TORTE: recepti, saveti, ideje...

evo jedne lagane vocne
sa jagodama i jogurtom

presek
attachment.php

evo i recepta..
p.s.
recept sam davno nasla ne netu i cesto je pravila,stim sto sam nesto malo izmenila koru..

za koru:
umutiti 4 jaja sa 3 kasike mlake vode i 7 kasika secera
dodati 6 kasika brasna,1 kasiku kakaoa,1 kas.m.oraha ,1 stanglu rendane crne cokolade i malo praska za pecivo
koru peci u vecem plehu od el.sporeta ili u manjem (cetvrtastom) pa koru preseci na pola

za kremu:
u 1 litar jogurta (nekog gusceg) sa vise pr.masnoce
umesati 3 kasike nacedjenog limuna
150 gr. secera
1 kesicu v. secera
i 2 kesice zelatina (20 gr) ili za 1 lit. tecnosti (rastopiti u h.vodi po upitstvu,zagrejati dok se ne rastopiti)
i postepeno uz brzo mucenje mikserom usipati i umutiti u jogurt (da se ne ugrudva zelatin od hladnog jog.)
kad se lepo umuti ostavi se u frizider jedno pola sata da se ohladi i stegne..
umutiti 200 ml slatke pavlake i sjediniti (umiksati) sa ohladjenom kremom..
ostaviti jos 30 min. da se stegne..

kora se isece na 6 traka..(ne razdvajaju se)..preko njih premazati kremu i preko kreme naredjati 500-600 gr. na listice seckanih jagoda (ostaviti 10 -ak polovina za ukrasavanje)
prva trake se urola u rolat a sledece se motaju oko njega ..(pise da ide u kalup sa obrucem) ja umotam obicno ,na tacni..(i ostavim malo od kreme da
premazem i popunim tortu..)
ohlatiti tortu 5-6 sati..
tortu premazati sa 200 ml umucene slatke pavlake,posipati rendanom cokoladom i ukrasiti onim jagodama sto smo ostavili za dekoraciju...

Poslednja izmena:
Presek uskrsnje torte

attachment.php

Biedermeier torte

Sastojci za tortu precnika 20cm

Kore
5 belanaca, 2 kasike kristal secera, 100 g prah secera, 100 g cokolade za kuvanje, 3 kasicice paste od lesnika

Nougat fil
2 zumanceta, 2 kasike kristal secera, 1 kesica vanilin secera, prstohvat soli, 2 kasike paste od lesnika, 100 g milke noiset, 100 ml slatke pavlake, 1 kasicica zelatina

cokoladni mus
350 ml slatke pavlake, 50 g tamne cokolade, 130 g cokolade za kuvanje, 3 zumanceta

Glazura
50 ml slatke pavlake,, 50 g tamne cokolade, 2 kasicice meda

i jos
okrugli kalup od 20cm, okrugli kalup od 18cm

Kore

Rernu zagrejati na 180 stepeni

Belanca cvrsto umutiti sa kristal secerom. Dodati prosejan prah secer i umutiti mikserom.

Cokoladu otopiti i dodati u nju pastu od lesnika*

Cokoladu dodati u belanca i varjacom izmesati da se dobije glatka masa.

Od dobijene mase ispeci dve kore precnika 20cm. Pece se oko 20 minuta, odozgo kora bude hrskava, a iznutra meka. Kada se probode cackalicom, treba da ostane suva. Kora ne sme da se prepece.

Nougat fil

Umutiti penasto zumanca sa secerom, vanila secerom i solju. Staviti na paru i skuvati. Kuvati samo da jaja ne ostanu ziva, oko 5 minuta.

Zelatin pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u zumanca.

Cokoladu otopiti i dodati u nju pastu od lesnika i to dodati u zumanca.

Slatku pavlaku umutiti cvrsto i kasiku po kasiku dodati u zumanca.

Uzeti okrugli kalup ili prsten od 18cm i izliti nougat fil. Ja sam koristila prsten i oblozila sam ga pek papirom da se ne zalepi fil. Ako imate silikonski kalup ovo nije neophodno. Staviti u zamrzivac da se stegne.

Cokoladni mus

100 ml pavlake zavriti, skinuti sa sporeta i dodati cokoladu. Mesati dok se cokolada ne otopi i dobije jednolicna masa. Ostaviti da se prohladi

Zumanca penasto umutiti i skuvati na pari, oko 5 minuta, samo da jaja ne ostanu ziva. Kada je gotovo dodavati u cokoladu i mesati mikserom.

Ostatak slatke pavlake cvrsto umutiti i kasiku po kasiku dodati u cokoladu, rucno mesajuci, dok se ne dobije jednolicna masa.

Glazura

Pavlaku i med zavriti, skloniti sa sporeta, dodati cokoladu i mesati dok se ne dobije glatka masa.

Slaganje torte

Na dno obruca od 20cm staviti jednu koru, premazati sa 1/3 cokoladnog musa.

Izvaditi nougat mus iz kalupa (manjeg) i postaviti na centar torte, takoda sa strane ostane lufta malo vise od jednog cm.

Popuniti tu supljinu i gornu povrsinu torte sa ostatkom cokoladnog musa.

Drugu koru staviti preko torte.

Ostavite tortu da se ohladi, izvadite iz kalupa i prelite glazurom

Dekorisite kako zelite i uzivajte. Torta ne moze pod fondan, ali trpi sve dekoracije cokoladom i slagom.

Pasta od lesnika: Prvo samleti lesnike u klasicnom mlinu, a onda mlevene samleti u mlinu za kafu tako da se dobije glatka masa.

Ako ne zelite da pravite pastu, u svakom koraku mozete pastu zameniti obicnim mlevenim lesnicima.

A sada izvolite se posluzite

attachment.php

daco i ja sam je pravila po tvom receptu ali ukrasavala slagom i cokoladom zena se odusevila ali sada trazi da nosi na svadbu i htela bi je pod fondan i to srce na srcu dvoumim se sta da joj kazem mada sam mislila i ja da pecem cetri korice i da gornju ne natapam sokom molim te posavetuj me sta da radim

cilence jel to ona torta za koju si ti pisala recept..15 jaja, litra mlijeka..?

ja pravim diplomatsku ali onu sa lješnjacima/orasima i dvije vrste kreme.. ovu još nisam probala ali dolaze topliji dani treba probati.. čini mi se osvježavajuća...koliko je teška? ovako odokativno mi se čini da je preko 3 kile ili griješim?

Slične teme

Back