TORTE: recepti, saveti, ideje...

wanja ja sam na taj fazon kuvala fil za bronhi tortu, doduse tu idu bronhi bombone, ali to je na taj fazon....sam fil onako hladi nekako i osvezava, ali moj utisak je da me ne odusevljava.....za sebe licno je ne bih pravila......al eto, mozda se tebi dopadne, eto, moje musterije kazu da je torta bila extra......
 
jos jedna gotova.odo sad da spremam slavu da me ne izbace iz kuce...
attachment.php
 
ja sam bas neki dan pricala sa tetkom koja je godinama zivela u nemackoj.....bas smo razgovarale o toj torti......ona kaze da u original kore ide puter ili margarin.....mada u receptu po kom ja pravim ne ide.....e sad, sta je original a sta ne vise niko ni ne zna......
Jedan moj mladi drugar je kuvar i odlazi u Nemačku da radi.
On tvrdi da "njihov" Švarcvald niko od nas ne bi ni probao, odnosno da je torta - "nikakva".
Opis je bio: obična piškota sa kakaom, slatka pavlaka za fil i višnje. Nekad u filu ima i skroba. Nekad se stavi, nekad ne ona tvrđa (donja) kora koja se sa sledećom spaja pekmezom.
On tvrdi da je probao na više mesta, razgovarao sa kolegama poslastičarima i da su u pitanju samo nijanse... odnosno da ni jedna nije bila "ni prineti" onome što se kod nas i po poslastičarnicama i po kućama tako zove.
 
I ja kad gledam kako prave tu tortu po tim emisijama vidim da je to bas takav fil i kore, meni je sl. pavlaka sama jako suva i sve mi ej to skroz bzv, slazem se da je ne bih mogla pojesti, probala bih
naravno, ali pojesti tako suvo, ma jok. E kod Rudolfa sam vidjela da je kora sa kakaom i puterom, cak je od te mjere pekao dvije male, mozda nekih 15cm precnika i onda rekao da se moze ona druga zamrznuti pa da imate kao kada vam gosti dodju iznenada, u sl. pavlaku je isao maskarpone, a da li je visnje zelirao ili ih je izvadio iz visnjavace, nesto se toga ne mogu sjetiti
 
Nekoliko mojih tortica.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


Zakasnela slika torte sa tortijade u Jagodini
attachment.php


I torta koju sam spominjala ranije, koja je bila svadbeni poklon najbljoj drugarici.
attachment.php


Inače, sa poslednjom tortom sam imala problem kada je trebala da se izveze pošto su konobari bili izričiti da se torta montira pored šanka u sali gde su gosti. Ne znam samo koja bi poenta izvoženja toorte bila ako svi gosti gledaju dok nameštamo tortu. I onda smo ipak uspeli da se izborimo za to da se ne montira tu ali su bili krajnje neljubazni, požurivali su, pomerali mi stoljnjak i ostale delove dok sam nameštala i na kraju nismo stigli lepo da je slikamo jer od njih nisam mogla da pomerim tortu da stavim iza crno platno da se pozadine ne vidi. Ali bitno da je torta mntirana i izvežena kako treba i da je drugarica bila oduševljena. :)
 
Ja vidim da mnogi imaju, vidim po fb......neki dan sam videla ako ne gresim, da bas Marcete u Mastaonici imaju, uh kako brdo torti stane u nju.... ja sam se nedavno raspitivala ovde na forumu i meni je preporuceno da ipak kupim frizider, sto sam na kraju i uradila....jeste da stane manje torti u njega, ali bar mi je bilo sigurnije da ne bacim pare uzalud....neki kude rashladne vitrine, neki vidim imaju i ajd ti sad budi pametan......
 
Ja kad sam trebala kupiti rashladnu,bila sam u velikoj dilemi,bas zbog razlicitih iskustava.Ipak sam prelomila i kupla rashladnu,koja je bila u prodavnici i u kojoj su ljudi drzali mlecne proizvode.Meni je odlicna,fondan ne mrda,prezadovoljna sam.E sad to je moje iskustvo,isto kao sto sam citala da nikako ne treba uzimati no frost frizidere,da tope fondan,ja sam kupila INDESIT,i vise sam nego zadovoljna.To je naravno moje iskustvo,a bila sam na velikim mukama,dok nisam prelomila.
 
Ja napravih kore onako kao su napisali da prave Smeh i Espanjol,zelirala visnje gustinom i isla kora-slatka pavlaka -visnje-opet slatka pavlaka-kora...valjda nisam pogrijesila :)
Nadam se da nisi... javljaj utiske ;)
Inače, ja sam tako napravila kore prvi put i dopale su mi se. Retko sam kasnije nalazila na recepte gde ima i badema, pa pretpostavljam da je to neko nekad dodao... i naravno da ne može da pokvari. Inače, ja strašno volim kombinaciju višnja/čokolada tako da mi se svaka verzija koju sam probala - dopada.
 
Zdravo drugari. Imam tortu za sutra u obliku poklona. Zavrsila sam ja tu kocku nekako ali me sada muci kako cu da izvedem onaj poklopac, jer na slici koju su mi poslali torta je oblozena normalno fondanom i vidi se druga ivica kao da ima i odozgo fondan koji pada 2cm preko svake strane torte, bukvalno kao poklopac. Ima li neka fora za to? Razmisljala sam da je lepo oblozim celu fondanom i onda premerim gore dimenziju torte i iskrojim za po 2cm duze sa svih trane i pljusnem ga odozgo, mada se bojim da li cu potrefiti tacno sa svih strana ili kako cu. Bas sam se opteretila a bitno mi je da ovo izgleda dobro. Hvala unapred na bilo kakavom predlogu.
 
drage moje treba mi pomoc...od cega bi radile vi dlaku kuce kao sa ove torte Pogledajte prilog 285277 .poslali mi ovu sliku pa sam u dilemi kako uraditi..

kako misliš od čega ? ja sam nedavno radila nekog kucu ( doduše figuricu ) ali je isto imao tako dlaku ... pa sam sa alatom ( onaj što izgleda kao poluokrugli nož ) rezbarila dlaku s tim da sam kad bih došla do kraja dlake ( na pr kao ovde do kraja brkova ) onda bih uzela tanke makazice koje idu u špic pa završavala dlaku . Nadam se da si skontala ... baš je dlakav ovaj post :zcepanje:
 

Slične teme


Back
Top