Tolkinov svet

• Začetnik teme Začetnik teme Hurin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo i malo o novoj Lotr igirci...

Као велики гејмер у души, мислим да ће ово бити велика глупост. Играо сам, мислим, све игре везане за Господара, али ова је прва коју вероватно нећу.

- - - - - - - - - -

Ја нисам играо игрице рађене по Толкиновим делима до сад. Можда и кренем неку ускоро :D

Ако волиш видео игре, онда би стварно требало да почнеш.

Као велики гејмер у души, мислим да ће ово бити велика глупост. Играо сам, мислим, све игре везане за Господара, али ова је прва коју вероватно нећу.

- - - - - - - - - -

Па нисам баш толико залуђен за игрице,али играм их понекад. Драже ми је да прочитам књигу или гледам филм :)

- - - - - - - - - -

Ево мало да се насмејемо :per:

Баш си ме насмејао хахахахха :hahaha:

Bp0E0ySIEAEBy_X.jpg

- - - - - - - - - -

И за ово сам се много смејао :D

Јел нашао неко од вас можда на интернету слике из овог новог дела Хобита? На http://tolkiengateway.net/wiki/Main_Page нема,а знам да су они увек стављали до сад. За други део је било слика,али за ово никако да ставе :) Још нису ни трејлер објавили, а остало је још 177 дана до филма :)

- - - - - - - - - -

Ево има ова слика, али ништа нам не значи :) http://tolkiengateway.net/wiki/File:The_Hobbit_-_The_Battle_of_the_Five_Armies_-_Bard_and_Legolas.jpg

Па нешто баш и не волим негативце. Саурона и Моргота поготово. Некако су превише мрачни и размишљање о уништавањима за која су криви ми не да да их волим

Bilo bi dosadno bez njih...cveće,pesma ,igra...tralalala...ništa zanimljivo....ovako imaš glomilu zavrzlama,mračnih tajnih ,ljubavi i patnja,ratova,mistike...volenjaka,orkova,mračnih gospodara i još mnogo toga.

Ја нисам играо игрице рађене по Толкиновим делима до сад. Можда и кренем неку ускоро

Nisi ništa propustio,ono što sam igrao i nije neki kvalitet.

Neeeeeee na zlo te nagovara!:D

Ne znam ljudi, video igre oduzimaju stvarno mnogo korisnog vremena,a kako još ume čovek da se zarazi sa njima ,to pređe u naviku.Bolje ti je da odeš malo na vazduh da prošeteš,sa drugarima,devojkom...pročitaš neku knjigu,naučiš nešto novo,slušaš muziku ili šta već voliš...najbolje je da ne počinješ sa tom drozom ,moj ti je savet.;)

Šta napravi čovek :eek:

Nisi ništa propustio,ono što sam igrao i nije neki kvalitet.

Neeeeeee na zlo te nagovara!:D

Ne znam ljudi, video igre oduzimaju stvarno mnogo korisnog vremena,a kako još ume čovek da se zarazi sa njima ,to pređe u naviku.Bolje ti je da odeš malo na vazduh da prošeteš,sa drugarima,devojkom...pročitaš neku knjigu,naučiš nešto novo,slušaš muziku ili šta već voliš...najbolje je da ne počinješ sa tom drozom ,moj ti je savet.;)

Значи тако стоје ствари. Ок, сад ми је све јасно :sad2:

Прво, нису у праву што се тиче квалитета игара. На пример, трилогија стратегија под називом Битка за Средњи свет, је изузетно популарна. Томе у прилог иде да се и даље игра преко интернета као и да има веома активну "modding" заједницу. А друго игра (игре) је феноменална. Сваке године или сваке други ја инсталирам све делове и прелазим а потом и са модовима.

Што се тиче осталих игара, то си у праву. Остале углавном нису вредне помена. Одиграш једном и заборавиш да постоји.

Што се тиче "одузимања стварно много корисног времена" веровао или не али веома грешиш. Ако те нешто интересује и ако се забављаш то никако није губљење времена. Ако за тебе јесте, не значи да јесте и за друге. Не жалим ни секунду коју сам провео за компом цепајући игре са друговима и "губећи време". Како кажеш, ја сам се "заразио" и "прешло ми у навику" али то ми никако не смета. Зашто? Рећи ћу ти зашто. Прво, прозор ми је отворен нон стоп (лети сад наравно) тако да сам индиректно на свежем ваздуху :per:, друго, сваки дан (опет посебно лети) шетам са другарим и излазим, макар на пола сата. Скокнем до парка, пићенце у граду, шта год. Треће, књиге читам редовно, као на пример сад опет читам серијал Точак времена. Четврто, слушам музику такође редовно, наравно, јер без музике живот не постоји.

И на крају ништа ми милије нема него кад одем на село пешке и поведем псе. Седнем испод огромног лужњака за који се ни мој, покојни деда, није сећао колико је стар, и кулирам. Друго ако ништа ја обожавам да изађем само у двориште, седнем на клупу коју сам са оцем направио, под трем и уживам у погледу које моје имање пружа с тим што се налази на брду. Непроцењиво.

Само кажем да може и једно и друго. Све зависи шта те занима, шта волиш. Све је ствар мишљења =)

Прво, нису у праву што се тиче квалитета игара. На пример, трилогија стратегија под називом Битка за Средњи свет, је изузетно популарна. Томе у прилог иде да се и даље игра преко интернета као и да има веома активну "modding" заједницу. А друго игра (игре) је феноменална. Сваке године или сваке други ја инсталирам све делове и прелазим а потом и са модовима.

Igrao sam TBFME bez i sa modovima i za mene je to osrednja igra.....prosečna strategija urađena u Lotr stilu....zanimljiva par dana,dok ne ispitas i ne otkrijes šta nudi i posle igraš mehanički,s tim što ti svaka naredna misija pojaćava odbojnost ka igri(modovi mogu produžiti rok konzumiranja iste,a koliko će to trajati zavisi od samog moda).

Што се тиче "одузимања стварно много корисног времена" веровао или не али веома грешиш.

Ne verujem.:mrgreen:Šta se dobija igranjem igrica,osim pukog zadovoljstva i ubijanja trenutne dosade(ja sam upravo zbog višak slobodnog vremena i počeo sa igarijama).Igrice jesi jedna vrste poroka,a način na koji deluiju na psihu je sličan kao kod droge…u početku umeš da se kontrolišeš,imaš neki osećaj za vreme koje provodeš igrajući,potrebe realnog sveta ,svoje druge hobije,ali kako to već ide, vremenom sve dublje i dublje upšadaš u kaljugu zvana “video igre”,a koprcanja nema…noesetno i jako brzo se sve to odigra,da već sutra gaziš sve ovo što sam nabrojao, prekoračuješ ograničenja,gaziš obećanja data sebi i drugima,a igrice ulaze u prvi plan i postaju svakodnevni ritual.

Takođe jako je bitno vreme koje se provede igrajući igrice...ti ne žališ svoje,ali meni ja žao moga i svih onih protraćenih sati,koje bi da mi je ova sadašnja trezevenost iskoristio na mnogo kreativniji način,ali sad šta je tu je….ne vredi plakati jel,treba razmisliti šta dalje…

И на крају ништа ми милије нема него кад одем на село пешке и поведем псе. Седнем испод огромног лужњака за који се ни мој, покојни деда, није сећао колико је стар, и кулирам. Друго ако ништа ја обожавам да изађем само у двориште, седнем на клупу коју сам са оцем направио, под трем и уживам у погледу које моје имање пружа с тим што се налази на брду. Непроцењиво.

Neprocenjivo zaista….:)

Само кажем да може и једно и друго. Све зависи шта те занима, шта волиш. Све је ствар мишљења =)

Može,kao i uvek,ima i retkih izuzetaka koji znaju kad je dosta i umeju da raspodele vreme,ali ja nisam jedan od takvih...zato bez igrica neko vreme... dok me ponovo ne uhvati virus igromanije.:zper:

E sad da vas pitam par pitanja u vezi sa Balrozima...

1404587290-1067-x-1074px-8002AFront,,.jpg

1.Mogu li da lete...imaju krila,ali da li ih koriste ili im služe samo kao ukras?

2.Da li je Sauron mogao da kontroliše Balroga iz Morije i ko je probudio istoga.....pohlepa patuljaka ili Sauronova zloba koja je rasla?

3.Da li je i koliko je Balroga ostalo posle TDS?

1.Mogu li da lete...imaju krila,ali da li ih koriste ili im služe samo kao ukras?

2.Da li je Sauron mogao da kontroliše Balroga iz Morije i ko je probudio istoga.....pohlepa patuljaka ili Sauronova zloba koja je rasla?

3.Da li je i koliko je Balroga ostalo posle TDS?

Е пошто о игрицама баш не могу да причам јер се не разумем баш у то, ајде да одговорим на ово што волим :)
Прво, мислим да не могу да лете јер се тако нешто нигде не помиње и нисмо видели ти,а не знам где си видео код балрога крила :)
Друго, сигурно би могао да га контролише да је дошао у контакт с њим , али то се није догодило јер је убијен на време(исто као што Саурон није могао да директно контролише Шмауга у време дешавања у Хобиту, али је Гандалф напоменуо да би у будућности Саурон могао да га искористи у своје сврхе,ако до тада не буде спречен), а мислим да га нису пробудили патуљци јер ми се чини да је негде напоменуто да патуљци нису залазили у дубине Морије баш због зла које је тамо обитавало,тако да мислим да би за његово буђење могао бити крив Саурон.
За ово треће нисам сигуран. Морао бих да поново прелистам неке делове у Господару прстенова(што ћу можда и урадити ових дана ако се сетим :) ). Можда је у Историји Средње земље више речено о овоме.

Прво, мислим да не могу да лете јер се тако нешто нигде не помиње и нисмо видели ти,а не знам где си видео код балрога крила

Na slikama. :mrgreen: Skoro svaki slikar koji je radio Balroga crtao ga je sa krilima.Od ovih poznatijih,
, mogu se videti krila,ali niije moguće odrediti jesu li to zaista prava krila ili neka Balrogova varka(verovatno jedan od načina da zastraši neprijatelje)

Ali ima još....

Nije se vidjelo što je to – ali se doimalo kao kakva velika sjena, usred koje je bila neka crna spodoba, ljudski lik, možda, samo još veća, a činilo se da je u njoj i pred njom neka sila i moć.Došla je do ruba vatre i vatra je izblijedjela kao da se oblak nadvio nad nju. Tad se sjena zaleti i preskoči preko rasjeline. Plamenovi zaigraju da je pozdrave, i oviju se oko nje, a crni dim zakovitla se u zraku.

E ovo je jako zanimljiv deo...ako ima krila, zašto jednostavno nije preleteo? Ovaj Balrogov doskok idu u prilog tvom mišljenju da ne mogu da lete,jer on se prvo zaleti, preskoči provaljiju i eto ga na drugoj strani. Njemu kao biću višem od čoveka(nije rečeno koliko ) taj rascep verovatno nije predstavlja problem , pa možda i nije morao da se služi krilima. Sve je ovo veoma konfuzno, ali posle ovog citata biće još više...

From Appendix A, Section III (Durin's Folk) included in the 1995 Harper Collins paperback edition of The Lord of the Rings, the initial discovery of the Balrog in Moria is described:

Thus [the dwarves] roused from sleep a thing of terror that, flying from Thangorodrim, had lain hidden at the foundations of the earth since the coming of the Host of the West: a Balrog of Morgoth.

U opisu iznad se i služi krilima ,a ko potvrda tome ide i onaj pad Balroga u ponor zajedno sa Gandalfom, koji bi za neletače bio fatalna, pa bio on i majar.Na kraju njihva borba se završila na vrhu Zirakzigila, a pitanje je kako su uošpšte dospeli gore... lift nisu imali, a ni penjanje nema smisla. Evo i opisa same borbe...

"Borili smo se duboko ispod žive zemlje, gdje se vrijeme ne računa. Neprestano me hvatao, a ja sam njega neprestano sjekao dok nije napokon pobjegao u mračne tunele. Njih nije iskopao Durinov narod, Gimli, sine Gloinov. Duboko, duboko ispod najdubljih rovova patuljaka, svijet izjedaju bezimena bića. Čak ih ni Sauron ne poznaje. Starija su od njega. Prošao sam onuda, ali neću ih ovdje iznositi da ne zamrače ovo danje svjetlo. Usred tog očaja moj neprijatelj bio mi je jedina nada, pa sam ga progonio hvatajući ga za pete. Tako me napokon izveo do tajnih putova Khazad-duma: on ih je i te kako dobro poznavao. (...) Rekli bi da su čuli grmljavinu i vidjeli munje kako udaraju u Celebdil i odskaču kao plameni jezici. (...) Oko nas se dizao silan dim, para i isparenja. Led je padao kao kiša. Oborio sam neprijatelja pa se on survao s visine i smrvio bok planini na mjestu gdje je tresnuo." (Dvije kule**, str. 112.-113.)

Rečeno je da ga je izveo, ali ne i način na koji je to uradio, a ja ne vidim nijednu drugu mogućnost osim letenja. Šta vi mislite?

Da, u ovom poslednjem citatu, pominju se bića starija od Saurona , verovatno da je i prekostalo još Balroga od Morgotovih vremena, koja su svoje utočište našli duboko pod zamljom sa još nekim stvorovima, a Durinova Propast je bio prvi od svoje rase, koji se probudio nakon toliko vremena, i to krivicom patuljaka...

U svakom od Melkorovih uzdizanja i u svakoj od njegovih bitaka Balrozi su bili među njegovim najistaknutijim borcima. Ali kad je Gnjevni rat napokon dokrajčio Melkorovu vladavinu to je uvelike dokrajčilo i Balroge kao rasu. Pričalo se da su neki pobjegli iz te posljednje bitke i sakrili se duboko u korijenje planina, ali tijekom mnogih tisućljeća o Balrozima se nije čulo ništa pa je većina ljudi vjerovala da su ti demeni zauvijek nestali iz Međuzemlja. Međutim, tijekom Trećeg doba patuljci iz Morije su preduboko kopali te slučajno oslobodili jednog od skrivenih demona. Taj je Balrog ubio tri patuljačka kralja i, okupivši orke i trolove oko sebe, zauvijek otjerao patuljke iz Morije. Tijekom Rata za prsten čarobnjak Gandalf se borio s ovim Balrogom i ubio ga bacivši ga s vrha Zirakzigila. Bio je to kraj rase Balroga u
Međuzemlju

Poslednja izmena:
Што се ових питања тиче и ја слично мислим.
Не верујем да су летели и та крила су дуг накнадној естетизацији Балрога, прво кроз цртани, а потом и филм (мада не могу да се сетим да ли се у Силмарилиону помињу било каква крила).
Буђење Балрога првенствено је изазвано јачањем зла у Средњој земљи, тј. поновним појављивањем Саурона. Појава прстена, Саурона и сваког зла међусобно су испреплетани. Мада, чини ми се и да су Патуљци допринели својим ископавањима.
Балрози се у Силмарилиону пјављују као посебна Морготова гарда, која га је и спасла од Унголијат (ваљда се тако онај паук звао), али је занимљиво да су у биткама људи и вилењака са Морготом у другом раздобљу Средње земље они водили битку и са Балрозима, док он касније прераста у ултимативног демона са којим не може да се бори нико до Гандалфа, оно "мачеви овде нису од користи". Или се то објашњава већим способностима древних људи или је то просто надоградња због потреба заплета Господара прстенова. Било како било, мислим да њих није остало после пада Моргота (Мелкора) сем овог једног који се пробудио у Господару.

Крила расе Балрога су одувек била метафора. Ту не би требало да буде ма какве расправе, конфузију су направиле екранизације књижевних дела.
Балрози, као корумпирани Маиар-и, врло лако могу да имају крила но њихова грађа то не дозвољава. Они су приказани са мачем и бичем с разлогом.

У општем смислу метафора се провлачи кроз Толкинова дела константно и не би требало да се један High Fantasy претвара у буквализам због нечије неспособности да разуме концепт метафоре и двосмислености, односно намерне неодређености.

Ево Насмитовог виђења балрога:

Ted_Nasmith_-_Gandalf_and_the_Balrog_Upon_Celebdil.jpg

- - - - - - - - - -

ал мора да се кликне на слику
Не знам како да направим да буде велика,као ово што Златоуст поставља :)

Ево описа из разних адаптација:
If adaptations were to be counted as canon, the matter of Balrog wings would be decided.

1978: The Lord of the Rings (1978 film):

The Balrog has wings and appears capable of limited flight. The head resembles a lion but the rest of the body was rendered in matte black, a technique commonly used for shadowy surreal effect in rotoscope animation.
2001: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring:

Durin's Bane has wings, albeit wings that were purely decorative as the Balrog could not fly. Jackson's Demon of Might was indistinct, a real blend of shadow and fire. Only its horned head, cloven feet, and clawed hands could clearly be seen.
2002: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (video game):

The Balrog has, once again, wings. The fight sequence, in which the player is Gandalf, takes considerably longer: only after a short fight on the bridge does Gandalf let it collapse.
2002: The Lord of the Rings: The Two Towers:

The chase up the Endless Stair and the slime Balrog were omitted due to budget constraints.[source?] However, part of Gandalf's battle with the Balrog is shown at the beginning of the film, and the fight atop Zirak-Zigil is seen in a flashback after Gandalf's return.
2003: Sierra's The War of the Ring:

Balrog is the most powerful magical power available to Servants of Sauron. They have horns and wings.
2003: The Lord of the Rings: The Third Age:

The players assist Gandalf in his fight with the Balrog.
2004: The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth:

Balrog is the most powerful magical power available to both Mordor an Isengard faction. Visual appearance follows the movie version.
2006: The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II:

Unlike the original game, Balrog is not available to Isengard faction, but only to Mordor and the new Goblin factions.
2007: The Lord of the Rings Online:

Durin's Bane can be observed in two "session plays" (player character not present): one depicts the awakening of the Balrog by Dwarves under Durin VI, the other depicts dwarves of Balin's company fleeing from the ancient evil. After Gandalf defeats him, the lifeless body of Durin's Bane can be found on the slopes of Zirakzigil. Despite the players knowing the Balrog dead, another Servant of Sauron tests their will and fears, by portraying an illusion of it. In the illusion, the fight between Gandalf and the Balrog on the Endless Stair is recreated, until it ends the opposite way of the actual event: the Balrog defeats the Wizard, throwing his lifeless body from Zirakzigil. Players have to defeat the Balrog in order to combat the illusion.
The game also features another Balrog: named Thaurlach, he can be found in the Rift of Nûrz Ghâshu, where Angmar meets Misty Mountains. He fled there are the breaking of Thangorodrim, but was followed by an elf-maiden Glathlírel who was determined to end him. The Balrog eluded her for millennia, until she was able to face him in combat and defeat him. Rather than kill the Balrog, the two Blue Wizards decided to imprison him in the Rift, so that he could await his judgment at the end of days. However, by the end of the Third Age his chains were loosing and a band of players was sent to defeat the weakened Balrog - something, that as Gandalf remarked, should have been done ages ago.
2009: The Lord of the Rings: Conquest:

Balrog is one of the "heroes" available to Servants of Sauron during evil campaign. Appearance reflects the movie version.

Back