ČOKO KREMASTA TORTA (prečnik 24cm, težina oko 3-3,5kg dekorisana)
WOW biskvit
4 jaja, S klase
200 gr šećera
70gr putera / margarina
70gr čokolade
60ml mlijeka
60ml vode kipuće
200gr oštrog brašna
3 kašićice pr. za pec.
1 kašičica sode
2 kašike kakaa
prstohvat soli
Žumanjca se umute sa šećerom dok dobro ne pobjele. Čokolada i puter se istope na laganoj vatri, dodaju se u umućena žumanjca i vrela kipuća voda, na kraju mlijeko, sve se to malo još sjedini i polako se doda brašno pomješano sa pzp i sodom.
Bjelanca se čvrsto umute sa malo soli i lagano dodaju u smjesu žumanjaka, čokolade i brašna. Sve će to onako i dalje biti tečnije, slično kao smjesa za Zojine kore.
Pečem u podmazanoj tepsiji prečnik 24cm oko 35min na 200C, kod moje rerne je to već vjerovatno i 180C jer je slabija.
Gore će se na kori pojaviti kao klobuk, kora neće ne znam koliko narasti, da se ne iznenadite. Kada siječem onda prvo klobuk poravnam i ostatak na 3 djela.
Korice se zalivaju čokoladnim mlijekom, baš onako bogato, minimum 3-4dl treba za ove 4 korice. Radila sam kombinacije i sa višnjama pa tad zalivam sa sokom od njih i rumom
FIL: 3 jaja
200gr prah šećera
6 dl mlijeka
100gr pudinga od čokolade
200gr čokolade
1 marg sa ukusom sl. pavlake
Jaja se umute sa šećerom, može i kristal, ali ovako je to brže. U to se odmah dodaje puding, ja koristim isključivo C jer su mi drugi svi lošeg ukusa i bljedunjavi. Za to vrijeme se skuva mlijeko, dodati umućeni puding i jaja i to se klasično skuva u kašicu, čokoladu izlomim u kockice, ona se tu odmah istopi i gotovo. Jedino kako mi je ZD objasnila, da se tako kod kuvanja filova u mikro ne može, pa se ona mora topiti sa strane i kasnije dodati u fil, kada i margarin, kako je ona već i napisala.
Što se margarina tiče, u sve filove kuvane na mlijeku, pa tako i u ovaj dodajem još u vruće pola količine, dobro izmješam da se sjedini i onda prekrijem onom providnom folijom pa na hlađenje. Ne pustim da se baš previše ohladi, nego kao na sobnoj temp da bude i onda sjedinjujem sa ostatkom umućenog margarina. Ovaj fil bude gladak kao staklo, nema grudvica, što kvalitetniju čokoladu upotrebite to će i on biti bolji. Ja sam uzela PURATOS neki dan u rangu naših Menaž i Ideal i stvarno je bio po mom ukusu. Ako vam treba kao donja torta neke spratne varijante možete za svaki slučaj dodati mljevene plazme kao kod Zoje što ide. Fila stavljam baš bogato, ostavim malo za oko torte da poravnam i gore samu koru, kao uvijek što radim
Drugi fil je u stvari sl. pavlaka koje stavljam tanji sloj, 2dl treba za ovaj prečnik torte.