Tradicionalni Aikido

• Začetnik teme Začetnik teme Maktub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zao mi je da opet kvarim zabavu, ali kako se vodim kao ljubitelj aikidoa, moracu malo i ja da se ubacim u diskusiju!

Vidim da je tema praistorijska, i mnogo je pitanja postavljeno, ali moram reci da sam malo razocaran odgovorima. Vi pricate o nekim odbranama od ruke ili noge, i tako ko je jaci a ko je brzi, da li je jaci Ljubo ili Sigal i sl.

Kada cete shvatiti da necete uci u sustinu borilacke vestine aikidoa dok budete razmisljali napad: ruka-noga? Nebitno je sta je napad, jer dok se razvija duh i tehnika ce, ali dok se ogranicavamo na tehniku kao puku odbranu to ce jako tesko da ide...

Govorim o sustinskom razvijanju duha, jer mislim da to izdvaja aikido od drugih borilackih vestina (na nasim pristorima taj naziv mozda retko sta moze da nosi osim nidjucua, ali ... ) jer se tamo uglavnom radi da se nauci sto veci broj tehnika, a ne da se nauci koristiti osnovne principe, sto dalje rezultuje sa mnogo, mozda i neograniceno tehnika...

Rekao sam to 100x: bolje 1 tehnika koja se zna upotrebiti nego 100 koje covek ne ume da upotrebi...

Ali nisam hteo da razglabam o ovome, hteo sam da se nadovezem na temu o nasim majstorima:

Ne mogu jednostavno nikog zivog da izdvojim po bilo cemu dobrom. Za 6,5 godina svakodnevnog vezbanja i 20ak seminara iza sebe od kojih 6 sedmodnevnih, mogu da kazem sledece: Nasi majstori su samo okupirani ko koliko ima para, ko koliko zaradjuje, i najzad ko ima veci pojas! Najvisi danovi u nasoj zemlji prednjace u svemu ovome. Ego im je odgroman! U prilog tome govori i poslednje dodeljivanje danova od hombu dojoa na njihov zahtev. Umesto sto su se cepali i pokusavali da napakoste jedani drugima bolje da sui se pozabavili problemom RA u nasoj zemlji.

Draze im je da napakoste drugom klubu nego da zajedno prosperiraju.

To sam licno osetio na mojoj kozi kad je meni i mojim drigarima i drugaricama za skoro godinu dana odlozeno polaganje za 1.dan, zbog nekog glupog razloga, a sa namerom da nam se napakosti i da se ne dopusti da nas klub ima jos 7 danova. Izvesne osobe u federaciji su ovo izdejstvovale, dok je vecinu bolelo uvo. Eto takva je nasa federacija...

Ja cu i poloziti kad ikad, da sam jurio pojaseve odavno bih presao neki drugi klub, ali oni ce vecno ostati shupci!

Ali sada sam odlutao... Hteo sam da kazem da najveci danovi u nasoj zemlji treba samo da se pokriju usima, zbog svega sto (ni)su uradili za razvoj aikidoa u zemlji.

Tebe su bas naljutili!
U svakom slucaju se u dosta toga slazem sa tobom, ali ipak mislim da ne treba da sve to prihvatas previse licno. Gledajuci kako se drugi ponasaju treba uciti. Ako je to ponasanje lose treba da naucis da ne budes takav. Ako je dobro treba da se potrudis da budes jos bolji.
Gledaj i uci. Iz svega sto vidis izvuci pouku. Samo tako ces biti bolji.

Pozdravljam te

milancebgd:
Tebe su bas naljutili!
U svakom slucaju se u dosta toga slazem sa tobom, ali ipak mislim da ne treba da sve to prihvatas previse licno. Gledajuci kako se drugi ponasaju treba uciti. Ako je to ponasanje lose treba da naucis da ne budes takav. Ako je dobro treba da se potrudis da budes jos bolji.
Gledaj i uci. Iz svega sto vidis izvuci pouku. Samo tako ces biti bolji.

Pozdravljam te

Pa i nisu me naljutili nego su me vise razocarali kao ljudi...

Ali u pravu si skroz, trudim se da gledajuci njih i sam ne postanem takav.

Joj, gledao sam sinoc Vracarevica na TV bio kod Ruske Jakic!?

Ala lupeta ... Ne mogu da se uzdrzim i da ne komentarisem, znam da nije pristojno, ali...

Kaze 'japanski' (tako on kaze) Aikido vuce sa sobom mnogo sta iz proslosti sto se kosi sa nasom verom (!?) i zato 'ne pali' na ulici, a kaze takodje, kako je steta sto nasi ljudi dovode iz inostranstva neke majstore u nasu zemlju kad mi imamo tako puno kvalitetnih majstora (verovatno misli na sebe, i svoje majstore sa ogromnim Danovima...)

E svaki put me iznenadi! Hehe.

Aleksej, citat:
"Govorim o sustinskom razvijanju duha, jer mislim da to izdvaja aikido od drugih borilackih vestina (na nasim pristorima taj naziv mozda retko sta moze da nosi osim nidjucua, ali ... ) jer se tamo uglavnom radi da se nauci sto veci broj tehnika, a ne da se nauci koristiti osnovne principe, sto dalje rezultuje sa mnogo, mozda i neograniceno tehnika...

Rekao sam to 100x: bolje 1 tehnika koja se zna upotrebiti nego 100 koje covek ne ume da upotrebi..."

Bravo! Slazem se u potpunosti! Pitanje je zasto neko uopste pocinje sa bilo kojim borilackim sportom... Da li da bije sve oko sebe i jednog dana vozi dzip... ili da izgradi svoj karakter i duh...

Najgluplja su mi pitanja da li bi Brus Li, da je ziv, tukao Tajsona i sl...

Da li bi neko mogao da objasni razliku izmedju "DO"-a i "DJUCU"-a...

Tu je mozda i odgovor o "realnom" i tradicionalnom aikidou...

Pozdrav svim aikidokama ma koji da treniraju!!!

Aleksej_BASO:
Joj, gledao sam sinoc Vracarevica na TV bio kod Ruske Jakic!?

Ala lupeta ... Ne mogu da se uzdrzim i da ne komentarisem, znam da nije pristojno, ali...

Kaze 'japanski' (tako on kaze) Aikido vuce sa sobom mnogo sta iz proslosti sto se kosi sa nasom verom (!?) i zato 'ne pali' na ulici, a kaze takodje, kako je steta sto nasi ljudi dovode iz inostranstva neke majstore u nasu zemlju kad mi imamo tako puno kvalitetnih majstora (verovatno misli na sebe, i svoje majstore sa ogromnim Danovima...)

E svaki put me iznenadi! Hehe.
zao mi je sto to nisam gleda...rece mi ortak da se nakenjao za sve pare...

banchi:
Aleksej, citat:
"Govorim o sustinskom razvijanju duha, jer mislim da to izdvaja aikido od drugih borilackih vestina (na nasim pristorima taj naziv mozda retko sta moze da nosi osim nidjucua, ali ... ) jer se tamo uglavnom radi da se nauci sto veci broj tehnika, a ne da se nauci koristiti osnovne principe, sto dalje rezultuje sa mnogo, mozda i neograniceno tehnika...

Rekao sam to 100x: bolje 1 tehnika koja se zna upotrebiti nego 100 koje covek ne ume da upotrebi..."

Bravo! Slazem se u potpunosti! Pitanje je zasto neko uopste pocinje sa bilo kojim borilackim sportom... Da li da bije sve oko sebe i jednog dana vozi dzip... ili da izgradi svoj karakter i duh...

Najgluplja su mi pitanja da li bi Brus Li, da je ziv, tukao Tajsona i sl...

Da li bi neko mogao da objasni razliku izmedju "DO"-a i "DJUCU"-a...

Tu je mozda i odgovor o "realnom" i tradicionalnom aikidou...

Pozdrav svim aikidokama ma koji da treniraju!!!

"DO" - sa japanskog bi se moglo prevesti kao PUT
"DJUCU" - moglo bi se prevesti kao VEŠTINA..

Moje skromno mišljenje je da je pojam "DO" bitno širi od pojma "DJUCU". Smatram da se pod pojmom veštine podrazumeva manje više samo fizička veština, odnosno praktična primena znanja i iskustava stečenih vežbanjem.
Pod pojmom PUT ili na japanskom "DO" bi se podrazumeva put odnosno način dolaska do veštine i sama veština. Pojam puta bi trebalo da podrazumevano u sebi sadrži veštinu, ali i filozofiju, odnosno način života. Pod načinom života ne smatram da čovek koji vežba mora da živi kao što ,na primer, žive monasi u manastirima ili slično, već da iz svog vežbanja izvuče pouke i da sebe i svoje stavove u životu menja u skladu sa načinom vežbanja, nadam se u pozitivnom smislu.
Oni koji se bave borilačkim veštinama (ovde pod pojmom borilačke veštine ne smatram samo one čiji se naziv završava sa DJUCU) i imali su prilike da vide i upoynaju više veština primetili su verovatno da postoji JUDO, ali postoji i JU DJUCU, postoji AIKIDO, ali i AIKI DJUCU, KENDO, ali i KEN DJUCU.
Ako pogledamo razlike izmedju njih videćemo da na prvi pogled nema bitnih razlika, medjutim, onaj koji vežba AIKIDO primetiće da ako tehniku završi tako da povredi protivnika, a da mu pre toga ne da šansu da odustane od napada, ustvari radi AIKI DJUCU. Za ostale veštine isto važi ( Aikido sam uzeo kao primer pošto ga vežbam).

Voleo bih da čujem mišljenje ostalih posetilaca ovog foruma o gore navedenom.
Mislim da su to mnogo lepše teme za rrazgovor od prepucavanja oko toga koji je majstor bolji, ili da li je bolje trenirati realni ili tradicionalni aikido.
Moje je mišljenje da na ovoj temi ne bi trebalo da pišemo o realnom aikidou zato što je on nešto sasvim drugo od aikidoa, a ko želi tu diskusiju neka to radi na drugom mestu.
Svako ko dodje da trenira borilačku veštinu zato da bi išao na ulicu da se tuče treba odmah da odustane zato što će biti poražen u prvom sukobu koji prihvata. Biće poražen čak iako fizički nadjača protivnika jer će vrlo brzo shvatiti da nema šta da traži u sali.

Pozdrav svima koji vežbaju aikido, a i onima koji još uvek nisu upoznali lepotu aikidoa.
Vidimo se u sali.

Tooo, Milance!!!

Nisam hteo da objasnjavam da ne bih bio predug i da mi znalci ne zamere da "pametujem"( priznajem da si to bolje i krace uradio nego sto bih ja...). Divno si sazeo celu raspravu sa predhodnih stranica!!! Za pametne sasvim dosta! Voleo bih da vidim komentare na to.

Evo jos neceg za razmisljanje:
Voleo bih komentar na: "U jakom izvoru se mulj ne zadrzava." (M.Ueshiba)

Pozdrav svim aikidokama!

Ne postoji najbolji. Ni u cemu. I najveci sampion moze da ima los dan, pa da ga porazi nekakav smrkavac-pocetnik. Treba biti bolji jedino od samoga sebe, nastojati biti bolji svaki dan po malo.
Uvek budi spreman da reagujes, ne daj da te ista iznenadi. Bappen fugjo - bez iznenadjenja i sa 10.000 promena. Koristi svoju vestinu da tebi i drugima bude bolje.

kad sam dobila adresu nisam znala da je sajt ovako dobar ... svaka cast! ali su izgleda jedino aikidoke shvatile njegovu pravu svrhu.
procitala sam neke od prvih poruka. ima nekih zaista zanimljivih razmisljanja. uopsteno, mislim da je gubljenje vremena rasppravljati o tome ko je najbolji, koja vestina je najbolja ili o bilo cemu drugom na istu ili slicnu temu ... to je sve individualno!
NO - hiljadu ljudi,hiljadu cudi.

@banchi: drago mi je da razumes sta sam hteo da kazem. Ne vredi razmisljato o bilo kojoj vestini u smislu udarac, ruka, noga, pesnica, blok, poluga bacanje.... Nego malo ipak dublje i principijelnije.

@hummerheda: joj, jeste vala, .... kaze :'postujem ja tamo neke japance, ali... to ne pali na ulici' hahahaha!

@milancebg: ok je pristp razvrstati na DO-Jucu, ali juDO jeste sport, a aikiDO nije, a opet i ninJUCU nije sport, i tako... Zato sam se zadrzao na podeli sport-vestina.

Bez da nekog uvredim sada su sve uglavnom sportovi, osim aikido-a i nindjucu-a, nek nako dopuni, mozda ima jos nesto. A dge je sport tu je i takmicenje, sa svim losim i dobrim stranama toga.

Evo i moja dorpinos:

"...Pobednici pobedjuju pre nego sto krenu u rat, dok pobedjeni prvo idu u rat, pa tek onda pokusavaju da pobede."

Sun Cu,

Moja omiljena poslovica, a rekao bih da i aikido dobrim delom pociva na ovom principu....

@Aleksej_BASO: ok je pristp razvrstati na DO-Jucu, ali juDO jeste sport, a aikiDO nije, a opet i ninJUCU nije sport, i tako... Zato sam se zadrzao na podeli sport-vestina.

Ne bih se slozio sa tobom u vezi podele VESTINA - SPORT . Da bi neka veština postala sport potrebno je samo da neko uvede neka pravila borbe i da počne da organizuje takmičenja. Moje mišljenje o tome bolje da ne iznosim ovde zato što će se u njemu pronaći prozvani mnogi, a ja ne želim da ni sa kim dolazim u sukob i priče rekla-kazala. Inače čuo sam da su neki počeli da rade neki Sportski aikido. Nisam to još imao prilike da vidim, ali bih baš voleo da vidim tu kreaciju. Ako neko ima neki podatak o tome nek ga iznese. Stvarno me zanima na šta to liči.
Pozdrav

NeBez da nekog uvredim sada su sve uglavnom sportovi, osim aikido-a i nindjucu-a, nek nako dopuni, mozda ima jos nesto. A dge je sport tu je i takmicenje, sa svim losim i dobrim stranama toga.

pa mozda ruski sistem i krav maga...

Inače čuo sam da su neki počeli da rade neki Sportski aikido. Nisam to još imao prilike da vidim, ali bih baš voleo da vidim tu kreaciju. Ako neko ima neki podatak o tome nek ga iznese. Stvarno me zanima na šta to liči.

Predpostavljam na kombinaciju karatea , boxa i rvanja....ali to nije aikido.Mada,moglo bi se tu napraviti svasta...kate, muzicke forme, i verovatno ce biti toga u buducnosti, ali opet to nece biti to, ili ko zna ...Buducnost je nekad cudna , sa trenutne tacke gledista.

ZILOT IZ CACKA:
KOSTOLOMCI IMA LI ŠANSE DA SE UČI AIKIDO POD STARE DANE(32)......I KOLIKO JE TO ZADOVOLJSTVO......I DA LI JE TO TEHNIČKA VEŠTINA ILI IMA MALO JINGJANGA I SLIČNIH PAGANIZAMA....

Ja imam 45. Poceo sam pre dvanaestak godina, posle loma noge, kada nisam mogao da savijem levo koleno vise od 30 stepeni... Vrlo brzo sam uspeo da sednem na pete (seiza) sto znaci da ni godine, a ni zdravstveno stanje nisu presudni faktor. Aikido je, kao sto vidis, dobar i kao rehabilitaciona terapija... i moze da se vezba kao i TAI CHI - dozivotno!!

Pozdrav.

Back