TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ovaj vikend sve same kidy sa malinama, sve maline iz babine bašte su obrane
attachment.php

gornja i donja, obe sa malinama, samo malo kupina u jednu dodah, da ne bude baš sve isto

attachment.php

kidy sa malinama, Mini Maus u ljubičastoj varijanti

attachment.php

kidy sa malinama, novi lik na staroj dekoraciji

attachment.php

kinder, za malo i u nju da stavim maline!

MA sve je sumnjivo na ovu vrućinu, pravo da ti kažem izudiću skroz, nema te torte koja hoće fino da stoji pod fondanom kad je ovako, sve se živo topi. Mada, nekako najsigurnija sam sa onim filovima kad ja lijepo skuvam kašicu u mlikeu, onda znam da je sve to prokuvalo, to na pari, jer kod mene to ide šerpa u šerpu jer nemam onaj lončić, e to baš nisam sigurna kad je gotovo da je dovoljno skuvano žumanjce

Nemam ja nikakve lončiće , kod mene šerpa ide direktno na riglu , na predzadnji podeok , 15-20 minuta mešam ko šašava i nikad ne zagori . :per: ( nikako da probam u mikrovalnoj . :)

Stvarno, i te filove zumanjci sa secerom na pari sto treba da se kuvaju ti direkt na ringlu, e to se nisam usudila da probam, sve mislim zagorice da ne zeznem. Znaci, moze samo na minimum i mjesanje, naravno rukom, ne mixerom?!

Meni se to desilo sa filom za LINO tortu. Ali mislim da znam gdje sam pogrijesila. Fil je od 1,5l mlijeka, 16 zumanjaka, 3 pudinga i jos punih 6 kasika gustina i bas bude super gust. Mixerom sam ga mjesala dok se kuvao i zacas se to fino zgusne i uopste nije bilo grudvica tad kad je skuvan. Preko serpe sam stavila providnu foliju i ohladio se, kasnije sam ga stavila u frizider jer mi je trebao za sutra. Cim sam dosla s posla sam spajala sa margarinom. E tu je nastao problem jer se on nije toliko ugrijao, bio je hladniji od margarina i nikako se nije razgradio, da to tako nazovem u tom margarinu, nastale su neke sitne grudvice i nikako nije htjeo da se stisne, da poludis! Citavo vece je bila torta u frideru i pocela sam je tek oko 10 navece dekorisati, ma katastrofa, stalno se deformisala, fil se jednostavni ni nakon tako dugog hladjenja nije stisnuo.
I to sam primjetila da kod filova u kojima je veca kolicina tih zgusnjivaca kao kod ovog mora, ali bas mora biti ista temp, ili priblizna margarina i putera i same kase skuvane. Cim je razlicito eto problema. Ovi filovi kao za moskvu i sl gdje vise preovladavaju zumanjca se to i ne mora toliko paziti, nekako se bolje ragrade. To su neka moja iskustva.
Za koju tortu je to tebi bio fil prepun grudvica?!

Poslednja izmena:
Stvarno, i te filove zumanjci sa secerom na pari sto treba da se kuvaju ti direkt na ringlu, e to se nisam usudila da probam, sve mislim zagorice da ne zeznem. Znaci, moze samo na minimum i mjesanje, naravno rukom, ne mixerom?!

bilo žumanca , bilo cela jaja sve ja to direktno na ringlu i ne na minimum nego skoro na najjače ( predtadnji podeok ) i ne prestajem da mešam . U zavisnosti od količine jaja od 15 minuta pa nadalje ali ne duže od 25 minuta sve skuvano . Od kad pravim kolače nikad nisam kuvala na pari već direktno . Jedina poenta je da je šerrpa dobra , da u njoj nikad ništa nije zagorelo i nema problema nikakvih .

Mislim da je to dimenzija 35 sa 25 otprilike... Zavisi od debljine parceta :)... Ja od te torte mogu da izvucem 25 dobrih parcadi. A recite mi ovo, kad pravite svadebenu tortu na dva sprata, i ukrasavate je slagom, je li prvo premazete slagom prvu tortu ili prvo sve torte poredate pa onda preko slag??

Zavisi kolku parcad zeli :)
pa recimo torta od tri kg, pa da uzmes da je parce 2 cm siroko, a 10 cm duzime, 24*20, al ja bi je pravila bar 28 ili 30 * 20, eto dok se ne javi neko iskusniji.....e sto je to glupo da se narucuje na parcad, ja bi njih lepo pitala a na koliku parcad mislite i prema tome napravila.....da lepo ne bude zabune

bilo žumanca , bilo cela jaja sve ja to direktno na ringlu i ne na minimum nego skoro na najjače ( predtadnji podeok ) i ne prestajem da mešam . U zavisnosti od količine jaja od 15 minuta pa nadalje ali ne duže od 25 minuta sve skuvano . Od kad pravim kolače nikad nisam kuvala na pari već direktno . Jedina poenta je da je šerrpa dobra , da u njoj nikad ništa nije zagorelo i nema problema nikakvih .

Pretpostavljam na ringlu elektricnog sporeta, ne sme na plin ?

e sad da vam ispricam sta se meni desilo, premazem tortu slagom i lepo izravnam, nacrtam vini pua i izbockam slagom, a pozadina torte ostane ravna bela, stavim tortu u frizider i pogledam nakon par sati, kad ono pojavile se pukotine na slagu, gore na beloj povrsini i sa strana, poludela sam....nemam pojma zasto se to desilo pa ako neko mozda zna razlog.....koristila sam c slag kao i uvek, ma sve isto kao i uvek, e jedino sto sam zbog ovih vrucina pojacala frizeder sa dvojke na cetvorku.....al ne verujem da bi trebalo to da utice.....jao definitivno sam zamrzela slag...fondan je zakon

e sad da vam ispricam sta se meni desilo, premazem tortu slagom i lepo izravnam, nacrtam vini pua i izbockam slagom, a pozadina torte ostane ravna bela, stavim tortu u frizider i pogledam nakon par sati, kad ono pojavile se pukotine na slagu, gore na beloj povrsini i sa strana, poludela sam....nemam pojma zasto se to desilo pa ako neko mozda zna razlog.....koristila sam c slag kao i uvek, ma sve isto kao i uvek, e jedino sto sam zbog ovih vrucina pojacala frizeder sa dvojke na cetvorku.....al ne verujem da bi trebalo to da utice.....jao definitivno sam zamrzela slag...fondan je zakon

Po meni, slag je umucen sa manje vode nego sto je bilo potrebno, previse je bio gust .

Slične teme

Back