milosmalic:
Kolege, a posebno milancebgd, izvinjavam se sto skrecem sa teme nakratko ali drugi su pomenuli Ruski Sistem pa cu kratko da dodam nesto.
Na cemu je zasnovan tvoj uvid u Sistem? Ja koliko se secam, a bili smo i nekoliko puta zajedno na treningu (ako si ti onaj Njegoshev ucenik sa kovrdzavom kosom) - ti si kontakt sa Sistemom imao na dva nacina:
- second hand od aikidoke preneto aikidoki koji je to second hand opet prenosio vama (nama tada) (Gisha -> Njegos,Vesa,Rade -> pa oni nama)
- second hand od aikidoke u najboljem slucaju (poneki Gishin chas eventualno)
Moje je misljenje da to nije adekvatan pogled u tematiku posto je profiltriran sa po 20 ili 20+20 godina aikidoa. Ja dok nisam poceo da radim sa ljudima koji su direktno ucenici rusa, a i sa rusima, nisam imao pravi uvid u tematiku - zato sad mislim da ga i ti nemas.
Ovim sto sam rekao ne mislim nista negativno za Aikido, hocu samo da kazem da recimo trener atleticara specijalista za 100 metara ne moze adekvatno da trenira bacaca kugle.
Jedno je direktan izvor kada su u pitanju informacije, a drugo je second second hand.
Zelim vam sve najbolje u vezbanju Aikidoa. Ja upravo razmisljam kako cerku da nagovorim da se upise negde. Ne znam koliko u ARS imaju klinaca, moracu da prosetam jedan dan.
Pozdravljam te. Dobro si zapamtio ko sam. Mislim da i ja znam ko si ti.
Moje vidjenje sistema i uopste borilackih vestina koje sam izneo nije bilo u cilju nikoga da omalovazava niti da istice negativno o nekome.
Sistem kao takav sam imao prilike da vidim i radim od samih pocetaka kod nas ( koliko se secam svoje vidjenje sistema je kod nas prvi doneo Gisa) i veoma mi se svideo. Nesto kasnije je koliko se ja secam doslo do tumacenja kakva ti iznosis o odnosu aikidoka i sistema. Nikada, pa i sada nisam iskljuciv da li je neko u pravu ili nije i to cu ostaviti drugima pametnijim od mene.
Nazalost nisam imao prilike da vidim uzivo kako izgleda sistem koji radi Vasilijev, Rjapko ili vec koji sve instruktori postoje, ali mi se prilicno svideo pristup koji sam video kod Ace. Imao sam priliku da pogledam na nekoliko snimaka treninge sistema koje vodi Vladimir Vasilijev i sam pristup vezbanju koji sam video kod njega mi se svideo.
Voleo bih da vidim nekog rusa kako radi uzivo pa te ovom prilikom molim da ukoliko neki id njih dolazi kod nas posaljete poziv i nama koji nismo ostali da se bavimo sistemom. Voleo bih da ukoliko to nije problem ponekad navratim u salu u kojoj radis i vidim kako to sada izgleda i nadam se mozda i nastavim da vezbam uceci od onih koji se nisu pre sistema bavili preko 30 godina borilackim vestinama.
U svakom slucaju ono sto sam napisao o sistemu se odnosilo najvise na pocetnu starnu
http://www.ruski-sistem.org/ gde pise:
"Jednostavnost i efikasnost, lakoća upotrebe i učenja su ono sto odvaja ovu borilačku veštinu od mnogih drugih "tradicionalnih" disciplina. Gore navedene osobine učinili su je metodom izbora, prvo ruskih SPECNAZ jedinica, a zatim i mnogih drugih. Šta god da ste trenirali ili trenirate, SISTEM se od toga razlikuje - probajte i uverite se!
* Sistem je hiljadugodišnja borilačka tradicija u Rusiji kombinovana sa naučno primenjenom biomehanikom, ljudskom anatomijom, tajnama psihičke energije, korišćenjem malo poznatih a ipak osnovnih mehanizama, jedinstvene tehnike kondicioniranja koje koriste Specijalne Jedinice.
* Sistem je znanje koje je prethodno bilo nepoznato u javnosti i do '80-tih godina čak i zabranjeno za učenje van uskog kruga vojnih eksperata. "
Posto sam vec u toj oblasti i smatram da je solidno poznajem gore navedena tvrdnja mi je zasmetala i zbog toga sam i napisao sve ovo. Voleo bih da me demantujes necim sto predstavlja opipljiv dokaz, a ne samo tvrdnjom da ja nisam video sistem u njegovom pravom obliku. Ja protiv sistema nemam nista i stavise mislim da je on jedan izuzetno dobar pristup borenju, ali takodje smatram da ne treba zanemarivati borilacka iskustva drugih vestina i ne treba ni jednu vestinu ( pa i aikido) smatrati za superiornu, jer da je tako onda druge vestine ne bi ni postojale.
Izvinjavam se svima sto sam malo skrenuo sa teme.
P.S. Neznam u kom delu grada zivis, ali ako si blizu Banovog brda mozes cerku da dovedes i da pogledas kako izgleda trening koji ja vodim. U svakom slucaju pice posle treninga ne skodi.
Pozdrav svim dobrim ljudima,
vidimo se u sali