TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ok. Ali Metro postoji u dva, tri grada u Srbiji. Kao što i Tempo, i Roda, i DIS postoje u velikim gradovima. Pitajte koliko je kg C prah šećera u radnji u komšiluku. ;)

Ma, kod nas ima Tempo, ali neki mali, nije super ili hiper market, jako malo vrsta robnih marki, uglavnom te njihove i samim tim mali izbor, a takodje i malim slovima pise na ulaznim vratima da akcijske cene koje se vide po reklamama u toj radnji ne vaze.
Sto se Rode tice, cak u Sapcu imaju kartonske podloge sa folijom kod njih na odjeljenju tehnike, mene blijedo gledaju kad pitam, cude se odakle to meni!

Tako da ko je u vecim gradovima je stvarno na dobitku, em su mnogo veca snizenja i veci izbor, em se skuplje i same torte mogu prodavati.
Jedino, kad ih razvoze, e to je problem zbog udaljenosti...
 
:Smeh hvala puno, u pravu si <zoja> je odlicna... probacu da oblikujem loptu prema jednom nacinu na coolki, bas tako kao sto si rekla, svaka kora za cm manje. A recite mi ovo, narucila ja velike nastavke u eurowiltu, kad ono na velikom reduciru pise da moraju biti kese vece od 35cm :eek:, a moje kese sve velicine 30... Da li mogu ove reducire uglaviti u neku drugu termo kesu (koja nije wilton) ili cu morati da se cimam opet oko narucivanja. Strasno tesko dolazim do eurowilta i onda me mrzi da se opet oko toga tjeram...:besna::besna:
 
2i7ydsg.jpg
Šlag i dekor masa za one koji su pitali da li može.U desnom ćošku se vidi deo oštećene torte pre popravke,a nastale prilikom dekorisanja.
 
Curke ja se ispričavam što nisam ranije stavila recept za Apple dream tj tortu kojom sam pobijedila na natjecanju,ali se nadam da mi je oprošteno:)


Apple dream

Kore:
8 bjelanjaka
8 ž šećera
10 ž mljevenih pečenih lješnjaka
2 ž brašna
-od ovoga ispeći 4 kore

Fil 1:
1 l mlijeka
12 ž šećera
2 pudinga vanilija
4 puuuune žlice gustina
8 žutanjaka
2 maslaca

Fil2:

1 kg kiselijih jabuka
6 dcl vode
200 g šećera šećera
2 vrećice zelenog čaja
2 pudinga vanilija
1 želatina

-naribati jabuke i kuhati sa vodom u kojoj su odstajale 2 vrečice zelenog čaja i šećerom
-nakon 10 minuta kada omekane ukuhati 2 pudinga i jednu želatinu

-prohladiti obje kreme i u gornju dodati 2 maslaca i spajati sa korama

Dobar tek!:)
 
Evo ga i obecana INTERKONTINENTAL torta iz neke knjizice koju sam davno pravila
Potrebno za jednu koru:
12 belanaca
12 kasika secera
18 kasika mlevenih oraha
3 kasike brasna
3 kasike ulja
3 kasike prezle
kesica praska za pecivo.

Ispeci 3 ovakve korice

Fil:
12 zumanaca
400 gr prah secera
12 kasika brasna
1l mlijeka
2 margarina
100gr mljevenih oraha
100gr kokosa
100 otopljene cokolade
Fil se dijeli na tri dijela i filuje se takos to ide prvo fil sa orasima, pa sa otopljenom cokoladom, pa na kraju sa kokosom.

E sad, to su one knjizice Slatka linija od Gurmana, ova je konkretno "Torte za svecane prilike", tu obicno imaju problema malo sa omjerom sastojaka za kore i za fil.
Npr. kod ove torte je napisano da trebaju 3 opvakve kore a fil se pravi samo od 12 zumanaca koji ostanu od jedne kore?! Po meni u kori uopste ne treba prasak za peciov jer su to one tanke korice.

Torta bas ima dosta fila i cvrsta je, znam da se svima svidjela, koliko se sjecam da sam ja pravila duplu mjeru
 
mene opet muci crtanje na slagu, tj iscrtavanje crnih linija pa ako moze neko da mi pomogne, obojila sam slag u crno bojom iz kesice stamenkovic, i sve je bilo dobro do u jutro, kad ono crna ko da se malo razlila i na druge boje pored.....tj, zvezdice pored se malo ofarbale od crne.....kako da to sprecim da mi bude lepo kao vase?
 

Back
Top