Tradicionalne vrednosti prilikom izbora partnera?

Interesantan je tradicionalni pogled na porodicu:

Sa Wikipedije:

Prema tradicionalnom gledanju „porodica je prirodna i osnovna društvena jedinica“. Prema takvim stajalištima, društvo postoji stoga što postoje porodice - prava društva i države su samo posledica postojanja porodice i stoga je porodica od njih važnija: „Nije porodica radi društva, nego je društvo radi porodice.

I takav stav vodi ka plemenskom uređenju države gde se ne pita šta je neko uradio nego ko. Ako jaka porodica stoji iza njega- ne može mu niko ništa. U Srbiji se svi žale na te nedodirljive, a istovremeno i podržavaju takav sistem.

U razvijenim zemljama je obrnut sistem- na prvom mesto je društvo, pa pojedinac pa porodica. Zato su ti sistemi svakom prijatni za život bez obzira na to ko su mu mama i tata.
Ovo je hrabro što si napisala.
I interesantno, nisam o tome mislila pre.
Zbog toga će mnogi podržati na primer švaleraciju, samo da se ne dira u porodicu. A i naravno postoje nedodirljive porodice.

Mi zapravo živimo u društvu koje ne zna gde je, i ovo što ti kažeš da pojedinac ide ispred porodice to našim ljudima smeta, a i ne smeta, baš kako si rekla. Mi smo negde između. Ćuti i trpi u braku je dugo bio moto. A sa druge strane, ljudi jako žele da imaju porodicu i zbog pritiska okoline da se ima porodica. Društvo u tranziciji, ali ne političkoj već vrednosnoj.

U porodičnom zakonu stoji da je uža porodica i mama i tata iako su se razveli... Znači deca ih povezuju "večno"
Zakon je zakon, pitanje je ovde vrednosti.
A vrednosti su i sa stanovista nauke, ne samo tradicije ili crkve da je najbolje za decu da zive sa oba roditelja.
Po meni na pr je jos bolje ukoliko je sira porodicna komuna kao sto je to nekada bilo na selima. Malo pleme. Rodtelji, baba, deda, tetke strine stricevi, ujaci i svi su tu negde i pruzaju deci uvid u raznovrstan model ponasanja a opet i cvrste vrednosti zasnovane na zajednistvu. Zato su, izmedju ostalog. deca sa sela psihicki zdravija nego gradska. A i lakse je. Podela poslova, organizacija...

Porodica je u sluzbi dece, ne mame i tate. Mama i tata lako mogu da se razidju i zive svoje individualne zivote. To je ono sto moderno doba zapostavlja kao pitanje.

Pazi, ovde si to pogrešno povezao, ako te ja dobro razumem. Moderna društva su tako uređena da o deci brinu oba roditelja bez obzira na brak. Tradicionalna se oslanjaju na porodicu kao zajednicu u kojoj ne bi trebalo da ima razvoda.

Zvuci na poprilicno mestimicno promenljivo nestabilno drustvo?
pa ne bih rekao,uzor se bira drugačije nego pre i sa manje uticaja roditelja,recimo ovi što su ubijali su birali prvo da budu zanimljivi sa nekim "opasnim" imidžom,a posle su se identifikovali,jer nisu imali samokorekciju ili neku društvenu korekciju ili u porodici
previše su vezani za svoj algoritam,odnosno mobilni,a tu biraš šta ti hoćeš,i kad nema korekcije odeš u fiks ideju,jednostavno antidruštveno ponašanje

pa ne bih rekao,uzor se bira drugačije nego pre i sa manje uticaja roditelja,recimo ovi što su ubijali su birali prvo da budu zanimljivi sa nekim "opasnim" imidžom,a posle su se identifikovali,jer nisu imali samokorekciju ili neku društvenu korekciju ili u porodici
previše su vezani za svoj algoritam,odnosno mobilni,a tu biraš šta ti hoćeš,i kad nema korekcije odeš u fiks ideju,jednostavno antidruštveno ponašanje
A pa japajebiga...
Ne branim ni jednu stranu (trad ili modernu) Po meni obe imaju mane i kvalitete i cesto krajnosti. Doduse tema je o definiciji tradicionalnog. Ovo je ipak pitanje toga koliko je drustvo u opste zdravo po bilo kom modelu. To ne bih komentarisao i tesko je sada pod okolnostima.
Tradicija sama po sebi je ritual. Ponavljanje obrazaca koji su se generacijama pokazale na neki nacin bitne za drustvo, porodicu. Iz toga je se i tradicionalno drustvo definisalo kqo ono koje podrzava staro i provereno.
Sad se iz toga dosta izmesalo. Na pr svadba. Mesanje tradicionalnig i modernog. E sad, sta je tu dobro, a sta ne, pitanje je.
Pitanje je na pr koliko u opste, po nasoj tradiciji, bela vencanica ide. Ako se ne varam, to je sa zapada. Bike su bele, navodno, zbacike necinost, shampanj, valjda da nije nevina i cak i crna.. Nisam siguran 100 posto.

Kako se brinu u modernim drustvima?

Interesi deteta su na prvom mestu.

Kako je uređeno zakonom. Evo daću jedan konkretan primer jer poznajem lično čoveka i sve se dešavalo pred mojim očima u poslednjih 7 godina. Došla je policija kod njega na radno mesto da ga privede zbog nasilja u porodici. Ubrzo stiže zahtev za razvod sa svim troškovima za advokata i predlogom za alimentaciju, žena neće da radi nego hoće da čuva dete kod kuće. Nadležne institucije vrlo brzo utvrđuju da nasilja nije bilo, dodeljuju opštinskog pravobranioca ženi i sud utvrđuje visinu alimentacije. Ona je morala da radi pola radnog vremena, a obdanište je plaćalo socijalno. Dete je kod nje bilo tokom nedelje, a tri vikenda mesečno sa ocem. S tim što ona mora da ispostavi račune na šta troši novac od alimentacije. U svakoj opštini postoji posebna kancelarija za ta pitanja. I taj lik, moj prijatelj, ima pristojan život, plaća koliko mora. Inače klinac ide sa ocem na odmor i generalno puno vremena provode zajedno kad su raspusti. On je srećan, ona srećna, klinac je super- sad je već i veliki, stvarno jedno dete za primer u svakom smislu.

Jeste ekstreman primer jer je došlo do konflikta ali kad su ljudi normalni onda je to isto tako samo lakše. Jednostavno ne veliča se porodica ako je disfunkcionalna jer to nije zdrava sredina za dete, a naročito ako je loša energija među ljudima. Niko ne mora da bude u braku niti da se plaši za svoju egzistenciju i da li će i dalje imati dobar odnos sa detetom. Roditeljstvo nije vezano za brak.

Poslednja izmena:
I takav stav vodi ka plemenskom uređenju države gde se ne pita šta je neko uradio nego ko. Ako jaka porodica stoji iza njega- ne može mu niko ništa. U Srbiji se svi žale na te nedodirljive, a istovremeno i podržavaju takav sistem.

U razvijenim zemljama je obrnut sistem- na prvom mesto je društvo, pa pojedinac pa porodica. Zato su ti sistemi svakom prijatni za život bez obzira na to ko su mu mama i tata.
Koje bi to drzave bile?

Kakvu ste samo pricu popusili, a pusite je i dalje. Bolje je kad ste individue, sami bez igde ikoga u velikom gradu. Odlican preduslov za roba na minimalcu.

Interesi deteta su na prvom mestu.

Kako je uređeno zakonom. Evo daću jedan konkretan primer jer poznajem lično čoveka i sve se dešavalo pred mojim očima u poslednjih 7 godina. Došla je policija kod njega na radno mesto da ga privede zbog nasilja u porodici. Ubrzo stiže zahtev za razvod sa svim troškovima za advokata i predlogom za alimentaciju, žena neće da radi nego hoće da čuva dete kod kuće. Nadležne institucije vrlo brzo utvrđuju da nasilja nije bilo, dodeljuju opštinskog pravobranioca ženi i sud utvrđuje visinu alimentacije. Ona je morala da radi pola radnog vremena, a obdanište je plaćalo socijalno. Dete je kod nje bilo tokom nedelje, a tri vikenda mesečno sa ocem. S tim što ona mora da ispostavi račune na šta troši novac od alimentacije. U svakoj opštini postoji posebna kancelarija za ta pitanja. I taj lik, moj prijatelj, ima pristojan život, plaća koliko mora. Inače klinac ide sa ocem na odmor i generalno puno vremena provode zajedno kad su raspusti. On je srećan, ona srećna, klinac je super- sad je već i veliki, stvarno jedno dete za primer u svakom smislu.

Jeste ekstreman primer jer je došlo do konflikta ali kad su ljudi normalni onda je to isto tako samo lakše. Jednostavno ne veliča se porodica ako je disfunkcionalna jer to nije zdrava sredina za dete, a naročito ako je loša energija među ljudima. Niko ne mora da bude u braku niti da se plaši za svoju egzistenciju i da li će i dalje imati dobar odnos sa detetom. Roditeljstvo nije vezano za brak.
Kapiram, pricam o moralu. A to je bas pr gde moral manjka.
Stvar je sto takvo drustvo, koje potencira individualizm, po mom misljenju na pogresan nacin, stvara i takve situacije. Gde ce neko pomisliti na: uzecu mu dete i odrati ga za alimentaciju a sve to na konto por nasilja, jer je to mantra na koju se svi zapale. Dokaz tome je da on u opste treba da placa alimentaciju. Dakle malo tradicionalno, kad su pare i izdrzavanja u pitanju a malo moderno kad je rasturanje porodice u pitanju. Multi kulti.
S druge strane, to dete sigurno nije srecno sto je bez majke. Tj vidja je u terminima poput tv novele.
Ne zalazi mi se u taj sataras.

Ovo je hrabro što si napisala.
I interesantno, nisam o tome mislila pre.
Zbog toga će mnogi podržati na primer švaleraciju, samo da se ne dira u porodicu. A i naravno postoje nedodirljive porodice.

Mi zapravo živimo u društvu koje ne zna gde je, i ovo što ti kažeš da pojedinac ide ispred porodice to našim ljudima smeta, a i ne smeta, baš kako si rekla. Mi smo negde između. Ćuti i trpi u braku je dugo bio moto. A sa druge strane, ljudi jako žele da imaju porodicu i zbog pritiska okoline da se ima porodica. Društvo u tranziciji, ali ne političkoj već vrednosnoj.

To je i meni čudno. Svi su nešto tradicionalni, a polomiše noge trčeći u netradicionalne zemlje. I kad tamo dođu prigrle sve što je moderno. Sviđa im se jako što će Nemac radije dati posao strancu nego svom rođenom sinu ako je nesposoban. Jednostavno gleda se šta neko može da uradi, a ne ko je i čiji je. U Srbiji prvo porodica, pa rođaci, pa partija… jedan stranac nikad ne bi mogao da dođe na red.

Sa druge strane ima toliko nasilja u porodici i ubistava i svi očekuju da institucije reaguju. Koje institucije kad su to rođačko- partijske zadruge?

Pa onda kako je nakd bilo kad su institucije funkcionisale za vreme komunizma, ali mi se ne vraćamo toj tradiciji nego nekoj… srednjovekovnoj?!

Zaista ne razumem koja se to tradicija kod nas veliča. Zato sam i htela da čujem konkretno koje su to vrednosti kojima je Ceca bila toliko zadovoljna jer nije jedina.

Kapiram, pricam o moralu. A to je bas pr gde moral manjka.
Stvar je sto takvo drustvo, koje potencira individualizm, po mom misljenju na pogresan nacin, stvara i takve situacije. Gde ce neko pomisliti na: uzecu mu dete i odrati ga za alimentaciju a sve to na konto por nasilja, jer je to mantra na koju se svi zapale. Dokaz tome je da on u opste treba da placa alimentaciju. Dakle malo tradicionalno, kad su pare i izdrzavanja u pitanju a malo moderno kad je rasturanje porodice u pitanju. Multi kulti.
S druge strane, to dete sigurno nije srecno sto je bez majke. Tj vidja je u terminima poput tv novele.
Ne zalazi mi se u taj sataras.

Ma ona je to smislila zato što je on prvi rekao da hoće da se razvede. Pa je mislila da će tako da ga preduhitri i da sve bude po njenom- luda žena kompletno. On ima više para sad kad plaća alimentaciju nego dok su živeli zajedno.

Dragi forumaši, šta su po vašem mišljenju tradicionalne vrednosti i koliko su bitne prilikom izbora partnera?
Prilikom "izbora" partnera voditi računa o svojim vrednostima

Teško će se uklopiti dvoje, različitih vrednosti

Tradicionalne vrednosti su valjda ono što je Mita postovao i zvuči lepo, samo ne možemo to nikome na silu nametati

To je pitanje za mlade

Ali bi trebalo otprilike ovako da im je spisak
Da ti se svidja

Da nije droca i kastigulja to se podrazumeva dakle nema promiskuitentni dosije
Da želi i voli decu
Da nije sklona alkoholu, drogu neću ni pominjem

Da je iz kolko Tolko normalne porodice jer geni su čudo a i ako je imala loš primer može da povuče na tu stranu kao da je to normalno

Da je članica folklora pozeljno
Da je sa sela poželjno

Da se gadi plastike u sise u obraze

Da ne tatuvira obrve

Da ne pravi bušotine po tjelu

Da voli diznijeve crtace

Da ne gleda samo u pare već u ljudske vrednosti

Da voli da kuva svojoj porodici i da je vredna

Da nema nokte duže od 0,5cm izvan prsta

Da ne sluša karleušu i ostale gluposti

Da voli pozorište klizanje

Da veruje u ono zajedno smo jači i dok nas smrt ne rastavi

I opet da nije fanfulja

Ma ona je to smislila zato što je on prvi rekao da hoće da se razvede. Pa je mislila da će tako da ga preduhitri i da sve bude po njenom- luda žena kompletno. On ima više para sad kad plaća alimentaciju nego dok su živeli zajedno.
Pa imao bi jos vise da joj ne placa alimentaciju. Mislim ne znam sta to znaci, da je tamo u toj nekoj sredini zena neka vrsta nepogode, pa il ti odnese suncobran ili krov.

Pokušala sam da izguglam šta su tačno tradicionalne vrednosti ali nema konkretnih rezultata. Uglavnom se svode na negiranje promiskuiteta, emancipacije, prava gej populacije i svega što je u ovom trenutku moderno i aktuelno, ali… pozitivne definicije nema. Nisam znala ni koju sliku da stavim uz temu.

Dragi forumaši, šta su po vašem mišljenju tradicionalne vrednosti i koliko su bitne prilikom izbora partnera?
Пре свега искрено поштовање и љубав између жене и мушкарца су нешто најтрадиционалније, данас врло ретко. Ту је и жеља за породицом, која произилази из безусловне љубави између мужа и жене.

То би требало да представља, бар по мени, нешто што је традиционално, исконско и тако би требало бити.

Мислим, имао је цео свет традицију принудних бракова, можеш то и тако гледати, али мислим да је најтрадиционалније неговати љубав, поштовање, саборност, породицу а ако ћемо још традиционалније онда и етнос и веру.

Back