TORTE: recepti, saveti, ideje...

Već dugo nisam postavljala nove tortice,pa da vas malo gnjavim:)

attachment.php

attachment.php

attachment.php

ja napravila dacinu cokoladnu tortu prvi put, ja neznam sta je u pitanju, ali meni je fil jako cvrst, jel to tako treba, uopste nemam osecaj da je to fil, vise me podseca na plazma tortu,fil je bio toliko cvrst da kad sam ga trebala razmazati na koru, morala sam ga prvo u mikro da bi ga mogla razmazati nekako mi jako preovladava ukus slatke pavlake, ja bas nesto nisam zadovoljna...a sve sam po receptu...
probacu sledeci put po receptu od smeh, tamo se ne kuva fil, mozda je to problem sto ja volim vise kremastije filove...recimo od kinder torte fil mi je mljac, mljac...
e da, zaboravila sam i ubih se sad da nadjem, koru za kinder pecem tako sto rernu ugrejem na 200 pa smanjim na 150, ubacim koru i pecem 50 min ?

Za "kinder" tortu rernu ugreješ na maksimum, smanjiš na 150C, staviš koru, i pečeš dok se ne ispeče. Zavisi od rerne. Neko sat, neko više od sata, ja nikada duže od 50 minuta.

Za "zoju" si prekuvala fil, pa ti je zato tako gust. U receptu piše da se kratko kuva na pari, jer posle ga zgusnu čokolada i keks. Čak je, mislim daca napisala da ako bude redak, doda se još keksa. Čim ti nisi mogla da ga razmazuješ, predugo si ga kuvala. I zato torta nije kremasta, jer je fil prečvrst.

Ako se ne bojiš salmonele iz živih jaja, ti onda pravi po tom receptu što se fil ne kuva. Sa nekuvanim filom torta bude skroz drugačija, i za moj ukus lepša, ali ja termički neobrađena jaja zaobilazim u širokom luku, tako da ne pravim tu varijantu. Mada, izvorno, imam taj recept gde se ne kuva fil, nego se polovina umućene mase peče, a drugom polovinom iste smese se filuje.

A to što nisi zadovoljna, možda jednostavno torta nije po tvom ukusu. Kod mog muža i starijeg sina "zoja" je na ubedljivom zadnjem mestu, a kod mlađeg sina i mene na prvom, pa nekoliko slobodnih mesta, pa neke druge torte. :D

Ja mislim da se Zoja torta ili bas voli ili bas ne voliz;) Mi je recimo volimoz;)

Fil je dovoljno da pusti jedan kljuc i onda se sklanja,ja mislim da je to dovoljno da se unisti salmonela ako je ima,treba da bude redji,kad se ubaci plazma i cokolada,pa jos i margarin onda dodje taman kako trebaz:)
Ja sam ga isto prekuvala kad sam prvi put pravila i isto nisam bila zadovoljna sa tortom,al kad sam usla u fazon oko pravljenja te torte sad mi je jedna od lepsih cokoladnihz:)

nisam do sada nikada kuvala fil na pari pa nisam znala koliko je to malo, a vise me bilo sramota ispitivati, mislim da sam dosadila sam bogu i narodu, pogotovo zadovoljnij domacici, zd jos jednom hvala na divnim savetima...
danas smo klopali torticu i nije tako losa kako mi se na prvi momenat ucinilo, sledeci put cu obavezno krace kuvati fil, cim se pocne zgusnjavati, skidam ga, pa cemo videti, svakao necu odustati kad je toliko hvalite

Ja je bas volim i bas mi je ukusna,mislim da sam to vec negde rekla,i do sada ko god je porucio tu tortu bio je zadovoljan....A ti si sigurno prekuvala fil cim je toliko cvrst....meni taj fil bude meksi ali se posle stegne....A zavisi i od velicine jaja,to sam shvatila,ja koristim bas krupna i uvek moram da dodam jos plazme...

Back