TORTE: recepti, saveti, ideje...

Francuska cokoladna torta

250 g tamne cokolade, na komadice
225 g putera
90 g kristal secera
1 vanilin secer
malo ekstrakta vanile
30 ml soka od iscedjene pomorandze ili liker od pomorandze
od jedne pomorandze rendana kora
5 jaja
1 kasika brasna

Za glazuru

100 g cokolade, na komadice
40 g putera
30 ml meda/2 kasike od 15ml

1. Zagrejati rernu na 180 stepeni, tako sto se odmah u rernu stavi pleh veliki u koji se sipa oko 1cm vode

2. Okruglu modlu, ja nemam silikonsku ko ima ovaj korak ga ne interesuje, moja je onaj prsten sa dnom koji se otvara, obloziti folijom i iynutra i spolja i na dno unutar kalupa staviri pek papir isecen na dimenzije kruga modle. Ovo se radi da voda ne bi dosla u dodir sa testom.

3. Na pari otopisi cokoladu, puter, secer, vanilin secer i ekstrakt vanile. Povremeno mesati, dok se ne dobije glatka masa. Kada je gotovo prohladiti i dodati sok od pomorandze.

4. Mikserom umutiti jaja sa kasikom brasna i dodati koricu od pomorandze.

5. Kada se cokolada prohladila, dodati lagamo u jaja i mutiti mikserom dok se ne dobije ujednacena smesa.

6. Smesu izliti u kalup, staviti u rernu u pleh sa vrelom vodom. Treba voditi racuna da kalup, moze da stane u pleh. Preci oko 20 minuta, kada proverite cackalicom testo treba da ostaje na njoj, malo. Testo i kada je gotovo je lepljivo, ali ne sme biti po ivicama tecno. Moja rerna je malo jaca pa sam pekla tacno 20 minuta, ali u slabjoj mozda jos 5 minuta.

7. Izvaditi testo iz kalupa na resetku i ostaviti ga da se ohladi.

Glazura

Na pari kuvati cokoladu, puter i med, dok se ne dobije glatka sjajana masa. Ostaviti da se malo prohladi, pa preliti preko ohladjenog biskvita.

Ukrasiti jagodama i mlevenim lesnicima ili prema vasoj zelji necim drugim.

Torta je poprilicno jaka, ja sam stavljala cokoladu 55%, mislim da bi sa jacom bila previse jaka. Prvi put sam pravila ovu glazuru sa medom i mogu vam reci da sam odusevljene, fenomenalna je i za prelivanje i po ukusu.

Mozda zvuci komplikovano, ali verujte mi na rec, isplati se.

attachment.php

Kada pise samo cokolada to je onda cokolada za jelo i kuvanje, sve druge cokolade se naglase, bela, mlecna, tamna tj. gorka. U svakom slucaju to je cokolada u tabli, sada zavisi od recepta da li se prvo ona otopi ili ide rendana ili seckana.

Mozda da das neki konkretni recept, jer ovako uopsteno ne znam na sta konkretno mislis. Da li cokolada za testo, za fil ili za glazuru.

To je cokolada za praline. Silikonski kalupi mogu da se obloze kojom god cokoldom, sve je stvar onoga sto volis. U svakom slucaju cokoladu u tabli otopis na pari i onda premazujes kalupe. Moze crna ili bela ili mlecna.

Ali imas temu praline, pa tamo vidi sta ima. Ako imas jos pitanja slobodno posalji poruku.

Trebam savjet!!!!!!!!!!!!
za subotu imam tortu sa temom vatrogasaca, pokazala mi žena sliku sa intreneta( nadam se da link radi)
http://traxhome.blogspot.com/2010/07/fireman-cake-for-aiden.html
kako da ovo napravim, gornja dakle vatrogasna kola bi trebala biti ledeni vjetrar(kore od bjelanjaka, fil zumanjci,šećer,brašno skuhano u mljeku, voće šlag) a donja će vjerovatno biti zoja.
e sad, kako da stavim ovaj kamion na tortu?da prvo obložim donju pa posebno napravim gornju koju isto obložim pa je onda stavim na donju?kako da je najlakše prebacim na ovu donju?
i da li da kamion najprije obložim bjelim fondanom pa preko crveni ili????????????
pomagajte!!!!!!!!!

Koji frižideri su najbolji za torte sa fondanom ?:(
Pre neki dan sam ostavila 24 sata ranije tortu od fondana u frižider ( tačnije- rashladna vitrina , ona za piće, sa ventilatorom ) i veoma sam se iznenadila negativno - torta se toliko oznojila, usijala, počela da se mulja nekako....haos!:(:(:(:sad2::sad2::sad2:
Kako sprečiti to ,,znojenje,, fondana?
:think:

Prvi put sam sad tortu stavila u pomenutu vitrinu- kao što rekoh - katastrofa. Sve do sada sam i ja držala u običnom takvom frižideru pa mi je vlažila uvek ona strana torte koja je do ,, leđa,, frižidera sa koga se slivaju one kapljice( jer je samootapajući )
Da li možda grešim jer pojačam hlađenje na maksimalno ?

desavalo mi se u starom frizideru i on je bio samootapajuci ali vrlo malo kad je iznesem ona se osusi a sad sa ovim novim se ne desava probaj da smanjis temp ili da ga pojacas pa mozda jedno od ta dva upali mozda kad ti se ona voda pozadi sliva mozda ti malo nakvasi tortu pa ti ako mozes priblizi je vise vratima

Back