Belo lence
Zainteresovan član
- Poruka
- 156
Hvala Zorici i Olgici. 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Šta piše na slici, nisam ni gledala (ja znam da konstruišem petougao... ako je to uopšte važnoNa slici je navedeno da je ugao od 73 stepena, pored petougla piše, pogledajte uz sliku.......
Hahaha, zato sam to i napisala. Imam utisak da je vecina ovde prisutnih pocela da se bavi ovim poslom iz ljubavi. I koliko god se nerviram kad nesto pravim i ne ide mi, vec sutra kad nemam posla uuumirem da nesto napravimGricka me neka buva i ne da mi mira..
I ja znam da konstruisem petougao..........Šta piše na slici, nisam ni gledala (ja znam da konstruišem petougao... ako je to uopšte važno)
Možda je greška što nisam napomenula da sam govorila o centralnom uglu ... onom koji formiraju poluprečnici opisanog kruga oko petougla, povučeni iz tačaka koje određuju stranicu petougla (oni bi bili jednaki stranici šestougla oko kojeg je opisana ista ta kružnica).
A koliko taj ugao iznosi, lako se izračuna tako što se 360 (koliko ima čitav krug) podeli na pet.
Inače, ugao koji međusobno formiraju stranice petougla iznosi 108 stepeni.
Ni jedan ugao u pravilnom petouglu ne može iznositi 73 stepena.
Trenutno nemam šestar ovde, skiciraću naknadno... opis deluje mnogo komplikovanije nego što jeste.
Evo malo ozbiljnijeg objašnjenje sa interneta
http://sr.wikipedia.org/sr/Петоугао
PS Vidim da je u međuvremenu i Olgica pomogla
Možda ovo pomogne: Unutrašnji ugao petougla je 108 stepeni. Ako pratite konstrukciju sa slike, radi se ovako:
Stranica AB je stranica petougla, ona koja treba da se poklapa sa stranicom šestougla koji je lako konstruisati.
Pomoću uglomera odredite u tačkama A i B uglove od 72 stepena.
U preseku tih linija dobijete vrh petougla, tačku C.
Koristeći uglomer u tačkama A i B nanesete gore navedenih 108 stepeni, a u vrhu po 54 sa svake strane, dakle opet 108.
Možda je lakše da nanesete po 36 stepeni u tački C na jednu i drugu stranu i tako dobijete one bočne trouglove, odnosno temena.
U preseku tih linija dobijete preostala dva temena petougla.
Crtanje je mnogo lakše kad koristite uglomer, lenjir i šestar, a najpreciznije je kad se petougao konstruiše, dakle bez uglomera. Ta preciznost ovde nije bitna, naravno.
Pa vidi ovako...I ja znam da konstruisem petougao.........., ali ne mislim da je važno......
![]()
Ne znam tačan sastav tih kora, ali u principu, najbolje bi bilo da zadovoljiš zadati odnos... što bi značilo da sve povećaš tri puta... i imaš kore za čitavu ulicuUpomoc, napravila sam kore za kidi tortu, na 5 jaja ide 2 kas brasna a posto je ukupno kod minje napisano umesto u sve tri sest ja u svaku stavila sest, ima li im spasa, da ih zalijem mlekom ili sokom od malina....il da pecem nove....e to je kad je covek premoren
ma da...Ma ja to sve ispekla i onda tek ukapirala
Nista, pecem vec nove, bolje tako...
Po meni to su takve kore da si ladno mogla da ih samo malcice zalijes sokom, one su i onako jako, jako kompaktne a i izdasne u isto vrijem. Ja sam se jednom cudila boze kako mi je kidy ovako ali bas bas exremno visoka (inace spada u visocije, li ova je bila...) i skontam da sam izrendala duplu dozu cokolade, ma musterije odusevljenje, ja im rekla (cisto ako naruce opet da se zna da nece biti istaMa ja to sve ispekla i onda tek ukapirala
Nista, pecem vec nove, bolje tako...