Tolkinov svet

• Začetnik teme Začetnik teme Hurin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Books by J.R.R. Tolkien

A Middle English Vocabulary. The Clarendon Press, Oxford, 1922. (This is presently bound in
with Fourteenth Century Verse & Prose, ed. Kenneth Sisam, from Oxford University Press.)
Sir Gawain & The Green Knight. Ed. J.R.R. Tolkien and E.V. Gordon. The Clarendon Press,
Oxford, 1925. (Now available in a second edition edited by Norman Davis.)
The Hobbit: or There and Back Again. George Allen and Unwin, London, 1937. (There was a
second edition in 1951, and a third in 1966. Reprinted many times.)
Farmer Giles of Ham. George Allen and Unwin, London, 1949.
The Fellowship of the Ring: being the first part of The Lord of the Rings. George Allen and
Unwin, London, 1954. second edition, 1966.
The Two Towers: being the second part of The Lord of the Rings. George Allen and Unwin,
London, 1954. Second edition, 1966.
The Return of the King: being the third part of The Lord of the Rings. George Allen and Unwin,
London, 1955. Second edition, 1966.
The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses from the Red Book. George Allen and Unwin,
London, 1962.
Ancrene Wisse: The English Text of the Ancrene Riwle. Early English Text Society, Original Series
No. 249. Oxford University Press, London, 1962. (An edition of the Rule for a female
mediæval religious order.)
Tree and Leaf. George Allen and
Smith of Wootton Major. George Allen and Unwin, London, 1967.
The Road Goes Ever On: A Song Cycle. Houghton Mifflin, Boston, 1967; George Allen and
Unwin, London, 1968. (Second edition in 1978.)
Sir Gawain and the Green Knight, Pearl and Sir Orfeo. Ed. Christopher Tolkien. George Allen and
Unwin, London, 1975. (Contains Tolkien's translations of the poems given in the title.)
The Father Christmas Letters. Ed. Baillie Tolkien. George Allen and Unwin, London, 1976;
The Silmarillion. Ed. Christopher Tolkien. George Allen and Unwin, London, 1977.
Pictures by J.R.R. Tolkien. Ed. Christopher Tolkien. George Allen and Unwin, London, 1979.
Revised edition, HarperCollins, London, 1992.
Unfinished Tales of Numenor and Middle-earth. Ed. Christopher Tolkien. George Allen and
Unwin, London, 1980.

Letters of J.R.R. Tolkien. Ed. Humphrey Carpenter with Christopher Tolkien. George Allen and
Unwin, London, 1981.
The Old English 'Exodus'. Ed. Joan Turville-Petre. The Clarendon Press, Oxford,
1981. (Tolkien's translation.)
Mr. Bliss. George Allen & Unwin, London, 1982.
Finn and Hengest: The Fragment and the Episode. Ed. Alan Bliss. George Allen and Unwin,
London, 1982. (Tolkien's translations and commentaries.)
The Monsters and the Critics and Other Essays. Ed. Christopher Tolkien. George Allen and Unwin,
London, 1983.
Roverandom. Ed. Christina Scull and Wayne Hammond. HarperCollins, London, 1998.
Tales from the Perilous Realm. HarperCollins, London, 1997. (Contains: Farmer Giles of Ham, The
Adventures of Tom Bombadil, “Leaf by Niggle” and Smith of Wootton Major.)
The Children of Hurin. Ed. Christopher Tolkien with illustrations by Alan Lee. HarperCollins,
London, 2007.
The Legend of Sigurd and Gudrún. Ed. Christopher Tolkien. HarperCollins, London 2009.
The Fall of Arthur. Ed. Christopher Tolkien. HarperCollins, London 2013.

The History of Middle-earth series:
The Book of Lost Tales, Part I. Ed. Christopher Tolkien. George Allen and Unwin, London, 1983.
The Book of Lost Tales, Part II. Ed. Christopher Tolkien. George Allen and Unwin, London, 1984.
The Lays of Beleriand. Ed. Christopher Tolkien. George Allen and Unwin, London, 1985.
The Shaping of Middle-earth. Ed. Christopher Tolkien. George Allen and Unwin, London, 1986.
The Lost Road and Other Writings. Ed. Christopher Tolkien. Unwin Hyman, London, 1987.
The Return of the Shadow. Christopher Tolkien. Unwin Hyman, London, 1988.
The Treason of Isengard. Christopher Tolkien. Unwin Hyman, London, 1989.
The War of the Ring. Christopher Tolkien. Unwin Hyman, London, 1990.
Sauron Defeated. Ed. Christopher Tolkien. HarperCollins, London, 1992.
Morgoth's Ring. Ed. Christopher Tolkien. HarperCollins, London, 1993.
The War of the Jewels. Ed. Christopher Tolkien. HarperCollins, London, 1994.
The Peoples of Middle-earth. Ed. Christopher Tolkien. HarperCollins, London, 1996.
Complied by Charles E. Noad and updated (08/2013) by Ian Collier.

Јој Боже кад се само сетим . . . кад сам гледао у биоскопу, први дан, први део Хобита и кад сам на крају чуо ову песму, требало ми је 5 минута да дођем кући и цело вече је слушам . . . Стварно једва чекам да видим нумеру у трећем делу . . .

А ево је и најбоља сцена у свету филма. Ама сваки пут кад гледам најежим се страшно . . .

"Forth, and fear no darkness! Arise! Arise, Riders of Theoden! Spears shall be shaken, shields shall be splintered! A sword day... a red day... ere the sun rises!

Ride now!... Ride now!... Ride! Ride to ruin and the world's ending!

Death!

Death!

DEATH!

Forth, Eorlingas! "

btvr-1.jpg

А шта мислите о овој идеји:
Пошто је из филма Господар прстенова:Дружина прстена избачен односно није ни снимљен део са Томом Бомбадилом и Старом шумом,да ли би Питеру Џексону можда пало на памет да сними (за њега) кратак ,,филмић" од сат-сат ипо до два у ком би била дешавања између напуштања Округа до доласка у Бри? Ту има доста материјала(зато и није приказан у филму јер би било предугачко за филм): Старац Врба,Бомбадилова кућа и Златозрна, Борба са чудовиштем из могиле и сл.Или нпр. да сними филм о Тому Бомбадилу,где би приказао неке догађаје из ,,Авантура Тома Бомбадила" и да то продужи на овај део са Хобитима и заврши са оним делом када их Том упућује на кафану код понија који се пропиње. Тако филм не би морао да буде кратак већ би био попут других филмова. Ја мислим да ово није немогуће,али треба ову идеју довести до ушију Питера Џексона ;)

Пошто је из филма Господар прстенова:Дружина прстена избачен односно није ни снимљен део са Томом Бомбадилом и Старом шумом,да ли би Питеру Џексону можда пало на памет да сними (за њега) кратак ,,филмић" од сат-сат ипо до два у ком би била дешавања између напуштања Округа до доласка у Бри? Ту има доста материјала(зато и није приказан у филму јер би било предугачко за филм): Старац Врба,Бомбадилова кућа и Златозрна, Борба са чудовиштем из могиле и сл.Или нпр. да сними филм о Тому Бомбадилу,где би приказао неке догађаје из ,,Авантура Тома Бомбадила" и да то продужи на овај део са Хобитима и заврши са оним делом када их Том упућује на кафану код понија који се пропиње. Тако филм не би морао да буде кратак већ би био попут других филмова. Ја мислим да ово није немогуће,али треба ову идеју довести до ушију Питера Џексона ;)

Свакако звучи занимљиво и примамљиво, али мислим да је ПЏ завршио са Толкином. Посебно што би за тако нешто опет требало једно десетак година . . .

Такође треба имати на уму . . . одређене . . . "несугласице" . . . између Tolkien Estate-а и Warner Bros-а, посебно што би Кристофер Толкин, благо речено одрао и живог скувао Питера због онога што направи од филмова :per:

Тако да, благо речено нових филмова из Средње земље неће бити :dash:

Осим уколико се нешто драстично не промени.

Тако бар ја видим садашњу ситуацију.

Режисер се не држи стриктно књиге у шта смо могли да се уверимо али је ово једина успела екранизација ако изузмемо онај цртани филм. Још нешто, иде се уназад са снимањем па бих ја волео да се сними Силмарилион али, то су пусти снови јер ако није у Хобиту( који је лектира за четврти основне ) успео да обради све ликове тек у Силмарилиону би направио хаос. А ја не би волео да видим тај филм без Феанора, Оромеа, Валара, Хурина, Турина и понајвише Белега Куталиона.

Свакако звучи занимљиво и примамљиво, али мислим да је ПЏ завршио са Толкином. Посебно што би за тако нешто опет требало једно десетак година . . .

Такође треба имати на уму . . . одређене . . . "несугласице" . . . између Tolkien Estate-а и Warner Bros-а, посебно што би Кристофер Толкин, благо речено одрао и живог скувао Питера због онога што направи од филмова :per:

Кад је кеш у питању лако се они договоре. Ја се надам да ће бити.

Poslednja izmena:

Хихихихих то је тачно али само онда када баш кеш није био разлог свађе =)

Јер ако се добро сећам Толкини нису добили ни $1 од Господара јер су продуценти прогласили да упркос томе што је филм зарадио 3 милијарде долара (толико је бар било пријављено) ипак некако био у губитку због свих трошкова око филма ахаххаххаахаа :klap:

Хихихихих то је тачно али само онда када баш кеш није био разлог свађе =)

Јер ако се добро сећам Толкини нису добили ни $1 од Господара јер су продуценти прогласили да упркос томе што је филм зарадио 3 милијарде долара (толико је бар било пријављено) ипак некако био у губитку због свих трошкова око филма ахаххаххаахаа :klap:

Ух, нисам знао за те податке. Три милијарде и они у минусу? :lol: Свашта.
Знаш како, ја то гледам мало себично јер од 2002 или 2003 гледам све и гомила лепих успомена је уз трилогију а наставља се с Хобитом па би волео још једно 10-15 година да се радујем децембарским премијерама.

Ух, нисам знао за те податке. Три милијарде и они у минусу? :lol: Свашта.
Знаш како, ја то гледам мало себично јер од 2002 или 2003 гледам све и гомила лепих успомена је уз трилогију а наставља се с Хобитом па би волео још једно 10-15 година да се радујем децембарским премијерама.

Ствар је у томе што су они рекли да је филм заправо био у губитку, што наравно није, само да не би морали да испуне уговорену обавезу према породици Толкин, односно да им плате ако сам добро разумео 7,5 % од зараде филмова.

Наравно, и ја такође имам лепе успомене везане за филмове, и сасвим логично, као што и сам кажеш, волео бих да се то настави.

Али волео бих ја још много шта, а питање је шта је заправо могуће ;)

Па надајмо се најбољем. Ја раније нисам очекивао ни Хобита на великом платну па ипак. Можда буде и овога :)

Режисер се не држи стриктно књиге у шта смо могли да се уверимо али је ово једина успела екранизација ако изузмемо онај цртани филм. Још нешто, иде се уназад са снимањем па бих ја волео да се сними Силмарилион али, то су пусти снови јер ако није у Хобиту( који је лектира за четврти основне ) успео да обради све ликове тек у Силмарилиону би направио хаос. А ја не би волео да видим тај филм без Феанора, Оромеа, Валара, Хурина, Турина и понајвише Белега Куталиона.

Од Силмарилиона не би направио хаос када би га снимао као серију са епизодама од сат-сат ипо где би свака обрађивала по једну причу. Раније на овој теми сам већ писао о томе. Мислим да је неко(можда баш Бранчез :) ,али не сећам се добро) рекао да Кристофер не жели да да Питеру Џ. да снима Силмарилион. А сада ове ствари које је Бранчез набројао још више отежавају ситуацију :) али видећемо. Надајмо с најбољем!

Ствар је у томе што су они рекли да је филм заправо био у губитку, што наравно није, само да не би морали да испуне уговорену обавезу према породици Толкин, односно да им плате ако сам добро разумео 7,5 % од зараде филмова.

Наравно, и ја такође имам лепе успомене везане за филмове, и сасвим логично, као што и сам кажеш, волео бих да се то настави.

Али волео бих ја још много шта, а питање је шта је заправо могуће ;)

Све то може да се среди.Кад би чврсто решили да хоће да снимају Силмарилион,јер би ту било доста пара, могу да исплате Толкиновима паре које дугују,обећају им још касније,убеде их у добру пролазност Силмарилиона код публике широм света и сл. Све је ствар добре воље :)

Што каже Фламин, сви смо се ми радовали децембарским премијерама. Одбројавали дане,жељно ишчекивали сваки трејлер и то све и даље радимо. Кад прође и овај Хобит,вероватно ћемо се осећати некако празно,јер немамо шта да ишчекујемо. Зато бих баш волео да буде још екранизација. Ма нека чекам и 10 година ако треба јер ћу знати ШТА чекам и знаћу да не чекам узалуд :)

Ja sam negde kroz pretrazivanje na netu pronasao da postoji knjiga, ne znam kako se zove, e u toj knjizi je ispricano sta se desavalo tokom kovanja prstena, ko su bili nazguli onih 9 kraljeva, pa onda ona scena u prvom delu lort kada se odrzava ona bitka pa mu odsece prsten sa ruke, e to doba.. Kako bi to bilo dobro da se ekranizuje!!

Па надајмо се најбољем. Ја раније нисам очекивао ни Хобита на великом платну па ипак. Можда буде и овога :)

Е јес вала. И ја исто. Нисам се ни надао и онда БУМ ето га Хобит =)

Од Силмарилиона не би направио хаос када би га снимао као серију са епизодама од сат-сат ипо где би свака обрађивала по једну причу. Раније на овој теми сам већ писао о томе. Мислим да је неко(можда баш Бранчез :) ,али не сећам се добро) рекао да Кристофер не жели да да Питеру Џ. да снима Силмарилион. А сада ове ствари које је Бранчез набројао још више отежавају ситуацију :) али видећемо. Надајмо с најбољем!

Да, ја сам о томе писао. И то је тачно, Кристоферу се није свидело шта је урадио са Господаром, а кад је видео Хобита потпуно је попенио и рекао да неће дати да се снима Силмарилион јер то више нема смисла и да је отишло далеко од тога што је његов отац писао. По њему, ПЏ је направио страшну грешку јер је мењао филмове по свом нахођењу (посебно Хобита) и направио нешто што нема везе са оним што је његов отац писао. Ево га један редак, детаљан и први икад интервју са Кристофером Толкином (чисто да разјасним за оне који не знају, Кристофер Толкин је најмлађи син Професораи такође CEO The Tolkien Estate-а и дакле он управља свим правима и својином његовог покојног оца. Он је такође и уредних многих његових дела и трентутно има једно 90 година :D), на енглеском је али мислим да то није проблем:

ИНТЕРВЈУ

Све то може да се среди.Кад би чврсто решили да хоће да снимају Силмарилион,јер би ту било доста пара, могу да исплате Толкиновима паре које дугују,обећају им још касније,убеде их у добру пролазност Силмарилиона код публике широм света и сл. Све је ствар добре воље :)

Што каже Фламин, сви смо се ми радовали децембарским премијерама. Одбројавали дане,жељно ишчекивали сваки трејлер и то све и даље радимо. Кад прође и овај Хобит,вероватно ћемо се осећати некако празно,јер немамо шта да ишчекујемо. Зато бих баш волео да буде још екранизација. Ма нека чекам и 10 година ако треба јер ћу знати ШТА чекам и знаћу да не чекам узалуд :)

The Tolkien estate и Warner Bros. се толико дуго већ свађају у узајамно туже за којекакве глупости да је јако тешко да ће средити несугласице и започети нови филм. А то је ако се сећам било у 100% случајева због пара. А сада кад је Кристофер бесан, у ствари не сад, него већ неко време, тешко да се можемо надати нечему добром. Искрено, чудно ми је да смо успели и Хобита да добијемо. Али то је било због пара па ето. Само чини ми се да сад паре неће радити . . . Али нада увек опстаје.

Како кажеш чекао бих и десет година још, само да знам да ће бити. А да вам кажем, ако ће и бити нешто, неким случајем, то сигурно неће бити у року краћем од 10 година. Нажалост.

Ja sam negde kroz pretrazivanje na netu pronasao da postoji knjiga, ne znam kako se zove, e u toj knjizi je ispricano sta se desavalo tokom kovanja prstena, ko su bili nazguli onih 9 kraljeva, pa onda ona scena u prvom delu lort kada se odrzava ona bitka pa mu odsece prsten sa ruke, e to doba.. Kako bi to bilo dobro da se ekranizuje!!

Ма материјала има колико хоћеш, то је најмањи проблем. Него треба то екранизовати како ваља.

Poslednja izmena:

Само од приче о Берену и Лутијени може трилогија да се направи ако се испоштује књига.
Мислим да је Силмарилион много комплекснија прича од господара и хобита заједно.
Надам се и ја из све снаге да ће нешто бити. :)

Само од приче о Берену и Лутијени може трилогија да се направи ако се испоштује књига.
Мислим да је Силмарилион много комплекснија прича од господара и хобита заједно.
Надам се и ја из све снаге да ће нешто бити. :)

Па може и од осталих прича да се направе филмови и филмови,али то би ипак тражило много новца и времена. Ако нечег и буде мислим да је најреалнија идеја да буде као серија са дужим епизодама. Али боље ишта него ништа. :)

Е јес вала. И ја исто. Нисам се ни надао и онда БУМ ето га Хобит =)

Да, ја сам о томе писао. И то је тачно, Кристоферу се није свидело шта је урадио са Господаром, а кад је видео Хобита потпуно је попенио и рекао да неће дати да се снима Силмарилион јер то више нема смисла и да је отишло далеко од тога што је његов отац писао. По њему, ПЏ је направио страшну грешку јер је мењао филмове по свом нахођењу (посебно Хобита) и направио нешто што нема везе са оним што је његов отац писао. Ево га један редак, детаљан и први икад интервју са Кристофером Толкином (чисто да разјасним за оне који не знају, Кристофер Толкин је најмлађи син Професораи такође CEO The Tolkien Estate-а и дакле он управља свим правима и својином његовог покојног оца. Он је такође и уредних многих његових дела и трентутно има једно 90 година :D), на енглеском је али мислим да то није проблем:

ИНТЕРВЈУ

The Tolkien estate и Warner Bros. се толико дуго већ свађају у узајамно туже за којекакве глупости да је јако тешко да ће средити несугласице и започети нови филм. А то је ако се сећам било у 100% случајева због пара. А сада кад је Кристофер бесан, у ствари не сад, него већ неко време, тешко да се можемо надати нечему добром. Искрено, чудно ми је да смо успели и Хобита да добијемо. Али то је било због пара па ето. Само чини ми се да сад паре неће радити . . . Али нада увек опстаје.

Како кажеш чекао бих и десет година још, само да знам да ће бити. А да вам кажем, ако ће и бити нешто, неким случајем, то сигурно неће бити у року краћем од 10 година. Нажалост.

Ма материјала има колико хоћеш, то је најмањи проблем. Него треба то екранизовати како ваља.

Па ПЏ може да екранизује то како ваља. Надам се искрено да ће и поред свих тих несугласица успети да пронађу заједнички језик и да ће нас обрадовати новим екранизацијама(кад год оне биле) :)

Друже то ти је Силмарилион. Ту имаш све од стварања света па до дешавања у Хобиту( а имаш обрађен и тај део у делу О прстеновима моћи и рату за прстен). То ти је као Библија Толкиновог света. Надам се да разумеш шта хоћу да кажем :)

Каже лик, много људи је читало ЛОТР и Хобита а мало Силмарилион. Сви су навикли на Леголаса а осим Галадриеле нема ликова из претходна два филма. Бед њуз.

Back