Torte & kolači

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za Queen i ostale. Slike sam stavila da onim nocobdijama još više razbijem nesanicu. Inace nema na sajtu ni recepta ni slika. Zašto.? Zato što na sajt ne stavljam ništa dok ne napravim i probam. Ovih dana ide tekst i slike a ako je nekome hitno stavicu i ovde.
Jedna je Torta iz Linza a druga je Šarlota sa kestenom i kremom.

4 manje banane oguliti, staviti na tanjir. Preliti sa 100 gr istopljene cokolade za kuvanje (fora je da cokolada bude gorka), ubaciti u frizider da se dobro ohladi i posuti kokosom. Odlicno i brzo (za pravljenje i jedenje), prpeorucujem!!!

Kakao torta sa čokoladom

16 jaja
5 kašika kakaoa
250gr čokolade
1 margarin
250gr prah šećera
9 kašika šećera u kristalu
4 kašike brašna
3 kesice šlaga

Penasto umutiti 9 jaja sa 9 kašika šećera,zatim dodati 4 kašike brašna i 5 kašika kakaoa.Masu peći u četvrtastom plehu.
Pečeni i prohladjeni patišpanj podeliti vodoravno na dva dela.
Fil:Umutiti 7 žumanaca,dodati 200gr rastopljene čokolade.U to dodati umućen margarin sa 250gr prah šećera.Posebno umutiti belanca i postepeno dodavati u dobijeni fil.
Tortu filovati preko sredine,premazati je spolja i obući je sa 3 kesice umućenog šlaga.

...i jos nesto o cokoladnim tortama...
Cokoladna torta sa slagom

-300gr cokolade
-100gr keksa
-1 margarin
-250gr prah secera
-8 jaja
-4 kesice slaga

Umutiti jedan margarin sa 250gr prah secera i 8 zumanaca
U to dodati 100gr mlevenog keksa i 300gr rastopljene
cokolade.Posebno umutiti cvrst sneg od 8 belanaca pa
sjediniti sa prethodnom.
Dobijenu masu podeliti na pola.
Od jedne polovine peci tri kore
Drugu polovinu ostaviti za filovanje
Zatim umutiti 2 kesice slaga,pa tortu filovati
sl.redosledom:prva kora-fil-slag,zatim druga kora-fil-slag,
pa treca kora-fil i odozgo dodati jos dve kesice umucenog slaga.

Ovo je jedan sjajan kolač koji u mojoj porodici postoji već jako, jako dugo. Kako smo ga se danas slatko najeli - častim vas receptom. :wink:

Dakle, za Macinu pitu od meda je potrebno:

Testo:
2 jaja
4 kašike šećera
6 kašika rastopljenog meda
1 prašak za pecivo (u originalu 2 kašičice sode bikarbone)
brašno (oko 300g)

Fil:
1/2l mleka
250g šećera
250g mlevenih oraha

Od navedenih sastojaka uz dodatak brašna (oko 300g, zavisi od samog brašna) zamesiti glatko srednje tvrdo testo i podeliti u tri dela. Razviti svaki deo na veličinu pleha (debljina svake je oko 0,5cm... možda malo manje) i peći na poleđini na oko 180C. Vreme pečenja svake kore je oko 15-20 minuta. Paziti da testo ostane svetlo.

Kuvati mleko sa šećerom na tihoj vatri dosta dugo dok ne počne da se zgušnjava (ne sme biti previše gusto da kolač ne bi ostao suv). Dodati orahe i skinuti sa vatre.

Svaku koru premazati filom, a gornju još i posututi mlevenim orasima.

Oblatne moje bake...uvek me podsete na zimu i praznike :)
litar mleka, kilogram šećera, 2 kašike brašna, jedan margarin, ekstrakt ili praškasti sok od maline, 2 štangle čokolade za kuvanje.
Malo šećera i brašna se umeša.Ostatak šećera i litar mleka se pomeša i kuva kuva kuv (vri bar pola sata ALI OPREZ DA NE ZAGORI))a kada počene da se zgušnjava skinuti sa vatre.U prohlađenu masu umešati jedan margarin(250 gr).
pomešati i prohladiti pa podeliti na dva dela.U jedan deo taviti čokoldau a u drugi ekstrakt ili prašak za sok od maline (Step npr.).
Namazati jednu oblatnu crvanim filom, preklopiti drugom oblatnom,pa namazati crnim filom i preklopiti treću oblatnu.
Pritisnuti dobro.Najbolje da stoji preko noći.

E ja kada sam prvi put pravila ovaj fil nisam dobro ukuvala i sve mi se razlilo po kuhinji...a sam bila ljuta...
To iskusne domaćice znaju kada je gotovo.
Ja vadim povremeno malo fila na tanjirić i prohladim i kada vidim da se steže gotovo je...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back