Tradicionalne vrednosti prilikom izbora partnera?

Пре свега искрено поштовање и љубав између жене и мушкарца су нешто најтрадиционалније, данас врло ретко. Ту је и жеља за породицом, која произилази из безусловне љубави између мужа и жене.

То би требало да представља, бар по мени, нешто што је традиционално, исконско и тако би требало бити.

Мислим, имао је цео свет традицију принудних бракова, можеш то и тако гледати, али мислим да је најтрадиционалније неговати љубав, поштовање, саборност, породицу а ако ћемо још традиционалније онда и етнос и веру.

Lepo misliš, naročito za svoje godine :ok:

Plaća za svog sina alimentaciju, ne za nju. Ona mora da radi pola radnog vremena, tj morala je dok je klinac bio manji, sad mislim da radi 80%.
Zasto ne radi puno radno vreme? Zasto je sud dodelio starateljstvo nad detetom njoj kada ocigledno nije bas normalna? Em nece da radi, em lazno podize tuzbu da je bila zlostavljana u braku i ko zna sta jos sto nije za javnost?
I ne samo to, nego em radi 80 posto vremena, a kako kazes do skoro 50. Plus joj socijalno placa vrtic i plus muz alimentaciju. I plus muz se brine o detetu vikendima i na odmorima kada je realno najvise vremena potrebno za brigu i truda. Dakle tih njenih 80 posto su joj za sminku, krpice, izlaske vikendima i letovanja, po koji vocni jogurt za dete s obzirom da rucki u vrticu a tata sprema ruckove i vecere vikendima. Divan uzor detetu. Dete presrecno.
I to nije nista novo. Znam podosta takvih i gorih slucajeva. Pogotovu na tom modernom zapadu.
Predlozi ti tvom prijatelju, kada je vec zaglibio toliko sa njom da trazi puno starateljstvo nad detetom.

Zasto ne radi puno radno vreme? Zasto je sud dodelio starateljstvo nad detetom njoj kada ocigledno nije bas normalna? Em nece da radi, em lazno podize tuzbu da je bila zlostavljana u braku i ko zna sta jos sto nije za javnost?
I ne samo to, nego em radi 80 posto vremena, a kako kazes do skoro 50. Plus joj socijalno placa vrtic i plus muz alimentaciju. I plus muz se brine o detetu vikendima i na odmorima kada je realno najvise vremena potrebno za brigu i truda. Dakle tih njenih 80 posto su joj za sminku, krpice, izlaske vikendima i letovanja, po koji vocni jogurt za dete s obzirom da rucki u vrticu a tata sprema ruckove i vecere vikendima. Divan uzor detetu. Dete presrecno.
I to nije nista novo. Znam podosta takvih i gorih slucajeva. Pogotovu na tom modernom zapadu.
Predlozi ti tvom prijatelju, kada je vec zaglibio toliko sa njom da trazi puno starateljstvo nad detetom.

Ovde se sa 70% živi solidno, a mnogo bolje nego u Srbiji. Standard je malo jači.

Inače ja sam ga pitala zašto ne traži puno starateljstvo, on kaže da je njegova bivša žena dobra majka, ali kao žena je nula. I kao za dete je bolje da bude više uz majku dok je manji pa posle će da vide.

Mislim njihov život, jedino što mogu da kažem je da je klinac super, a moj prijatelj sasvim zadovoljan svojim životom osim što bi hteo da ima još dece pa traži novu ženu- nije se opametio :mrgreen:

Zapad buraz, tamo zena mora biti kompletan ludak da bi otac dobio starateljstvo.

Pokušala sam da izguglam šta su tačno tradicionalne vrednosti ali nema konkretnih rezultata. Uglavnom se svode na negiranje promiskuiteta, emancipacije, prava gej populacije i svega što je u ovom trenutku moderno i aktuelno, ali… pozitivne definicije nema. Nisam znala ni koju sliku da stavim uz temu.

Dragi forumaši, šta su po vašem mišljenju tradicionalne vrednosti i koliko su bitne prilikom izbora partnera?
zaboli me uvo da mi bilo ko propisuje vrednosti, vake ili nake.. ja uvek zivim ljubav ili bar od pre par godina kada sam to naucila.

Interesantan je tradicionalni pogled na porodicu:

Sa Wikipedije:

Prema tradicionalnom gledanju „porodica je prirodna i osnovna društvena jedinica“. Prema takvim stajalištima, društvo postoji stoga što postoje porodice - prava društva i države su samo posledica postojanja porodice i stoga je porodica od njih važnija: „Nije porodica radi društva, nego je društvo radi porodice.

I takav stav vodi ka plemenskom uređenju države gde se ne pita šta je neko uradio nego ko. Ako jaka porodica stoji iza njega- ne može mu niko ništa. U Srbiji se svi žale na te nedodirljive, a istovremeno i podržavaju takav sistem.

U razvijenim zemljama je obrnut sistem- na prvom mesto je društvo, pa pojedinac pa porodica. Zato su ti sistemi svakom prijatni za život bez obzira na to ko su mu mama i tata.
Tipična Soroševska doktrina a sve sa ciljem potpune kontrole nad ljudima. Umesto da se ljudi oslanjaju na svoje najbliže (koji su i najspremniji da pomognu) potencira se zavisnost od države. I to na svim nivoima. A kada se stvori potpuna zavisnost onda slede i usmeravanje.

Pokušala sam da izguglam šta su tačno tradicionalne vrednosti ali nema konkretnih rezultata. Uglavnom se svode na negiranje promiskuiteta, emancipacije, prava gej populacije i svega što je u ovom trenutku moderno i aktuelno, ali… pozitivne definicije nema. Nisam znala ni koju sliku da stavim uz temu.

Dragi forumaši, šta su po vašem mišljenju tradicionalne vrednosti i koliko su bitne prilikom izbora partnera?
Tradicionalne vrednosti imaju definiciju ;vernost, poštenje, istina i vera
dok su "porodicne vrednosti"
https://sr.wikipedia.org/wiki/Породичне_вредности

Po meni , niti jedno od tih vrednosti ne pomaze u odabiru partnera, niti cine bazu za brak

Tipična Soroševska doktrina a sve sa ciljem potpune kontrole nad ljudima. Umesto da se ljudi oslanjaju na svoje najbliže (koji su i najspremniji da pomognu) potencira se zavisnost od države. I to na svim nivoima. A kada se stvori potpuna zavisnost onda slede i usmeravanje.

Razumem da se plašiš, kao i većina ljudi, onoga što je novo i nepoznato. Ali jake državne institucije nisu neprijatelj. To nisu Turci Osmanlije nego službenici koje mi plaćamo da rade svoj posao.

Inače, mnogi ovde imaju neprijatna iskustva u vezi braka, pa i porodice, te ne čudi odbojnost prema tome.

Ali, to je isto kao što ću ja da se žalim kako imam krš od auta koji me ostavi na sred puta ili neće da upali ujutru kad žuirim na posao. Treba da zakjljučim kako je auto sam po sebi bez veze i bolje da se oslonim na javni prevoz.

Ja nemam odbojnost prema braku ali ne mislim da neko treba da bude primoran da ostane u lošem braku jer nema izbora, jer nema porodicu da stane iza njega. Imala sam rođaku čija duboko patrijarhalna porodica nije htela da prihvati njen razvod. Muž je nije hteo jer je našao mlađu i ona se ubila.

Koristeći tvoju metaforu: ako ti je auto krš i stane na sred puta zar ne bi bilo dobro da postoji javni prevoz koji bi tebe i decu prevezao gde ste pošli?

Kako to da holivudski glumac koji ima milione na računu mora da koristi taj novac za izdržavanje svoje dece? U suštini mogao bi da seje decu po svetu i da se ne okrene…
Zasto su bivsoj zeni i deci za normalan zivot potrebne stotine hiljada i milioni dolara mesecno? Treba da postoji zakonski maksimum za izdrzavanje dece.

Nego sistemu je cilj rasturanje porodica, tako sto ce ponuditi zenama dobre pare a muskarca ocerupati.

Back