TORTE: recepti, saveti, ideje...

Hvala na odgovorima :)
Znači presvlačenje pa stavljanje na veću...
Inače, žena se nije još odlučila koje će torte biti u pitanju, dvoumi se između čokoladne (Dacine ili Zoja, ne znam kako da je nazovem), Reforme kao donje i plazma ili Grčka kao gornja torta.
U svakom slučaju neće biti niske pa se onda možda i usudim 25 i 15cm, ako već mislite da može- definitivno imate više iskustva :worth:

Iako je Daca negde postavljala postupak pravljenja kinder torte u slici i reči, evo kako izgleda moja kora, jer obećala sam MiniciRelji. :)

Ovo je pleh, u njemu papir ( braon, jedna tura alufix papira bila braon ), i posuti seckani orasi.

34jf1j9.jpg

Ovo je umućena masa za koru, nasuta od ivice do ivice pleha.

2mr6uqd.jpg

A ovako izgleda pečena kora, posle jedno 40 minuta.

vo3cxk.jpg

ja za torte od 5kg ukupne tezine sa fondanom radim u 26-ici i nesto manje od 20-ice...otprilike 18cm...sem ako oni ne naglase drugacije, ali tada napomenem da ce biti nize.

Brano - ne moras da stavljas jednu na drugu bas pred samo nosenje. mozes i ranije...ako je nosis popodne odradis to prepodne i to je to. bitno je da je donja dovoljno stabilna da drzi gornju, ali to vec znas :)

ja za torte od 5kg ukupne tezine sa fondanom radim u 26-ici i nesto manje od 20-ice...otprilike 18cm...sem ako oni ne naglase drugacije, ali tada napomenem da ce biti nize.

Brano - ne moras da stavljas jednu na drugu bas pred samo nosenje. mozes i ranije...ako je nosis popodne odradis to prepodne i to je to. bitno je da je donja dovoljno stabilna da drzi gornju, ali to vec znas :)

Hvala.Bas sam se uzpanicila.

Po ovom receptu ja radim.
Stvarno je odlična:)

Boem torta

Sastojci

Tijesto: 10
bjelanjaka 28 dkg
šećera 28 dkg
prženih mljevenih lješnjaka 2 žlice
kakaoa 1 žlica
brašna 1/2
pr.za pecivo
Krema:
1 l mlijeka
20 dkg šećera
1 puding od vanilije
6 žlica brašna
10 žumanjaka
20 dkg margarina
5 dkg maslaca
2 štangice čokolade za kuhanje
Za posipanje: lješnjaci ili ribana čokolada

Priprema
1
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i dodajte šećer pa još dobro izradite
2
Posebno izmiješajte brašno, pr.za pecivo i kakao pa sve zajedno prosijati
3
U bjelanjke i šećer dodati pržene mljevene lješnjake i još izmješati
4
Na kraju lagano umiješati brašno sa ostalim sastojcima
5
Podijeliti na tri dijela(mjeriti većom žlicom da dobijete jednake dijelove)
6
Na papiru za pečenje peći kore jednu po jednu na 180 C 20 minuta ili ako imate pećnicu sa ventilatorom onda na 170 C(vrući zrak za tri razine) isto 20 minuta
Krema:
7
Jedan dio mlijeka izmješati sa svim sastojcima osim margarina, maslaca,čokolade i skuhati u preostalom zakuhanom mlijeku.
8
U hladnu kremu umiješati izrađeni margarin i maslac i podijeliti na tri jednaka dijela.
9
U jedan dio staviti otopljenu čokoladu
10
Slagati: kora-žuta krema-kora-čokoladna krema-kora-žuta kema
11
Posipati sa lješnjacima ili ribanom čokoladom Posluživanje
Jedan savjet za kremu: Kada ju podijelite na tri dijela i kada u jedan stavite čokladu taj dio kreme će biti čvršći od onog žutog dijela.Zato umiješajte,kada odvojite ovaj dio u koji ide čokolada,još kockicu margarina.To sam sama dodala jer onda imam sva tri dijela kreme jednake čvrstoće.

Žene, heeeelp! Treba mi pomoć!
Naručila mi žena tortu na sprat za 50 ljudi. E sad znam da ih moram probosti štapićima za roštilj kako bi bile čvršče, a kako ide presvlačenje fondanom? Prvo ih nalepim jednu na drugu pa presvlačim tako ili presvučem jednu pa nalepim drugu i onda presvlačim tu drugu? Valjda ste razumele šta sam htela da pitam...
I šta mislite jel dovoljno velika u kocka kalupu 35cm donja i 25 cm gornja? mislim da je suviše mala 25cm i 15 cm...

Za 50 ljudi ti treba 5 kg torte - bez fondana (oko 100g po osobi) Bar ja tako računam...
Presvučeš svaku posebno pa ih onda staviš jednu na drugu.

HVALA DOMACICE! KISSSSSSSS

E a sad imamjos jednu mukicu..Kad traze Boem tortu kako pravite?
Ja ovako: korice sa belancima i lesnikom, vanila krem koji delim na pola i u jedan deo ide cokolada...kora-zuti krem-coko krem-....

Da li je ovo u redu?
Ovo je iz nekog starog kuvara, pravila ju je moja tetka (koja je savršeno pravila sve moguće i slatko i slano :heart:)
http://forum.krstarica.com/showthre...aveti-ideje...?p=638124&viewfull=1#post638124
Mislim da mi je i Una rekla da pravi po tom receptu.

Ni jedna slatka pavlaka nije posna, jer se koristi izolovani mlečni protein koji nikako ne spada u "posno".

Mislim da nisi u pravu. Negde sam pisala da je posna hole ili halta, i neko je napisao koja od te dve, ali ja sam opet zaboravila. :rumenka: Jedna je posna sigurno. Moja kuma koja je verski fanatik zna da je posna. Kod mene u kraju se na post ne obraća mnogo pažnje, tako da nemam razloga da pamtim. Nadam se da će neko napisati koja je posna.

hole pavlaka sadrzi mlecne proteine sigurno a halta kazein sto bi u prevodu bilo isto

E ja se onda stvarno izvinjavam što širim dezinformacije. :rumenka: Moram reći kumi, u velikoj je zabludi da u stvari posti. :(

Kako da uspem da mi se kore od belanaca ,tipa za mocart tortu ne lepe kad je izvadim iz pleha!Jel se to desava i vama?Sta da uradim mnogo me to nervira......:besna::besna::besna:

Ako misliš na ono da se lepi gornja površina kore, onda nemam rešenje za to. Ako su kore za mocart po stefanelinom receptu, ja mislim da je to od previše šećera u tim korama. Ja sam samo jednom pravila, i lepila mi se ta gornja površina.

Slične teme

Back