TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ta austijska cokolada ima 40% kakaa i ja je kupujem u Becu u Hoferu na njoj i pise da je proizvodjac Hofer valjda je to njihova robna marka i kosta 1,2 eura 400gr u Sparu recimo moze da se nadje Spar cokolada sa istim procentom kakaa i slicnom cenom ima jos nekoliko vrsta, ali meni su sve nekako iste i lepsi mi je Menaz.

Ta, navodno austrijska čokolada se može naći po pijacama (kažem "navodno" jer sve je to diskutabilno i pitanje je ko šta i gde pakuje i odakle zaista dolazi... i šta se unutra nalazi. Kod nas i za ono legalno uvezeno ili proizvedeno nisi baš siguran) u pakovanju od 400g.

Šta je ovo? Neka teorija zavere? Piši šta znaš, šta si se ućutala...

Poslednja izmena:
I jeste kombinacija je zerbo, samo sto ovde ide samo na donju koru grilijaz, a u zerbo na svaku.

Goran Bregović je, jednom prilikom kada su ga optužili da je ukrao nečiju pesmu, rekao:"Sve su pesme već odavno napisane." Tako ja mislim i da su sve torte već odavno napravljene. :) Nečeg manje,nečeg više, negde sa grilijašom, negde bez, negde sa lešnicima, a negde sa orasima, ali u principu, kako god se okrenemo doope nam otpozadi. :)

nego, za taj tvoj fil. Čim ti u njega moraš da dodaš 200g ml. keksa da ga zagušiš, to nije dobro skuvano. Ja ne umem da te posavetujem kako da ga skuvaš na ringli, ja sve kuvam u mikro. Za nugat sam za Sv. Nikolu kuvala 15 žumanaca i 12 kašika šećera i skuvalo se za 3x1min.

Zato kada pročitam ovih pola sata po sistemu šerpa u šerpu...ne znam šta da kažem.

Pitanje za iskusne domaćice:

Zašto kora od belanaca zna da se naduva u rerni i posle spadne,a pri tom da je belance mućeno dugo,šećeš postepeno dodat,i rerna bila dovoljno zagrejana ?

U pitanju su samo belanca i šećer,bez oraha,kokosa,kašika dve brašna ????Šta se to dešava.

Pitam,jer imam jednu fenomenalnu sladoled tortu od 12 belanaca kao koru,ali nikad se ne ispeče kora isto,tj osuši.
Šta da radim ?

Ta austijska cokolada ima 40% kakaa i ja je kupujem u Becu u Hoferu na njoj i pise da je proizvodjac Hofer valjda je to njihova robna marka i kosta 1,2 eura 400gr u Sparu recimo moze da se nadje Spar cokolada sa istim procentom kakaa i slicnom cenom ima jos nekoliko vrsta, ali meni su sve nekako iste i lepsi mi je Menaz.

Šta je ovo? Neka teorija zavere? Piši šta znaš, šta si se ućutala...
Sve što kažem može da se tumači ovako ili onako.
Osim toga, isključivo je moj lični stav i nije potkovan nekim velikim poznavanjem stvari, samo prostom logikom (koja može a ne mora biti ispravna).
Kvalitet čokolade ne zavisi samo i isključivo od procenta kakaoa u njoj. Ima tu, svakako i dosta subjektivnog i puno toga zavisi od ukusa, ali ne samo od njega.
U svakoj prodavnici u kojoj ima malo veći izbor čokolada, čak i kod nas, lako je uočiti da postoje znatne razlike u cenama... nekad i kod istog proizvođača. Koliko znam i kakao se klasira... slično kao kafa npr. i od njegovog kvaliteta zavisi i kvalitet dobijenog proizvoda.
Kad pričamo o toj austrijskoj, pored toga što spada u jeftine čokolade, činjenica je da je na našim pijacama neznatno skuplja nego u Austriji... što baš i nije logično ... obično ljudi koji se time bave bez 1 na 1 neće ni da počinju posao.
Čokolada ne deluje loše, probala sam je, međutim većina naših je bolja. Totalno sam odustala od nje onda kada sam ustanovila da su u istom pakovanju, kupljene istog dana na istom mestu dve različite čokolade! Taj koji ih prodaje, navodno je pouzdan...
Danas se jako lako štampa i pakovanje (a ona je zapakovana baš u običnom papiru) i datum proizvodnje i rok trajanja... Obratila sam pažnju - kod nas na pijaci na istim tezgama ima još dve-tri vrste navodno čokolade, po sličnim cenama... sve od nekih XY proizvođača... Meni dovoljno za sumnju da se sve to štancuje na istom mestu i da u stvari ne znamo šta kupujemo.
Sve u svemu, industrijski proizvod uvek rađe kupujem u prodavnici, pogotovo kad su razlike u ceni neznatne.

attachment.php
evo i moje jedne za danas...

Prva torta je priji za rodjendan.Tek kad sam je pokrila fondanom sam ukapirala da je katastrofa na toj plasticnoj ,plavoj tacni,a nisam mogla da je prebacim.Pojela sam se ziva.Ona je naravno bila prezadovoljna,ali dzabe ,ja sam se iznervirala.
attachment.php
:
Drugu sam pravila za bozicni rucak.Moram malo da vezbam sa slagom,bar kad pravim za nas.Po narudzbini se bas ne usudjujem.
attachment.php

Hvala Daco, bila sam u Subotici, u tvom komsiluku....znam da ces me sad grditi sto se nisam javila al cim Joca malo poraste vidimo se.....tamo na prolece
E mlade majke, vazda se na djecu izvlace z:p Taman sam izustila da te grdim, a onda uleti ono: cim malo poraste i ja ucutah :zstidljivko:
Ma brzo ce proljece, samo vi meni rastite z:poz: pa cemo da se druzimo
ja ludim od figurica, opet :zblesav:

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje za majstorice sa slagom.
Vise puta sam pokusala i nikako nisam zadovoljna.Nabavila sam razne nastavke i vezbala ali mi ne ide.Na kraju sam zakljucila da slag nije dobar.Dali mi mozete reci koju vrstu slaga upotrebljavate da vam bude tako glatko.Ne mislim na marku jer ja to ovde u Veroni ne mogu da nabavim, nego bas na vrstu,pa da probam da nadjem nesto slicno.Ja sam probala sa tecnom biljnom pavlakom(vise marki)jer mi je to naj jednostavnije i kad to koristim bude mi cvrst ali sa mnogo rupica ,nije gladak,ako razumete stahocu da kazem.Probala sam i sa slagom u prahu,njega ima samo jedna marka i on bude malo glatkiji,ali mi zato cim par minuta drzim kesu u ruci pocne curiti valjda od toplote ruku.Ne znam da li imate neku tehniku ili je slag bolji ,ali stvarno bih volele da naucim .Jako mi se svidjaju torte ukrasene slagom ,a i lepse su mi za jesti.Zato ako imate neki savet bicu vam jako zahvalna.
Pozdrav:cao:

prvo sam odmah pomislila na plazmu, cak bila i ubedjena, i onda odem na njen fb profil i osmotrim jos neke njene slike sa tim jastukom i sad sam sve vise ubedjena da je u pitanju samo fondan, ja bih je probala samo od fondana pa ako ne ide lako smuckas plazma tortu.....

Imam jedno pitanje za majstorice sa slagom.
Vise puta sam pokusala i nikako nisam zadovoljna.Nabavila sam razne nastavke i vezbala ali mi ne ide.Na kraju sam zakljucila da slag nije dobar.Dali mi mozete reci koju vrstu slaga upotrebljavate da vam bude tako glatko.Ne mislim na marku jer ja to ovde u Veroni ne mogu da nabavim, nego bas na vrstu,pa da probam da nadjem nesto slicno.Ja sam probala sa tecnom biljnom pavlakom(vise marki)jer mi je to naj jednostavnije i kad to koristim bude mi cvrst ali sa mnogo rupica ,nije gladak,ako razumete stahocu da kazem.Probala sam i sa slagom u prahu,njega ima samo jedna marka i on bude malo glatkiji,ali mi zato cim par minuta drzim kesu u ruci pocne curiti valjda od toplote ruku.Ne znam da li imate neku tehniku ili je slag bolji ,ali stvarno bih volele da naucim .Jako mi se svidjaju torte ukrasene slagom ,a i lepse su mi za jesti.Zato ako imate neki savet bicu vam jako zahvalna.
Pozdrav:cao:

Ako ti šlag ima rupice , treba ga pre stavljanja u špric promešati nekom drvenom varjačom , ali isključivo drvenom nipošto ničim metalnim , jer ga metal secuje . Ono što staviš u špric pre šaranja stavi malo u friz da se ohladi .Ako Ti šlag posle par minuta curi iz šrica nije dovoljno gusto umućen . Probaj drukčije da držiš kesu , ima tehnika da kesu držiš poput olovke da Ti nije u dlanu da se ne greje . Da Ti pričam koji šlag koristim , mislim da to nema neke veze , za svakog proizvodjača terbaš sam naći idealnu meru ( ja koristim Yumis šlag ali mislim da ga ovde niko drugi ne koristi ) i vežbaj , vežbaj ... z:)

Slične teme

Back