TORTE: recepti, saveti, ideje...

Nego, hoće li neka dobra dušica, ili više njih, da mi objasni kako da skuvam jagode za "kapri" tortu? Pravila sam ja nju, nije da nisam, ali nikada ne budem zadovoljna tim crvenim filom. :( Znači, koliko jagoda, šećera vode, pudinga, gustina, šta već sve ide, da li miksirate, mažete toplo, hladno...sve pojedinosti me zanimaju. Trebalo bi da bude moja rođendanska, pa nema smisla da ne bude prava...:)

Kada kuvam fil za kapri obavezno uzimam one jagode u konzervi( velika)

1 LIMENKA JAGODA
4DCL SOKA IZ LIMENKE
150 GRAMA SECERA
100GRAMA PUDINGA OD JAGODE

Jagode prokuvati sa pola soka iz limenke a drugu polovinu soka u puding izmesati. Dobro prokuvati i jako mesati da se jagode raspadnu.
Fil je provereno fenomenalan.

Poslednja izmena:
Ako koristim sveže jagode, onda nmema soka. Znači, na 300g jagoda 2dl vode? I koliko mi treba jagoda za koru veličine 35x30cm?
Stvar je ukusa, ali ja kad koristim sveže jagode, uopšte ih ne kuvam.
Puding skuvam u industrijskom soku od jagode (imaš i u pakovanju od 2dl), kad se prohladi umešam jagode isečene na komadiće i tako premažem tortu.
Opet kažem.... stvar je ukusa, ali meni je uvek žao da kuvam sveže jagode.

ja sam prosle nedelje pravila kapri tortu i pravila sam crveni fil kao u receptu od tenese sto je postavila minica relja, stavila sam tri pudinga i bilo mi je bas jako gusto...kad se ohladio fil jedva sam ga razmazala...drugi put cu obavezno dva pudinga, e da ja stavljam dr etker pa mozda zato, ovi drugi su malo redji pa sad eto mozda i to ima veze....ja mazem hladno, ne miksiram posto se voce skoro raspadne jer ga prvo kuvam u vod sa secerom jedno par min od trenutka kad provri pa dok se doda puding i onda koji minut.... ako ces staviti pola kg jagoda i vise mozes slobodno povecati vodu i ostalo jer u mom receptu kaze 300-400 gr voca, malina ili jagoda.......bice vise fila a tako je i bolje....bar meni...

Stvar je ukusa, ali ja kad koristim sveže jagode, uopšte ih ne kuvam.
Puding skuvam u industrijskom soku od jagode (imaš i u pakovanju od 2dl), kad se prohladi umešam jagode isečene na komadiće i tako premažem tortu.
Opet kažem.... stvar je ukusa, ali meni je uvek žao da kuvam sveže jagode.

ja čak jednom nisam imala kući nikakvog drugog soka , pa sam stavila sok od narandže koji uopšte nije izmenio ukus .

Ja baš često pravim kapri tortu, a crveni fil od jagoda (malina, šumskog voća..) za pleh 35x25 pravim ovako:
800g. jagoda (sveže ili smrznute, pravila sam obe varijante), 300gr. šećera i 2dl.vode stavim na ringlu. Kad provri, pustim da vri 5 min. Izmutim 3 pudinga od jagoda i 2dl. gustog soka od jagoda i zakuvam u jagode. Kuvam dok ne dobijem želatinastu masu, znači dok ne postane staklasto (ne znam drugačije da objasnim). Ostavim da se ohladi skroz pa sjedinim sa 0.5l umućene slatke pavlake (ja koristim biljnu).
Pravila sam i sa malinama ali nisam baš oduševljena zbog silnih koštica...
Imaš u mom albumu "Svečane torte" presek Kapri torte koju sam pravila za kući od pola mere.

Poslednja izmena:
Evo nešto i od mene, posle moje sugrađanke, koja se zove isto kao i ja:). Ako sam uopšte dobro postavila slike....

winxflora-1.jpg

spratnarozeruze2-1.jpg

Poslednja izmena:
Drage moje, nisam sigurna da li je ovde pravo mesto za ovo moje pitanje ali nadam se da ce neka od vas da mi pomogne.
Zamolili su me da ukrasim jednu tortu na 3 sprata za punoletstvo, oni ce mi doneti materijal i tortu ja samo da ukrasim...i ne znam koliku cenu da kazem? Kako vi formirate cenu samo za ukrasavanje?
Veliko hvala i :hvala:

Drage moje, nisam sigurna da li je ovde pravo mesto za ovo moje pitanje ali nadam se da ce neka od vas da mi pomogne.
Zamolili su me da ukrasim jednu tortu na 3 sprata za punoletstvo, oni ce mi doneti materijal i tortu ja samo da ukrasim...i ne znam koliku cenu da kazem? Kako vi formirate cenu samo za ukrasavanje?
Veliko hvala i :hvala:

Uh, kako je to nezahvalan posao. Tri sprata- bez dve hiljade ne pomisljaj( ja bih tako sigurno)

attachment.php

ovo sam morala da podelim sa vama to je torta koju sam ja pristala da ukrasim radnici mog brata i ona donese cokoladnu sa dve kore!!!!!!Vazno da je preko celog platoa a to sto je niza od sitnih kolaca nije vazno i jos na moj predlog da je ukrasim slagom jer ce biti vislja, ona ne pristane nego samo fondan!A pocetak razgovora je bio: ja pravim odlicne torte al ne znam da ih ukrasim! Fil islazi izx torte a ako ti to uspe sa cokoladnom kako je tek sa ostalima? A da je sve bilo za pare sigurno bi bilo nekih zamerki! Al sad i od danas me bas briga!

Ja se izvinjavam, nisam dobro razumela. Moja kuma od donetog materijala napravi tortu, ukrasi je obično šlagom, i za taj posao uzme 1000 dinara, za tortu koja bude oko 3kg.

I hvala svima koji su se oglasili na temu fila za "kapri" tortu. Biće sa svežim jagodama, našla ih mama na pijaci, a nekako ću fil već iskombinovati.

Slične teme

Back