TORTE: recepti, saveti, ideje...

E a ja sam u dilemi u cemu je fora da kora sa belancima (plus secer, orasi, brasno) bude onako ravna i glatka?!!
Nekad mi ispadne takva a nekad ... pa ne bas takva :D
Mozda dodati vise brasna?!
Meni isto nekad valja nekad ne valja:mrgreen: iako radim kako mi je Jaca napisala (a sigurna sam da je njen recept dobar). Mislim da je u pitanju jacina struje:think: pojma nemam:evil:
A juce sam susila beze kore, takodje po receptu Jace023, od gore mi se lepo osusila (doduse posle 2 sata:confused:) a ona strana do tepsije jos bila mekana:think: uopste ne znam u cemu je fora.. Zatim, kada sam skidala sa tepsije, popucala mi... e lepo mi doslo da otvorim prozor i adiooooooo.... kore.:besna::besna::besna:
Mislim da ce mi kore od belanaca (i beze i ove sa orasima) lepo ishatirati moju ofarbanu kosu:rumenko:

Ja sam je pravila po ovom receptu

Bounty torta - izvor coolinarika

Sastojci
za kore:
10 belanca
200 g prah šećera
300 g kokosovog brašna
1 vanilin šećer
za fil:
10 žumanaca
10 kašika prah šećera
200 g čokolade
ekstrakt ruma
250 g putera
za oblaganje torte:
200 g čokolade
250 ml slatke pavlake
za šaranje po torti:
2 rebra čokolade za kuvanje
Priprema U veliku duboku činiju stavila sam belanca i mrvicu soli pa ulupala u čvrst sneg a onda dodala polako šećer i vanilin šećer i nastavila još malo da mutim mikserom a onda sam lagano varjačom mešala i dodavala malo po malo kokosa… Dva pleha od rerne sam obložila papirom za pečenje, belanca sa kokosom podelila na dva dela, stavila u ta dva pleha i rasporedila testo po celim plehovima… što ravnije. Stavila sam onda ta dva pleha u rernu na nivoe 2 i 4, uključila program 3d topli vazduh, stavila temperaturu 130 stepeni i pekla nekih sat vremena s tim da sam s vremena na vreme temperaturu smanjivala i na 100 stepeni a pred kraj povećala na 150. Dok se to peklo umutila sam žumanca sa šećerom (u šerpi sa debljim dnom) i stavila na ringlu na jačinu 3 (od 9 podeoka) i kuvala dok se fino nije zgusnulo (možete kuvati i na pari ako ne možete odrediti da vam ringla radi baš onako lagano). Kada su se žumanca zgusnula dodala sam čokoladu a kada se ona otopila prebacila sam smesu u činiju i stavila u frižider da se hladi s tim da sam s vremena na vreme malo mešala da mi se ne stvori korica.
Kada su kore bile gotove svaku sam po dužini podelila na 3 dela i ostavila da se ohlade tako na papiru a onda sam ih pažljivo odlepila.
U onu kremu iz frižidera dodala sam umućen puter i malo arome ruma a onda sam slagala tortu… kora-fil-kora-fil… i onda sam videla da nema šanse da imam fila i za celu tortu od gore… E da sam barem znala na vreme pa da stavljam više fila između ali, ali… Strpala sam onda tortu u frižider da se hladi a ja sam uzela pavlaku i 100 ml zagrejala skoro do vrenja pa dodala novih 200 g čokolade, kad se otopilo i sve fino sjedinilo išlo je u frižider da se dobro ohladi i opet sam s vremena na vreme mešala.
Kada se prilično zgusnulo mikserom sam umutila tu smesu a posebno sam umutila ostatak od 150 ml slatke palake pa dodala tome i sve zajedno smiksala… i iako sam pazila da sve ne premutim nekako se stvorila zrnava struktura ali sad šta je tu je… Premazala sam tortu, ukrasila sa malo topljene čokolade koju sam stavila u plastičnu kesicu i isekla vrh…

Odlična je, samo slobodno napravi više fila.

Poslednja izmena od moderatora:
Nisi shvatila..nisam bio dovoljno odredjen.
Ova tvoja torta je stvarno show. Ne mislim na 'motiv' (svaka cast) nego na izradu.
Kakvi detalji step, cipka svaka cast.
Nevezano za tvoju tortu ,sve torte koje sam probao a koje su ODLICNO izgledale bile su groznog ukusa.
Da li zbog boja, materijala ne znam..
Gledao sam prve dve strane ove teme i presao na zadnje dve (preskocio sam sredinu) i pitanje "sto su sve torte obrezane??" odnosilo se na sve organe sa pocetka teme... :lol:

Ono jes' da se ogradim ,
mi straight muski ne zveramo mnogo 'kod komsije',
cak i za pisoarom pravilo je NE GLEDATI levo-desno, samo u tacku ispred sebe, tako da se i ne razumem mnogo u tudje... alate.
Inace SVI 'torte' izgledaju bas.......... kozno , ali da ne OFFujem
:lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Poslednja izmena:
Odgovara ti posna torta u kojoj sigurno nema jaja, a nema niti mleka, to ti je 100% sigurno.Prosetaj po temi bilo je dosta posnih torti, a najbolja ti je Posna Reform torta ili vidi sta tebi odgovara.

Na temi Torte na str.27 pisala je Stefaneli, a na temu Post, posna jela, posne slave (mozda sam pogresila ali je tako nekako) na str.15 Sneki je pisala recept za posnu tortu.

Poslednja izmena:
Odgovara ti posna torta u kojoj sigurno nema jaja, a nema niti mleka, to ti je 100% sigurno.Prosetaj po temi bilo je dosta posnih torti, a najbolja ti je Posna Reform torta ili vidi sta tebi odgovara.

Na temi Torte na str.27 pisala je Stefaneli, a na temu Post, posna jela, posne slave (mozda sam pogresila ali je tako nekako) na str.15 Sneki je pisala recept za posnu tortu.
Hvala puno!

Ово је рецепт стар сигурно пола века, у сваком случају старији од већине вас вредница. Тад је био нешто посебно, сада би вероватно прошао незапажено. Не знам ни зашто се тако зове, али признаћете да "звучи".

КЕЛЕР ТОРТА

КОРА: Направити снег од 6 беланаца, 200g шећера, 200g млевених ораха и 1 ванилин шећера. Поделити на 2 дела и премазати 2 велике обланде. Обланде пећи-сушити пазећи да не пожуте. Печено исећи по дужини-добију се 4 коре.

КРЕМ:
Кувати на пари 6 жуманаца, 200g шећера, 6 кашика јаке (процеђене) црне кафе и 100g чоколаде.
250g маслаца добро умутити и сјединити са охлађеним кремом.

Ako je neko vec pisao recept, ja se unapred izvinjavam ;)

Tunel torta

Bela korica: 6 belanaca, 6 kasika secera i 6 kasika brsna. Ispeci koru u cetvrtastom plehu i uviti vrucu u vlaznu krpu, kao rolat.
Braon korica: 5 jaja, 8 kasika secera, 100 g mlevenih oraha i 2 kasike brasna. Ispeci koru u cetvrtastom plehu i uviti vrucu u vlaznu krpu, kao rolat.
Zuti fil : 6 zumanaca umutiti sa 6 kasika secera, dodati 2 kesice vanilinog pudinga i 3 kasike brasna i ukuvati u 1l mleka koje vrije. Ostaviti sa ohladi. Posebno umutiti 250g putera sa 200g prah-secera i obe mase hladne spojiti.
Braon fil: 1,5 dl mleka staviti da se kuva sa 6 kasika secera i pustiti da vrije 5-6 minuta, pa dodati 150g margarina i 100g cokolade i pustiti da se otopi sve. Zatim dodati 400g mlevenih oraha i sve zamesiti u kompaktnu masu. Ako treba dodati malo mlevenog keksa 2-3 kasike).Ostaviti da se ohladi.

Uzeti najlon i rastanjiti braon fil u obliku pravougaonika i po duzini poredjati banane u jedan red i oblikovati kao rolat. Banane limunom premazati, da ne tamne. Zatim preko rolata namazati tanak sloj zutog fila 2-3mm debljine, pa preko staviti belu koru i dobro pritisnuti, a visak kore odseci. Preko namazati zuti fil i na njega nalepiti na tanke listice narezan kivi, pa opet namazati malo zutog fila.
Preko fila staviti braon koricu i pritisnuti da se zalepi za fil, a preko korice namazati malo zutog fila, sloj od 2-3mm debljine, a zatim tortu namazati slagom.

Mozda sam previse detaljna, ali tako mi je dala recept zena, koja je devojcicama ili bolje reci devojkama, davala instrukcije kako sta da odrade.

Torta je ukusna i parcici su bas veliki i lepo izgledaju kad se iseku i sluze!

Slične teme

Back