TORTE: recepti, saveti, ideje...

ladyns ja kada je pravim po merama u receptu pecem je u kalupu 26 i ima dobru visinu, i pravim 4 kore, jer Daca je majstor, pa ako je njoj tako dobra, a i meni je, nema razloga da nesto menjam. Kada su u pitanju slatka pavlaka i slag, sta da ti kazem? Ja Imlekovu ne koristim jer priznajem, ne umem da je umutm. A C slag krem sa ukusom slatke pavlake mi je lepsi od ostalih pavlaka. I skuplji je. Sto se tice vremena pecenja kora to je na 200 C oko 15 min, najvise koristim odokativni metod da li su gotove. I da koja je kolicina slaga, nesto manje od kolicine fila. Na ovu meru oko 500 gr. Izvini sto mozda nisam bila preciznija, ali dok se ne javi jos neko mozda i ovo pomogne.

Karamel torta

Pre nego sto pocnete da pravite tortu napravite karamel od 100 gr. secera i dolijete 400 ml mleka, prokuvate dok se ne otopi secer i ostavite da se hladi u frizideru.

Kore: 10 belanca, 12 kasika secera, 12 kasika mlevenih lesnika, 4 kasike brasna, pola peciva.Ispecete 2 ovakve kore i podelite na pola da dobijete 4 korice.
Kad se ohlade istopite 250 gr. karamela od lesnika i 300 ml mleka i nakvasite korice.

Fil: Izmutite 20 zumanca i 12 kasika secera, dodajete 10 kasika gustina i 1 l mleka, dobro promesate i kuvate krem.Kad je gotov dodajete 200 gr bele cokolade i promesate da se istopi.Kad se ohladi umutite 2 margarina sa 200 gr. mlevenih lesnika i u to dodajete ukuvan krem.

Od onog mleka sa karamelom (izmerite ga da je dovoljno za 3 kesice slaga, ako ne dolijte jos hladnog mleka) kad se dobro ohladi umutite 3 kesice slaga.
Redjate nakvasenu koru, fil, karamel slag ... na kraju 4 kora i premazete odozgo i sa strane filom. Ukrasite kako vam volja.

Poslednja izmena:
O vlada povrsina kruga od 26 cm je 676, a od 35 cm je 1225, znaci skoro duplo i pravi duplu meru za pleh od 35 cm precnika.Slatku pavlaku stavi od 1 l.

Tek sad sam videla da ladyns treba da pravi cokoladnu tortu.U svakom slucaju odgovor je isti.

Poslednja izmena:
attachment.php

da se nadovežem,ovdje nema svadbi niti krštenja u toku posta,s tim da sam prije par god.radila jedno krštenje u postu,te mi je mušterija rekla da ih je pop savjetovao da je to poželjno u postu obaviti,ali eto u narodu je da ne valja pa su i rjeđa u toku posta........ajd im znaj,kad su i oni postali firma(da mi Bog oprosti)

Mozda im je savetovao da to sto pre obave. Jer nikada se ne zna sta nosi dan, a sta noc. Onaj ko nije krsten ne moze biti ni sahranjen. A bolje i u postu da se krsti nego nikako, ili da se ceka. Sahrane i krstenja ne cekaju, jedino je za krstenje bitno da je kum krsten.

Ja sam samo napisala ono kako je u mom kraju ...pise "kod naseg svestenika " a to znam zbog krstenja dece mog rodjaka i inace i nece ni da vencava u vreme posta. E sada da li je to ispravno ili ne moracemo na nekoj drugoj temi da saznamo. :confused:

Ja sam oboje dece krstila u vreme posta, pitala dva svestenika i oba su mi rekla da krstenje moze da se obavlja u vreme posta jer je to sveto delo, a takodje moze da se obavlja na bilo kom mestu, ali da trpeza mora da bude posna..... Za vencanja su mi rekli da bez odobrenja Vladike ne mogu da se obavljaju u vreme posta....

Poslednja izmena:
nije mesto za moj odgovor,moze i da se premesti al moram da dodam i ja nesto u vezi posta i obreda.ja sam treceg najmladjeg krstila za vreme posta,al kad smo pitali svestenika da nam objasni zasto nema vencanja za vreme posta rekao nam je da moze naravno uz dozvolu vladike ali da trpeza mora da bude posna a posto to niko ne zeli da uradi ispada da nije dozvoljeno....

Ovaj viken samo jedna zal;jubljena tortica, malo sam odmorila uz brdo figurica, odmor bas prija

Prvi put sam isprobala milka po receptu koji procitah ovdje neki dan sa istopljenom milka bijelom i crnom cokoladom, a vidjela sam ga i na coolinarci. Razlikuje se od onog po kome sam do sad pravila od Zlatne Koke, tamo se cokolada krupno isjecka i u fil ide jos i lomljena plazma i ljesnici, pa sad neka musterije biraju, sto se mene tice obe su mi odlicne, samo da je milka unutra nema greske :zper:
I da ne zaboravim, isprobana je i nova podloga u obliku srca, odlicna je, ali mislim da je mala za vece torte, ova je bila samo 2kg
attachment.php

Zorice, mi smo krstili nasu djecu prvi vikend u julu, ne sjecam se tacno koji je to Svcetac, pisan je obicnim crnim slovima u crkveni kalendar, znaci nisu ni ona crna podebljana, ali se taj dan posti, nije ni Uskrnji, ni Bozicni post, ni jedan od tih velikih postova, ali je samo taj dan postan, i onda sam pravila sve posno ali bez tortice, nego samo brdo kolaca, tako je ispalo jer su kumovi dolazili iz inostranastva samo taj vikend
A zar i Dr. Oetker nije postan zelatin kad je isto biljni, ili sam ja nekako pobrkala loncice?

Ovo je biljni zelatin koji ja koristim. Pravi se od biljke Agar-Agar. Verovatno da ima i kod nas da se kupi u prodavnicama zdrave hrane ili slicnim.

Mene samo zanima ko jos pravi posnu tortu za krstenje:confused: i uopste koji svestenik krstava u vreme posta.Kod naseg svestenika je to nemoguce sem ako se ne napise pismo episkopu da to odobri :think:

attachment.php

Poslednja izmena:

Slične teme

Back