Torte & kolači

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ovo je dezert nije kolac :I brzo se pravi i super je

za 6 osoba
* mrvice:

220g brasna
110g putera
90g secera
prst soli

voce:
450g voca, opranog, spremljenog
3 kasike secera

sastojke za mrvice stavite u mikser ili nesto slicno (meljacica - multipraktik) dok se ne isitne kao mrvice hleba.
voce stavite u plitku vatrostalnu posudu i pospite secerom. preko rasporedite mrvice. malo prodrmajte posudu pa pecite u rerni na 200C pola sata, ili dok vrh ne dobije ravnomernu zlatnu boju (ako pocne da tamni na krajevima smanjite temperaturu)
mozete da sluzite sa shlagom, sladoledom...

PANETONE na moj način ili Božićni kuglov

150 gr. putera 1 kvasac, 150 gr šećera kristal, 4 žumanaca , 2 belanaca, 1/4 mleka,1 vanil šecer,500 gr. brašna, malo soli, 200 gr. suvog grožđa,seckana kora od pomorandže i rendana od limuna, 50 gr seckanih oraha ili badema.
Umutiti puter,belanca i žumanca sa šećerom,vanil šećerom, dodati mleko sa nadošlim kvascem, brašno, so, limun koricu, pomoranža koricu i trun soli.
Sve izmešati, pa mutiti 5 min. mikserom pa dodati suvo grožde koje ste prethodno posuli sa malo brašna. Tako urađeno testo ostaviti 1 sat da naraste u modli za kuglov. Modlu prvo dobro podmazati sa puterom, posuti brašnom i sipati sitno seckane orahe ili bademe. Preko toga sipati testo i ostaviti da narasta. Kada je naraslo peći na 180-200 stepeni oko 45min. Pečen kuglov izvaditi iz modle u tanjir ili na rešetku da se ohladi.

panetone.jpg

nemoj da se folirate i zabušavate može i posuda bez rupe. znači zasucite rukave,napravite i nećete se pokajati. može i kao slavski kolač da se pravi.
za te slilikonske posude ne znam, pitala nešu a on kaže da voli samo prirodne... :wink:

sanja:
jel mesis, perice?
mesim :lol: :lol: :lol:

a onda se pojavi jagodinka simonovic...

svi smo se nesto ulenjili. samo moja mama danas pravi rozen tortu :D
Upravo stigao od mame. Napravila za slavu svoju nadaleko čuvenu reform tortu+ štanglice (one sa belim odozgo)+ kiflice od badema+ "sarmice"...Petlja još nešto ali je za sada tajna... :lol: :lol: :lol:

pa o tome ti pricam, druze...
moja mama obicno pravi 11-14 vrsta sitnih kolaca za slavu. poznato je da ne volim torte i to, jel tako... a meni se na sve to opasno jede pita sa jabukama.

prokletstvo!

Espanol:
sanja:
jel mesis, perice?

Upravo stigao od mame. Napravila za slavu svoju nadaleko čuvenu reform tortu+ štanglice (one sa belim odozgo)+ kiflice od badema+ "sarmice"...Petlja još nešto ali je za sada tajna... :lol: :lol: :lol:

VEC DRUGI PUT POMINJEŠ REFORM TORTU.TRECI PUT : ZNA SE ŠTA SLEDUJE :D

www mira:
Espanol:
sanja:
jel mesis, perice?

VEC DRUGI PUT POMINJEŠ REFORM TORTU.TRECI PUT : ZNA SE ŠTA SLEDUJE :D
Dobrodošli ste na ISTU!!! :lol: :lol: :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back