Top Lista programskih jezika?

Pod top listom se podrazumeva jezik koji se najčešće koristi u odnosu na sve ostale jezike u svetu. Nebitno da li je web ili nešto drugo.
Ako odes na prvi post autora teme,videces da se ne prica o top listi jezika koji se najvise koriste vec se prica o listi jezika koji su "najbolji,najpogodniji,najlogicniji".

Ipak za slucaj da sam ja pogresno skapirao autora evo i liste jezika koji se najvise koriste po Github-u.Verujem da je slicna lista i na StackOverflowu...

Lista Najvise koriscenih jezika

*napomena ova lista je samo lista jezika koji se najvise koriste.A posto je javascript jezik web-a.A web uzima jedan ogroooooooman deo kolaca onda je shodno tome Javascript broj 1 na ovoj listi.
No to ne znaci da je js. najbolji jezik,niti da je najgori,niti da je dobar niti los.Jednostavno web je "mali eksercic za ivericu" a javascript je onaj mali pogodan cekic za te male eksercice.
Pravo pitanje je sta kome treba???

android,ios,web,desktop aplikacije,igre,2d igre,3d igre,masinsko ucenje,botovi,server???
dakle kao sto vidite u igru je puno razlicitih vrsta "eksera" pa cete vi shodno tome odabrati razlicite vrste "cekica" ali kad odaberete isti,nemojte dalje sirite zbun kako je taj "cekic" najbolji,jer ostali ne rade isto sto i vi.

Ako odes na prvi post autora teme,videces da se ne prica o top listi jezika koji se najvise koriste vec se prica o listi jezika koji su "najbolji,najpogodniji,najlogicniji".
Upravo zbog toga "najbolji,najpogodniji,najlogicniji" mnogo nas može da doprinese različitim mišljenjima i time razmeniti iskustvo. Ti kažeš nešto sa čekićima i ekserima šta je bolje. To je kao da gitarista govori o gitarama i kojom tehnikom je najbolje postići željeni rezultat, a sve tehnike daju isti rezultat. Samo mi diskutujemo zašto mislimo da baš neka tehnika najviše odgovara po izvesnim kriterijumima, na osnovu naših iskustava. Ne zato što internet kaže.

Upravo zbog toga "najbolji,najpogodniji,najlogicniji" mnogo nas može da doprinese različitim mišljenjima i time razmeniti iskustvo. Ti kažeš nešto sa čekićima i ekserima šta je bolje. To je kao da gitarista govori o gitarama i kojom tehnikom je najbolje postići željeni rezultat, a sve tehnike daju isti rezultat. Samo mi diskutujemo zašto mislimo da baš neka tehnika najviše odgovara po izvesnim kriterijumima, na osnovu naših iskustava. Ne zato što internet kaže.

Ali pre toga moramo da kazem sta zelimo da postignemo,koji je ciljni projekat.

Ako ja kazem da zelim da razvijam app za iOS odnosno iPhone.Da li vredi ulaziti u raspravu koji je najbolji jezik za mene da odaberem.Sta ti mislis sta bih ja trebao da odaberem???

Uf...bas me zanima sta ce mi ostali preporuciti.
Samo da napomenem da ja recimo jako puno mrzim "swift" smatram ga najgorim jezikom i ne zelim sa njim da radim.
U tome je poenta. Da ti objasniš iz tvog ličnog iskustva kako je tebi određeni jezik olakšao rad. I zašto je neki framework bolji. Po tvom mišljenju. A onda dođe drugi pa kaže da se ne slaže sa tim jer isti taj rezultat on je rešio tako i tako. Što je efikasnije. Pa to može tebi otvoriti oči da ti razmisliš o tvom postupku. Da li ćeš i dalje raditi kako znaš, ili ćeš usvojiti neki bolji predlog.

Ne možeš mešati dve različite oblasti rada. Apsolutno to ne možeš činiti. Čikić i ekser su limitirani, programiranje je tako opsežno da je haos koliko je promenljivih moguće.
Cekaj bre malo.Ja sam mislio da mi ovde pokusavamo utvrditi najbolji,najpogodniji,najlogicniji jezik koji postoji.Zasto ti mesas moje projekte koje radim.Ja cu da radim projekte koje ja hocu,ovde nije rec o projektima.

Najbolji se utvrdjuje kroz razgovor. Ne mešam je ja. Ti je mešaš poređujući je sa programiranjem.

Ok. Ja i dalje ostajem pri svojoj tvrdnji da je apsolutno nemoguce a u isto vreme i glupo i nepotrebno utvrditi najbolji, najlogicniji i najpogodniji jezik.
Jer su jezici samo alati. A svaki alat je dobar za jedno a los za drugo i tako u nedogled.
Samim tim tvrdim da je tema glupa.Zadrzah se na ovome daleko vise nego sto sam planirao.

Ok. Ja i dalje ostajem pri svojoj tvrdnji da je apsolutno nemoguce a u isto vreme i glupo i nepotrebno utvrditi najbolji, najlogicniji i najpogodniji jezik.
Jer su jezici samo alati. A svaki alat je dobar za jedno a los za drugo i tako u nedogled.
Samim tim tvrdim da je tema glupa.Zadrzah se na ovome daleko vise nego sto sam planirao.
I to je u redu da ostaneš pri svom stavu. Ne namećem ti ja svoj, a ne zahtevam da prihvatiš moj. Zapravo je moguće utvrditi za iskusne programere koji su ispekli zanat i znaju programiranje u prste. Oni mogu da utvrde da trenutno postoji jezik koji ispunjava kriterijume. Ne zato što ih on favorizuje. Nego zato što ispunjava uslove za konkretnu radnju.

Niz ne moze da se dodeli jedan drugom. Sam niz se konvertuje u pointer na prvi element prilikom bacanja kao argument ili dodele.
Za dodelu elemenata moze da se niz stavi kao element strukture pa se onda varijabla tipa te strukture moze dodeliti ista takva struktura.
Striktna provera tipa postoji od c89...
Sta mislis za razlicitu sintaksu za logicke operacije?
Imas logicke i bit logicke operatore.

edit:
inace, prva verzija C-a je bila cool :P
Исказ доделе мора да функционише без обзира на типове. Знам како се могу копирати елементи из једног низа у други у Ц-у, али ето ти једног изузетка од правила.

Програмирам ја на Ц-у, и то доста, па знам за "logicke i bit logicke operatore.", и то је изузетак од правила. А то је последица сиромаштва Ц-а са типовима, нема boolean, set, string типове и зато оператор не зна шта писац хоће да каже. Наравно, програмер може да створи привид да ради са boolean и string вредностима али је прву char тип а други низ који се завршава елементом вредности нула.

Такође, тачка се користи за тип записа (структура) када се жели приступ неком пољу, али се она не користи ако се користи поинтер на запис . И то је изузетак, чини ми се непотребан.

Исказ доделе мора да функционише без обзира на типове. Знам како се могу копирати елементи из једног низа у други у Ц-у, али ето ти једног изузетка од правила.
А то је последица сиромаштва Ц-а са типовима, нема boolean, set, string типове и зато оператор не зна шта писац хоће да каже.
C je namenjen low level programiranju, sta ce njemu set string? _Bool je skoro dobio ;)
Osim toga ne mozes manipulisati bitovima i istovremeno praviti logicke izraze, zar ne?
U C-u zapravo mozes ;)
Danas skoro svaki jezik ima manipulaciju bitovima...

C je namenjen low level programiranju, sta ce njemu set string? _Bool je skoro dobio ;)
Osim toga ne mozes manipulisati bitovima i istovremeno praviti logicke izraze, zar ne?
U C-u zapravo mozes ;)
Danas skoro svaki jezik ima manipulaciju bitovima...
Ако имаш скуповни тип, невероватно је лако манипулисати битовима.

Вирт је написао Модулу 2, који има истовремено особине виших програмских језика и језика средњег нивоа. Али оно што крене из Европе, ако не буде прихваћено у Америци нема шансе на успех.

Back