TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ja sam radila sa malo blazom verzijom ganache krema, stavim na 1l slatke pavlake 500g cokolade pa kad se lepo prohladi (ne skroz) umutim mikserom. Swirl cvetove sa 1M sam uvek radila sa tim kremom, lepog je ukusa a cvrsci je od slaga. Jedina mana je sto nikad nije skroz beo ali lepo se boji.

Isprobala, na pola litre slatke pavlake sam stavila 200g bele čokolade i super je ispalo. Jedino što je deo u koji sam dodala gel boju dok se mutio dalje, umesto da postaje čvršći, počeo da postaje vodenast. Bez obzira na to, lepo se namazao na tortu i stegnuo, nije ništa curelo. (a palo mi je na pamet da zbog čokolade ne stavljam gel boju, jer je na vodenoj bazi, pa sam probala na manjem delu sl. pavlake i bilo je OK). Kojim bojama ti bojiš taj ganache? Da probam one za čokoladu?
I još jedno važno pitanje - da li si nekada ostavljala da prenoći torta dekorisana sa tim i da li popuca i osuši se kao šlag ili je OK?
Treba dve torte da ukrasim za nedelju rano ujutru, pa bi mi bilo zgodnije da odradim to u subotu.
 
Evo i ja da se složim sa ZD da je Hani najbolji, mada sam ja ranije koristila Gold i bio je dobar dok odjednom nije počeo da postaje sve sladji, a da se sve manje namuti. C sam koristila kad se pojavio u velikom pakovanju, stavljala sam ga u neku tortu koju sam za nas pravila, i izmedju kora i fila, a i prek i mnogo je brz pao, do sutradan je izmedju kora ostala samo tanka linija, jedva da se nazira i psle ga više nisam ni kupvala i ako ga mngi hvale, ja se ne usudjujem. A od kad sam probala Hani, više ga nisam ni menjala.
 
Sad nema sanse da mi stigne Hani slag na vreme... Idem sutra po fondan pa cu uzeti Barvalov. Ili je bolje neki drugi? Mogu li slike od fondana da izdrze preko noci ili da to odradim ipak ujutru? Ja od kako sam pre neki dan napisala da ne volim te kombinacije slag/fondan vec tri takve porudzbine dobila... Al' necu da kukam, bitno da se radi ;)
 
Ne bih ja rizikovala sa tim slikama :(

Ivo nisam nikad noc pre stavljala, kad imam te tortice uglavnom pre podne odradim dekoraciju za popodne. Jedna od takvih je bila namenjena drugarici za rodjendan, prenocila je sigurno jer je imala 2 torte, pitacu je kakvi su sutradan utisci bili mada nije mi se zalila a znam da bi mi ona sigurno rekla.

Evo veceras sam dobila savet od jedne devojke koja je radila u poslasticarnici godinama ali je trenutno u drugoj profesiji... ona mesa pola-pola biljnu i mlecnu slatku pavlaku i kaze da je super ukus. Cini mi se da kad se pomesa sl pavlaka i cokolada od one masnoce od cokolade bude mnogo gladja masa pa mislim da ne bi pucala niti se susila tako kao cista slatka pavlaka.

Cini mi se i ako dodajete malo zelatina u sl pavlaku za dekoraciju da bude jos ruznije sutradan.

Jel moze na hani slag inace fondan? jel nece da pusti boju fondan po slagu? videla sam da imaju u ponudi.

Ja volim da koristim Slag C i Joker crveni, onaj sto ima u jablanici. Koristila sam ga i ranije jer ga je mama nabavljala za radnju i tako sam se nekako navikla na njega.
 
Vidim da je rasprava o šlagu, pa da se uključim... Koristim C šlag, samo ponekad Yumis. Dok sam šlagirane torte stavljala na plastične tacne, šlag mi je stalno pucao ako sam tortu dekorisala recimo petak uveče za subotu. Znači bilo je strašno, nisam znala šta da radim, torte dekorisala u zadnjem momentu.. To kod mene nije moglo na duge staze jer sam i zaposlena u svojoj struci, morala sam rešiti nekako. Pošto je šlag pucao od savijanja tacni, muž mi je napravio metalne stalke sa nogicama, koji se baš ništa ne savijaju i od tada ja nemam problema sa pucanjem. (probala sam šlag različitih proizvođača i mutila različitu gustinu, nanosila deblje, da ne bude vazduha, ali ništa nije vredelo). A na one srebrne podmetače ne bih smela staviti šlagiranu tortu NIKAKO!! Ja sam o tom pucanju šlaga pisala pre jedno dve godine (možda i više), tražila sam savet kako da rešim... I sad, ako neko ima pametno rešenje, rado ću ga prihvatiti jer kod mene je šlag još uvek više tražen.
Što se tiče fondana na šlagu, mislim da nema fondana koji neće "popustiti" malo na šlagu - moje iskustvo. To rešavam kao i ZD, stavljanjem figurica pre samo odnošenje torte ili premažem puter kremom onaj deo figurice koji naleže na šlag. Pre neki dan sam eksperimentisala - namazala sam malo šlaga na tanjir i stavila malo srce od fondana koje je bilo skroz suvo.To je bilo pre podne. Znate šta je ostalo do uveče??? Samo ljubičasta tufna sa sve ofarbanim šlagom okolo, znači fondan se toooopio, ali redovno. Pa sad zamislite da uveče stavim to na tortu, na čega će sutra popodne ličiti??? Iako sam u jednoj grupi pročitala da žena bez problema stavlja slike od fondana na šlag a da se ništa ne desi:eek: ja to ne umem.
Još mi ostalo kod iscrtavanja slike da rešim te konture, i to ću probati sa čokoladom. Inače i kod tih slika dolazi do blagog razlivanja boja, tako da i to radim u zadnjem momentu:confused: i nekad mi šlag presedne...:sad2:.
A u sledećoj porudžbini fondana ima da poručim i Hanijev šlag da probam;), kad ZD kaže da je dobar! Iako mi je C neprevaziđen što se tiče arome...

Auuuu, ala sam se raspisala.... a sad moram da radim moj regularan posao... Pozdravljam Vas sve!
 
Meni se desilo da je pukao jer je torta bila veca a ne previse cvrsta pa ako se ne uhvati tacna lepo po sredini nego sa strane torta se blago savije i kad se vrati u ravno vidi se blaga pukotina na slagu. To mi se desilo ad sam pravila tortu pingvina, tamo gde je torta uza napravio se pregib u slagu.
 

Slične teme


Back
Top