TORTE: recepti, saveti, ideje...

Molim za pomoć, ko je tu neka mi kaže šta sam zeznula?
Pravim nugat tortu i neće da mi se zgusne fil, piše kuvati na pari 5 jaja sa šećerom i kad se zgusne dodati čokoladu, ali neće nikako da se zgusne, jel to cela jaja, jel da bacam ili šta???
Vidim ja da će ovo biti duga noć....

ufff,ume da zezne tako bez razloga,meni se mnogo puta desavale slicne situacije.jesi li dobro umutila jaja sa secerom pre nego si stavila da se kuva?ako nije naglaseno samo zumance,onda cela jaja,ali umute se penasto.mozes tu da dodas malo gustina,a bolja varijanta je da bacis pa jovo-nanovo.

evo sad sam prcitala i porukicu na profilu. ja stvarno nisam nikada imala taj problem.za tu coko nugat, ili bilo koju kad je kuvanje na pari u pitanju (kad napises samo nugat - to ti je ona sa belom cokoladom da znas)
kuvaju se cela jaja kao sto pise..isto kao za dacinu recimo..zapravo fil je jako slican - ako si pravila dacinu onda znas kako treba da ispadne...ja kuvam u onom loncu za kuvanje na pari i nisam nikada imala problema...to ti inace nije gustina fila kao kad kuvas samo zumanca sa secerom - malo je drugacije..bude nekako penastije, laganije po strukturi..ali i dodatno se zgusne kad se ohladi posebno sto ima cokolade..pa jos kad dodas lesnike....ne znam da li bi pomoglo da se gusto skuva puding u mleku i gustinu i posle spoje ta 2 fila, verov. bi moglo

Molim za pomoć, ko je tu neka mi kaže šta sam zeznula?
Pravim nugat tortu i neće da mi se zgusne fil, piše kuvati na pari 5 jaja sa šećerom i kad se zgusne dodati čokoladu, ali neće nikako da se zgusne, jel to cela jaja, jel da bacam ili šta???
Vidim ja da će ovo biti duga noć....

Moje skromno mišljenje je da je to praktično krema za Doboš tortu. Bitno je da cela jaja mešaš sa šećerom oko5-7 minuta, onda to staviš na paru i kuvaš ne duže od 10 minuta, temperatura NE SME da pređe 50 stepeni ili će se zgrušati. To skloniš sa pare i u njega ubaciš neotopljenu čokoladu i rastopiš je, a onda vratiš još možda 5 minuta na paru i dodaš neki ekstrakt ako treba. Prohladi ili u vodi ili ovako, pa u hladno umešaj puter, prethodno dobro umućen ili omekšao napulju, pa dodaješ parče po parče. To sve uopšte ne bi trebalo da bude mnog gusto, ali ga stavi u frižider i dobro ohladi, pa kad se stvrdne onda ga dobro uzmešaj mikserom i onda ti je super. Ja tako pravim, to mi je najbrža krema koja se kuva i super je. Nadam se da sam dobro objasnila.

Pa dobro, nije strašno, kad dođe puter, izgubi se ukus. Ali proteini iz belanca na većoj temperaturi jednostavno moraju da se zgrudvaju. Evo i Daca ti kaže, takvi su sastojci da se krema jednostavno posle stegne i bude super. Postoji i lakša varijanta takve kreme, kad staviš samo belanca. Onda se topi u ustima i mnogo j edobro, uuuu njam, a ja na dijeti, pa šta da vam kažem - agonija!:dash:

Jao, hvala vam što ste pritrčale u pomoć.
Pošto sad već ima ima puno, puno sati, a posao sam započela još danas pre podne, rešila sam da sve bacam i napravim lepo fil za reformu jer mi se on jako dopada.
Ali ne odustajem od ovoga. Probaću onako kako je Inka objasnila, makar za svoju dušu i da dokažem sebi da mogu, a ukućani će tu biti na dobitku jer će imati čime da se slade.
Javiću šta sam uradila, sad odoh da privodim kraju...

Uh, da bacite krem od jaja, šećera i čokolade! Od takvih "neuspeha" uvek može da bude nešto uz dodatak keksa, oraha, lešnika... Ma uvek ima nekih restlova.

Apsolutno! Ja sve šta "ne valja" u estetskom smislu malo "nabildujem" u svi se slade i pitaju za recept. Onad moram da ima kažem da postoji i prava varijanta koja nije tako npr. zgrudvana ili nešto slično. Nikako ne bacaj!

stari recepti koji su se zaturili po kredencima nasih baka:)

Nećeš verovati, ali kad mi neko nešto priča ko se profesionalno bavi kuvanjem i objašnjava neke detalje, ja za mnoge stvari kažem, pa znam, pa kako znaš, pa rekla mi moja baka. I jeste tako, one su sve znale, jer sve je samo stvar dugogodišnjeg iskustva. I slažem se da sve treba isprobavati prvo za kućnu varijantu, pa se za čas stekne ogromno iskustvo.:heart:

Alo, bre, vi mene ignorišete tamo na ćošetu... Ja ovde ne nađoh recept za PARISKU tortu. Ima li neko? Hoću da proverim da li je to ona sa kilo i po šlaga, jer se meni čini da ne treba toliko šlaga...

Ja imam neki recept gde ide 1.5l slatke pavlake
Pariska torta
Kore 10 jaja, 200 gr. šećera, 8 kašika brašna, 40 gr. kakao praha
Fil 1,5 litra slatke pavlake, 150 gr. čokolade, 250 gr. šećera.

Umutiti belanca sa šećerom postepeno dodavati žumanca, brašno i kakao. Ispeći i kada se ohladi iseći na 4 kore.Ja uvek pečem svaku posebno.

Fil
Kuvati 1/2 litra pavlake 150 gr. čokolade i 50 gr. šećera. Stalno mešati da ne zagori. Kada počne da vri skinuti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi i stegne. Zatim izmešati sa preostalih 1 l.pavlake i 200 gr. šećera u prahu. Mutiti mikserom dok se ne sjedini i dobije penast fil. Filovati u tri sloja i sa strane. Odozgo preliti glazurom od čokolade ili dekorisati po želji.
Ja kore prelijem čokoladnim mlekom. Dodam i malo seckanih oraha u kore-tek da ih pokvarim ;)

Poslednja izmena:
evo sad dodjo ..ukrasila one jutrosnje i isporucila ....e a sto se tice ove pariske torte mozes sta hoces bitna je ta krema od ganasa koja se mora umutiti....ja pravim sa cokoladnim korama recimo one dacine kore od coko torte savrseno odgovaraju....ukuhas ganas i pustis da se prohladi ali ne u frizideru nego ovako na sobnoj i posle umutis mikserom na najacoj brzini...ganas ce posvetliti i dobiti na volumenu...onda filas ....kore ne mocis nicis nicim ....eto sacuvas malo kreme da je lepo omazes..ovde recimo vole kad se prepeku listici badema pa se nalepe sa strane torte ili kare od coko transfera .....ljubac

....e a sto se tice ove pariske torte mozes sta hoces bitna je ta krema od ganasa koja se mora umutiti....ja pravim sa cokoladnim korama recimo one dacine kore od coko torte savrseno odgovaraju....ukuhas ganas i pustis da se prohladi ali ne u frizideru nego ovako na sobnoj i posle umutis mikserom na najacoj brzini...ganas ce posvetliti i dobiti na volumenu...onda filas ....kore ne mocis nicis nicim ....eto sacuvas malo kreme da je lepo omazes..ovde recimo vole kad se prepeku listici badema pa se nalepe sa strane torte ili kare od coko transfera .....ljubac

To je onda to, Vesnice, puno ti hvala :heart:. Jer ja se sećem tih torti čokoladnih koje sam jela kao mala kod naših starih domaćica. Ali znam da nije bila varijanta sa šlagom. Obožavala sam tu tortu. Napraviću ovu i baš tako sa tom bademima (ne verujem da će Francuz da pogreši;)) i javljam vam kako je ispala.

Hvala i tebi, Alek, taj sam i ja našla ali nisam to mislila :flert:

Back