam svojim ochima video neke stvari i niko me nece ubediti da tio moze biti trik!(video monahe iz hrama Shaolin uzivo)...
No to nije-direktno bar-tema price...Dalje koliko sam ja citao u mnogim knjigamaUjeshiba jeste bi religiozan i jeste tezio da, na neki ncin, napravi Aikido kao...idealan spoj mentalne vestine u i fizicke efikasnosti...Sad on jeste odgajan kao samuraj pa jeste bio malo..militantan, izmice mi pravi izraz, ali bar po njegovoj prici on TEZi ...nepovredjivanju, izbegavanju sukoba, itd...Iskreno bas e sad mrzi da kopiram silne stranice iz knjiga...A paralela koju si naveo-da i on juba jesu bili "jaki kao bikovi"i to sam objasnio-pogledaj Ujeshibu kako radi sa 80 godina i Ljubu sa 50 +-sve je jasno kao dan!
Vezbati Sanchin I pokrenuti energiju,![]()
Lubaj pokojni je posebna prica...Nit se ikad drzao Ujeshibinog ni Tojerijevog ucenja...Nikad on to nije razumeo...Ljuba je bio plivach, bodygard, i takav mu je bio i Aikido-sve na snagu, sve kontra od pravog Aikidoa...Covek daleko pre svoje smrti stigao do 10og dana, mnogi veliki-veci od njega majstori--umrli i upoznim godinama sa 9tim, pa i 8mim..Sve je komercijalizovao, sve za pare, zato se RA i pretvoreio u sta se pretvorio...Ne pricam napamet, vezbao sam realni Aikido 6 godina...
Citat Original postavio .artemis Pogledaj poruku
Bio je on dobar, dok se držao Uešibe, a i Toheia. Posle je nešto prolupao; ko zna šta mu se desilo.
###
Pa ja to prosuđujem po onoj Ljubinoj knjižici "Aikido", koju je izdao1983. (tada je bio 3. dan), u kojoj baš podosta citira i Uešibu i Toheia, a i po jednom njegovom instruktoru, sa kojim sam radio (1984.), i koji je mislim bio lekar, koji mi je objašnjavao neke detalje, koji se u Aikikai aikidou baš i ne rade mnogo - a tek podosta godina kasnije, ustanovio sam da je to bilo 'gradivo' specifično za Ki Aikido. Oni su se posle nešto svađali, u tom klubu, Ljubinom, pa su se isporaspadali na više drugih klubova. • Inače, stoji sve to što si rekao i o RA i o Ljubi, naročito toj njegovoj nemogućnosti da ispercepcira osnove iz kojih je izgrađen aikido. Izgleda da je time baš bio isfrustriran, i onda je digao ruke od toga, i na silu stvorio nešto drugo. • Vežbao sam i sa momkom koji je bio u RA, i on kaže baš isto, "nešto mi tu nedostaje, što nalazim ovde" (na aikiai treningu). • RA me nikada nije privlačio. Privlači me Uešiba. A Tohei mi je malo "sumnjiv", u nekim aspektima. (-:
Шта за вас вежбаче Аикидо и сродних школа значи "покренути огромне количине енергије", "коришћење Ки-ја" и сл.
Да ли негде у Београду има нека сала где се вежба "коришћење Ки-ја" и "покретање енергије"?
Pitaj Istrazivača kako on to postiže sa Sančinom.
Овде је тема Аикидо а не Карате и Санчин ката...
Шта за вас вежбаче Аикидо и сродних школа
No dobro. Ne znam da li ima nekoga u BG-u ili uopšte u Srbiji ko se bavi ovim o čemu je pričao Uešiba ili Tohej.