TORTE: recepti, saveti, ideje...

Meni je veći problem da napravim tortu od 20kg. :sad2: Ovako, ponudila bih im pločice od bele čokolade, ili pucketavu foliju, ali torta od 20kg!!! To mene muči.

Nemoj da te muci, ne brini, bice 4 sprata sasvim stabilno. Precnici otprilike oko 35, 28, 20 i 14 cm ja mislim da ce biti sasvim OK, ma i previse je to kilaze, zavisi koje torte ces vrste praviti i koje precnike imas.

Poslednja izmena:
Devojke,koliko bi kg svadbena torta trebala da ima za otprilike 200 ljudi?na koliko spratova(jedna torta na drugu da se slaze) bi ta kilaza mogla da se rasporedi i koje bi torte zbog stabilnosti dosle u obzir za tu tortu?:dash::dash:Meni su te svadbene Spansko selo,tako da svaka pomoc oko ovaoga je dobrodosla:confused::eek::think:

Za ovaj fondan kažu da je odličan, ja nisam probala ali nameravam, skinuto sa net-a:

Čokoladni fondan

Sastojci:

350g čokolade
125 g tekuće glukoze
2 bjelanjka
800 g šečera u prahu

1. Nemate tekuću glukozu? Uzmite 150 g fruktoze (voćni šećer) i zagrijte ga sa 2 jušne žlice vode dok ne postane sirup – to je zamjena za tekuću gukozu! :)

2. Čokoladu i glukozu staviti na da se otope na pari, promiješati tu i tamo da postane glatko. Maknuti sa vatre i pustiti da se malo ohladi, ali ne previše.

3. Od bjelanjaka izmiksati čvrsti snijeg. U veću posudu staviti snijeg i mješavinu čokolade i glukoze sa 3 jušne žlice šećera u prahu.

4. Dodavati šećer malo po malo u mješavinu i mijesiti dok ne dobite željenu strukturu!

Može se upotrijebiti odmah, ili čuvati u plastičnoj foliji na sobnoj temperaturi oko 2 tjedna. Ako se čuva u hladnjaku prije pripreme malo ga staviti u mikrovalnu da se otopi ali samo na 10-15 sekundi!

Ja sam sa njime pokrila tortu promjera 26 cm, i još mi je ostalo!
Jedina opaska je bila da sam ga ja malo predebelo izvaljala pa mi se potrgao malo na nekim mjestima, tako da je najbolje da se tanko izvalja. Tortu prije nanošenja premazati pekmezom ili buttercreamom da se fondan bolje primi! Isto tako je odlična za izrezivanje različitih figurica :)
Nadam se da će drugi puta ispasti bolje :) praksa čini majstora :)
Recept iz knjige “Best-ever book of chocolate” :)

71r054.jpg

ja sam dosla do zakljucka da kad mi fil prenoci u frizideru,pre nego sto g a spojim sa margarinom,mnogo je bolji kada ga malo izmutim mikserom pa tek onda dodajem u margarin.valjda se on u frizideru previse stegne i onda mora da se malo razbije i nema grudvica

Bravo, to je to, nema druge nego tako, s tim da se vjerovatno mora i amlo pustiti da otpusti na sobnoj temp jer ga je uopste tesko mixerati tkao gustog, barem ovaj za LINO tortu je bas super gust kad se stisne i ohladi

Samo nesto da pitam, treba mi neka torta sa bijelom cokoladom i bilo kojim kostunjavim vocem, orasi, ljesnici, bademi, sve dolazi u obzir. Znaci, pravila sam ZD nugat sa bijelom coko, pa Belindu, e sad bih nesto novo da isprobam

Slične teme

Back