TORTE: recepti, saveti, ideje...

29dk3t.jpg

ovo je Sonjina rodjendanska torta:D

Zaista ste zene bez mane! Torte su, prosto receno savrsene!
Mene nije bilo neko vreme pa nemogu stici da podelim bonice...
Hocu li pogresiti ako princeze sirene obucem onako sa onim perajima ili da ih pravim u haljinama (ne znam gde je upitnik, a vi smatrajte da ste ga videle na kraju recenice, Nisam na mom racunaru a da ne diram puno) ;-)

Evo kako je po mom receptu
7 belanca umutiti da 9 kasika secera,7 kasika seckanih oraha,7 kasika ml.plazme idu takve dve kore
fil: 14 zumanaca i 14 kasika secera umutiti na pari,posebno u 1 l.mleka zakuvati 150g. secera, 100g. gustina i 1 puding od vanile.Kad se ohlade filove spojiti i dodati 2 margarina umucena sa 200g. prah secera i jos 200g. seckanih oraha 200g. rendane cokolade,200g. ml.plazme
Pravila sam je dva tri puta ali ima previse fila a korice su tanke i nemogu da izdrze fil pa razmisljam ili da smanjim fil ali onda ce biti mala torta ili da napravim jos jednu koru.

Pa to je super kad ima vise fila, to nije nikakva frka, jer meni toga nekako uvijek nedostaje, moram nesto da iskombinujem od tvog fila i korice koje sam pravila

Sinoc sam nafilovala lud-lab cetvrtastu tortu i danas treba da sijecem i oblikujem el. gitaru. Nasla sam ovu semu malo je uvecala jer torta treba biti oko 4-5kg
http://www.lovelytutorials.com/forum/showthread.php?t=3249
sve ja to lijepo isjekla i kad sam rasporedila po onoj kartonskoj najvecoj tacni dijagonalno ne moze da stane, uzmem stiropor njegova sirina i jeste 50cm a to je taman koliko moze stati u frizider, i sve kako god okrenes nema sanse da uradim bas sa originalnim proporcijama. Moracu je ili malo udebljati, ili skracivati vrat.
Ako je neko vec radio tako nesto i moze mi dati savjet, to bi bilo EXTRA!!!
ja sam pravila tri puta gitaru i skracivala vrat... pogotovo kod "fender' koja je i ovako bila toliko dugacka da sam je sastavila par minuta pre nego sto su je odneli jer nija mogla stati u fizider :) evo slike :

Nego, hoće li neka dobra dušica, ili više njih, da mi objasni kako da skuvam jagode za "kapri" tortu? Pravila sam ja nju, nije da nisam, ali nikada ne budem zadovoljna tim crvenim filom. :( Znači, koliko jagoda, šećera vode, pudinga, gustina, šta već sve ide, da li miksirate, mažete toplo, hladno...sve pojedinosti me zanimaju. Trebalo bi da bude moja rođendanska, pa nema smisla da ne bude prava...:)

300 gr jagoda ili bilo kog drugog crvenog voća , 250 gr šećera ( šećera može i manje zavisi od voća ) staviš da se greje . u medjuvremenu ostatak soka sipaš u čašu od 2 dcl i dodaš do kraja vode koliko fali i u to umešaš jedan puding od vanile . kad se ona masa ugreje dodaš puding sa vodom i ukuvaš na gusto . Mažem hladno . Tako ja radim .

i davno me niko nije nazvao dušicom ! :cmok2:

Ako koristim sveže jagode, onda nmema soka. Znači, na 300g jagoda 2dl vode? I koliko mi treba jagoda za koru veličine 35x30cm?

Ja ne znam tacan recept za kapri tortu, imam nesto kuci ali sad sam na poslu pa nista za sad, ali evo kako ja to radim za bilo koju vocnu tortu i za bilo koje voce, samo kolicina secera varira po mom ukusu vise kod visanja, manje kod jagoda, posebno kod svjezih, jer zamrznute mi nekako budu kiselije.
Znaci:
* 400 gr malina
* 100 gr šećera
* 1 kesica želatina (10 gr)
* 1 kašika gustina
Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Maline (ostaviti par za dekoraciju) staviti u odgovarajući sud i preko njih sipati šećer. Kuvati 10-15 minuta, a onda dodati gustin razmućen sa malo hladne vode i kuvati još 5 minuta. Skloniti sa ringle i dodati nabubreli želatin. Promešati. Ostavite da se prohladi 10-15 minuta.
To je u stvari fil za baron tortu od Minje, ja tako uvijek radim, i ovo je kolicina za manju tortu, mozda dva sloja ovog fila kod precnika 28cm

Ovaj recept je postavila Tenesa, pravila sam je pre neki dan i odlicna je!

KAPRI TORTA
Kora:8 belanaca umutiti,zatim dodati 18 kasika secera i dugo mutiti dok se sav secer ne otopi i dodati 1-2 kasike sirceta.Susiti koru oko sat i po do 2 na 130stepeni.

Fil 1:Staviti 300ml vode da provri sa 20 kasika secera.Kada se secer otopi,dodati oko 500g svezih jagoda i kuvati 10ak min.Zatim u to dodati 3 pudinga od vanile koji su razmuceni u 100ml vode,i sve zajedno kuvati kao puding.Ostaviti da se ohladi.

Fil 2:Skuvati 4 pudinga od vanile sa 8 zumanaca i 10 kasika secera u 1l mleka.Kada se fil ohladi sjediniti sa 1 puterom.

Otopiti 150g cokolade na pari.
Redjati:kora,otopljena cokolada,crveni fil,zuti fil,slag.
Ja sam ovu meru pravila u okruglom plehu 30,i bila je teska 4kg sa slagom(to je okrugla torta za Andjelin rodjendan),i ne ide pod fondan jer je mekana i kremasta...

Slične teme

Back