TORTE: recepti, saveti, ideje...

2eul89u.jpg

1058i03.jpg

Cvetna livada, a šta bi drugo. :) U novim plehovima, ja skroz zadovoljna.

Ceco kad vec ne mogu da dam bonu, bar da ovde ostavim komentar. Svi vidimo kakve su ti torte, ali ovaj komentar da si pravila iz cistog zadovoljstva je za 100 bona. To je ipak ljubav. I ja se stalno zalim kada sam u guzvi, zbog situacije u kojoj ih radim, a cim se malo odmorim, radila bih iz ciste ljubavi.

Ceco kad vec ne mogu da dam bonu, bar da ovde ostavim komentar. Svi vidimo kakve su ti torte, ali ovaj komentar da si pravila iz cistog zadovoljstva je za 100 bona. To je ipak ljubav. I ja se stalno zalim kada sam u guzvi, zbog situacije u kojoj ih radim, a cim se malo odmorim, radila bih iz ciste ljubavi.
Hahaha, zato sam to i napisala. Imam utisak da je vecina ovde prisutnih pocela da se bavi ovim poslom iz ljubavi. I koliko god se nerviram kad nesto pravim i ne ide mi, vec sutra kad nemam posla uuumirem da nesto napravim :D Gricka me neka buva i ne da mi mira..

Htedoh da pitam na temi ukrašavanje torti, ali vidim da ima i tema saveti, pa ću ovde.
Planiram da sinu pravim za rodjendan tortu sa loptom. Dole će biti reforma, obložena trakama fondana u dve nijanse zelene, kao fudbalsko igralište, a na njoj plazma u obliku lopte.
E sad, ja bih volela kada bih uspela da napravim one crne i bele petouglove, da bude kao pravi fudbal. Ali ne umem, a ne mogu ni da nadjem neki klip ili slike kako se pravi ili bilo šta.
jel bi mogla neka od vas koje ste pravile da mi da par saveta, ili link neki ili tako nešto?
Hvala unapred :)
Napravljenu loptu premažite buter kremom. Nema potrebe da je presvlačite fondanom, nego direktno na buter krem lepite isečene petouglove i šestouglove.

Evo ženice drage šema fudbalske lopte pa ako nekome bude koristila biće mi drago!http://img204.imageshack.us/img204/1600/3dsoccer15c.gif

Po ovom sam ja jedno vreme radila i nervirala se posto su mi obicno trebale razicite velicine pa mi je brat lepo izracunao stranice sestougla (stranice petougla su naravno iste velicine).Tu tabelu sam davno poslala Daci Su ali sada sam dobila malo tacnije mere pa cu ih napisati ovde posto smatram da je to nesto sto svakome moze zatrebati i nema potrebe da se krije :D
Precnik torte 26 cm stranica sestougla 5,4 cm
24 - 5
22 - 4,6
20 - 4,2
18 - 3,7
16 - 3,3
14 - 2,9
12 - 2,5
Ja sam izrezala sestouglove i petouglov od kartona i inda samo seckam a sada mi je brat napravio i 3 velicine sekaca od prohroma ili kako se to vec zove i ja sam presrecna.Pokusacu sada da nadjem link kako se konstruise petougao ako je nekom potrebno.

Konstrukcija zaista podrazumeva (samo) šestar i lenjir.
Šestougao je tako najlakše i konstruisati, ali pošto nama ne treba konstrukcija već sam petougao, nije neophodno znati ga (geometrijski) konstruisati već je najjednostavnije koristiti uglomer.
Ugao kod petougla iznosi 72 stepena.

Na slici je navedeno da je ugao od 73 stepena, pored petougla piše, pogledajte uz sliku.......

Na slici je navedeno da je ugao od 73 stepena, pored petougla piše, pogledajte uz sliku.......

Možda ovo pomogne: Unutrašnji ugao petougla je 108 stepeni. Ako pratite konstrukciju sa slike, radi se ovako:
Stranica AB je stranica petougla, ona koja treba da se poklapa sa stranicom šestougla koji je lako konstruisati.
Pomoću uglomera odredite u tačkama A i B uglove od 72 stepena.
U preseku tih linija dobijete vrh petougla, tačku C.
Koristeći uglomer u tačkama A i B nanesete gore navedenih 108 stepeni, a u vrhu po 54 sa svake strane, dakle opet 108.
Možda je lakše da nanesete po 36 stepeni u tački C na jednu i drugu stranu i tako dobijete one bočne trouglove, odnosno temena.
U preseku tih linija dobijete preostala dva temena petougla.

Crtanje je mnogo lakše kad koristite uglomer, lenjir i šestar, a najpreciznije je kad se petougao konstruiše, dakle bez uglomera. Ta preciznost ovde nije bitna, naravno.

Poslednja izmena:

Slične teme

Back