Tradicionalni Aikido

• Začetnik teme Začetnik teme Maktub
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma, to je sve nešto ispobrkano. A ispobrkano je zato što nema praktičnog iskustva (koje je jasno i jednostavno). • Ti si bio pitao gde to može da se trenira, za razliku od "teorije" (kako si ti percipirao moj razgovor sa drugim drugarom), i ja sam ti rekao. -- A ti još nisi otišao da treniraš, nego si nastavio da pričaš. (-: Bez prakse, od priče "nema 'leba", i svima bez praktičnog iskustva, takva priča izgleda samo kao "teorija".
I što se tiče "технике са опуштеном руком", to ja nisam pominjao, jer to nije "opuštena ruka" već ekstenzirana, i to se uči na treningu (kako se radi ekstenzija). Video može da pomogne samo nekom ko je već upućen u trening.

Да, поставио сам питање где може да се тренира, утврдио у којим терминим су тренинзи и на којим локацијама бар кад је у питању клуб који си навео али сам такође питао и да ли постоји још неки клуб у Београду обзиром да се термини тренинга у Мусашију поклапају са терминима у којима сам заузет на неком другом типу тренинга.
Такође нико није ни рекао да си ти поставио клип са демонстрацијом "несаломиве руке" пошто је то урадио "igiboy" ...

Друга ствар је да ли се теби или било ком другом свиђа моје запажање да је наведени пример неодговарајућ као одговор на моју молбу да се прикаже неки пример коришћења Кија у оквиру Киаикидоа. Разлоге зашто сматрам да приказана демонстрација нема везе са "кретањем енергије" сам већ навео а за оне који не разумеју нека послушају објашњење вежбе које иде уз демонстацију. Слажем се да за такву демонстрацију треба бити свестан свог тела али то ипак нема везе са управљањем енергијом.
Рецимо да би просечан човек са просечном физичком спремом могао да изведе исту вежбу не треба више од пар сати вежбања (наравно да се ту не подразумева увежбавање већ просто да уз вербалну помоћ са стране изведе исту вежбу тј да му партнер не може савити руку на начин као што је то покушано у видео клипу)...

Postujem tvoju teoretiku, ali domen unutrasnjeg fenomena Kia, ti je nepoznat.
Da li mozes objasniti sta je Rjapko radio u pravoslavnim manastirima, koji su gradjeni na mestima koja su izvor energije, da nije mozda radio meditaciju, :)
Колико знам у православним манастирима се не медитира већ моли...

А обзиром да се сећам од раније шта те је толико мучило када је у питању Рјапко, рецимо да сваки напреднији иструктор (па и вежбач) Системе може да ти објасни и демонстрира све те детаље које многи мешају са биоенергијама и сл а да бри том немају никаве везе са тим већ једино са психом оних који у том моменту изводе вежбу... ;)

- - - - - - - - - -

Ama covece ti bas zapinjes za tu biomehaniku non-stop...Ne moze ona bas sve da objasni...Pogotovo ne ovaj fenomen, Chi, Ki kako vec... Eto ja ti rekoh ti tvrdis da ti ili taj neko to moze-DOKAZI! Pogotovo-nauciti za godinu dana../LOL!Dalje svrstavanje necije takve , retke vestoine u cirkusantske trikove je u najmanju ruku, vredjanje! Mislim realno cak je i "najobicnbije"lomljenje-dasaka, cogala, leda itd karatista-podvig ali se tu ulaze sila koja se vidi!Inercija, explozivnbost..Svega toga nema ovde..Ne znam kome nije jasno da iza svega toga stoji nesto sto je na granici normalnog..?Plus svega toga neretko pricamo o -ili deci, ili jakostarim ljudima-ne pricamo o mladim, utegnutim u punoj formi borcima!..Stavi prst na celo..Videcu tebe u tim nekim godinam kao sto je Ujeshiba na par snimaka-ako budes pola toga mogao sto on radi-svaka cast!
Један мали савет... ако икад дођеш у ситуацију да сасзнаш како се шта од тих демнострација ради - затвори очи и уши и бежи што даље одатле... Лепо је веровати и надатати се ... И при том ништа не урадити да сазнаш о чему се ради... z:poz:

Да, поставио сам питање где може да се тренира, утврдио у којим терминим су тренинзи и на којим локацијама бар кад је у питању клуб који си навео али сам такође питао и да ли постоји још неки клуб у Београду обзиром да се термини тренинга у Мусашију поклапају са терминима у којима сам заузет на неком другом типу тренинга.
Такође нико није ни рекао да си ти поставио клип са демонстрацијом "несаломиве руке" пошто је то урадио "igiboy" ...

Друга ствар је да ли се теби или било ком другом свиђа моје запажање да је наведени пример неодговарајућ као одговор на моју молбу да се прикаже неки пример коришћења Кија у оквиру Киаикидоа. Разлоге зашто сматрам да приказана демонстрација нема везе са "кретањем енергије" сам већ навео а за оне који не разумеју нека послушају објашњење вежбе које иде уз демонстацију. Слажем се да за такву демонстрацију треба бити свестан свог тела али то ипак нема везе са управљањем енергијом.
Рецимо да би просечан човек са просечном физичком спремом могао да изведе исту вежбу не треба више од пар сати вежбања (наравно да се ту не подразумева увежбавање већ просто да уз вербалну помоћ са стране изведе исту вежбу тј да му партнер не може савити руку на начин као што је то покушано у видео клипу)...

Ne radi se ni o kakvom sviđanju ili nesviđanju, onoga što iznosiš, već o tome da nisi kompetentan da prosuđuješ, i procenjuješ, stvari o kojima nemaš iskustva, u koje nisi praktično upućen, i za koje nisi osposobljen.

Idi na treninge, sledi instrukcije, osposobi se.

Videa ne mogu da ti pomognu. "Verbalna pomoć" ne može da ti pomogne.

Ne radi se ni o kakvom sviđanju ili nesviđanju, onoga što iznosiš, već o tome da nisi kompetentan da prosuđuješ, i procenjuješ, stvari o kojima nemaš iskustva, u koje nisi praktično upućen, i za koje nisi osposobljen.
Idi na treninge, sledi instrukcije, osposobi se.

Videa ne mogu da ti pomognu. "Verbalna pomoć" ne može da ti pomogne.

Ето ти га сад, кад скренем пажњу да један пример који је понуђен као приказ коришћења кија у ствари то није јер се иста вежба изводи на редовним тренинзима у разним облицима различитих борилачких вештина (и метода обуке у борењу)- онда нисам компетентан да причам о томе ...
Вербална помоћ коју сам поменуо јесу инструкције вежбачу току извођења вежби оваквог типа ("несавитљива рука")...

Друга је ствар што неко ко је навикао да верује неможе да разме оног који је нучен да ализира, разуме и провери то што ради и не дозвољава у свом раду било какво позивање на неке далеке ауторитете или "апстрактне способност"... И што се тиче искуства - ретко шта причам а да није базирано управо на искуству (што са тренинга, што са посла, ...)

Но да се вратимо на тему...
Била ми је занимљива ваша дискусија око аутроитета у Аикидоу ге сте поменули неке који своје разумевање вештине даље усавршавају кроз коришћење Кија при чему је у дискусији поменуто да је по свему судећи једино поменути аутротитет успео и достигао тај вид вештине тј да контролише свој Ки... Сматрам да је пример који је понуђен погрешно протумачен на основу наслова јер у самом видо клипу се уз демонстрацију даје објашњење вежбе, и да слажем се да практично свака нормална особа може исто да изведе уз мало усмеравања инструктора који разуме вежбу (ово слажем се је на основу искуства где сам "гледао" како управо такви просечни људи уз инструкције инструктора успевају да изведу исту вежбу са истим ефектом) -наравно да то не значи да тек тако могу да и искористе ту вежбу у свим оним ситуацијама које траже индентичну контролу... Да би се то стање могло пренети на многе друге ситуације када је употребљиво треба већ вишегодишње искуство (али не више деценијско).

Што се тиче одласка на тренинг заиста ћу покушати да одем на неки чим наиђем на одговарајућ термин, овако како сада стоји након мог тренинга не могу да стигнем ни до сале где се одијају тренинзи Ки акидоа до краја њиховог тренинга..

Била ми је занимљива ваша дискусија око аутроитета у Аикидоу ге сте поменули неке који своје разумевање вештине даље усавршавају кроз коришћење Кија при чему је у дискусији поменуто да је по свему судећи једино поменути аутротитет успео и достигао тај вид вештине тј да контролише свој Ки...

Što se tiče Aikido-a u Srbiji jedino za Kurnika i znam da je nešto posebno po pitanju Ki Aikido-a.

Dragan bi mogao da objasni sledecu botbu izmedju dva majstora, koji koriste KI, u roku od 4,5 minuta, mozes samo onaj zadnji deo od 2: 35.
Da vidimo jel i ovde koriste biomehanicke poteze, :)

Овде се користи веома озбиљне енегетске технике - за забаву масе... Те технике су познате по својом примени у телевизијским емисијама забавног садржаја које имају за циљ одржавање пажње оном делу гледалишта који сами нису способни да раздвоје стварност од забавног садржаја...

- - - - - - - - - -

Što se tiče Aikido-a u Srbiji jedino za Kurnika i znam da je nešto posebno po pitanju Ki Aikido-a.

Хвала ако успем да укалупим термине видећу да се поближе упознам са Ки аикидом преко клуба Мусаши...

Ето ти га сад, кад скренем пажњу да један пример који је понуђен као приказ коришћења кија у ствари то није јер се иста вежба изводи на редовним тренинзима у разним облицима различитих борилачких вештина (и метода обуке у борењу)- онда нисам компетентан да причам о томе ...
Вербална помоћ коју сам поменуо јесу инструкције вежбачу току извођења вежби оваквог типа ("несавитљива рука")...

Друга је ствар што неко ко је навикао да верује неможе да разме оног који је нучен да ализира, разуме и провери то што ради и не дозвољава у свом раду било какво позивање на неке далеке ауторитете или "апстрактне способност"... И што се тиче искуства - ретко шта причам а да није базирано управо на искуству (што са тренинга, што са посла, ...)

Но да се вратимо на тему...
Била ми је занимљива ваша дискусија око аутроитета у Аикидоу ге сте поменули неке који своје разумевање вештине даље усавршавају кроз коришћење Кија при чему је у дискусији поменуто да је по свему судећи једино поменути аутротитет успео и достигао тај вид вештине тј да контролише свој Ки... Сматрам да је пример који је понуђен погрешно протумачен на основу наслова јер у самом видо клипу се уз демонстрацију даје објашњење вежбе, и да слажем се да практично свака нормална особа може исто да изведе уз мало усмеравања инструктора који разуме вежбу (ово слажем се је на основу искуства где сам "гледао" како управо такви просечни људи уз инструкције инструктора успевају да изведу исту вежбу са истим ефектом) -наравно да то не значи да тек тако могу да и искористе ту вежбу у свим оним ситуацијама које траже индентичну контролу... Да би се то стање могло пренети на многе друге ситуације када је употребљиво треба већ вишегодишње искуство (али не више деценијско).

Што се тиче одласка на тренинг заиста ћу покушати да одем на неки чим наиђем на одговарајућ термин, овако како сада стоји након мог тренинга не могу да стигнем ни до сале где се одијају тренинзи Ки акидоа до краја њиховог тренинга..

Pa, kompetencija = praktično iskustvo, vlastito = treniranje.

Analiza je dobra alatka, ukoliko se ne pretera. Ako se pretera, onda se celovitost (analiziranog) gubi, raspada se i pojavljuje se zbrka. Intuicija vraća u celovitost, i održava je. Osnovni oblik svakog sazna(va)nja je intuicija (direktan uvid). Analiza je samo jedan od mnogih oblika manipulisanja raznim sadržajima (u razne svrhe), koji su dobijeni iz intuicije.

Treninzi u Musašiju su, koliko znam, svakog dana, po dva termina od po jedan sat. Parnim danima na jednoj lokaciji, neparnim na drugoj.

Pa, kompetencija = praktično iskustvo, vlastito = treniranje.
Analiza je dobra alatka, ukoliko se ne pretera. Ako se pretera, onda se celovitost (analiziranog) gubi, raspada se i pojavljuje se zbrka. Intuicija vraća u celovitost, i održava je. Osnovni oblik svakog sazna(va)nja je intuicija (direktan uvid). Analiza je samo jedan od mnogih oblika manipulisanja raznim sadržajima (u razne svrhe), koji su dobijeni iz intuicije.
Treninzi u Musašiju su, koliko znam, svakog dana, po dva termina od po jedan sat. Parnim danima na jednoj lokaciji, neparnim na drugoj.
Да, ту је негде...

Ипак сам искористио одређен непланиран простор и отишао на тренинг у Мусаши..
Курник је добар инструктор и педагог, лепо објашњава и преноси своја знања,свиђа ми се и његова лична филозофија која га покреће да вежба Аикидо ... Такође и његово разумевање оног што ради је на високом нивоу. Такве инструкторе ценим без обзира да ли мени лично одговарају неки сегменти неке вештине или не.
Све у свему занимљиво проведено време...

Овде се користи веома озбиљне енегетске технике - за забаву масе... Те технике су познате по својом примени у телевизијским емисијама забавног садржаја које имају за циљ одржавање пажње оном делу гледалишта који сами нису способни да раздвоје стварност од забавног садржаја...

- - - - - - - - - -

Хвала ако успем да укалупим термине видећу да се поближе упознам са Ки аикидом преко клуба Мусаши...

Interesantno je da si priznao da su energetske vezbe, a posto je KI bio energija, samim Tim priznajes da se KI postoji. Bill bi odlicno, kada bi kontaktirao tvog mastera Rjapka i pitao ga gde je naucio koriscenje KI-a :?:

Ипак сам искористио одређен непланиран простор и отишао на тренинг у Мусаши..
Курник је добар инструктор и педагог, лепо објашњава и преноси своја знања,свиђа ми се и његова лична филозофија која га покреће да вежба Аикидо ... Такође и његово разумевање оног што ради је на високом нивоу. Такве инструкторе ценим без обзира да ли мени лично одговарају неки сегменти неке вештине или не.
Све у свему занимљиво проведено време...

Eto, baš fino.

Apsolutno ne lupetam, vec ti nisi pazljivo gledao snimljeni materijal.

Ако ти је већ толико занимљиво то циркусирање слободно отвори нову тему где ћеш да представљаш теби занимљиве клипове и можда чак и поведеш неку дискусију по том питању..

Ovde se ne radi o cirkuzijadi, vec o KI energiji.

Strange demonstration of toate (Ki power) by Ô Sensei Ueshiba.

Za tebe je onda i osnivac Aikidoa, cirkuzaner.

Постоји још снимака са Ушеибом који су мало занимљивији од ових који приказују рад са његовим ученицима... нпр постоји снимак неког тренинга који је радио са људима који вежбају неку од других ђу ђутсу школа а са којима није могао ни приближно овако лагано да ради... Чак се на снику виде све оне потешкоће које и иначе имају инструктори када раде са људим који нису навикли на њихов рад услед чега чак и кад би желели не могу да испрате "мисао" при чему настаје много успутних поправљања у току рада инструктора...

Али да, треба имати искуства и као иструктор да би се такве ствари виделе а не само да будеш послушни увежбани "читач мисли"...

Poslednja izmena:
Постоји још снимака са Ушеибом који су мало занимљивији од ових који приказују рад са његовим ученицима... нпр постоји снимак неког тренинга који је радио са људима који вежбају неку од других ђу ђутсу школа а са којима није могао ни приближно овако лагано да ради... Чак се на снику виде све оне потешкоће које и иначе имају инструктори када раде са људим који нису навикли на њихов рад услед чега чак и кад би желели не могу да испрате "мисао" при чему настаје много успутних поправљања у току рада инструктора...

Jesi ti ikad nasao taj snimak?

- - - - - - - - - -

Ovde se ne radi o cirkuzijadi, vec o KI energiji.

Strange demonstration of toate (Ki power) by Ô Sensei Ueshiba.

Za tebe je onda i osnivac Aikidoa, cirkuzaner.

Pa i sam O'sensei cesto nije bio zadovoljan ovim demonstracijama jer su likovi padali previse jednostavno i lako, a to su radili prevashodno na zahtev Kishomaru-a jer je O'sensei u tim godinama bio krut i cvrt kao drvo i navikao je na takav rad pa se desavalo da nekome iscasi lakat, rame ili koleno pri cvrscem radu. no dobro. Inace kada se govori o treningu, uvek je koristio izraz "aiki".

Jesi ti ikad nasao taj snimak?
- - - - - - - - - -
Pa i sam O'sensei cesto nije bio zadovoljan ovim demonstracijama jer su likovi padali previse jednostavno i lako, a to su radili prevashodno na zahtev Kishomaru-a jer je O'sensei u tim godinama bio krut i cvrt kao drvo i navikao je na takav rad pa se desavalo da nekome iscasi lakat, rame ili koleno pri cvrscem radu. no dobro. Inace kada se govori o treningu, uvek je koristio izraz "aiki".
Да јесам, додуше нисам се бавио тиме да га негде памтим (мислим на везу до њега или да прузмем сам клип).

Што се тиче овог другог дела твоје поруке у потпуности се слаже са оним што сам навео у претходној поруци. Ако си већ нашао документовано да ни сам није био задовољан оваквим демонстрацијама (које данас доводе до потпуно погрешних виђења истих) онда се то поклапа са мојим мишљењем које сам стекао на основу прегледа разних видео клипова из разних периода.

Da li Ujesiba koristi KI energiju ili ne :?:

Зависи кога питаш, ако питаш неког јапанца, кинеза и сл... они ће ти одмах потврдити да је користио - просто је у њиховој култури Ки (то је термин којим се описује животна енергија?) је свеприсутан термин и има своје место у кутури ....
Ако питаш неког ко се не руководи далекоисточним мистицизмом већ науком онда не- просто је човек као мајстор свог заната користио сва расположива средства којима је овладо током година вежбања од правилног кретања, дисања, држања форме и свесности преко мајсторски изведених правовремених кратења па до дејства на своје ученика преко односа учитељ- ученик па и до оног што је igiboy навео, односно посебних упутстава које су добијали његови ученици при извођењу демонстрација са већ остарелим учитељем...
Да ли ишта од овога реченог умањује мајсторство оснивача Аикидоа (и других изведених вештина)? Не, ни најмање не умањује значај и вредност Морихеја Ушеибе. Можда само у главама оних који пате од тога да буду шегрди неког чаробњака...

Back