TORTE: recepti, saveti, ideje...

Ovo su moje prve dve torte sa fondan masom :-)

1y12V

1y13V

Zanima me postoji li neki normativ za torte, u smislu koliko grama se racuna po 1 coveku? Koliko kg torte je minimum dovoljno za npr 40 osoba?

Meni je nekoliko ljudi koji rade u restoranima reklo da bi jedno parče torte trebalo da ima oko 150 gr. Medjutim težina zavisi i od toga da li se služi samo jedna torta ili uz nju idu i neki kolači, druga torta ili tako nešto...

nedavno sam citala na internetu da se racuna 100 gr po osobi, 3 kg torte za 30 ljudi....mada ja bih to ipak malo povecala, bolje da ima viska nego da fali...a i uvek se nadje neko da hoce jos...:)
uvezi tog sama, jel lep taj ukus...mislim jel slican slagu...kupicu gotove kore za pusla, tj suskavu tortu jer mojima nisam zadovoljna a kuvacu zumanca na pari pa ce mi ostati belanaca i taman bih to mogla iskoristiti umesto slaga, da li se sa tim samo filuje ili moze i umesto slaga kao fil br 2?

neki prosek je 100g po osobi a to se ugl. odnosi na torte sa nekom laksom dekoracijom tipa slag, slatka pavlaka...sa fondanom oko 120g...(naravno bez racunanja figurica i ostale dekoracije u tu tezinu :D)e sad naravno ne treba naruciti knap...neke torte su manje, neke vise izdasne....ali to je vec na musteriji :D

mene muci fil na pari...ja kako god napravim meni malo tog fila, zumanca, secer, cokolada i margarin....jel to jaci fil ukusom pa ga ne treba puno ili ga ja ne znam skuvati....pravila sam neki dan sa devet vecih jaja, kora je bila precnika 30 cm i ja imala fila taman za jedno premazivanje, pokusala sam podeliti na pola ali onda jedva da ima1 - 2 mm fila, gde gresim, pomozite mi, poludecu? To mi je za suskavu, tj pusla koru, ako napravim fil sa mlekom kora mi pocne curiti i sva popusti, isto i moja domaca i kupovna...

Nigde ti ladyns ne grešiš, to ti je prosto tako sa filovima gde ti žumanca ostanu od kora koje su od belanaca. Tu uglavnom bude malo fila, pa se doda ili još neko celo jaje, koje se naravno kuva sa žumancima, ili malo mleka. A mislim da ti je pogrešno to što ćeš da kuvaš samo žumanca na pari za puslu, jer pusla kore su malo deblje, i tu nikako nećeš moći da skuvaš fila od žumanaca i budeš zadovoljna količinom. Mislim, moći ćeš, ali od koliko žumanaca.

Računa se 100g slatkog po osobi, ali sve zavisi šta je ispred toga bilo na stolu, kakva je struktura gostiju (odnos muških/ženskih/odraslih/dece) i koliko ti prisutni vole slatkiše. Mene je jedna žena pitala da joj pravim tortu i rekla da će biti 20 dece i 20 odraslih. Ja sam joj rekla da je moje mišljenje da je torta od 4kg dovoljna. Nisam joj ja pravila tortu, čule smo se kasnije, i ona mi rekla da joj je od "kinder" torte od 4kg pola ostalo, a da je bila odlična i da su mame tražile telefon žene koja joj je pravila. Jedino što sam mogla da konstatujem je da oni ne vole slatko, jer kada ja pravim "kinder" tortu mom detetu za rođendan i bude nas sedmoro iz kuće + moji mama i tata, posle ručka pola pojedemo. :rumenka:

A ja npr sve volim, i meni je 100g malo. Ja pojedem parče torte posle ručka, pa posle sat još parče, pa posle sat još jedno. :D A slavlje sigurno traje još dva sata posle ručka. Znači, ko mene zove u goste mora da računa da ću pojesti 300g slatkog. :rotf: Osim ako je voćna torta. Nju neću ni probati. Ili ću sa čizkejka skinuti višnje, k'o onomad u Zrenjaninu. :D

Hoce li nesto smetati ako tortu napravim sa prah secerom umesto kristal? Ne izlazi mi se po ovoj zimoci! :zroll:

Ja sam jednom zaboravila da dodam šećer u puding koji se kuvao za fil :dash: i posle sam dodala šećer u prahu i ništa mu nije falilo. I za tiramisu uvek mutim i belanca i žumanca sa šećerom u prahu i baš se lepo umuti. Samo stavite malo više nego kad bi stavljali kristal šećer jer u šećer u prahu dodaju gustin pa nije toliko sladak.

zd, dodala u taj fil skuvani puding i kora mi otpustila, u pitanju je potpuno osusena kora, pravila sam po ovom receptu http://www.maminajela.com/2009/12/suskava-torta.html , torta je prelepa, jako ukusna, prosli put sam napravila manje kore ali su bile malo i deblje pa je bilo dosta fila a sad bas falilo i ja skuvam u 7 deci mleka dva pudinga i sve izmesam i kore ujutro otpustile :( sve curi ona vodica iz njih...strasno, a bas volim te suskave kore, probacu sledeci put da dodam jos koje celo jaje..inace sam kuvala u mikro fil po tvom savetu i bas je super, za cas posla

Back