Tradicionalne vrednosti prilikom izbora partnera?

Ja nemam odbojnost prema braku ali ne mislim da neko treba da bude primoran da ostane u lošem braku jer nema izbora, jer nema porodicu da stane iza njega. Imala sam rođaku čija duboko patrijarhalna porodica nije htela da prihvati njen razvod. Muž je nije hteo jer je našao mlađu i ona se ubila.

Koristeći tvoju metaforu: ako ti je auto krš i stane na sred puta zar ne bi bilo dobro da postoji javni prevoz koji bi tebe i decu prevezao gde ste pošli?
3897ac2eda025074a997fdc4539667f92b8bac686fc5f470ecc66c487f470a8c_1.jpg

Što mi nije tvoj razum na samo par dana da se odmorim ko čovek :roll:
Bilo bi ti divno, naucila bi da sagovornik ne mora da se omalovazava.

Razumem da si rekla, porodica nije htela da prihvati njenu zelju da se razvede jet ima zatucanih porodica, ali da ne zele da prihvate nju jer se muz preljubnik razveo? Pa daj, zvuci kao izmisljeni anegdotalni dokaz neke feministkinje.

Tradicionalne vrijednosti prilikom izbora partnera variraju ovisno o kulturi i društvenom kontekstu u kojem se nalazimo. U nekim kulturama, na primjer, vrijednosti kao što su vjera, porijeklo, obrazovanje, društveni status, fizički izgled i financijska stabilnost mogu biti vrlo važni faktori prilikom odabira partnera.

U drugim kulturama, možda se više cijeni emocionalna povezanost, međusobno razumijevanje, zajednički interesi, moralna vrijednosti i slično. Međutim, neke zajedničke tradicionalne vrijednosti koje se često smatraju važnima prilikom izbora partnera su poštovanje, ljubav, pouzdanost, iskrenost, lojalnost i komunikacija.

I glup je govoriti o tradiciji?
Jer se nekada birala žena iz istog ili susednog sela. Nije postojao globalizam i nismo imali uvid u to što je van našeg uskog kruga ljudi?
Danas?
Danas je sve kao u katalogu.
Ne biramo više na osnovu uskog kruga ljudi i ličnih saznanja?
Ne živimo više po selima od par stotina kuća, već smo se svi nabili u milionske gradove u kojima niko nikog ne zna?
Na društvenim mrežama smo pod a atarima i nick ovima i zabole nas za ličnu odgovornost i za moral?
To nismo mi, već uloga i odušak bez sankcije...

I ceo taj sunovrat je počeo devedesetih.
Ali ne zbog ratova, već zbog napretka u komunikaciji.
U lakoći da se dođe dopre do nekoga, kaga nismo videli niti bi sa njime ikada razgovarali u našem okruženju.
Prvo su počeli sa emisijama u kojima bi išle kajron trake, ali su mogli da nas prepoznaju po broju telefona...
Danas si društvene mreže.
Sutra ćemo se jebati kao štuke, bez straha da nas neko uhvati, ako izmisle teleport?
Danas ljudi varaju partnere dok stavljaju veš na pranje, zahvaljujući lakoj komunikaciji sa potpunim strancima.
Da li će se ikada stvari vratiti na staro?
Hoće - ako neka kataklizma zbriše sav tehnološki napredak...

Ali, na kraju priče, svako ima pravo da odabere kako njemu/noj najviše odgovara. Nema prisilnih brakova (barem ne legalno), nema prisilnog radjanja dece (takodje ne legalno) a takodje imamo i istopolne zajednice.

Tradicionalisti uglavnom prihataju lične izbore ali sa etiketom "daleko ti lepa kuća" - što dalje od mene.

@Lunja* šta bi ti kao profesor etike imala o tradicionalnim vrednostima da kažeš? ☺️
Vrednosti i potrebe su simbioticki povezane.

A tradicionalne vrednosti se vezuju sa tradicionalnim potrebama.
To su vrednosti i potrebe koje vise upucuju na obicaji i verovanja nekog entiteta, na sve ono sto posredi da bi taj entitet postojao kroz istoriju. Naime, te vrednosti i potrebe imaju etnografsko, folklorno znacenje - treba da osiguraju postojanje tog entiteta (nezavisno da li je u pitanju neko pleme ili uopste neka zajednica, sira familija i sl).

Tokom vremena, kako sve tece i sve se menja, tradicionalne vrednosti su pobedjene od modernih, da bi opet kroz neko vreme neke druge vrednosti postale moderne, a ove moderne budu nadilazene i s tim tradicionalne.

Panta rei, sto bi rekao Heraklit. :D

Back