TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ja iako ovo radim skoro 5 godina, još uvek lutam, saplićem se, padam i ustajem, jer nemam puno posla, pa ponekad i ono što sam znala, zaboravim. :( Druga stvar je što sam ograničena cenom, a koristim samo prvoklasne sastojke (izuzimajući puter, sa njim ne radim), tako da mi je zaista teško, i zaista se borim kao lav. Eksperimentišem sa korama, sa dimenzijama, kilažom, visinom, širinom, dužinom...Ispade pravljenje torti prava nauka. :D

Moram da priznam da nikada nisam pravila okruglu zoju. :( Lažem, jesam, ali ja sve kore pečem četvrtaste, pa obručima isečem na željeni prečnik. Tako da, meni je ona mera 10 jaja u kore i 8 u fil za tortu težine 3kg. Pa može da bude i pravougaona, i kockasta, i okrugla i srce, to je mera za 3kg. Jer ja sve okrajke kora poslažem kao puzzle, i to bude to. :D

Pravila bih neku cokoladnu tortu hajde pomozite koju mi preporucujete ne bih reformu malo nam je dosadila a mozak mi stao hvala.

Kada se pomene čokoladna torta, meni je prva asocijacija zoja ili doboš. Meni su samo to čokoladne torte. Sve što ima lešnike/orahe/bademe, meni nije čokoladna torta, nego ima svoje ime. Jer, po toj logici i kinder je čokoladna, i cvetna livada, i širli templ, sve su čokoladne...

Eto askice, koliko ideja za čokoladnu tortu. :D

Moram da priznam da nikada nisam pravila okruglu zoju. :( Lažem, jesam, ali ja sve kore pečem četvrtaste, pa obručima isečem na željeni prečnik. Tako da, meni je ona mera 10 jaja u kore i 8 u fil za tortu težine 3kg. Pa može da bude i pravougaona, i kockasta, i okrugla i srce, to je mera za 3kg. Jer ja sve okrajke kora poslažem kao puzzle, i to bude to. :D

ma to je ipak izgleda tesko porediti... ja kupujem krupnija jaja ali za meru 10jaja za fil, 1/2l slatke pavlake i 6 jaja za 5 korica torta prekrivene fondanom i figuricom i nekom masnom obavezno 3.5kg.....:)

ja sam jednom pravila dve reforme u isto vreme za svaku mutila posebno kore,posebno fil od iste kolicine svih sastojaka sa istim brojem korica i istom kolicinom fila sa identicnom dekoracijom od cokolade i cokotransfera,jedna imala 2.300 gr druga 2.800 gr nista mi ni dan danas nije jasno niti ce biti.

zasto prskate korice zoja torte ....ja to nikad neradim ....one budu jako tanke....samo pecenje je jako kretko ni 9 min....i korica zadrzi svoju socnost ....u njima je puter i on joj daje dovoljnu vlaznost...da li vam to prskanje podize tezinu torte ali sta .....tacno sezna koje torte treba mociti a koje ne ....nekada vam ni kalupi nisu bas tacnih i preciznih dimenzija ..ja imma dve vrste kalupa wiltonove i neke nase kupljene u beogradu u metrou...i mogu vam reci da precnik neznam od okrugle 25cm nije isti...ove beogradske su nesto manje u odnosu na wiltona tako kad radim okruglu tortu imma recimo dve dobre kore i dve malomanje ..tako sam bil aprinudjena da narucim jos dva wiltona da bi sve bilo isto...

Meni zoja sa skromnom dekoracijom bude oko 3kg,smeh me zbuni sa onih 4kg i litrom sl.pavlake.Nikad ne stavim toliko.Koliko vam pavlake ode u ovu tortu?Meni izmedju 400-500ml,cak sam shvatila da mi je ukusnija sa slagom,poslednji put sam umutila oko 250g slaga,i ostalo mi je.I da li prskate kore necim?
Ne budi bukvalista! :)
Količinu od 1l pavlake sam lupila ne razmišljajući puno koliko se stvarno stavi, a nije ga bilo u receptu. Poenta je bila u računanju i načinu kako se to radi, a ne u količini ;).

Kada koristim sl. pavlaku potrošim 1/2 l, jer šta ću sa onim što ostane, da bacim!? A moji baš ne obožavaju sl. pavlaku. Zato je uvek i kupujem po 1/2 l, izuzev ako pravim dve torte istovremeno, pa mi treba više. Ali češće pravim sa šlagom, i isto mutim 250 g šlaga u 3 dl vode.
Pola litre slatke pavlake ti je okvirno oko pola kilograma, a 250g šlaga+ 3dl vode oko 550 gr.
ZNači, uz svu tu računicu dođosmo do oko 3,5kg. Verovatno malo manje jer jedan deo ostane na posudama u kojima se muti itd. Zato sam se i našalila za lizanje šerpi.

E,svaka vama cast,kako se snadjete u ovim mjerama...........koliko je bez derkoracije,koliko s bogatijom dek.,koliko s siromasnijom tezi............mislim da nikad ne bih to pohvatala.Kolace sitne vazem,pa mi i to smor za izracunati,pogotovo kad je veca narudzba,a puno vrsta,a oni su kakvi takvi(nema figurica vise ili manje)...........

ja sam danas pravila zoju sa 4 korice oko 700 ml pavlake,sa fondanom i figuricama vinija i drugara mi je bila teska ravno 5 kg.okrugla torta.

E Daco, vidim da si pravila tortu kad u pola 2 nocu jos pises po forumu :zcepanje:
Ja Zoju pecem u fi28cm ili 23x33cm, taj pravougaoni ima malo vecu povrsinu od ovog okruglog pa ispadne tanja torta od okrugle, ona bude bas visoka. Onda treba i vise fondana pa mi ona nekako ispadne teza i max bude 4,5kg, zavisi od dekoracije

e ovako... ja sam od onih sto sve recepte modifikuje po svom ukusu i slepo ne pratim ni jedno pravilo.... ( smanjim secer, u fil nikad nestavljam brasno....)kore za zoju obavezno poprskam sa mlekom i takva mi je mnogoooo ukusnija ,( bez obzira sto postoji pravilo da se takve kore ne prskaju) hvala bogu da su moje musterije zadovoljne..... volim da cujem savete starijih i iskikusnijih ali volim i sama u to da se uverim i u pocetku nisam kore dodatno prskala a sada obavezno ... naravno presek je isti u oba slucaja jer 10kapi mleka ne menja opis i ne daje na tezini znate to i same....:hvala:

Ja ih ranije nisam prskala,ali zena kojoj stalno pravim zoju jer joj je klinac alergican na orahe i lesnike (poslednji put kad sam joj pravila,iz razloga sto sam malo duze pekla kore i imala utisak da su mi bile suve,pofajtala minimalno) kaze mi nikad ti lepsa nije bila.I da se razumemo,kad kazem natapam,meni su u glavi one bele kore od belanaca koje se zalivaju mlekom,e to je meni natapanje,a ovo sto ja radim je fajtanje,prskanje kako god :) Na jednu zoju i 5 korica.zapravo 4 jer poslednju ne prskam ode mi ,pa ni 50ml mleka,toliko obicno sipam,ali mi ostane,to ne utice znacajno na tezinu torte

Sad ste me potpuno zbunile Zojom. Na koliko stepeni i koliko minuta vi pecete kore za nju? Procitah ovde 9 min a to mi je bas malo:eek:, ja kore uglavnom pecem na 180 oko 20 min. Jedna od prvih porucenih torti mi je bas bila Zoja, secam se da mi je musterija (inace poznanica) tada prokomentarisala da je torta bila OK, fil je bio sjajan ali da su joj kore suve. I sebi kad je pravim budu mi suvlje pa me sad zbuniste, mozda bi bile socnije ako bi ih manje pekla? Zadnji put kad sam pravila sam poprskala sa malo cokoladnog mleka (znaci sto sanja rece ne potapanje nego fajtanje:lol: ) i gospodja koja je narucila kaze da nikada nije jela ukusniju cokoladnu tortu... pa ti sad budi pametan :)

Ja stvarno ne znam sta joj radite kad je pecete,ali ne postoji torta koja ima vlaznije korice od zoje,zasto su vam suve da traze fajtanje,zalivanje i prskanje pojma nemam,jer su moje socne toliko da mogu same da se jedu...
modifikacija recepata je normalna stvar i ja to prva radim,kad smo vec kod zoje ja sam postavila upravo modifikovan recep za nju jer je do tada postojao recept samo sa zivim jajima u filu.
isto tako svarcvald i opera po meni imaju najdivnije korice na svetu ali sve je stvar ukusa...meni je drago da je recept za zoju opsteprihvacen i da je to torta koju jako cesto pravite...

Koliko dugo je peces i na koliko stepeni?

Ja proverene recepte ne menjam, pre nego sto sam krenula u ovu pricu sam sedela i danima citala forum, skupljala recepte, probrala ono sto je najvise hvaljeno i tako napravila ponudu.

Nadam se da pricamo o istoj stvari, ja pravim po ovom receptu:

Potrebno je za kore:
10 jaja
10 kasika prah secera
250gr. margarina
200gr.otopljene cokolade
150gr.plazma keksa
4 kasike brasna

Potrebno je za fil:
8 jaja
10 kasika prah secera
250gr. putera
250gr. prah secera
250gr. cokolade
150gr. plazma keksa

Kore: umutiti 10 zumanaca sa 10 kasika prah secera dodati 250gr. margarina,250gr. otopljene cokolade,150gr. mlevenog plazma keksa,4 kasike brasna i na kraju lagano umesati sneg od 10 belanaca.Podeliti na 4 dela i peci 4 kore.

Fil: umutiti 8 jaja sa 10 kasika prah secera,kuvati na pari ali da ne bude mnogo gusto. Umutiti 250gr. margarina sa 250gr.secera u prahu pa dodati ohladjenom kremu od jaja,dodati 250gr. otopljene cokolade i 150gr. mlevenog plazma keksa. ostaviti fil da odstoji da upije keks,ako vam se ucini da je fil redak slobodno dodati jos keksa.

Jedina modifikacija koju sam ja napravila u odnosu na ovaj recept je sto u fil ne stavljam margarin nego puter... ali to opet nema veze sa korama :)

Slične teme

Back