TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ajd i ja da se nadovezem..
U originalnom receptu za waw biskvit idu i 2 kasicice prasak za pecivo i prstohvat sode b.
al' ZD ne koristi pzp pa nije upisan..
Ja sam joj rekla da stavi 1 pr za pec na 6 jaja i malo sode, sumnjam da joj je uspio ovako da poraste biskvit bez toga, za njene tanke korice ne treba to naravno, ali ovaj ipak dok ne moze samo tako da poraste bez dodatnih sredstava :zcepanje:
Ma, ti si prvenstveno i "kriva" za taj biskvit, od tebe je sve i pocelo, opet da kazem hvala hvala hvala

Poslednja izmena:
Ja sam joj rekla da stavi 1 pr za pec na 6 jaja i malo sode, sumnjam da joj je uspio ovako da poraste biskvit bez toga, za njene tanke korice ne treba to naravno, ali ovaj ipak dok ne moze samo tako da poraste bez dodatnih sredstava :zcepanje:
Ma, ti si prvenstveno i "kriva" za taj biskvit, od tebe je sve i pocelo, opet da kazem hvala hvala hvala

"U rukama Mandušića Vuka, svaka puška biće ubojita", a u rukama ZD sve se diže i bez praška i bez sode. :rotf: :rotf: :rotf: Nema ni trunke ni jednog ni drugog, ni trunke.

oauhya.jpg

ČOKO KREMASTA TORTA (prečnik 24cm, težina oko 3-3,5kg dekorisana)
WOW biskvit
4 jaja, S klase
200 gr šećera
70gr putera / margarina
70gr čokolade
60ml mlijeka
60ml vode kipuće
200gr oštrog brašna
3 kašićice pr. za pec.
1 kašičica sode
2 kašike kakaa
prstohvat soli
Žumanjca se umute sa šećerom dok dobro ne pobjele. Čokolada i puter se istope na laganoj vatri, dodaju se u umućena žumanjca i vrela kipuća voda, na kraju mlijeko, sve se to malo još sjedini i polako se doda brašno pomješano sa pzp i sodom.
Bjelanca se čvrsto umute sa malo soli i lagano dodaju u smjesu žumanjaka, čokolade i brašna. Sve će to onako i dalje biti tečnije, slično kao smjesa za Zojine kore.
Pečem u podmazanoj tepsiji prečnik 24cm oko 35min na 200C, kod moje rerne je to već vjerovatno i 180C jer je slabija.
Gore će se na kori pojaviti kao klobuk, kora neće ne znam koliko narasti, da se ne iznenadite. Kada siječem onda prvo klobuk poravnam i ostatak na 3 djela.
Korice se zalivaju čokoladnim mlijekom, baš onako bogato, minimum 3-4dl treba za ove 4 korice. Radila sam kombinacije i sa višnjama pa tad zalivam sa sokom od njih i rumom
FIL: 3 jaja
200gr prah šećera
6 dl mlijeka
100gr pudinga od čokolade
200gr čokolade
1 marg sa ukusom sl. pavlake
Jaja se umute sa šećerom, može i kristal, ali ovako je to brže. U to se odmah dodaje puding, ja koristim isključivo C jer su mi drugi svi lošeg ukusa i bljedunjavi. Za to vrijeme se skuva mlijeko, dodati umućeni puding i jaja i to se klasično skuva u kašicu, čokoladu izlomim u kockice, ona se tu odmah istopi i gotovo. Jedino kako mi je ZD objasnila, da se tako kod kuvanja filova u mikro ne može, pa se ona mora topiti sa strane i kasnije dodati u fil, kada i margarin, kako je ona već i napisala.
Što se margarina tiče, u sve filove kuvane na mlijeku, pa tako i u ovaj dodajem još u vruće pola količine, dobro izmješam da se sjedini i onda prekrijem onom providnom folijom pa na hlađenje. Ne pustim da se baš previše ohladi, nego kao na sobnoj temp da bude i onda sjedinjujem sa ostatkom umućenog margarina. Ovaj fil bude gladak kao staklo, nema grudvica, što kvalitetniju čokoladu upotrebite to će i on biti bolji. Ja sam uzela PURATOS neki dan u rangu naših Menaž i Ideal i stvarno je bio po mom ukusu. Ako vam treba kao donja torta neke spratne varijante možete za svaki slučaj dodati mljevene plazme kao kod Zoje što ide. Fila stavljam baš bogato, ostavim malo za oko torte da poravnam i gore samu koru, kao uvijek što radim
Drugi fil je u stvari sl. pavlaka koje stavljam tanji sloj, 2dl treba za ovaj prečnik torte.

Poslednja izmena:
pozzd.treba da napravim svadbenu tortu milku sa sjeckanom čokoladom i torta je na tri sprata za 60 ljudi.hoće li mi biti dovoljno da pečem kore u kalupima 30cm,24cm,18cm. imam veliku tremu oko toga pa ako neko zna da mi pomogne.
Vidim ja tebi niko ne odgovara. Ovako, da vidimo, koje reče mjere imaš, milka prečnika 30 će sama biti već skoro 5kg, 24 je oko 3kg, a 18 oko 2kg, tako da će to sve ukupno biti 10kg zavisi kakva još dekoracija treba da ide na nju.
Za 60 osoba više nego dovoljno, jer parče torte je oko 120gr, znači minimu koji j epotreban je oko 7,5kg a to su dosta manji prečnici. Ja ne znam kako ti naplaćuješ torte, ali ako će ti platiti tako veću tortu u tim prečnicima, ti slobodno pravi, neće da se valjda nešto baci, posebno kada budu tražili repete jer je torta MRAK

ma ja bih rado odgovorila samo nisam pravila nikad milku sa seckanom cokoladom, stalno se nakanjujem pa nikad......a precnici ce sigurno biti dovoljni....
Nego Daco mozda glupo pitanje ali jesi li uzela u obzir da se kilaza povecava ako pravi 10 cm visinu....meni je torta precnika 17 dekorisana oko 2 kg, sa nekih 7-8 cm visine ali ako je 10 cm, onda je teza.....:think:
doduse mozda ona nece praviti 10 cm......

Poslednja izmena:
Da, i kod mene je ovo GRČKA torta, jer ja milku sa sjeckanom čokoladom od grčke razlikujem po tome što mi u grčku ide keks i orasi u kore, a u milku po Kokinom receptu samo lješnici. KAsnije u fil idu lješnici mljeveni, plazma i sjeckane milke, a u grčku orasi sjeckani i ostali dodaci. Pa sad eto. Nije ni bitno, u svakom slučaju ako ćeš praviti standardnu visinu torte sa 4korice i 3 sloja fila neće biti kod ove torte sigurno visina 10cm, nego oko 8cm pa će to biti i te težine. Ma ne brini, za te prečnike koje si napisala nema da maneš, za 60 ljudi će biti više nego dovoljno

POMOC!!! Koja je to cokoladna torta sa visnjama?? Nikad nisam radila kombinaciju cokolade i visanja :think:
Kao što smeh reče, ako imaš neku svoju omiljenu čoko tortu, dodaš višnje i nema greške. Inače, i kod nas u Subotici kada spomeneš čokoladu i višnje svi odmah kažu LUD-LAB, Mocart se slabo traži jer nekako nisu ljudi ni čuli za nju, mada je po meni mnogo kvalitetna i ukusna torta. Zoja sa višnjama, ili bilo kojim crvenim voćem mmmmmm....

Slične teme

Back