TORTE: recepti, saveti, ideje...

Dacina čoko torta i zoja je jedna te ista torta. Donja, ispod moskve, može da bude nugat, doboš, reform, interkontinental, jafa, cvetna livada...

a moze li kokina cokoladna torta biti donja, to je nesto kao zoja ali se ne kuva fil, nego je ista smesa kao kora?

Ja sam ti još pre neki dan odgovorila da je to jedna te ista torta.

Možeš u prvi fil orahe, ali ne mogu ti ništa reći o ukusu, tako je nikada nisam pravila. U kore idu orasi, pa ako i u fil staviš orahe, onda onih 50g lešnika će izgledati beznačajno. Bar ja mislim tako. A ti radi kako hoćeš. Možda se neko odavde javi da je tako radio, ja nisam nikada.

Kore pečem u plehu 35 x 30cm, i od takve 3 napravim 4, da bi malo dobila na visini. Mada, sledeći put kada je budem pravila, peći ću u onim plitkim plehovima, da vidim kako će tako izgledati.

Čokoladna sa orasima ti je "cvetna livada", bez greške. Torta samo takva.

Dragi moji, dobila sam prvu narudžbu za vjenčanu tortu. Mlada hoće tortu na 3 kata, četvrtastu, da je donja čokoladna, srednju sam joj rekla da bih nugaticu ili milku ili ivonu (samo sa lješnjacima, bez oraha), a gornju voćnu (tu sam mislila ili moskvu ili kidy- s time da sam moskvu pravila ali kidy nisam ali imam vremena da probam do tada). Ono što me muči- koju čokoladnu i na koji način da to sve izdrži ta donja torta? Što stavljate između da ne propadnu? Ogromna mi je odgovornost, za svatove mora biti savršena zato sam ranije krenula sa smišljanjem.

Pa i ja sam mislila da pravim cvejtnu livadu, ali nekako se bas nameracih da isprobam prvo ovu nugat koju svi hvale, a nikad nisam pravila fil sa bijelom cokoladom, pa eto. U pravu si ti, ja cu ipak uraditi sve kao po receptu da bi se ukusi ljesnika i oraha fino izmjesali, jer tih samo 50gr je malo.
Znaci, svaku koru mutis pojedinacno i smjesa od 5 bjelanjaka je dosta za toliki pleh?
Inace, tu tortu i jednu vocnu cu raditi u nedelju popodne sa pecenjem, filovanjem, dekorisanjem, sve jer treba za ponedeljak ujutro, a ne bih u subotu na Bozic bas da se zezam sa tim.

ja sad nista ne znam...ok, jedna ista torta je dacina coko i kokina coko torta a ustvari se zove zoja, jel...samo daca kuva fil, i ide slatka pavlaka a koka ne kuva fil i stavlja slag kao drugi fil...jel tako, ali ako ne kuvam fil onda je i ukus drugaciji? ja ne bi kuvala fil jer se bojim da cu ga opet prekuvati...a ako ga ne kuvam jel i onda torta dovoljno cvrsta za donju tortu?

ja sad nista ne znam...ok, jedna ista torta je dacina coko i kokina coko torta a ustvari se zove zoja, jel...samo daca kuva fil, i ide slatka pavlaka a koka ne kuva fil i stavlja slag kao drugi fil...jel tako, ali ako ne kuvam fil onda je i ukus drugaciji? ja ne bi kuvala fil jer se bojim da cu ga opet prekuvati...a ako ga ne kuvam jel i onda torta dovoljno cvrsta za donju tortu?

Ja sam pravila i jednu i drugu tortu, skoro su iste, sastojci se malo kolicinski razlikuju, naravno glavana razlika je u kuvanju fila. Uglavnom, obe su super cvrste, nemas ama bas nikakvih problema po tom pitanju. Sto se tice prekuvavanja fila za Zoju,evo to se meni upravo desilo sinoc, ostavila sam ga na hladjenje i sad ide kuci da ga povezem sa margarinom i ne mislim da ce biti nekih problema, mozda je kolicinski malo manje pa necu imati za okolo da fino izravnam toru, ali nema veze, rijesicu to sa drugim filom koji pravim za neku drugu vrstu torte, nece smetati malo okolo kad se njime zamaze, a u krajnjem slucaju mogu to poravnati i puter kremom sto je i klasicna varijanta, ali aj izbjegavam da ga puno stavljam, to mi je preslatko. I naravno, manje keksa ide kad vidim da sam malo previse kuvala, stavila sam oko 100gr

Pravila sam Ananas tortu od Stefaneli,ko voli blage torte super,po mom ukusu treba vise secera i jos nesto u fil,mada ona je napisala da se stave lesnici ko zeli u fil a i ne mora,ja nisam al sledeci put bih stavila bademe u fil i vise secera :)Sve u svemu lepa torta,kore su joj super:ok::ok:

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

daco hvala ti puno, onda cu praviti tu varijantu da ne kuvam fil, sad sam bas trazila i odgovor zd na moju poruku od neki dan i kaze da je njoj ta varijanta sa nekuvanim filom cak i lepsa ali da izbegava da je pravi zbog termicki neobradjenih jaja...
hvala vam obema na savetima,divne ste :zskace:

Ja sam nedavno napravio koru za tortu iliti Patispanj posto i on moze da se iskoristi u te svrhe.

Ono sto me iznenadilo je, da je testo naraslo samo u sredini dok na bokovima nije :zroll:

Od materijala koristio sam jaja (prethodno odvojio belanca od zumanca) zatim brasno, secer i pecivo. Da li je trebalo da stavim jos jedno pecivo da bi bolje naraslo ili je nesto drugo .

odma izvinite ako sam dosadna :)
muci me ovo, redjanje za moskva tortu
Redjati:
1 kora - žuti fil - višnje - lešnik - slatka pavlaka
2 kora - žuti fil - ananas - lešnik - slatka pavlaka
3 kora - žuti fil - višnje i ananas - lešnik - slatka pavlaka
4 kora - puter krem - fondan ILI 4 ka- šlag
znaci zuti fil, pa pospem visnje, pa po njima seckane lesnike pa namazem slatku pavlaku...itd
ili pomesam visnje lesnik i sl pavlaku pa na zuti fil?

Poslednja izmena:
dok se ne jave iskusnije devojke...nemam tutoral ali ako pravis od plazme oblikujes po zelji ako pravis tortu sa korama onda nafilujes sve po redu, da bude okrugla torta, preseces na pola i okrenes da stoji u visinu, ruke, noge i glavu oblikujes od fondana ili ostatka torte...ovako nekako...
phoca_thumb_l_dint.jpg

Ja sam nedavno napravio koru za tortu iliti Patispanj posto i on moze da se iskoristi u te svrhe.

Ono sto me iznenadilo je, da je testo naraslo samo u sredini dok na bokovima nije :zroll:

Od materijala koristio sam jaja (prethodno odvojio belanca od zumanca) zatim brasno, secer i pecivo. Da li je trebalo da stavim jos jedno pecivo da bi bolje naraslo ili je nesto drugo .

To se i meni dešava, a zavisi od vrste posude u kojoj se peče. Kada pečem u aluminijumskom plehu naraste svuda podjednako. Mada, mnogo zavisi i od rerne, napona struje, ili eto.... tako je resilo da bude... :udriglavu:

Back