Ili, koliko znam, neki 'stari' jezici se više ne koriste! A mnogo jezika može značiti i da se luta i traži nešto još bolje jer svako malo neko želi ili pomisli da može da sklepa nešto bolje?
Ја мислим да се ради кампањски. Буде време када се траже разне интернет апликације, па виде профит у прављењу прог. језик који олакшава писање таквих апликација. Сутра може бити актуелно нешто друго. Док неко заврши ИТ факс, пола ученог му не вреди ништа, а за следећих 5 година и оно остало што је научио, а учио је 5, 6 прог.језика или незнам ко лико већ.
Давно су већ постављени принципи за добар програмски језик који су изашли из истраживања самих језика. Ту је значајан допринос дао Ноам Чомски као лингвиста који је поставио неке законитости у вези са синтаксом и семантиком језика, иако он нема везе са рачунарима и програмирањем. Наставили су професори теорије програмских језика поставивши неколико принципа којих треба да се држи добар програмски језик.
Сећам се неких:
- прог. језик мора да садржи минимум простих појмова;-
- мора да има механизам да се од простих појмова лако праве сложени појмови;
- ако једно правило важи за један појам, мора да важи, по вертикали, и за све остале појмове изведене из њега
На основу ових правила, Вирт је са студентима направио ПАСКАЛ јер није могао да предаје тоерију програмских језика а да не постоји ни један језик у складу са том теоријом. Његов ПАСКАЛ је убрзо стандардизован, а он је затим направио Модулу 2. Профитне компаније, пре свих Борланд је у ПАСКАЛ додао нешто из Модуле 2 и направио Турбо Паскал.
Насупрот тима екипа ИТТ.а је развијала ЈУНИКС ОС, и да би себи олакшали, да не пишу у асемблеру за Моторолин МЦ68000 направили су један скроман језик ниског нивоа, и усавршавали га током писања ОС-а. У почетку су га звали просто А, на крају Б, а када су заврпили ОС дотерали га и назвали Ц. Тако је овај најпопуларнији језик никао из једне специфичне потребе као језик средњег нивоа уз потпуно одсуство принципа добрих програмских језика.
Та пракса се наставила за сваку врсту апликација,уместо да се апроксимативно тећи ка једном универзалном програмском језику.