Tradicionalni Aikido

• Začetnik teme Začetnik teme Maktub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
... Ah, da... zaboravih... ZILOTE, aikidoke nisu KOSTOLOMCI! Cilj zahvata nije lomljenje kostiju, nosa, vadjenje ociju... nego da protivnika na jedan od nacina ubedis da je njegovo napadanje tebe besmisleno... Imalo bi o ovome jos mnogo da se prica, ali kako ces i sta da vezbas, to pre svega zavisi od tvog trenera...

@milance: OK ja sam samo dao jedno vidjenje, ako vec delimo ali ima nesto i u tome DO-JUCU, slazem se sa tobom, samo sam hteo da dopunim.

@brlvrlac: da i ruski sistem je vestin, koliko ga ljudi cenili ili ne, ipak je vestina, ali krav maga.... Zao mi je ako cu nekog da uvredim, ali na taj naziv mogu da reagujem na jedan jedini nacin a to je da kazem da krav maga nije nista! NI vestina ni sport, nego najveca glupost! Ne zelim stvarno da zapocinjem raspravu ali ne mogu da ne kazem ovo.

A sportski aikido nisam video ali sam nesto citao. Po mom misljenu to su ljudi koji ne mogu da se pronadju nigde, pa prave kojekave mesavine sa najcudnijim nazivima....

Mislim sam naziv se kosi sam sa sobom.... Ne znam kako vam to ne 'bode usi'...

Aleksej_BASO:
@milance: OK ja sam samo dao jedno vidjenje, ako vec delimo ali ima nesto i u tome DO-JUCU, slazem se sa tobom, samo sam hteo da dopunim.

@brlvrlac: da i ruski sistem je vestin, koliko ga ljudi cenili ili ne, ipak je vestina, ali krav maga.... Zao mi je ako cu nekog da uvredim, ali na taj naziv mogu da reagujem na jedan jedini nacin a to je da kazem da krav maga nije nista! NI vestina ni sport, nego najveca glupost! Ne zelim stvarno da zapocinjem raspravu ali ne mogu da ne kazem ovo.

A sportski aikido nisam video ali sam nesto citao. Po mom misljenu to su ljudi koji ne mogu da se pronadju nigde, pa prave kojekave mesavine sa najcudnijim nazivima....

Mislim sam naziv se kosi sam sa sobom.... Ne znam kako vam to ne 'bode usi'...

Slazem se sa tobom sto se tice podela. Hvala na dopuni. Ja sam hteo samo da skrenem paznju na to da podela DO-DJUCU nije isto sto i podela SPORT-VESTINA.

Krav maga nisam imao prilike da vidim tako da ne mogu o njoj reci nista. Sto se tice Ruskog sistema ( iako ce mnogi moje misljenje docekati na noz) smatram da je vestina koja je postala popularna u poslednje vreme najvise zbog toga sto se drzi prica da su je razvili ruski specijalci (SPECNAZ). Kao i sve drugo sto je vezano za vojsku, policiju, tajne sluzbe i slicno, malo se previse mistifikuje sama vestina. To dosta prilvlaci malde ljude zeljne dokazivanja i istrazivanja necega novog. Koliko ja znam, sam naziv SPECNAZ nije naziv specijalne jedinice kao specijalne jedinice vec je to opsti naziv za deo jedinica specijalne namene u vojsci Ruske federacije. To bi bilo nesto kao sto je kod nas nekad bio Korpus specijalnih jedinica ili cak mozda i sire od toga. Samo deo pripadnika SPECNAZA su u stvari specijalci u onom obliku na koji smo navikli u americkim filmovima. Mnogo vise njih ustvari cine neku vrstu logistike. Toliko o Rusima.
Iz gore navedenog se moze zakljuciti da je prilicno malo verovatno da se svi pripadnici specijalnih jedinica jedne tako velike zemlje bave nekom vestinom koja je godinama ostajala tajna, a onda se odjednom pojavio Vladimir Vasilijev kao njen bivsi pripadnik i prosirio je po svetu bez ikakvih posledica.
Imao sam prilike da budem u kontaktu sa nekolicinom pripadnika Ruske vojske i na moja pitanja o sistemu reagovali su prilicno neinformisano iako to ne bi trebalo da budu ukoliko se kod njih stvarno vezba sistem kao posebna vestina.
Prema informacijama koje ja imam u sklopu vojnopolicijske obuke kod njih se izucavaju elementi karatea, dziudzice, judoa, odnosno samboa i boksa.
Ovim sto sam gore napisao nisam zeleo da kazem da je sistem los ili da omalovazim bilo koga, samo sam hteo da ljudima koje to zanima pruzim neku informaciju vise.
Moje licno misljenje je da se sistem odlicno uklapa u vezbanje borilackih vestina kao dopuna iskustvu koje je steceno vezbanjem. Ponavljam da je moje licno misljenje ( ne mora da znaci da je ispravno) da sistem nije dobar da ga izucavaju ljudi koji nemaju vec predhodna borilacka iskustva zato sto je veoma lako u sirini koju pruza sistem zalutati i otici u pogresnom pravcu cime bi se verovatno dobio kontraefekat vezbanja borilacke vestine.
Smatram da je nastanak sistema u ovom obliku kakav ima danas usko povezan sa otvaranjem Rusije prema zapadu i zeljom da se iskoristi zainteresovanost ljudi prvenstveno u SAD i Kanadi za sve sto je vezano za bivsi SSSR i njegove "tajne" u cilju dobre zarade.
Nadam se da mi oni koji ce se osetiti prozvani nece zameriti previse jer sve ovo sto sam rekao nije bilo u losoj nameri. Isto misljenje imam i o svim drugim tzv. vojnim borilackim vestinama za koje oni koji ih poducavaju kazu da su mnogo krvolocne i da oni poducavaju samo blaze varijante vezbanja. Svaka vestina se moze raditi tako da tesko povredimo protivnika, ali i da mu pruzimo sansu da odustane od napada.
Vezbacima Ruskog sistema odajem priznanje po tom pitanju zato sto oni stvarno tako ne govore, ali bih im preporucio iz mog skromnog iskustva da ljudima ne obecavaju da ih mogu za kratko vreme nauciti da budu dobri borci. Takvim obecanjima se daje nota neozbiljnosti vestine sto na dugorocnom planu ima negativne efekte.

Pozdrav svima i ne zamerite, ovo je ipak samo moje skromno misljenje. Voleo bih da cujem i misljenje drugih, ne samo vezano za sistem vec uopste za borilacke vestine.

...ali bih im preporucio iz mog skromnog iskustva da ljudima ne obecavaju da ih mogu za kratko vreme nauciti da budu dobri borci...

S obzirom da instruktora Sistema nema puno (ipak su ti oni koji poducavaju, pa mogu da kazu da ce napraviti od nekog borca), zanima me koji je taj sto tako prica, ili si cuo pricu nekog vezbaca da to moze za mesec dana da se savlada pa da budes bolji nego "svi na svijet".

zanzi:
...ali bih im preporucio iz mog skromnog iskustva da ljudima ne obecavaju da ih mogu za kratko vreme nauciti da budu dobri borci...

S obzirom da instruktora Sistema nema puno (ipak su ti oni koji poducavaju, pa mogu da kazu da ce napraviti od nekog borca), zanima me koji je taj sto tako prica, ili si cuo pricu nekog vezbaca da to moze za mesec dana da se savlada pa da budes bolji nego "svi na svijet".

Instruktora sistema koliko ja znam ima jako malo, nesto vise ima onih koji vode treninge sistema. Od ovih drugih sam cuo tu pricu. To se provlaci i kroz razgovore sa ljudima koji su nesto culi o sistemu tako da pretpostavljam da su i oni to od nekoga culi.
Bilo kako bilo, ni ceo zivot vezbanja bilo koje vestine ne moze garantovati nekome da ce uvek biti uspesan u sukobu. Mozda ce mu pruziti vece sanse, ali garantovati uspeh sigurno nece.
Pozdrav

Da, bas, to...

Ja sam to 'cuo' za krav magu. Kao posle samo toliko i toliko obuke postanes sposoban da se branis i tako to....

To me i najvise irirtira, mislim bre prodavanje magle. A mi smo kao ludi sto vezbamo godinama, hehe, tj. ceo zivot.

Ima svega.

Apsolutno se slazem s ova dva poslednja posta, ceo zivot ucis. Trenirao sam sistem i jos ga treniram (na zalost neredovno), pa znam da instruktori sistema mogu da se nabroje na prste jedne ruke, i to stolarske. S obzirom da je tema aikido, nemam nameru da je razvodnjavam. Pozdrav.

Kolege, a posebno milancebgd, izvinjavam se sto skrecem sa teme nakratko ali drugi su pomenuli Ruski Sistem pa cu kratko da dodam nesto.

Na cemu je zasnovan tvoj uvid u Sistem? Ja koliko se secam, a bili smo i nekoliko puta zajedno na treningu (ako si ti onaj Njegoshev ucenik sa kovrdzavom kosom) - ti si kontakt sa Sistemom imao na dva nacina:

- second hand od aikidoke preneto aikidoki koji je to second hand opet prenosio vama (nama tada) (Gisha -> Njegos,Vesa,Rade -> pa oni nama)
- second hand od aikidoke u najboljem slucaju (poneki Gishin chas eventualno)

Moje je misljenje da to nije adekvatan pogled u tematiku posto je profiltriran sa po 20 ili 20+20 godina aikidoa. Ja dok nisam poceo da radim sa ljudima koji su direktno ucenici rusa, a i sa rusima, nisam imao pravi uvid u tematiku - zato sad mislim da ga i ti nemas.

Ovim sto sam rekao ne mislim nista negativno za Aikido, hocu samo da kazem da recimo trener atleticara specijalista za 100 metara ne moze adekvatno da trenira bacaca kugle.

Jedno je direktan izvor kada su u pitanju informacije, a drugo je second second hand.

Zelim vam sve najbolje u vezbanju Aikidoa. Ja upravo razmisljam kako cerku da nagovorim da se upise negde. Ne znam koliko u ARS imaju klinaca, moracu da prosetam jedan dan.

milosmalic:
Kolege, a posebno milancebgd, izvinjavam se sto skrecem sa teme nakratko ali drugi su pomenuli Ruski Sistem pa cu kratko da dodam nesto.

Na cemu je zasnovan tvoj uvid u Sistem? Ja koliko se secam, a bili smo i nekoliko puta zajedno na treningu (ako si ti onaj Njegoshev ucenik sa kovrdzavom kosom) - ti si kontakt sa Sistemom imao na dva nacina:

- second hand od aikidoke preneto aikidoki koji je to second hand opet prenosio vama (nama tada) (Gisha -> Njegos,Vesa,Rade -> pa oni nama)
- second hand od aikidoke u najboljem slucaju (poneki Gishin chas eventualno)

Moje je misljenje da to nije adekvatan pogled u tematiku posto je profiltriran sa po 20 ili 20+20 godina aikidoa. Ja dok nisam poceo da radim sa ljudima koji su direktno ucenici rusa, a i sa rusima, nisam imao pravi uvid u tematiku - zato sad mislim da ga i ti nemas.

Ovim sto sam rekao ne mislim nista negativno za Aikido, hocu samo da kazem da recimo trener atleticara specijalista za 100 metara ne moze adekvatno da trenira bacaca kugle.

Jedno je direktan izvor kada su u pitanju informacije, a drugo je second second hand.

Zelim vam sve najbolje u vezbanju Aikidoa. Ja upravo razmisljam kako cerku da nagovorim da se upise negde. Ne znam koliko u ARS imaju klinaca, moracu da prosetam jedan dan.

Pozdravljam te. Dobro si zapamtio ko sam. Mislim da i ja znam ko si ti.
Moje vidjenje sistema i uopste borilackih vestina koje sam izneo nije bilo u cilju nikoga da omalovazava niti da istice negativno o nekome.
Sistem kao takav sam imao prilike da vidim i radim od samih pocetaka kod nas ( koliko se secam svoje vidjenje sistema je kod nas prvi doneo Gisa) i veoma mi se svideo. Nesto kasnije je koliko se ja secam doslo do tumacenja kakva ti iznosis o odnosu aikidoka i sistema. Nikada, pa i sada nisam iskljuciv da li je neko u pravu ili nije i to cu ostaviti drugima pametnijim od mene.
Nazalost nisam imao prilike da vidim uzivo kako izgleda sistem koji radi Vasilijev, Rjapko ili vec koji sve instruktori postoje, ali mi se prilicno svideo pristup koji sam video kod Ace. Imao sam priliku da pogledam na nekoliko snimaka treninge sistema koje vodi Vladimir Vasilijev i sam pristup vezbanju koji sam video kod njega mi se svideo.
Voleo bih da vidim nekog rusa kako radi uzivo pa te ovom prilikom molim da ukoliko neki id njih dolazi kod nas posaljete poziv i nama koji nismo ostali da se bavimo sistemom. Voleo bih da ukoliko to nije problem ponekad navratim u salu u kojoj radis i vidim kako to sada izgleda i nadam se mozda i nastavim da vezbam uceci od onih koji se nisu pre sistema bavili preko 30 godina borilackim vestinama.

U svakom slucaju ono sto sam napisao o sistemu se odnosilo najvise na pocetnu starnu http://www.ruski-sistem.org/ gde pise:

"Jednostavnost i efikasnost, lakoća upotrebe i učenja su ono sto odvaja ovu borilačku veštinu od mnogih drugih "tradicionalnih" disciplina. Gore navedene osobine učinili su je metodom izbora, prvo ruskih SPECNAZ jedinica, a zatim i mnogih drugih. Šta god da ste trenirali ili trenirate, SISTEM se od toga razlikuje - probajte i uverite se!

* Sistem je hiljadugodišnja borilačka tradicija u Rusiji kombinovana sa naučno primenjenom biomehanikom, ljudskom anatomijom, tajnama psihičke energije, korišćenjem malo poznatih a ipak osnovnih mehanizama, jedinstvene tehnike kondicioniranja koje koriste Specijalne Jedinice.
* Sistem je znanje koje je prethodno bilo nepoznato u javnosti i do '80-tih godina čak i zabranjeno za učenje van uskog kruga vojnih eksperata. "

Posto sam vec u toj oblasti i smatram da je solidno poznajem gore navedena tvrdnja mi je zasmetala i zbog toga sam i napisao sve ovo. Voleo bih da me demantujes necim sto predstavlja opipljiv dokaz, a ne samo tvrdnjom da ja nisam video sistem u njegovom pravom obliku. Ja protiv sistema nemam nista i stavise mislim da je on jedan izuzetno dobar pristup borenju, ali takodje smatram da ne treba zanemarivati borilacka iskustva drugih vestina i ne treba ni jednu vestinu ( pa i aikido) smatrati za superiornu, jer da je tako onda druge vestine ne bi ni postojale.
Izvinjavam se svima sto sam malo skrenuo sa teme.

P.S. Neznam u kom delu grada zivis, ali ako si blizu Banovog brda mozes cerku da dovedes i da pogledas kako izgleda trening koji ja vodim. U svakom slucaju pice posle treninga ne skodi.

Pozdrav svim dobrim ljudima,
vidimo se u sali

Ako se upustimo u dekonstrukciju ovoga sto si citirao sa sajta otici cemo skroz van teme.

Trenutno ocekujem goste (bas tog Acu spomenutog), ali se obavezujem da cu sutra otvoriti novu temu, preneti ovo sto si me pitao i dati svoje misljenje zasto to sve pise.

Ja sam u Sarajevskoj tako da imam dobru vezu ka BB. Vama bese sajt www.istoksistem.org ili tako nesto? Sad sam probao ali ne radi ili sam zaboravio adresu. Jesu tamo svi termini i adresa?

Sto se tice vezbanja i gledanja na nasim treninzima, kao sto vec negde rekoh - ne da su vrata otvorena nego ih ni nemamo (ovo je samo delom shala posto su neki treninzi napolju).

A sto se tice picha posle treninga, za to mi trening ni ne treba :-)

Ziveli

trazim neku bor.vestinu da pocnem da treniram,nista takmicarski,ali ipak da se razvijem i da moze ponekad da mi koristi.Privukao me je aikido,ali sam cuo da to ne razvija?sta mi vi mozete reci iz licnog iskustva?
Munjeviti,
Savršeno razumem tvoju želju da spojiš snagu i tehniku, ali Aikido je veština u kojoj snaga nije neophodna pa se u većini Aikido sala na njoj i ne insistira. Maestro Hiroshi Tada vrlo često koristi termin "apsolutna tehnika" želeći da naglasi da tehniku radimo na isti način bez obzira sa kim radimo, koliko je on veći i snažniji od nas.
U sali u kojoj ja treniram http://www.aikidodunav.rs, instruktor je žena, pa teško da od nje možeš da očekuješ da će meriti svoju snagu sa tobom, ali pokazaće ti savršeno preciznu tehniku koju ćeš moći da iskoristiš (ako bude bilo (ne)prilike) i pre nego što napumpaš bicepse i tricepse. Takođe, moći ćeš da naučiš što-šta i o načinima da razviješ svoju koncentraciju, samopouzdanje, što će mnogo više uplašiti tvog protivnika nego tvoji mišići.
Moj predlog ti je da obiđeš nekoliko dođoa i nađeš onaj koji tebi najviše odgovara. Prepoznaćeš ga vrlo lako, jer ćeš u onoj sali koja je za tebe, naći najviše osoba koje su tebi slične i razmišljaju na sličan način. Upravo je to ono što se i meni najviše sviđa u Aikidou.

Postoji sijaset razloga zbog čega neko DOĐE u Aikido salu. Od onih "nema šta pametnije večeras da radi" , preko onih "da može da se odbrani kad ga napadne čelavi, nabildani sa pištoljem", ili onih koji inače nisu kavgadžije ali su čuli da bi Aikido mogao da pomogne u nekim "čupavim" situacijama, pa sve do onih koji su čuli da tu osim sirove tehnike postoji i još nešto...
Ono što, medjutim, primećujem je da je razlog zbog koga OSTAJU na Aikidou sasvim drugačiji.

Kakvo je vaše iskustvo? Zbog čega ste Vi ostali na Aikidou?

Postoji sijaset razloga zbog čega neko DOĐE u Aikido salu. Od onih "nema šta pametnije večeras da radi" , preko onih "da može da se odbrani kad ga napadne čelavi, nabildani sa pištoljem", ili onih koji inače nisu kavgadžije ali su čuli da bi Aikido mogao da pomogne u nekim "čupavim" situacijama, pa sve do onih koji su čuli da tu osim sirove tehnike postoji i još nešto...
Ono što, medjutim, primećujem je da je razlog zbog koga OSTAJU na Aikidou sasvim drugačiji.

Kakvo je vaše iskustvo? Zbog čega ste Vi ostali na Aikidou?

Struggle

I'll be going to the dojo tonight.
Maybe there's something better to do, but I've done much worse.
I believe it will turn out well for me and those I train with.
When I'm old, I don't expect to be ashamed of what I do tonight.

And maybe I'll learn something while I'm there.
Maybe I'll learn to be aware and careful of myself and others.
Maybe that will make me a better man.
Maybe that will help make life better for my family.

Maybe.

One way or another you will, if in possession of a desire to do good,
struggle with yourself. It's a struggle you'll never win,
but it's also one you'll never lose -- unless you give up.
I believe Aikido can help if you like.
Train hard if you think it can.
Find another way if you think it can not.

Either way, don't quit.

Početkom ovog meseca Donatella Lagorio, 6.Dan Aikikai Italija, držala je seminar u malom mestu Tiršenrojt u Nemačkoj. Učinilo nam se da je dobra prilika malo otputovati negde na vikend i ujedno učestvovati na Donatelinom seminaru. Potražili smo Tiršenrojt na mapi. ViaMichelin nam je rekao da je za 1100 km tog puta potrebno 11 sati. Znači, moguće je otići do tamo, biti na seminaru i vratiti se u roku od tri dana (petak + vikend).
Prijavili smo se za seminar i domaćin seminara Dr. Werner Winkler, 6.Dan Aikikai, nam je obećao da će nam pomoći oko smeštaja za ta 2-3 dana koliko odlučimo da provedemo tamo. Malo smo se pribojavali kako će sve to izgledati, s obzirom da nikad nismo bili u Nemačkoj i da osim Donatele zapravo nikog drugog tamo nećemo poznavati, ali ono što se dogodilo prevazišlo je sva naša očekivanja.
Iako smo stigli jako kasno u petak uveče Dr. Winkler i njegova supruga su nas sačekali i ustupili nam mali apartman u njihovoj kući. Takođe, ostavili su naš dolazak da bude potpuno iznenađenje za Donatelu! Pošto Donatelu poznajemo iz Italije i samo smo se tamo i viđali, na njenim ili seminarima učitelja Tade Hirošija, ona nikako nije očekivala da su ti gosti iznenađenja zapravo iz Srbije!
Sutradan smo prisustvovali seminaru koji je naravno bio odličan, ali to smo i očekivali. Donatela Lagorio je učenik Sensei Hideki Hosokave i Sensei Hiroshi Tade, i njen Aikido je zaista perfektan. Pri tom je i sjajan učitelj, što naravno ne mora uvek da ide zajedno. U toku dana imali smo priliku i da malo prošetamo gradom sa domaćinima, a uveče je bila sjajna večera u lokalnom restoranu.
U nedelju, na poslednjem treningu, domaćini su nas još jednom iznenadili. Osim što su nam ponudili da nam nadoknade troškove putovanja (!!!), na kraju treninga su nas pozvali da nam daju poklone koje su pripremili, vrlo pažljivo odabrane.
Odmah posle tog treninga mi smo morali da krenemo nazad, jer nas je čekao dugačak put. Morali smo u kolima da nađemo mesta i za nekoliko paketa hrane, vode i svega ostalog što je potrebno za ugodno putovanje. Dr. Winkler nam je pripremio detaljno uputstvo za putovanje: kojim putem ići, gde stati, gde uzeti gorivo... Morali smo da obećamo da ćemo se javiti kad god da stignemo, da se oni ne bi brinuli.
Rezime: Za tri dana, dobili smo prvoklasni Aikido, upoznali sjajne ljude i dobili puno pozitivne energije. E to je, jedan od razloga, zašto ja volim Aikido: jer postoje Aikido seminari koji okupljaju ljude koji su nama slični i sa kojima zaista sjajno možemo da se provedemo i puno novog da naučimo!

Back